oskiro 2 Napisano 8 Października 2013 Udostępnij Napisano 8 Października 2013 (edytowane) Mam problem, ponieważ od jakiegoś czasu mój internet strasznie stał się powolny. Jak patrzyłem w wykorzystywanie zasobów to zobaczyłem, że internet wykorzystuje tylko 4% całej prędkości neta, Mam internet multimedia 56mb/s i pytanie jest czy da to sie naprawić w jakiś sposób. Z góry dzięki za pomoc Edytowane 8 Października 2013 przez oskiro Cytuj Link to post Share on other sites
makabrax 229 Napisano 8 Października 2013 Udostępnij Napisano 8 Października 2013 rozumiem że patrzyłeś w zakładkę ethernet... no cóż on pokazuje procentowe użycie twojej karty sieciowej, zapewne masz kartę gigabitową czyli 1000mb/s, więc twoje łącze internetowe nie jest w stanie wykorzystać więcej jak 5,6% maksymalnego transferu tej karty, a ty od dostawcy też zapewne nie dostajesz pełnego 56mb problemów ze złym działaniem internetu szukałbym raczej w ewentualnych robalach na twoim komputerze, albo u samego dostawcy Cytuj Link to post Share on other sites
oskiro 2 Napisano 8 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 8 Października 2013 znaczy kartę sieciowąto mam TP-linka 150mb/s a sprawdzam w menadżerze zadań, w zakładce Sieć Cytuj Link to post Share on other sites
makabrax 229 Napisano 8 Października 2013 Udostępnij Napisano 8 Października 2013 z tp-link o prędkości 150mb/s to możesz mieć router co i tak nadal niczego nie zmienia Cytuj Link to post Share on other sites
oskiro 2 Napisano 8 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 8 Października 2013 http://www.esc.pl/product_info.php?manufacturers_id=&products_id=6598 mam taką na pudełku piszę 150mb/s Cytuj Link to post Share on other sites
thermalfake 32 Napisano 8 Października 2013 Udostępnij Napisano 8 Października 2013 Dla standardu N Lite (150Mbps) realny transfer jest rzędu 60Mbps. To jeszcze trzeba podzielić przez 8 więc wyjdzie wynik w MB/s. Sprawdź ile wyciąga sprzęt przez kabel. Sieciówka ethernetowa 100Mbps spokojnie przepchnie taką porcję danych z łącza. Ogólna prędkość łącza zostanie przepchnieta w całości przez wifi o ile suła sygnału jest dobra i nie ma zakłóceń np zwiększyła się ilość sieci działających na 2.4Ghz (wtedy zmienić kanał). Proszę wykonać test z speedtest.net i pobrać duży plik np z noc.gts.pl Potem w wierszu poleceń zapętlić ping np ping onet.pl -t i sprawdzać czy nie gubi pakietów oraz jakie są czasy odpowiedzi. Cytuj Link to post Share on other sites
oskiro 2 Napisano 9 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 9 Października 2013 Wykonałem ten test i mi wyszedł ping 12, download 2.41 a upload 1.01, ale jak coś pobieram to ledwo mam 1mb/s. Cytuj Link to post Share on other sites
makabrax 229 Napisano 9 Października 2013 Udostępnij Napisano 9 Października 2013 zapewne twoja umowa zawiera zdanie "łącze DO 56Mb/s" na chwilę obecną dla downloadu masz niecałe 20Mb/s ze speedstest.net zadzwoń do dostawcy i zapytaj czy prowadzą jakieś prace czy co jest powodem spadku transferu Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts