Skocz do zawartości

Intel Core i5-3570K - Wymiana procka właśnie na ten. Czy to dobry wybór? Proszę o opinię i porady!

Recommended Posts

Witam!

Chcę wymienić procesor, gdyż aktualny był tyrany na 100 stopniach na każdym rdzeniu. Więc po wymianie coolera i obudowy wciąż nie jest tak wydajny jak kiedyś. Na marginesie - wymieniałem niedawno także grafę i zasilacz. Wygląda to teraz tak: 

Procek: Intel Core Quad CPU Q9400 @ 2.66GHz ; OC @ 3.20GHz

RAM: 8192 MB

Grafa: Gigabyte GTX 660

Obudowa: SilentiumPC Brutus 410 Pure Black

Zasilacz: XFX 450 PRO

PŁYTA GŁÓWNA: Gigabyte GA-EP45-UD3L

Wszystko na orginalnym windows 7 home premium.

A o to moje główne pytania: 

1) Czy rzeczywiście procesor poniżej jest tak wydajny jak mówią znajomi? 

2) Czy moja płyta główna jest wstanie podtrzymać procesor podany poniżej?

Trzeba zaznaczyć, że mowa tu o cenach jedynie w granicy 800zł.

Cały sprzęt jest przeznaczony głównie do gier.

Proszę o opinię i ogólną podpowiedź. Z góry dzięki :)

RAM mam DDR3. A procesor jak już pisałem jest ostro skatowany, bo przez dłuuugi okres miał 100stopni na każdym rdzeniu. Więc dziw, że jeszcze w ogóle w jakiś normalny sposób funkcjonuje...

Dzięki wszystkim za info.

W takim razie przeczekam do świąt na ewentualne przychody i wtedy się zobaczy :]

Zmień pastę na procku i zobacz jak będzie z temperaturami. Jaki cooler na jaki zamieniłeś?

Szczerze - trochę za mały budżet, żeby wprowadzić zauważalne różnice w wydajności. Za jakieś 1000zł już coś by złożył:

http://www.morele.net/procesor-intel-core-i5-3570-quad-core-3-40ghz-6mb-lga1155-22nm-77w-vga-box-bx80637i53570-492759/

http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-msi-b75a-g43-b75-dualddr3-1600-sata3-5xsata2-hdmi-dvi-gblan-atx-lga1155-459601/

Płyta tak od biedy, ale już by to jakoś chyba działało wydajnie. Zawsze jeszcze możesz poszukać czegoś na rynku wtórnym, lecz na procka wtedy 3570 licz jakieś 600-650zł (zależy jak się trafi), no i na płytę Z77G43 200-250zł  =======800 - 900 zł, ale chyba nie bardzo trafiają się używki tych podzespołów, bo na co innego ktoś wymieni skoro jest to na poziomie wydajności Haswella - przyrównując oczywiście do I5 także z zablokowanym mnożnikiem - a znacznie chłodniej.

http://allegro.pl/uzywana-msi-z77a-g45-intel-z77-lga-1155-i3602335438.html  tutaj masz fajną płytę, ale cenowo szału nie ma

Chcę wymienić procesor, gdyż aktualny był tyrany na 100 stopniach na każdym rdzeniu. Więc po wymianie coolera i obudowy wciąż nie jest tak wydajny jak kiedyś. 

Bym zapomniał. Nie istnieje coś takiego jak obniżenie wydajności (zakładając, że procesor ma zawsze takie same taktowania) spowodowane wiekiem i temperaturami. ;)

Pastę zmieniałem już nie raz, temperatury są w porządku od dłuższego czasu, ale tak jak mówię. Nie działa tak dobrze jak za nowości. Oczywiście, mógł się zużyć itp. itd. ale różnica jest tak zauważalna, że nawet po wymianie grafy z GeForce GT9800+ na GTX 660 ledwo widać skok wydajności.

Co prawda to prawda - każda gra chodzi, ale nie płynnie... Czy odpalam na full detalach czy na niskich, zawsze jest tak samo (więc gram na full, skoro w fps-ach nie ma różnicy :D)

Nowy cooler to: Fera PRO HE1224.

*Tycha - Skoro takie coś nie istnieje, to jak wytłumaczyć fakt w.w? Format był i wszystko inne jest w normie. Jedyne co mi przychodzi do głowy to ta temperatura. Sto stopni to jest napraaawdę dużo, a jak używałem programu do sprawdzania jej to 1 rdzeń czasami znikał.

Dodam tylko, że procek został podkręcony wraz z kupnem nowej karty i wszystkim innym. Więc nie wiem jakby działał bez tego. (Zmieniałem taktowanie i napięcie, czy coś takiego - teraz już się nie orientuje, ale wtedy oglądałem sporo poradników, żeby zupełnie nic nie schrzanić, więc jestem pewien, że przy podkręcaniu nic nie zjeb***em).