zielonka 0 Napisano 7 Października 2013 Udostępnij Napisano 7 Października 2013 Witajcie, potrzebuję kupić nowy komputer, a niestety jestem zielona w temacie. Liczę więc na Waszą pomoc. Aktualny doprowadza mnie do szału - zwłaszcza przy cięższych projektach - większość czasu marnuję na oglądaniu paska postępu, jak próbuje wykonać jakieś zadanie. Czarę przelało uruchomienie na nim 3dMaxa - od razu zaliczył zwiechę. Zastosowanie komputera : - grafika 2D - pliki ponad 1GB (Photoshop, Indesign, Illustrator) - grafika 3D - 3dMax, VRay - obróbka wideo (Camtasia) Maksymalna kwota: 4000-6000 (przyznam, że jestem gotowa wydać więcej i mieć spokój z komputerem na dłużej, choć nie chciałabym też niepotrzebnie przesadzić) Których części potrzebuję: raczej sam komp Czy będę podkręcać sprzęt? chyba dobrze by było aby była taka możliwość - tak żebym nie musiała od razu zmieniać całości Rozdzielczość mojego monitora : Póki co 1920x1080, mam jednak w planach pracę na dwóch monitorach Specjalne wymagania : Części z poprzedniego komputera : odtwarzacz DVD i peryferia Własna propozycja zestawu : Inne : Cytuj Link to post Share on other sites
BlueMike 2579 Napisano 7 Października 2013 Udostępnij Napisano 7 Października 2013 (edytowane) Propozycja z górnej granicy budżetu, ale bardzo wydajna w takich zastosowaniach: Intel i7-4930K /3.4 GHz, 12MB, BOX, LGA2011/ Noctua NH-D14 SE 2011 MSI X79A-GD45 (8D) /intel X79, LGA2011/ Gigabyte GeForce GTX 650 Ti OC Boost 2GB DDR5 192bit Plextor M5S 128GB SATA3 (520/200MB/s) Seagate 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA600 Barracuda x2 Crucial 8GB (2x4GB) 1600MHz CL9 Ballistix x2 (16 GB) bequiet! PurePower L8 630W Fractal Design ARC R2 Midi Tower (b/z) Razem: 5998zł w esc.pl kod na darmowe złożenie i wysyłkę przy zakupie w esc.pl do wpisania w komentarzu do zamówienia: X98TY2AZ + dostawa Do pracy w 3d (renderowanie), obróbki wideo masz tu procesor z 6 rdzeniami / 12 wątkami, do tego z możliwością OC = duuża wydajność. Standardowo 16 GB RAM w układzie 4x4, z mozliwością dalszego rozszerzenia do 32 GB. Dysk SSD na system i aplikacje, jeden HDD na magazyn, drugi na scratch disk/cache. Karta graficzna da sobie radę z tymi aplikacjami. Robisz jakieś rendery na GPU (bo wtedy można by pomyśleć o czymś mocniejszym, oczywiście w zależności od finansów)? Co do SSD jeśli byłoby trochę funduszy to polecałbym dołożyć do np: Plextor M5P 128GB SATA3 (540/340MB/s) - szybszy od M5S, dodatkowo z 5-letnią gwarancją. Oczywiście trzeba poczekać na naszego eksperta stelka. Edytowane 7 Października 2013 przez BlueMike Cytuj Link to post Share on other sites
stelek 2845 Napisano 7 Października 2013 Udostępnij Napisano 7 Października 2013 Jak chcesz raz, a dobrze to polecam : i7 4930K + Noctua NH-D14 SE2011 MSI X79A GD45 [8D] 32GB ddr3 4*8GB Crucial Ballistix 1866MHz CL9 MSi gtx760 2GB TF lub Quadro K2000 (+500zł do ceny zestawu) SSD 250GB Samsung 840 EVO 2x HDD 1TB Seagate DM003 PSU Fractal Tesla 650W Buda Fractal Define R4 razem 7190zł (esc.pl) CPU - podstawka s2011, 4 kanałowy kontroler RAM i 8 slotów ddr3 (64GB max), 6rdzeni/12wątków czekających na OC Najwydajniejsza jednostka do pracy w przyziemnej cenie. Około 30-40% wydajniejsza względem i7 4770K. 32GB ramu w 4 kościach - 4 sloty pozostają wolne do ewentualnej rozbudowy w przyszłości. GPU - polecam gamingowego gtx760 z 2GB vramu jako optymalny wybór cena/wydajność. Jak zależy Tobie na dedykowanej karcie to pozostaje dołożenie kilku stówek do Quadro K2000. Szybki dysk SSD Samsung 840 EVO 250GB na OS i programy + dwa "talerzowce" po 1GB na magazyn i cache. Zasilacz z certyfikatem "Gold" i odpowiednią mocą - po OC 4930K potrafi swoje z gniazdka pociągnąć Buda - standardowo już Fractal Define R4 < pojemna, wyciszona, gruba blacha, 2 wentylatory 140mm w zestawie. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
zielonka 0 Napisano 8 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 8 Października 2013 BlueMike, Stelek - dziękuję za pomoc! Co do HDD na magazyn, to nie będzie potrzebny - pliki trzymam na dysku sieciowym. Jeśli chodzi o dysk SSD - mam dysk Sandisk 120GB SSD Extreme SDSSDX (SDSSDX-120G-G25) - mogę go wykorzystać? Czy MSi gtx760 2GB TF i Quadro K2000 różnią się jeszcze czymś, poza tym że są dedykowany/niededykowany? Czy inwestując w droższy zestaw (np. za 7000zł zamiast 4000) mogę liczyć na to, że ten komputer posłuży mi dłużej? Cytuj Link to post Share on other sites
BlueMike 2579 Napisano 8 Października 2013 Udostępnij Napisano 8 Października 2013 (edytowane) Czy inwestując w droższy zestaw (np. za 7000zł zamiast 4000) mogę liczyć na to, że ten komputer posłuży mi dłużej? No za 4 tys nie ma szans na zestaw na LGA2011, więc będzie mniej wydajniej - czyt. procesory 4 rdzenie / 8 wątków vs 6 rdzeni / 12 wątków, druga sprawa to możliwość rozbudowy RAM - na płytach pod 2011 często jest aż 8 slotów (na płytach pod 1155 tylko 4), a RAM jest ważny. Inaczej mówiąc większa wydajność = zestaw będzie dłużej wydajny. Szczerze, do Twoich zastosowań bym się nie zastanawiał i brał zestaw na 2011 Czy MSi gtx760 2GB TF i Quadro K2000 różnią się jeszcze czymś, poza tym że są dedykowany/niededykowany? Oczywiście, że się różnią. Np ilością rdzeni CUDA, szerokością szyny pamięci itd. Tu możesz porównać: K2000: http://www.nvidia.pl/object/quadro-desktop-gpu-specs-pl.html GTX 760: http://www.nvidia.pl/object/geforce-gtx-760-pl.html#pdpContent=2 Tyle, że Quadro to sterowniki zoptymalizowane pod pracę i jeśli nie grasz to będzie to chyba lepszy wybór. Edytowane 8 Października 2013 przez BlueMike Cytuj Link to post Share on other sites
3dwallop 0 Napisano 8 Października 2013 Udostępnij Napisano 8 Października 2013 hm... jeżeli mogłabyś zwiększyć swój budżet to zapoznaj się z tą ofertą http://max3d.pl/forum/showthread.php?t=90836. W tym momencie gpucomputer proponuje sporą obniżkę cen. Taki zestaw ( sugerowałbym trochę lepszą kartą np gtx 760) zapewni ci spokój na lata. Cytuj Link to post Share on other sites
BlueMike 2579 Napisano 8 Października 2013 Udostępnij Napisano 8 Października 2013 Nie sądzisz, że 1 dysk 1TB to trochę mało dla grafika? A nie chodzi to u o to, żeby kupić coś i jeszcze więcej dopłacać dla komfortu pracy. Cytuj Link to post Share on other sites
stelek 2845 Napisano 8 Października 2013 Udostępnij Napisano 8 Października 2013 Zielonka - jak masz fundusze to się nawet nie zastanawiaj nad s1155 / s1150, tylko "ładuj" się w s2011 i i7 4930K. W cenie około 7 tysięcy złożysz naprawdę wydajną jednostkę z możliwością przyszłej rozbudowy. Popatrz na jakich sprzętach pracują ludzie w branży i na tej podstawie dobierz zestaw pod siebie. Co do dysków - potrzebujesz kilku fizycznych napędów żeby wszystko chodziło jak należy. Jeden dysk na OS i programy, jeden na "surówkę" i jeszcze jeden na cache. Do tego miło dodać kolejny napęd na zapis wyników pracy Dodam że powinny to być możliwie najszybsze napędy (macierz RAID zalecana), także dysk sieciowy to raczej niezbyt udany pomysł > będzie wąskim gardłem z racji słabych transferów. Cytuj Link to post Share on other sites
3dwallop 0 Napisano 8 Października 2013 Udostępnij Napisano 8 Października 2013 Nie sądzisz, że 1 dysk 1TB to trochę mało dla grafika? A nie chodzi to u o to, żeby kupić coś i jeszcze więcej dopłacać dla komfortu pracy. pewno za mało... cały czas jednakowoż liczy się budżet... to jak zawsze wybór miedzy dołożeniem do procka a wzgledami dla innych komponentów. W tym akurat wypadku korzystna jest cena zestawu opartego na 2 xeonach, powiem wiecej w tej cenie płacimy tylko za procesory... reszta jest darmo. pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
stelek 2845 Napisano 8 Października 2013 Udostępnij Napisano 8 Października 2013 W tym akurat wypadku korzystna jest cena zestawu opartego na 2 xeonach Korzystna? O jakiej cenie myślisz ?? Cytuj Link to post Share on other sites
BIGPUN 12628 Napisano 9 Października 2013 Udostępnij Napisano 9 Października 2013 widzę, że chłopaki ogarniają temat. Ze swojej strony tylko dodam: skoro ma być komfortowo to 2 monitory albo większy z rozdziałką np 2560x1440. Mając mocny sprzęt zapragniesz pracować naraz np w Photoshop + Indesign, do tego przeglądarka, program pocztowy, itp. Musi być możliwość upchnięcia wszystkiego na ekran. np Indesign z publikacją i obok korekty w wordzie, w tle otworzone linksy w photoshopie. Cytuj Link to post Share on other sites
3dwallop 0 Napisano 9 Października 2013 Udostępnij Napisano 9 Października 2013 Korzystna? O jakiej cenie myślisz ?? hm... chyba linkowałem... ale ok. 2x Xeon e5-2689 8 core czyli 32 wątki HT, 32 GB ram-u, 1 TB HD, obudowa , chłodzenie 2x ColerMaster Hyper 412 Slim, grafika GTX760, zasilacz 750W całość 10999 pln. faktura vat, 24 mce gwarancji. wydajnosć w Cinebench 11.5- 24 pkt wiecej testów tu http://gpucomputer.pl/?page_id=610 pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
stelek 2845 Napisano 9 Października 2013 Udostępnij Napisano 9 Października 2013 Dwie E5 268X w cenie 11k zł za skrzynkę to bardzo atrakcyjna oferta. Jeden taki CPU to koszt rzędu +5k zł. Dodać do tego GPU (około tysiąc zł), mobo (około 2tysięcy), resztę gratów i coś około 15-17 tysięcy się zakręci. Jeśli można wiedzieć to skąd taka niska cena ? Cytuj Link to post Share on other sites
3dwallop 0 Napisano 9 Października 2013 Udostępnij Napisano 9 Października 2013 Oczywiście ze mozna... mamy tydzień promocji tego procka ( kochamy za to Della jako dostawcę procesorów w wersji OEM ) i oczywiscie do sprzedaży w tej cenie jest ograniczona ilość procesorów. Dlatego też pozwoliłem sobie zasugerowac niską cene ale robię to raczej delikatnie zeby nie rzec taktownie.. pozdrawiam ps. jako pierwsi w polsce oferujemy również 12 corowce i to nie na papierze ale w realu do odebrania od ręki. też w promocji , było w linku ( nie wypada abym ociekał kryptoreklamą) Cytuj Link to post Share on other sites
BIGPUN 12628 Napisano 9 Października 2013 Udostępnij Napisano 9 Października 2013 Maksymalna kwota: 4000-6000 (przyznam, że jestem gotowa wydać więcej i mieć spokój z komputerem na dłużej, choć nie chciałabym też niepotrzebnie przesadzić) wracamy na ziemię. Cytuj Link to post Share on other sites
stelek 2845 Napisano 9 Października 2013 Udostępnij Napisano 9 Października 2013 Moderacja różnie podchodzi do kwestii autoreklamy. Do tego w tym przypadku chodzi o kompa w budżecie 4k-6K i ewentualne zwiększenie budżetu, ale szczerze wątpię, aby autorka tematu potrzebowała tego typu maszynę. Dla jasności dodam że praca na dual Xeonie w aplikacjach typowo 2D mija się z celem, ponieważ pełna moc wszystkich wątków jest używana sporadycznie, a większy wpływ na pracę ma taktowanie rdzenia i jego moc. Na necie jak pogrzebiesz to znajdziesz teścik 2x e5 2697 vs 3930K OC. W LR, PS dual Xeon przegrywał i to grubo np. batchowe otwarcie kilkunastu plików - 3930K 60s / Dual Xeon 100s itd. Cytat z Adobe forum > Harm Millaard : "Even dual Xeon i5-2620 CPU's cost way more than an i7-3930K (€ 720 versus € 515), dual Xeon motherboards are almost twice as expensive as single CPU 2011 boards, the memory for Xeon boards can be more expensive, etc. Dual E5-5620 systems are around 2.5 to 2.8 times slower than the fastest i7-3930K despite the higher cost, mainly because they can not be reasonably overclocked and their very low clock speed holds them back. If you spend around 20K on a dual Xeon system, it may come close to the fastest single i7-3930K system that costs only a fraction" Dual E5 2650 vs 3930K@4,3Ghz Cytuj Link to post Share on other sites
3dwallop 0 Napisano 9 Października 2013 Udostępnij Napisano 9 Października 2013 Stelek zgadzam się z tobą , wydajność tej maszyny jest ogromna ale widać ją dopiero w aplikacjach 3d... więc jeśli 3d jest marginesem pracy to inwestycja taka chyba mija się z celem. Oczywiście zupełnie inaczej ma si ę sprawa jeżeli rendering 3d i praca w Maxie stanowią 30 no powiedzmy 40 % naszej pracy. Cytuj Link to post Share on other sites
zielonka 0 Napisano 14 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 14 Października 2013 Witajcie technicy magicy Przetrawiam jeszcze temat - skłaniam się do tego, aby kupić zestaw proponowany przez Stelka, czyli: i7 4930K + Noctua NH-D14 SE2011 MSI X79A GD45 [8D] 32GB ddr3 4*8GB Crucial Ballistix 1866MHz CL9 MSi gtx760 2GB TF lub Quadro K2000 (+500zł do ceny zestawu) SSD 250GB Samsung 840 EVO 2x HDD 1TB Seagate DM003 PSU Fractal Tesla 650W Buda Fractal Define R4 razem 7190zł (esc.pl) Mam jednak pytanie co do dysków, bo chyba czegoś nie rozumiem: "Jeden dysk na OS i programy, jeden na "surówkę" i jeszcze jeden na cache. Do tego miło dodać kolejny napęd na zapis wyników pracy" Stelek, co masz na myśli mówiąc "surówkę"? Dysk na zapis wyników pracy - rozumiem, że chodzi o dysk-archiwum, obecnie korzystam z tego dysku sieciowego gdzie trzymam starsze projekty i to jest ok - bo rzadko muszę z niego zgrywać? Na kompie trzymam na ogół jedynie 1-7 projekty nad którymi aktualnie pracuję - czy starczą mi zatem 3 dyski (SSD na OS i programy; jeden HDD na aktualne projekty i jeden HDD na cache)? Komputer wykorzystuję tylko do pracy wiec nie mam na nim jakiś innych dużych danych typu filmy, muzyka. Plącze mi się po domu dysk Seagate Barracuda 7200.12 ST3500413AS 500GB - czy mogłabym go wykorzystać np do cache czy będzie on za wolny? I jeszcze ponowię pytanie - czy ten mój Sandisk 120GB SSD Extreme SDSSDX (SDSSDX-120G-G25) nada się na OS i programy czy lepiej kupić tego "SSD 250GB Samsung 840 EVO" Doradźcie mi jeszcze proszę jeszcze w kwestii dysków i temat będzie zamknięty Aha i prawdopodobnie zdecyduję się jeszcze na drugi monitor, choć nie wiem gdzie ja go zmieszczę na moim biurku 70cm Polecacie jakieś konkretne modele/firmy? Cytuj Link to post Share on other sites
stelek 2845 Napisano 14 Października 2013 Udostępnij Napisano 14 Października 2013 SSD - OS i "jądro" aplikacji HDD1 - pliki cache aplikacji itp. aka partycja wymiany (SWAP) HDD2 - "surówka" czyli pliki źródłowe np. fotki do obróbki, tekstury pod 3d itp. (media file) HDD3 - dysk na "save", czyli miejsce w którym zapisujesz wyniki pracy np. wyrenderowany film, obrobione foto, render z Vraya itp. Śmiało możesz wykorzystać Seagate 500GB (używam identycznego dysku - w sumie niemal bliźniaczy sprzęt się szykuje : 2x1TB + 500Gb + SSD 250GB Odnośnie SSD - przepraszam za propozycję z Samsungiem EVO, troszkę się zapędziłem z tym dyskiem. Przyjrzałem się im bliżej i nie jest to idealny wybór z racji dosyć kiepskich banków. Dołóż do Samsunga 840PRO, ewentualnie Plextor M5P. Zastanów się dobrze nad pojemnością - czy wybrać 120GB czy 240GB. Ja mam np. w tej chwili 112GB danych na SSD, czyli 120 GB był by na styk dosłownie. Nie gram, nie trzymam tam jakiś dziwnych plików - same aplikacje i OS. Sandiska odradzam. Drugi monitor obowiązkowo - polecam Dell U2413 (1800zł) na H-IPS, lub z tańszych NEC EA244WMi (1500zł). W razie pytań na PM podesłałem nr telefonu do mnie - szybciej w rozmowie wytłumaczę co i jak i szybciej ocenię jakie rozwiązanie będzie najlepsze for U. Potrzebuję ustalić co robisz i jak to robisz i na czym najbardziej zależy. Chodzi o to że te całe "machiny dyskowe" niekoniecznie będą w tym przypadku niezbędne. Spory narzut na dyski ma obróbka filmów. Pod PSa np. 3 dyski robią już robotę (SSD+2xHDD). Do 3D ... od biedy jeden dysk będzie już OK. A może macierz SSD+ RAID1 + HDD, lub 2xSSD + HDD - rozwiązań jest wiele i dają one "kopa", ale też nie do przesady - nieraz są to sekundy, ale w skali roku robi się z tego kupa czasu i w zależności od "ceny" czasu można dobrać sprzęt nie przepłacając za coś zbędnego. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts