experty 1 Napisano 5 Października 2013 Udostępnij Napisano 5 Października 2013 (edytowane) Witam serdecznie, Za mniej więcej 1 miesiąc zamierzam kupić komputer do pracy + gier. Obecnie posiadam laptopa MSI gx660r (i7-740QM 1.73 GHz, ATI Mobility Radeon HD 5870, 8GB DDR3 - 1333, 2x WDC Scorpio Blue 500GB RAID 0). Niestety już nie daje rady - szczególnie dyski (słychać jak ciężko pracują przy przełączaniu warstw w photoshopie) - Po zakupie Desktopa, którego dotyczy wątek zamierzam wymienić w nim 1 dysk na SSD. Planowany zakup: Zastosowanie komputera: Zajmuje się grafiką w głównej mierze 2D (strony www, poligrafia), do tego od czasu do czasu 3D (projektowanie stoisk) oraz montaż (krótkie filmy, prezentacje). Generalnie Adobe CS6 + lightwave. Dodatkowo gry w zacnej jakości 1920x1080 . Maksymalna kwota jaką dysponujesz: 6500 zł Których części potrzebujesz?: wyłącznie buda Czy będziesz podkręcać sprzęt?: Tak Jaką rozdzielczość posiada Twój monitor?: 1920 x 1080 (Dell U2311H) w przyszłości zakupię drugi podobny + konsumencka wersja Oculus Rift Specjalne wymagania: szybki i jednocześnie niezawodny dysk SSD, wydajność w pracy i grach Czy posiadasz jakieś części z poprzedniego komputera?: peryferia, dysk 2,5" 1TB USB 3.0 Własna propozycja zestawu: Morele Inne:- Powyższa konfiguracja jest bardzo przykładowa, jestem otwarty na wszelkie zmiany - chętnie obetnę koszty jeżeli gdzieś przedobrzyłem.- Karta graficzna - wspomaganie procesora przy pracy - w szczególności Adobe CS6 - z tego co czytałem na zagranicznych forach lepiej z tym radzą sobie karty AMD przez leprze wsparcie Opengl, a Cuda nie jest aż takie cudowne. W przyszłości do pracy obsługa 2 monitorów.Do tego gry - wysokie fps przy wysokich/ultra detalach w 1920x1080 w nadchodzących tytułach (BF4).Czekam na premierę R9 280X - wszystko zależy od ceny/wydajności względem 7970MSI wybrałem przykładowo - podobno jest głośny.Jeżeli ktoś miałby dobre argumenty w grę wchodziłby również GTX 770 (np. jeżeli cuda jest jednak OK )- SSD - wybrałbym 840 EVO z powodu szybkości/ceny, ale liczy się też niezawodność- Płyta - wybrałem asrock ale również przychylnie patrzę na coś od MSI - fajnie aby miała WIFI ale cena extreme6/ac jest trochę za wysoka- przydałaby się dobra zintegrowana karta dźwiękowa - nie chcę inwestować w dodatkową (odsłuch na słuchawkach AKG K99 + w przyszłości kino domowe)- Obudowa - przypadł mi do gustu design Fractal Design Define ale nie wiem czy jest sens w XL- Czy dokupić dodatkowe wiatraki do obudowy, ze względu na podkręcanie?Dodatkowe ważne pytanie: czy jest szansa aby 2 różne karty (profesjonalna oraz desktopowa) grały w jednej budzie? Dla przykładu 7970 + quadro 4000 lub jakieś firepro. Z tego co czytałem jest z tym problem i sporo kombinowania (gryzienie się sterowników itd). Czy w ogóle ma to sens? Może macie jakieś ciekawe propozycje aby komputer był jednocześnie wydajny do pracy oraz gier. Zamierzałem złożyć taki zestaw ale mam duże wątpliwości. Cena karty pro nie jest uwzględniona w powyższym budżecie. Z góry dziękuję za pomoc! Pozdrawiam i życzę wszystkim udanej soboty P.S. Sorry sid vicious za wcześniejsze podpięcie się do innego tematu Edytowane 5 Października 2013 przez experty 1 Cytuj Link to post Share on other sites
NCdeIgnis 1 Napisano 5 Października 2013 Udostępnij Napisano 5 Października 2013 Po co Ci Quadro? Do tego co robisz zwykłą "Gamingowa" Karta Ci wystarczy, Ba będzie "chodzić" o wiele lepiej niż Quadro. SLI/CrossFire ogólnie przy grafice 3D/2D to pomyłka i prawie nigdy sie nie sprawdza w DOMOWEJ stacji graficznej. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
experty 1 Napisano 5 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 5 Października 2013 (edytowane) W sumie racja - poczytałem trochę testów i znacznej różnicy przy prostych modelach nie ma. Najważniejszy jest szybki procesor, dysk i ram. Rezygnuję z zakupu quadro/firepro . SLI/CrossFire do pracy nie brałem pod uwagę. Jak już to do gier, a na początku 1 x7970 wystarczy Edytowane 5 Października 2013 przez experty Cytuj Link to post Share on other sites
NCdeIgnis 1 Napisano 5 Października 2013 Udostępnij Napisano 5 Października 2013 Ja mam czasem 1.5 miliona poly we viewporcie i nie narzekam za bardzo na wydajność ; ) nie nazwał bym tego "prostym" modelem. Cytuj Link to post Share on other sites
experty 1 Napisano 5 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 5 Października 2013 (edytowane) Mały off-topic na temat mojej pracy w 3D: U mnie grafika 2D ma największy udział. W 3D za rzadko robię ale muszę się spiąć i rozwinąć umiejętności, a w sumie zacząć od nowa w 3dsmax ponieważ obecnie działam w lightwave 3D do którego nie ma za dużego wsparcia społeczności. Przez wolnego kompa i to co napisałem wcześniej nie miałem cierpliwości do nauki więc moje modele wyglądają śmiesznie - na szczęście na potrzeby wizualizacji stoisk wystarczą . Dodatkowe pytanie. Czy lepiej kupić kompa w jednym miejscu i liczyć na darmowe złożenie + rabat, czy może więcej można zaoszczędzić kupując każdą część osobno w różnych miejscach i składać samemu? Jak wygląda rzetelność sklepów jeżeli chodzi o montaż podzespołów? Ostatnio komputer składałem z 6 lat temu ale myślę, że dałbym radę bez problemu - tylko jeżeli fachowiec zrobi to szybciej, lepiej i sprawniej i w cenie zakupu to może nie ma sensu się "męczyć" Edytowane 5 Października 2013 przez experty Cytuj Link to post Share on other sites
stelek 2845 Napisano 5 Października 2013 Udostępnij Napisano 5 Października 2013 Dołóż 400zł do budżetu i masz : i7 4930K + Noctua NH-D14 MSi X79A GD45 [8D] 16GB ddr3 1600MHz CL9 4x4GB Crucial Ballistix MSi HD7970 TFIII 3GB SSD 256GB Plextor M5S HDD 2TB Seagate DM001 DVD-RW LiteOn iHAS122 PSU Fractal Tesla 650W Buda Fractal Define R4 Razem : 6900zł (esc.pl) 2 Cytuj Link to post Share on other sites
experty 1 Napisano 5 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 5 Października 2013 (edytowane) Dzięki za konfigurację. Poczytam testy 4930k vs 3930k łącznie z porównaniem do 4770k i przemyślę sprawę ale po szybkim przejrzeniu widzę, że w grach przewagę ma 4770k, w programach, które używają wielowątkowości znacznie wygrywa 4930k (np renderowanie). W grafice 2D mała różnica. Różnica w cenie spora , do tego duży pobór prądu. Co do SSD 256GB Plextor M5S - za Samsungiem 256GB SSD840 PRO bardzo za mną przemawia 60 miesięcy gwarancji, więc raczej na niego bym się decydował. Chyba, że jest jakiś ale, o którym nie wiem. W międzyczasie może ktoś zaproponuje alternatywę. Raz jeszcze dzięki i pozdrawiam! Edytowane 5 Października 2013 przez experty Cytuj Link to post Share on other sites
stelek 2845 Napisano 6 Października 2013 Udostępnij Napisano 6 Października 2013 W grafice 2D mała różnica ??? Co Ty za testy oglądasz Kilka cytatów, które powinny Ciebie zainteresować : " Remember photoshop makes heavy use of CPU, Ram and Disc, sometimes all 3 at once, sometimes only 1 at a time, or in any combination depending on what your doing. So get the fastest and biggest and best of all 3 that you can afford." "I don't recommend the ATI cards either, while the cards are great, the drivers and software is a pain in the ass. Catalyst Control Center should be labeled as malware. They are a great idea poorly executed. I've had lots of problems with 3 different generations of ATI cards, but never had a problem with any of the Nvidia ones." Mówisz CUDA jest beee dla Adobe ??? Interesujące spojrzenie - z tego co wiem na OpenCL niedziałają wszystkie funkcje dostępne w technologi CUDA. Do tego poczytaj na temat hackowania / certyfikowania kart w Pr i Ae, wtedy może zmienisz zdanie na temat wsparcia w formie CUDA - za Samsungiem 256GB SSD840 PRO bardzo za mną przemawia 60 miesięcy gwarancji Jak masz kaskę na Samsunga 840Pro to nawet się nie zastanawiaj. Plextor M5S polecam ze względu na jego niską cenę i całkiem przyzwoite osiągi. 840Pro jest szybszy od niego i generalnie jest to lepszy dysk, ale jak to w życiu bywa cena też jest "lepsza". 1 Cytuj Link to post Share on other sites
experty 1 Napisano 6 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Października 2013 Wielkie dzięki za pomoc . Tak to już jest z tym czytaniem. Trochę redita, trochę tomshardware i na każdym co innego . Staram się czytać wszystko i wykluć z tego jakiś swój własny wniosek. Co do grafiki tak jak wspominałem, nie upieram się - ale znalazłem właśnie takie stwierdzenia (odnośnie wyższości AMD w photoshopie) na w/w stronach . Czy będzie to czerwona, czy zielona karta - nie ma to dla mnie znaczenia. Ważne żeby dobrze sobie radziła . Niedługo premiera kart R9 to zobaczymy czy to coś pozmienia na rynku. Równie dobrze mogę kupić GTX 770 lub może dozbierać do 780. Test photoshopa o którym napisałem - "Klik", ale tylko patrzyłem na tabele. Co do dysku w takim razie na 100% biorę 840Pro - patrząc na pracę w photoshopie na moim obecnym sprzęcie - laptopie - to I7 740QM oraz 8GB ramu ładnio sobie radziło, a najbardziej zamulały dyski w Raidzie 0 - 100 % obciążenia i towarzyszące temu bzyczenie. Nawet w głupim teście indeksu wydajności windowsa, wszystko mam od 7,1 do 7,3 a dyski na 5,9 czyli średnia też jest 5,9. Raz jeszcze dzięki . Mocno zainteresuje się 4930k lub mocniejszymi braćmi. Widzę, że Twój setup jest nastawiony na grafikę to pewnie jesteś zadowolony , Pozdrawiam i udanego wieczoru Cytuj Link to post Share on other sites
stelek 2845 Napisano 6 Października 2013 Udostępnij Napisano 6 Października 2013 49330K/3930K to obecnie najlepszy wybór jeżeli chodzi o CPU do pracy. Cena nie jest jeszcze jakaś kosmiczna, a osiągi, szczególnie po OC nie raz są lepsze, niż na maszynie za kilkadziesiąt tysięcy zł ("trylion" wątkowe dual-Xeony 12C). Co do AMD - przerabiałem temat (5770, 7950) i również potwierdzam że są problemy ze sterownikiem. Na Nvidi jest ich znacznie mniej (pracowałem na gtx650, gtx650Ti, gtx670, quadro 600, quadro 2000) i masz szersze wsparcie dla technologii CUDA, szczególnie w aplikacjach od Adobe. Wracając do AMD - podobnie jak Ty nastawiałem się na super wydajność w OCLu, rzeczywistość jednak szybko skorygowała moje podejście. W finale okazało się że różnica w wydajności pomiędzy kartą za 500zł, a najwyższym modelem nie jest adekwatna do różnicy w cenie. Dokładnie : słabszy model był niewiele wolniejszy w obliczeniach od flagowego układu. Najgorszy jednak był sterownik AMD - karta sypała artefaktami, aż miło i nieraz crashowała całą maszynkę. Kilka razy komp się posypał, a ja straciłem kilka godzin pracy i niestety, ale karty AMD(Ati) szybko lądowały na Allegro itp.. Na Nvidii uświadczyłem znacznie mniej problemów technicznych, a wydajność zielonych byłą co najmniej zadowalająca (mowa o układach gamingowych). 1 Cytuj Link to post Share on other sites
experty 1 Napisano 6 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 6 Października 2013 W sumie jak sobie przypominam, także miałem problemy z obecną kartą Mobility Radeon HD 5870 w Photoshopie. W wielu przypadkach (zoomowanie, rysowanie masek etc.) obraz wewnątrz programu mi mrugał (czarne "błyski"). Musiałem Drawing Mode ustawić na -> basic ponieważ tylko takie znalazłem rozwiązanie polecane przez sam support Adobe . Zaktualizuję sterowniki i zobaczę czy to coś pomoże. Czy przy tak gorącym procku jak 4930k + OC będą potrzebne dodatkowe wiatraki do obudowy, jak tak to ile? Czy oprócz wielkości obudowa R2 XL czymś się różni od R4? To tylko stówka, a lubię mieć dużo miejsca w przypadku grzebania. Jednocześnie kusi mnie szybka w R2 window bo szkoda, żeby takimi ładnymi bebechami oka nie nacieszyć . Czy między Fractal Tesla 650W a Be Quiet! Dark Power PRO 10 650W 80PLUS Gold różnicą jest tylko cena? Zależy mi na ciszy. Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
stelek 2845 Napisano 7 Października 2013 Udostępnij Napisano 7 Października 2013 Czy przy tak gorącym procku jak 4930k + OC będą potrzebne dodatkowe wiatraki do obudowy, jak tak to ile? W sumie 6 wentylatorów 140mm potrzebujesz. Najważniejsze są te nad sekcją zasilania - przy napięciu Vcore ~1,35V można już jaja smażyć na radiatorze. Temperatura dochodzi do 80-100stopni. Procek przy 4,5GHz - 4,6GHz pracuje w okolicach 75 stopni. Podczas wypiekania w OCCT około 80-85stopni, także również dosyć "ciepły" element. W Define R4 masz 2 wentylatory 140mm w zestawie. W XL R2 masz 3 wentylatory. http://imageshack.us/a/img202/5936/yzsh.jpg Odnośnie XL R2 vs R4 - jeżeli cenowo różnica nie gra większej roli i nie planujesz zakupić białej wersji to osobiście brał bym XL. Więcej miejsca = możliwość rozbudowy o układ LC, miejsce na konkretną macierz dyskową i lepszy komfort podczas grzebania w "bebechach". Z drugiej strony jako użytkownik "małej" R3 nie mam na co narzekać - miejsca za tacą mogło by być więcej (w R4 naprawiono ten błąd), ale po za tym buda jest bardzo dobra. Po obłożeniu wentylatorami dobrze sobie radzi z temperaturami, co nie co wycisza jeszcze. Czy między Fractal Tesla 650W a Be Quiet! Dark Power PRO 10 650W 80PLUS Gold różnicą jest tylko cena? Fractal nie posiada odpinanych kabli i jest to jeden z tańszych zasilaczy ne certyfikacie GOLD. BQ P10 to już wyższa półka - cenowo jeden z najdroższych "goldów" na rynku, ale ma bardzo dobrą opinię wśród użytkowników. Jeden i drugi to cichy zasilacz. Jak już celujesz tak wysoko z ceną to zerknij na produkty Corsair AX760 (platinium), HX650 (Gold), lub Seasonic X650 (platinium), G650 (gold). 1 Cytuj Link to post Share on other sites
experty 1 Napisano 7 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 7 Października 2013 (edytowane) Dzięki za super schemat . Tak zrobię. Rozumiem, że wiatraki można przykręcić z jednej lub drugiej strony (tak aby ciągnęły do środka lub na zewnątrz). Jeżeli tak to czy dobrym rozwiązaniem będzie zasysanie powietrza z dołu i przodu obudowy i pchanie tego do górnych 3 wiatraków? Nie znam się ale tak mi podpowiada logika . Jak już zbiorę fundusze od zalegających klientów to dam znać jak poszło . W razie wątpliwości lub zmian będę jeszcze do tego wątku zaglądał to prosiłbym o nie zamykanie. Pozdrawiam, Edytowane 7 Października 2013 przez experty Cytuj Link to post Share on other sites
stelek 2845 Napisano 7 Października 2013 Udostępnij Napisano 7 Października 2013 czy dobrym rozwiązaniem będzie zasysanie powietrza z dołu i przodu obudowy Właśnie o taki układ chodzi - zapomniałem nanieść na schemat kierunki przepływu powietrza Front (x2) i spód - wciągają powietrze TOP (x2) i tył - wyciągające powietrze W takim układzie masz 3x140mm na wlot i 3x140mm na wylot. Zachowana jest równowaga i brak niepożądanego efektu podciśnienia. Jak dodasz do tego układ chłodzenia karty graficznej, który wciąga dodatkowe powietrze do wewnątrz obudowy to w rezultacie powstanie lekkie nadciśnienie, które jest jak najbardziej OK (oczywiście bez przesady). Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts