Skocz do zawartości

LinX i inne OCCT

Recommended Posts

Hej,

Zapewne, będziecie wiedzieli dlaczego tak jest.

Mam ustawiony OFFset. napięcia VCore w idle to 0,710 w stresie 1,200  (po uruchomieniu gry, czy innego czegoś co obciąży CPU tyle pokazuje w biosie, czy jak mierze miernikiem na płycie)

ale jak uruchamiam LinX, czy OCCT to napięcie skacze do 1,275 co oczywiście przekłada się na temp.

moje pytanie, czemu te programy podnoszą VCore jeżeli zakres OFFset jest ustawiony np. tak jak u mnie -0,010 i od prawidłowego 1,200 podnoszą o 0,075??

Ech...

Gigabyte GA-Z87X-UD3H

I7 4770K

jak zrobiłem lekkie OC do 4,2 to napięcia tak jak w pierwszym poście.

na niepodkręconym też skaczą napięcia w tych programach.

Czyli jak mam na stocku to offset daje na -0,030 i Vcore wygląda tak idle 0,670 stres 1,175

stres Linx czy OCCT - 1,245

Edytowane przez lespak

no to, że tak sie dzieje na każdym kompie z ustawionym offsetem to wiem, tylko właśnie nigdzie nie mogę znaleźć dlaczego.

na samym początku jak oswajałem się ze sprzętem po przesiadce z C2Q miałem wszystko na auto i w tedy to się działy cuda wianki...Vcore potrafiło skoczyć do 1,4

ja mam tak samo na asrocku z87 extreme4 , jak ustawie na ,,override,, to napiecie trzyma sztywno mnożnik zbija  napięcie stoi, jak dam na ,,adaptiwe,, to napięcie i mnożnik zbija tylko jak kolega pisze w occt mocno podbija... ,

Edytowane przez duzy213

Czemu sie tak dzieje?

Z prostej przyczyny, masz ustawine auto (adaptive) jak kolwiek sie to nazywa.

W momecie obciarzenia mobo bedzie dawalo tyle V ile tylko proc bedzie chcial czasami wlasnie za duzo.

Testy proca (lynx, occt, prime) beda go wyciskac na max'a dlatego wlasnie tyle bedzie wygial.

OC na auto to zadne OC, ustaw wszystko na sztywno i bedzie po problemie :)