kameha 0 Napisano 3 Października 2013 Udostępnij Napisano 3 Października 2013 (edytowane) Zastosowanie komputera : Do gier oraz programowania Maksymalna kwota : 3 300zł Których części potrzebuję : Skrzynka+Monitor Czy będę podkręcać sprzęt? : W dalekiej przyszłości widzę taką możliwość, jednakże jeżeli istnieje w przystępnej cenie lepszy sprzęt to nie musi być OC. Rozdzielczość mojego monitora : Brak (Lecz planuję 1920 x 1080) Specjalne wymagania : Możliwość grania w nowsze gry, dysk SSD. Części z poprzedniego komputera : Brak Własna propozycja zestawu : Zdjęcie zestawu z Morele http://screenshu.com/static/uploads/temporary/7f/o1/m8/q6klz5.jpg Inne : Czy zestaw który podałem wyżej będzie współpracować ze sobą. Jeżeli istnieją inne propozycje części/zestawów za przystępną cenę także prosiłbym o poradę. Pozdrawiam, Kameha Edytowane 3 Października 2013 przez kameha Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 3 Października 2013 Udostępnij Napisano 3 Października 2013 W zestawie dałeś trochę drogie pamięci RAM, dysk SSD 60 GB jest mało opłacalną inwestycją, model karty graficznej z nienajlepszym chłodzeniem, płyta główna uniemożliwia OC CPU, do tego monitor na TN w takiej kwocie jest dość nieopłacalny Seagate 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA600 Barracuda SilentiumPC Brutus M23 Pure Black (bez zasilacza) Gigabyte GA-Z68AP-D3 /intel Z68/ Crucial 8GB (2x4GB) 1600MHz CL9 Ballistix Liteon iHAS122 SATA (black) Benq VW2230H (VA, 4ms, DVI, HDMI, LED) XFX Radeon HD7870 XT Tahiti LE 2GB DDR5 256bit (1000/5000) Kingston V300 60GB (450/450 MB/s) Intel Core i5-3470 /3.2GHz, 6MB, LGA 1155, BOX Thermaltake Smart SE Modular 80+ 530W 3284 zł + kod na darmowe złożenie i wysyłkę przy zakupie w esc.pl do wpisania w komentarzu do zamówienia: X98TY2AZ + dostawa - zasilacz modularny - możliwość OC CPU pod 4.0 GHz na Z68 (tutaj płyta wymaga aktualizacji BIOSU, zrobią Ci to za free podczas montażu, kupując w innym sklepie radzę na to zwrócić szczególną uwagę) - znacznie wydajniejsza karta graficzna z bardzo dużym potencjałem OC - monitor na matrycy VA Jeżeli 60 GB na system i soft Ci wystarczy to zestaw wyżej powinien być dla Ciebie bardzo dobrą i lepszą propozycją niż Twój wyżej. Za niewiele drożej możesz mieć dysk SSD 120 GB, zmiany w zestawie wyżej na: Intel Core i5-3350P /3.1GHz, 6MB, LGA 1155, BOX/ Plextor M5S 128GB SATA3 (520/200MB/s) 3372 zł + kody wyżej Procesor 3350p podkręcisz pod 3.6 - 3.7 GHz Najlepszym rozwiązaniem będzie na dzień dzisiejszy zakup zestawu wyżej z 3470 + SSD 128 GB M5S + Crucial 4GB 1333MHz CL9 Ballistix Drugą kość pamięci kupisz za miesiąc, dwa .... wepniesz ją w slot i po wszystkim 1 Cytuj Link to post Share on other sites
fizzybarrel 11 Napisano 3 Października 2013 Udostępnij Napisano 3 Października 2013 Zestaw, który proponujesz jak najbardziej będzie ze sobą współpracował, jednak ja na twoim miejscu wziąłbym płytę na nową platformę i procesor z rodziny Haswell pod 1150, najlepiej z odblokowanym mnożnikiem, Zdecydowanie lepiej wziąć taki, bo różnica w cenie nieduża, a będziesz miał nową podstawkę i nowocześniejszy sprzęt, który potem jeszcze możesz podkręcić. Nie opłaca się brać procesora Intela bez magicznego "K" na końcu, przynajmniej takie jest moje zdanie. Z kartą graficzną też bym się nie spieszył, w AMD za niedługo może być ciekawsza oferta. Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 3 Października 2013 Udostępnij Napisano 3 Października 2013 Nie opłaca się brać procesora Intela bez magicznego "K" na końcu Czy aby na pewno wiesz o czym piszesz ? Przecież procesory bez magicznego "K" też można podkręcać, w tym przypadku model 3470 można podkręcić pod 4.0 GHz. W dodatku co ważniejsze, wiesz jak się przekłada taktowanie CPU z 4.0 pod 4.5 GHz na wydajność w grach ? ...... Co ważniejsze, pisać łatwo, oczywiście plan jest jak najbardziej ok ... jednak kto za to wszystko zapłaci ? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
kameha 0 Napisano 3 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 3 Października 2013 @kajitsu. Dziękuję za szybką odpowiedź, zestaw który Pan przedstawił wygląda bardzo fajnie. Jednak jeżeli istnieje taka możliwość prosiłbym o wybór innego monitora z czarną obudową (nie chcę robić z biurka choinki tym bardziej że mam drugi monitor). Także zastanawia mnie wydajność dysku SSD, otóż zależy mi na szybkim czasie I/O. Często zdarza mi się branie udziału w dużych projektach programowania i muszę kompilować dużą ilość kodu także zapisywanie dużych informacji do których mam wgląd przez jakiś czas. Pozdrawiam, Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 3 Października 2013 Udostępnij Napisano 3 Października 2013 Sorka za monitor, nie ten model kliknąłem Benq VW2220 (VA, 4ms, DVI, LED) Także zastanawia mnie wydajność dysku SSD Powiem tak, różnice w tym przedziale nie są wielkie, różnica 1-3 sekund chyba nikogo nie skrzywi, oczywiście jeżeli mowa o najlepszych wyborach to proszę bardzo Samsung SSD840 Pro Oczywiście mówimy tutaj o wersjach 128 GB, wersje 60 GB są znacznie wolniejsze już na starcie, więc V300 60 powinien odpaść już na starcie 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Lipton 517 Napisano 3 Października 2013 Udostępnij Napisano 3 Października 2013 Jeśli coś wybierać z SSD to: Plextor M5S, Samsung 840 EVO. OCZ Vertex 450. Jeśli zależy Ci na gwarancji to spójrz na OCZ Vector. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
fizzybarrel 11 Napisano 3 Października 2013 Udostępnij Napisano 3 Października 2013 Ja po prostu staram się podchodzić do takich spraw jak najbardziej rozsądnie. W tym wypadku sądze, że warto byłoby odłożyć parę zł więcej i kupić coś nowocześniejszego.Jasne, można podkręcać i takie, tylko ich możliwości są w tym względzie nieco mniejsze, w grach różnica praktycznie żadna, ale gdyby kiedyś chciał wykorzystywać sprzęt bardziej profesjonalnie pare Mhz więcej może się przydać, jak kto uważa. Cytuj Link to post Share on other sites
dadulek 9363 Napisano 3 Października 2013 Udostępnij Napisano 3 Października 2013 taaa tylko mobo pod Haswella z "K" kosztuje ok 500PLN. Jak już się w "K" bawić to w tym przypadku tylko i5 3570k+gd43 i prawie 200PLN w kieszeni w porównaniu z Twoja propozycją. Kolejna sprawa jest taka, że haswella w grach nawet bez oc wypada chłodzić czymś więcej niż stockiem, więc dochodzi nam kolejne 130-150PLN na cooler. Wniosek z tego jest prosty: Mieszasz autorowi w głowie "poradami" które więcej szkodzą jak pomagają mu podjąć rozsądną decyzję. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
kameha 0 Napisano 4 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 4 Października 2013 Dziękuję wszystkim którzy udzielili się w temacie za pomoc, zestaw już zamówiony Pozdrawiam, Kameha Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 4 Października 2013 Udostępnij Napisano 4 Października 2013 A jaki był ostateczny wybór ? Cytuj Link to post Share on other sites
kameha 0 Napisano 4 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 4 Października 2013 http://screenshu.com/static/uploads/temporary/4p/1v/08/uhaaev.jpg Odliczając VAT wyjdzie mi z 2 900zł, więc przyzwoita kwota jak za taki sprzęt. Mam nadzieję że spełni moje wymagania Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 4 Października 2013 Udostępnij Napisano 4 Października 2013 Będzie ok, a jeśli nawet to w takim budżecie nic lepszego by się nie złożyło .... Cytuj Link to post Share on other sites
kameha 0 Napisano 9 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 9 Października 2013 Komputer dotarł i swoimi problemami powala na kolana. -Brak przejściówki VGA->DVI przy karcie graficznej (karta bez slota VGA) -Słaba jakość obudowy (przedni panel z usb/2x jack io) podczas pracy słychać w słuchawkach dziwne piski spowodowane pracą (czytaniem/przetwarzaniem) danych przez ten układ. -Darmowa dostawa jest tylko w przypadku przedpłaty na konto, fajnie by było gdybyś to także pisał przy owym kodzie. Mam nadzieję że posłuży mi długo bez problemów (pomimo opini o chipsetach w gigabytach) @Można zamknąć temat Pozdrawiam, Kameha Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 9 Października 2013 Udostępnij Napisano 9 Października 2013 Brak przejściówki VGA->DVI przy karcie graficzne A po co Ci ta przejściówka, przecież masz monitor z DVI Słaba jakość obudowy (przedni panel z usb/2x jack io) podczas pracy słychać w słuchawkach dziwne piski spowodowane pracą (czytaniem/przetwarzaniem) danych przez ten układ. To już był Twój wybór .... Cytuj Link to post Share on other sites
kameha 0 Napisano 10 Października 2013 Autor Udostępnij Napisano 10 Października 2013 W zestawie znajdował się jedynie kabel VGA->VGA i zostałem poinformowany przez firmę ESC iż fabrycznie zawsze są takie w zestawach (DVI nie).Ja myślałem nad 410 a kupiłem M23. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts