Skocz do zawartości

Ocena zestawu do 2500zł

Recommended Posts

Witam ,proszę o ocenę zestawu i ewentualne rady co zmodyfikować. Komputer składam dla kogoś wiec 2500zł jest absolutnym maksimum.

• Zastosowanie komputera : typowy komputer domowy czyli internet, multimedia, gry
  • Maksymalna kwota : 2500zł
  • Których części potrzebuję : jednostka centralna
  • Czy będę podkręcać sprzęt? : nie
  • Rozdzielczość mojego monitora : mie mam pojęcia
  • Części z poprzedniego komputera : hdd 500GB
  • Własna propozycja zestawu : zestaw

Dajcie znać czy to ma prawo sensownie działać

Z góry dzięki za pomoc

Edytowane przez mirqpe

zdecydowanie za maly ssd... 120 to podstawa... lepiej zrzuc z ramu, kup na poczatek 4gb cl8 lub cl9 (zawsze potem mozesz dorzucic kolejna kostke).

Ogolnie haswell'e lubia sie zagrzac, ale ten nie powinien byc az taki straszny.

Zasilacz dobry, ale jak najdzie ciebie na wymiane na wydajniejsza (bardziej pradozerna karte) (bo procek niczego sobie) to moze byc lekko na granicy... 

Co do obudowy... heh.. rzecz gustu... sam mam cos podobnego... irytuje mnie... bralem najtansza... w przyszlosci pewnie wymienie, a wiec po co placic dwa razy jak mozna od razu Silentium'a Brutusa M23 i jakby nawet box zaczal wyc to obudowa mu pomoze... 

klopers33 - radziłbym nie polecać tej płyty głównej z morele net 

Czytaj tutaj http://forum.benchmark.pl/topic/101024-ocena-cestawu-do-2200z%C5%82/?do=findComment&comment=1140812

Rozdzielczość mojego monitora : mie mam pojęcia

Podaj chociaż model monitora, sprawdź albo na ramce albo z tyłu na etykiecie .....  

Ta obudowa to tragedia a haswella na BOX też nie polecam, ssd 60GB mało radziłbym sie zasnanowić nad 120/128 GB. Jaki masz dysk twardy podaj model, pamieci lepsze crucial CL9 niz Twoje kingstony CL10 i to droższe.

Co do obudowy jest to kwestia budżetu i niczego więcej, to samo jeśli chodzi o ssd. Musiał bym obcinać z innych komponentów, a 60GB na system wystarczy.

Ram kwestia przypadku wziąłem taki który ma potwierdzoną zgodność dla płyty przez producenta.

Komputer ma być dla laika więc gry, filmy, internet nic ponadto i nie jestem pewien czy 8GB ram to nie za dużo.

I takie pytanie lepiej wpakować 4GB czy 8GB jak ja to zrobiłem. Może lepiej dołożyć do karty graficznej?

Podaj chociaż model monitora, sprawdź albo na ramce albo z tyłu na etykiecie .....  

Monitor chyba LG 19" ale ciężko mi powiedzieć na pewno. W niedługim czasie zostanie wymieniony na coś w okolicy 22"

Jak pisałem składam dla kogoś i ten ktoś jak i komputer jest dobrych kilka kilometrów ode mnie, więc ciężko mi podać niektóre rzeczy.

Z tego też powodu nie mogę swobodnie manipulować gotówką 2500 to granica może ewentualnie +100zl.

Edytowane przez mirqpe
Procesor:
Intel Core i3-4330 /3.5GHz, 4MB, LGA 1150, BOX/
539 zł

Płyta główna:
Gigabyte GA-B85M-HD3 /intel B85, LGA1150/
249 zł

Pamięć RAM:
Crucial 4GB 1600MHz CL9 Ballistix XT
149 zł

Dysk twardy:
Seagate 1 TB 7200rpm 64MB cache SATA600 Barracuda
239 zł

Karta graficzna:
Sapphire Radeon HD7950 Vapor-X 3GB DDR5 384bit (810/5000)
930 zł

Nagrywarka DVD / BluRay:
Asus DRW-24B5ST SATA (black)
79 zł

Obudowa:
SilentiumPC Brutus M23 Pure Black (bez zasilacza)
149 zł

Zasilacz:
Thermaltake Smart SE Modular 80+ 530W

RAZEM 2533 + DARMOWA WYSYŁKA I ZŁOŻENIE esc.pl do wpisania w komentarzu do zamówieniaX98TY2AZ + dostawa (Zamień M23 na Brutusa 410 to będzie ~2500) do gier jak znalazł !
Edytowane przez isajew