Skocz do zawartości

Internet z gniazdka elektrycznego (PLC) i/lub COAX LAN

Recommended Posts

witam ,

czy ktoś z użytkowników forum miał do czynienia z siecią zbudowaną w oparciu o kable elektryczne (czyli PLC) lub też korzystał z sieci COAX LAN (czyli sieć zbudowana w oparciu  o kabel koncentryczny).

Jestem ciekaw jak to działa w praktyce i chętnie wysłucham każdej opinii.

Chcę rozesłać sygnał w domu. WiFi jest możliwe ale wiem, że nie ogarnę zasięgiem całego domu (konieczne byłyby dodatkowe AP) a okablowanie elektryczne czy też antena TV jest w każdym pokoju.

pozdrawiam

i liczę na Wasze wypowiedzi.

Średnio ci się to będzie opłacało raczej. Do COAX LAN potrzebujesz jednostkę centralna za jakieś 500 PLN + gniazdka za 250 PLN sztuka. 4 pokoje i robi ci się koszt rzędu 1500 PLN. Słabo.

Lepiej wychodzi siec oparta o kable elektryczne. Potrzebujesz generalnie adapter ethernet - powerline. Cena za sztuke od 150-300 PLN. Plus jakiś router na początku.

Tu masz przykładowo 4 portowy: http://www.ram.net.pl/pl/p/Linksys-PLSK400-Powerline-AV-200Mbps-4-port/235460

W sumie taniej wychodzi zrobić po wifi - plusy takie że nie masz kabli oczywiście :)

• Popieram 1

Router już jest.

Instalacja oparta na kablach elektrycznych da mi zasięg w całym domu. Poprzez wifi tego nie ogarnę (dopóki nie kupię dodatkowych AP). Dodatkowo musiałbym kupić karty sieciowe do komputerów stacjonarnych.

Byłem przekonany, że gniazdo do COAX LAN wystarczy to co jest w ścianie.

Dziękuje ze wypowiedź,

czekam na kolejne.

• 1 miesiąc temu...

Hej Kolego, tutaj masz aplikacje CoaxLAN - jak to może wyglądać http://coaxlan.de/index_en.php?id=5
Fakt gniazda są trochę drogie, one mają specjalną konstrukcję, występują jako przelotowe lub końcowe.
Jeśli chodzi o Power Line to polecam urządzenia marki MAXIMUM np. PL-500 Nano, (http://allegro.pl/router-accesspoint-maximum-power-line-nano-pl-500-i3685658624.html) małe, zgrabne i śmigają do max 500Mbps. Mam takie u siebie w domu, podłączone dwa kompy i multiroom Premium w NC+. Jest jedynu minus tego rozwiązania - wszystkie gniazda przez, który ma byc puszczony internet muszą być podpięte go tego samego głównego zabezpieczenia - pod jedna fazę, musiałem u siebie lekko zmodyfikowac główną tablicę rozdzielczą :)

Mam, bo wnerwial mnie kabel ciagnacy sie z pokopju z touterem do pokoju syna na innym pietrze, a WiFi nienawidze i nie uzywam ;-)

Kupilem wiec 2x sieciowki PLC D-Linka AV500 za ~25 funtow na Ebayu :) Normalnie sa drozsze, ale udalo mi sie upolowac tanie sztuki, nieuzywane.

Dziala to na tej zasadzie, ze para takich sieciowek jest potrzebna do zamontowania jednego komputera do sieci: jedna karta jest podlaczona do wyjscia LAN routera, a druga karta podlaczona do sieciowki dolaczanego komputera. Kazdy nastepny komputer to - mam nadzieje - tylko jedna sztuka adapter,a nie kolejna parka (tego jeszcze sie nie upewnilem, ale mysle, ze sieciowki maja wlasciwosci switcha dla kilku urzadzen).

Predkosc przesylu zalezy od dlugosci kabla elektrycznego, jego jakosci itp. U mnie porwnywalen jest z kablem sieciowym 100Mbit, co jest i tak lepiej, niz to durne WiFi, nie mowiac o zdrowiu.

Generalnioe instalacja i konfiguracja to bulka z maslem, choc trzeba sie przestawic na 'logike" D-Linka ;-) przy pierwszym setupie.