Lorduś 0 Napisano 8 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2010 Co powiecie na płytę M3A770DE (http://www.asrock.com/mb/overview.asp?Model=M3A770DE&s=%20www) ? Czy jest ona warta uwagi? Czy podepnę do niej stary twardy dysk Samsung 250GB SP2514N? http://pccentre.pl/article/show/ASRock_ ... E/id=17374 chyba jedyna recenzja w polskiej sieci. Ogólnie płyta bardzo dobra, ciężko się do niej przyczepić. Cytuj Link to post Share on other sites
Blackdollar 0 Napisano 8 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2010 Niewazne co wezmiesz i tak bedziesz zadowolony , ja osobiscie wole i3 , podkrecony do 4 ghz ma wydajnosc wieksza niz phenom 965 i mi to wystarczy. Cytuj Link to post Share on other sites
19arek93 0 Napisano 8 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2010 Niewazne co wezmiesz i tak bedziesz zadowolony , ja osobiscie wole i3 , podkrecony do 4 ghz ma wydajnosc wieksza niz phenom 965 i mi to wystarczy.Nie pisz bzdur. Przy wykorzystaniu dwóch rdzenii faktycznie będzie odrobinę wydajniejszy, ale po obciążeniu wszystkich wątków nie ma najmniejszych szans. ___________________________________ 3000 post. Cytuj Link to post Share on other sites
Lorduś 0 Napisano 8 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2010 http://www.tomshardware.com/reviews/cor ... ,2588.html Podkręcony raz ciut lepiej od X4 965 stock raz gorzej (ale znowu wychodzi to co ja uważam, X3 720BE to najlepszy proc do grania cena/wydajność ) przy czym i3 @4GHz i tak lepiej wychodzi z poborem prądu (BTW. jedyna głupota tego testu - brak poboru prądu podczas grania, jest tylko Idle, CPU Stress, GPU Stress, CPU+GPU Stress a grajac raczej w pełni i procka i grafy nie wykorzystamy). Cytuj Link to post Share on other sites
chaffinch 0 Napisano 11 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2010 No to stało się. Zgodnie z Waszą radą nabyłem: Płyta Socket AM3 ASRock M3A770DE AMD Athlon II X3 435 AM3 BOX ATI Radeon HD 5770 1GB HDMI&DualDVI DisplayPort MSI 2x Good Ram DDR3 2 GB/1600MHz PC3-12800 CL.9 HDD 1TB WD10EARS 64MBDo tego obudowa NOX Media II (fajna, podoba mi sie wizualnie ) Kupiłem w kilku miejscach - camino.pl okazał się tanim sklepem, do tego morele.net i WGE (tu "fachowcy" mocno namawiali na wyższe modele wszystkiego, ale byłem twardy). Razem z wysyłkami całość wyniosła mnie 1900 PLN bez kilku złotych. Teraz czekam na przesyłki, dokupuje gdzieś MS Windows 7 i zaczynam zabawę. Dzięki wszystkim za pomoc, mam nadzieję, że dzieki Wam będę miał dużo radości ze sprzętu Cytuj Link to post Share on other sites
_nick_ 19 Napisano 11 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2010 Oby udało ci się odblokować rdzeń albo chociaż L3 Jak sprzęt dojdzie to napisz koniecznie jak się sprawuje. Cytuj Link to post Share on other sites
chaffinch 0 Napisano 19 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2010 Oby udało ci się odblokować rdzeń albo chociaż L3 Jak sprzęt dojdzie to napisz koniecznie jak się sprawuje. No to raportuje. Sprzęt doszedł, mało tego, udało mi się go złożyć, ruszył "od pierwszego kopniaka" Ale tutaj bajka się kończy. Zainstalowałem Win 7 Home Premium OEM, wszystko poszło sprawnie i szybko. Podczas instalacji karta graficzna została rozpoznana jako standardowa VGA, dograłem więc sterowniki. I tu pierwszy problem: karta zaczęła się tak grzać, że jedynym ratunkiem było otwarcie obudowy. Czy zrobiłem coś źle, czy może ta karta tak ma, a ja potrzebuję dodatkowego wiatraka? I drugi problem - w biosie zaznaczyłem overclocking na 20%, system wystartował normalnie, a ja przystąpiłem do zgrywania danych ze starego dysku. I tu padaka - nastąpił zwis, a po restarcie system już się nie podniósł. Pomyślałem - kiła, pewnie to nowy, niestabilny Windows i próbowałem go przeinstalować. Niestety, ten proces nie szedł już tak bezproblemowo jak poprzednio. Właśnie widze przed sobą komputer, który przez całą noc (ca. 10 godzin) przechodził przez kopiowanie i rozpakowywanie plików Windows, a teraz od 2 godzin robi "Instalowanie aktualizacji". Co mogło się spieprzyć, pytam ja Was?!? Edit: Trwa "kończenie instalacji". Trwa już od prawie 2 godzin, a cała instalka już godzin 14. Co to może być, for god sake?!? Cytuj Link to post Share on other sites
lewas 0 Napisano 19 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2010 1 jak zauważyłę że coś nie tak jest z kartą to było ją trzeba pierw dobrze przetestowaći wyeliminowaćewentualne problemy(w ostateczności odesłać na gwarancje) 2.niepodkręca sie na oko bo tak wywnioskowałem z twojego posta.Nawet jak 100 innych procków z tej samej serii będzie sie podkręcać o 20% to twój akurat niemusi. 3 jaki jest ten stary dysk i na jakim stawiałeś system?? Cytuj Link to post Share on other sites
chaffinch 0 Napisano 19 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2010 3 jaki jest ten stary dysk i na jakim stawiałeś system??Dane zgrywałem z HDD Samsung 250GB SP2514N, podpiętego pod IDE razem z napędem DVD. System stawiałem na nowym, HDD 1TB WD10EARS 64MB, podpiętym do SATAII. Cytuj Link to post Share on other sites
19arek93 0 Napisano 19 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2010 Nigdy nie ustawiaj automatycznego O/C. BIOS mógł podbić Ci mocno napięcia i procesor może się przegrzewać. Co do karty - co rozumiesz przez pojęcie "grzać się"? 40st? 100st? Cytuj Link to post Share on other sites
Maksym Słomski 8 Napisano 19 Kwietnia 2010 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2010 ATA i SATA na raz podczas instalacji Windowsa nie wróży niczego dobrego Cytuj Link to post Share on other sites
chaffinch 0 Napisano 19 Kwietnia 2010 Autor Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2010 ATA i SATA na raz podczas instalacji Windowsa nie wróży niczego dobrego Ale za pierwszym razem, z tak podpiętymi dyskami wszystko poszło bez problemu, wszystko zajęło max. 45 minut... Co do karty - co rozumiesz przez pojęcie "grzać się"? 40st? 100st?Liczby stopni Ci nie podam, ale hałas był porównywalny do startującego samolotu Po otwarciu obudowy wiatraki zwolniły i zrobiło się cicho. Nie pisz posta pod postem! Masz 6h na edycję. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts