Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich chciał bym was poprosić o pomoc przy wyborze nowych słuchawek.

Aktualnie posiadam już od roku czasu budżetówki Sennheiser  HD201 (graja dobrze wokale i spokojną muzykę co mi się podoba , ale zarazem w bardziej dynamicznych czy mocniejszych utworach słuchawki grają płasko, brakuje basu.

Z początku chciałem wziąć kolejny produkt od Sennhaisera np model HD 558 ale nie jestem pewny czy to będzie dobry wybór w tym przedziale cenowym 500zł ( ale mogę też coś dołożyć) słyszałem że firma ma tendencje do obniżania jakości dźwięków w zależności od modeli.

A chyba nikt z was nie chciał by wtopić tyle kasy w sprzęt który powinien kosztować 2 razy mniej. 

Chciał bym też zaznaczyć iż nie jestem jakiś znawcą czy audiofilem ponieważ nigdy nie korzystałem z tak drogich słuchawek zazwyczaj wystarczały mi jakieś tanie do 100zł, ale w końcu coś trzeba zmienić. Rozumiem też że jeśli kupie porządne słuchawki będę musiał zakupić do tego kartę dźwiękową aktualnie jadę na integrze z PC ale gra na przyzwoitym poziomie.

Myślę nad zakupem 

- Sennheiser HD558

- Shure SRH-440

- Shure SRH750DJ

- ATH-M50 ( tutaj trochę mnie cena odpycha xD )

- - AKG K 242 HD ( same)

- Chętnie posłucham też waszych propozycji

Głównie poszukuję w słuchawkach aby były wygodne, jak i zarazem miały ciepły i ładny wokal np. do muzyki Epickiej, ale i zarazem nie grały płasko i miały przyzwoity bas ( tylko nie taki że za przeproszeniem pierdzący z nadmiaru czy zagłuszający wszystkie dźwięki utworu xd ).Będę używał ich w większej mierze do muzyki ale i także do gier.

Daje wam też przykłady muzyki jakiej lubię słuchać (w sumie wszystkich gatunków po trochę ^^ )

Na codzień: Skillet , Three days grace , Thousand Foot Krutch  , Red itd

Przykład: http://www.youtube.com/watch?v=MXdIHlh7wqc

Ale również lubię muzykę Spokojną czy to Epic czy vocal itd

Przykład: http://www.youtube.com/watch?v=7ao-ubiXKmU

Mam nadzieje że jakoś mi pomożecie ;p 

Edytowane przez XtreLu

musisz się także określić na czym bardziej będzie ci zależeć, np. ATH-50M grają ładnie całym pasem dynamicznym ,ciepłym brzmieniem, ale scena i przestrzenność leży. HD558 to trochę takie zamglone brzmienie z dobra sceną, przestrzenią no i komfort myślę, że najlepszy z tych podanych. SHR440 to studyjny charakter, ciepełka tam nie będzie. AKG K 242 HD brzmią bardzo przestrzennie, analitycznie  z całkiem dobrą podstawa basową ,choć ciepły wokal to tak średnio z tym będzie. Wymagają dobrego źródła dźwięku i jakiegoś wzmaka najlepiej. Zostaje pytanie ile byś był wstanie wydać na jakiegoś DACa.

• Popieram 1

Ja bym polecił na początek CAL! + FiiO E07K. ;) Po przesiadce z tak słabych słuchawek możesz po prostu nie słyszeć wszystkich walorów dźwiękowych. Wiem co mówię, bo kiedyś nie czułem po prostu K550 i nie widziałem sensu wydawania na nich takich pieniędzy. Ja właśnie poleciłbym Ci te AKG, bo mają świetne wysokie, lecz może Ci to nie przypaść do gustu.

Tąpnięte z HTC One S za pomocą Tapatalk 2.

• Popieram 1

Posłuchałem tych Twoich kawałków i nasunęło mi się od razu - nie chciałbyś kupić używanych K550? Wysokie tony mają świetne.

Karty dźwiękowej do tych Logitechów nie ma sensu, jedynie ja bym polecił FiiO E07K. Zawsze możesz podpiąć do czegoś innego, a poza tym to 2w1.

Jeśli zdecydował bym się na te AKG K 242 HD to jaką kartę dźwiękową musiał bym kupić do tych słuchawek jak i głośników..?

No jest mały problem, bo raczej bym polecił jakiś DAC FiiO E10, czy Xonar U7. W przypadku FiiO nie podłączysz głośników 5.1, a w przypadku Xonara U7 na 100% ich nie napędzisz, jako źródło wystarczy.

Posłuchaj jeszcze HM5 (zamknięte) od Brainwavz, jeśli rozpatrujesz zamknięte słuchawki. Właśnie je kupiłem i naprawdę b. fajnie jak dla mnie brzmią, są też b. wygodne. Uważam, że warto sobie ich posłuchać - grają czysto, szczegółowo, basu jest wg mnie ile trzeba, przestrzeń czuć i brzmią b. żywo i dynamicznie :).

Ze sklepów to możesz posłuchać jesli jesteś z W-wy w audiomagicu, możesz tam sobie wygodnie posiedzieć i do woli potestować wszystkie modele dostepne w danej chwili :);), doradzić też coś doradzą :). Za ok. 500 zł na pewno można je dostać.

Mówisz o muzyce epickiej, patrzyłem teraz jak Enya na nich brzmi i brzmi wg mnie super, pięknie i czysto, przestrzennie :). Mi w każdym razie się b. podoba. Można się zasłuchać :).

Edytowane przez Introverder