XtreLu 3 Napisano 28 Września 2013 Udostępnij Napisano 28 Września 2013 (edytowane) Witam wszystkich chciał bym was poprosić o pomoc przy wyborze nowych słuchawek. Aktualnie posiadam już od roku czasu budżetówki Sennheiser HD201 (graja dobrze wokale i spokojną muzykę co mi się podoba , ale zarazem w bardziej dynamicznych czy mocniejszych utworach słuchawki grają płasko, brakuje basu. Z początku chciałem wziąć kolejny produkt od Sennhaisera np model HD 558 ale nie jestem pewny czy to będzie dobry wybór w tym przedziale cenowym 500zł ( ale mogę też coś dołożyć) słyszałem że firma ma tendencje do obniżania jakości dźwięków w zależności od modeli. A chyba nikt z was nie chciał by wtopić tyle kasy w sprzęt który powinien kosztować 2 razy mniej. Chciał bym też zaznaczyć iż nie jestem jakiś znawcą czy audiofilem ponieważ nigdy nie korzystałem z tak drogich słuchawek zazwyczaj wystarczały mi jakieś tanie do 100zł, ale w końcu coś trzeba zmienić. Rozumiem też że jeśli kupie porządne słuchawki będę musiał zakupić do tego kartę dźwiękową aktualnie jadę na integrze z PC ale gra na przyzwoitym poziomie. Myślę nad zakupem - Sennheiser HD558 - Shure SRH-440 - Shure SRH750DJ - ATH-M50 ( tutaj trochę mnie cena odpycha xD ) - - AKG K 242 HD ( same) - Chętnie posłucham też waszych propozycji Głównie poszukuję w słuchawkach aby były wygodne, jak i zarazem miały ciepły i ładny wokal np. do muzyki Epickiej, ale i zarazem nie grały płasko i miały przyzwoity bas ( tylko nie taki że za przeproszeniem pierdzący z nadmiaru czy zagłuszający wszystkie dźwięki utworu xd ).Będę używał ich w większej mierze do muzyki ale i także do gier. Daje wam też przykłady muzyki jakiej lubię słuchać (w sumie wszystkich gatunków po trochę ) Na codzień: Skillet , Three days grace , Thousand Foot Krutch , Red itd Przykład: http://www.youtube.com/watch?v=MXdIHlh7wqc Ale również lubię muzykę Spokojną czy to Epic czy vocal itd Przykład: http://www.youtube.com/watch?v=7ao-ubiXKmU Mam nadzieje że jakoś mi pomożecie ;p Edytowane 28 Września 2013 przez XtreLu Cytuj Link to post Share on other sites
adivxv 2880 Napisano 29 Września 2013 Udostępnij Napisano 29 Września 2013 musisz się także określić na czym bardziej będzie ci zależeć, np. ATH-50M grają ładnie całym pasem dynamicznym ,ciepłym brzmieniem, ale scena i przestrzenność leży. HD558 to trochę takie zamglone brzmienie z dobra sceną, przestrzenią no i komfort myślę, że najlepszy z tych podanych. SHR440 to studyjny charakter, ciepełka tam nie będzie. AKG K 242 HD brzmią bardzo przestrzennie, analitycznie z całkiem dobrą podstawa basową ,choć ciepły wokal to tak średnio z tym będzie. Wymagają dobrego źródła dźwięku i jakiegoś wzmaka najlepiej. Zostaje pytanie ile byś był wstanie wydać na jakiegoś DACa. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
iDaft 995 Napisano 30 Września 2013 Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Ja bym polecił na początek CAL! + FiiO E07K. Po przesiadce z tak słabych słuchawek możesz po prostu nie słyszeć wszystkich walorów dźwiękowych. Wiem co mówię, bo kiedyś nie czułem po prostu K550 i nie widziałem sensu wydawania na nich takich pieniędzy. Ja właśnie poleciłbym Ci te AKG, bo mają świetne wysokie, lecz może Ci to nie przypaść do gustu. Tąpnięte z HTC One S za pomocą Tapatalk 2. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
XtreLu 3 Napisano 30 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Jeśli zdecydował bym się na te AKG K 242 HD to jaką kartę dźwiękową musiał bym kupić do tych słuchawek jak i głośników..? Posiadam: - Komputer stacjonarny - Głośniki Logitech X-530 5.1 Cytuj Link to post Share on other sites
iDaft 995 Napisano 30 Września 2013 Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Posłuchałem tych Twoich kawałków i nasunęło mi się od razu - nie chciałbyś kupić używanych K550? Wysokie tony mają świetne. Karty dźwiękowej do tych Logitechów nie ma sensu, jedynie ja bym polecił FiiO E07K. Zawsze możesz podpiąć do czegoś innego, a poza tym to 2w1. Cytuj Link to post Share on other sites
adivxv 2880 Napisano 30 Września 2013 Udostępnij Napisano 30 Września 2013 Jeśli zdecydował bym się na te AKG K 242 HD to jaką kartę dźwiękową musiał bym kupić do tych słuchawek jak i głośników..? No jest mały problem, bo raczej bym polecił jakiś DAC FiiO E10, czy Xonar U7. W przypadku FiiO nie podłączysz głośników 5.1, a w przypadku Xonara U7 na 100% ich nie napędzisz, jako źródło wystarczy. Cytuj Link to post Share on other sites
Introverder 8 Napisano 3 Października 2013 Udostępnij Napisano 3 Października 2013 (edytowane) Posłuchaj jeszcze HM5 (zamknięte) od Brainwavz, jeśli rozpatrujesz zamknięte słuchawki. Właśnie je kupiłem i naprawdę b. fajnie jak dla mnie brzmią, są też b. wygodne. Uważam, że warto sobie ich posłuchać - grają czysto, szczegółowo, basu jest wg mnie ile trzeba, przestrzeń czuć i brzmią b. żywo i dynamicznie . Ze sklepów to możesz posłuchać jesli jesteś z W-wy w audiomagicu, możesz tam sobie wygodnie posiedzieć i do woli potestować wszystkie modele dostepne w danej chwili , doradzić też coś doradzą . Za ok. 500 zł na pewno można je dostać. Mówisz o muzyce epickiej, patrzyłem teraz jak Enya na nich brzmi i brzmi wg mnie super, pięknie i czysto, przestrzennie . Mi w każdym razie się b. podoba. Można się zasłuchać . Edytowane 3 Października 2013 przez Introverder Cytuj Link to post Share on other sites
iDaft 995 Napisano 3 Października 2013 Udostępnij Napisano 3 Października 2013 Mówisz o tych monitorach Brainwavz? Tąpnięte z HTC One S za pomocą Tapatalk 2. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts