Skocz do zawartości

jakie podzespoły kupić?? modyfikuję komputer

Recommended Posts

witam, chciałbym wymienić płyte główną, karte graficzną i procesor, myślałem o i5 3570k, 660ti i nie wiem jaką płyte główną

mój sprzęt to:

4gb ram 1600 corsair vengeance (ale już w drodze druga taka kość)

2 dyski: Western Digital 1TB Caviar Black 7200 64MB SATAIII (WD1002FAEX)

zasilacz be quiet Pure Power BQT L8-CM-630W, 80 plus BRONZE, activePFC, 4xPCI-E (BN182) -chyba starczy co myślicie?

jakas tandetna obudowa (coś co trzyma ten sprzęt w jednym kącie, nie mam na to opisu)

aktualny procek core i5 750 4x 3,20
aktualna karta gigabyte hd6950 1gb
aktualna płyta głowna gigabyte p55 ud3r

monitor 23 cale lg, full hd oczywiście
a zestaw jest budowany do gier (szykuje się na wiedźmina :D  )

co do wybranych czesci na wymiane to moze macie jakies inne propozycje, ja myslalem nad tym i5 3570k bo ma dobre wyniki,

http://www.morele.net/procesor-intel-core-i5-3570k-3-4ghz-6mb-lga1155-22nm-77w-box-bx80637i53570k-473467/

i karcie gtx 660ti  
http://www.morele.net/karta-graficzna-asus-gtx660ti-oc-3gb-ddr5-ti-dc2oc-3gd5-582978/

na procesor karte i płyte główną mam okolo 2100zł

liczę na szczere odpowiedzi i pomoc z waszej strony

moze polecicie mi lepsze rozwiazanie, może inny procesor i karte sam już nie wiem :D

Witam

Procesor jaki sobie wybrałeś jest bardzo dobry, a co do karty graficznej to bołożyłbym na twoim miejscu do 7950. Płytę główną do 7950 a płytę polecam z chipsetem Z77. Ok przyznaję H77 to jest gorszy chipset ale nie taki zły.. (sam go mam i nie narzekam)

Reszta podzespołów jest dobra więc ich nie zmieniaj.

Karta graficzna: http://www.morele.net/karta-graficzna-sapphire-hd-7950-flex-oc-3g-ddr5-256-bit-hdmi-dvi-minidp-full-11196-17-40g-532373/

Płyta główna: http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-z77ma-g45-intel-z77-lga-1155-2xpcx-vga-dzw-glan-sata3-usb3-raid-ddr3-crossfire-matx-460625/

Edytowane przez SeaDragon
To poważne wprowadzenie w błąd

XEON E3-1230v2 (I7 SB) + PŁYTĘ Z77 + jakiś mocny radeon

Proste jak drut, jarasz się jakimiś full hd w monitorze a masz i7 750............. z czasów kiedy to "full hd" wchodziło

Jabyś miał monitor UHD.......... rozumiem. Daj popaczeć. Ale HD? teraz to niektóre tablety mają a co dopiero notebooki.

Procesor lepiej wybrać ten, bo OC w pewnym sensie przedłuży jego żywot ;) Czemu Radeon ? bo w tym przedziale cenowym nie znajdziesz nic lepszego. Gigabyte 7970 można złapać na allegro za nieco ponad 1k. Płyta MSI bo nie jest droga, a na niej zrobisz całkiem niezłe OC (niektórym udawało się powyżej 4,5 ghz) ale to zależy od procesora jaki Ci się trafi. Idąc tą drogą jaką dla Ciebie wybrałem to Twój budżet musiałby oscylować w okolicy 2200 + Myślę, że ze sprzedażą obecnego sprzętu nie powinieneś mieć najmniejszych problemów. Poza tym GPU możesz kupić później. Może zdecydujesz się na nową serię Radeonów ;) Geforce też wchodzi w grę bo nowa seria jest rzecz jasna świetna ale niestety droższa ;)

Pan nie zrozumiał wypowiedzi. Teoretycznie można by uznać, że duże OC raczej skróci żywot procesora. Nie o to chodziło ;) Źle się właściwie wyraziłem. OC procesora sprawi, że będzie on skuteczny przez dłuższy czas. Wymagania gier/oprogramowania nie stoją w miejscu ;)
Teraz Pan "kuma czaczę" ?

Edytowane przez Fikuzi

Cóż, ja posiadam H77 i w porównaniu do mojego znajomego który ma identyczny komputer tylko, że ma z77 tracę w grach 2-3 FPS  maksymalnie 6...

Może macie te same płyty, ale inne karty graficzne? Jakoś nie wierzę, proszę o screeny :)

Procesor lepiej wybrać ten, bo OC w pewnym sensie przedłuży jego żywot

Jest tak jak mówisz, a nawet całkiem na odwrót.