Skocz do zawartości

Prośba o ocenę, s1156.

Recommended Posts

Witam serdecznie, to mój pierwszy post na forum więc proszę o wyrozumiałość :P

Przymierzam się do złożenia komputera, obecny to laptop więc nie ma co udoskonalać.

Na chwilę obecną złożyłem coś takiego:

Budżet 4000-4500 pln.

Płyta główna

MSI P55 GD65

Procesor

Intel Xeon x3450

Ram

G.Skill DDR3 4GB (2x2GB) 1333MHz Dual Eco CL9

Karta graficzna

Radeon 5770

Chłodzenie

Scythe Mugen II rev B

Dysk

Samsung F3 500GB (jak starczy funduszy to x2 i w raid0)

Zasilacz

MXS Pro 500/600 W (w zależności od ceny)

Obudowa

Gladius 600 z oknem

Monitor

ProLite E2210HDS-1

Napęd

nie mam pojęcia, byle był szybki i mile widziany Light Scribe ^^

Klawiatura

Microsoft Comfort Curve Keyboard 2000

lub

Logitech Media Keyboard 600

Mysz

A4TECH XGAME LASER OSCAR X747

I teraz kilka pytań:

1) Czy orientacyjnie zmieszczę się w budżecie? Zakupu chcę dokonać na Warszawskiej Giełdzie Komputerowej.

2) Czy procesor będzie współpracował bez zarzutów z płytą główną?

3) Jaką wersję Radeona 5770 wybrać?

4) Czy jest coś wydajniejszego od Mugena w podobnej cenie?

5) Czy warto dopłacić do MXS 600W, dodam ze planuję OC i może CF/SLI w przyszłości, oraz dodanie drugiego napędu.

6) Która klawiatura będzie wygodniejsza, sprawniejsza i ogólnie lepsza, mile widziane opinie posiadaczy.

Jestem otwarty na konstruktywną krytykę i porady/poprawki w zestawie :D

Przepraszam za ewentualne błędy w nazwach i literówki.

1)ciężko powiedzieć. na giełdzie wszystko sie moze zdarzyc

2)-

3)raczej bez znaczenia, chyba ze chcesz aby ladnie wyglądało to wedle gustu(chyba chodzi ci o firme)

4)http://www.komputronik.pl/index.php/product/83744/Podzespo_y_PC/Ch_odzenie/Thermaltake_ISGC_300_CPU_Cooler.html jest drozszy 10zł, wg. mnie lepszy

5)-

6)zalezy czy przewodowa czy nie, czy doba czy nie ^^

zdałem na 4 xD

Witam.

3) Jeżeli chodzi o firmę GPU ,to polecam takich producentów , jak : Gigabyte,Asus,Sapphire,HIS. Nie jestem przekonany ,co do firmy Power Color .

4) Mugen ,to bardzo dobre chłodzenie w tej cenie i spokojnie powinno wystarczyć na O/C . ^^

5)Jeżeli planujesz łączenie dwóch grafik (CF/SLI) , drugi napęd czy też O/C ,to z pewnością przydałby się ModXStream 600W . :D

Pozdrawiam !

Ja bym zaczekał na na tańsze układy nvidi takiej jak GTX 460 zobaczymy wtedy testy jak wypadnie przy hd 5850 i hd 5770 ale jak uważasz

Tak czekać to można w nieskończoność, wyjdą GTS450 to zaraz się pojawią HD5890 a później Fermi 2 i HD6k itd... :D

Opłaca się czekać jak jest mniej niż miesiąc do OFICJALNEJ premiery nowych kart ;)

Nie kupuj na tej giełdzie to same oszusty, jeśli tak to tylko z terra.com jedyni normalni ludzie u innych nie radzę bo to same oszusty i z reklamacją jest duży problem a stosunek do klientów jest poniżej ludzkiego poziomu. A jak nie to esc.pl

Pozdrawiam.

1.Intel Core i5 750 2,66GHz 699zł

2.MSI P55-GD65 495zł

3.A-Data 2x2GB 2000MHz X-Series 430zł

4.Sapphire HD5850 Toxic 1190zł

5.Samsung F3 500GB 179zł

6.SilentiumPC Gladius Window PB 220zł

7.OCZ ModXStream Pro 500W 239zł

8.LG GH22NS50 99zł

9.Zalman CNPS10X Flex + Zephyr 120 150zł

Taką skrzynkę proponuję, koszt tego 3701zł w esc.pl

Nie kupuj na tej giełdzie to same oszusty, jeśli tak to tylko z terra.com jedyni normalni ludzie u innych nie radzę bo to same oszusty i z reklamacją jest duży problem a stosunek do klientów jest poniżej ludzkiego poziomu. A jak nie to esc.pl

Pozdrawiam.

1.Intel Core i5 750 2,66GHz 699zł

2.MSI P55-GD65 495zł

3.A-Data 2x2GB 2000MHz X-Series 430zł

4.Sapphire HD5850 Toxic 1190zł

5.Samsung F3 500GB 179zł

6.SilentiumPC Gladius Window PB 220zł

7.OCZ ModXStream Pro 500W 239zł

8.LG GH22NS50 99zł

9.Zalman CNPS10X Flex + Zephyr 120 150zł

Taką skrzynkę proponuję, koszt tego 3701zł w esc.pl

Dzięki za opinię kartę jednak wolę 5770 ponieważ i tak pewnie za jakiś maks rok wymienię a na razie mi wystarczy :P ten Zalman CNPS10X Flex + Zephyr 120 będzie wydajniejszy od mugena?

Co do miejsca zakupu, skoro nie giełda, to może opłaca się zamawiać każdą część w innym sklepie wg najniższych na ceneo? Popytam wśród znajomych, niektórzy mają rodzinę/ znajomych na giełdzie i innych małych sklepach komputerowych...

Co do 5770, chyba zdecydowałem się na wersje od PowerColor, dzięki Iroguss

Dzięki za opinię kartę jednak wolę 5770 ponieważ i tak pewnie za jakiś maks rok wymienię a na razie mi wystarczy :P ten Zalman CNPS10X Flex + Zephyr 120 będzie wydajniejszy od mugena?

Na paście dołączanej do chłodzenia podejrzewam, że Zalman będzie lepszy. Na tej samej paście raczej Scythe.

Zobaczę po ile będzie mugen, ale i tak chyba wezmę zalmana, jakoś bardziej mi się podoba...

Dobra to teraz trochę z innej beczki... warto dopłacić 100 zł do monitora, aby mieć 30dni gwarancji na bad pixele? ten sam monitor Iiyama E2210 HDS B1 w sklepach objetych gwarancja jest o ok 100zł drozszy niz np na agito.pl

W Agito.pl nie dają gwarancji na bad-piksele? Wydaje mi się że to producent gwarantuje to że matryca jest wolna od wad. Napisz e-mail, lub zadzwoń do agito.pl. Szkoda dopłacać 100zł za nic.