Skocz do zawartości

Test polityczny, jakie wartości są dla ciebie najważniejsze i jakie masz poglądy?

Recommended Posts

Tylko ze jeszcze prawo u nas musialoby byc normalne.

i takie było, u nas w Polsce jeszcze przed II wojną broń miał w zasadzie każdy, nie każdy nosił, ale każdy mógł mieć i używać w razie potrzeby, co więcej mało kto nie wiedział jak się nią posługiwać - i jakoś się ludzie na ulicach nie zabijali, jaki to argument czasami słyszę w tego typu dyskusjach

niestety jak dotąd nie odzyskaliśmy niepodległości i tak długo jak długo rządzić będą kreatury pokroju kaczora pluska będzie tak dalej

podsumowując - "armed society is polite society"

natomiast offtop się robi, ciąg dalszy proszę tutaj:

http://forum.benchmark.pl/topic/104865-temat-do-debat-o-polityce-wchodzisz-na-w%C5%82asne-ryzyko/page-12

Gość usunięty

Jako że to temat o wartościach muszę się nie zgodzić z tym stwierdzeniem -

A najwyzsza wartoscia jest wolnosc. Gdyby bylo nia zycie ludzie nie oddawaliby go w walce o wolnosc.

Najważniejszą wartością jest Bóg, Honor, Ojczyzna i Rodzina oraz Miłość. Wolność dopiero po nich. Popatrz - dla tych wcześniejszych (ważniejszych) wartości ludzie godzą się na utratę Wolności czy Życia.

BTW- wartości wymieniłem z wielkiej litery; Bóg jako wartość a nie jako konkretne odniesienie do chrześcijaństwa (są tez i inne religie).

Edytowane przez Igorrodz

Breivik to akurat szajbus mający wiele wspólnego z narodowcami. One tak jak wy lubi radykalne rozwiązania dla dobra narodu. A czym jest karanie śmiercią lub obcięciem penisa za gwałt?

A co jak oskarży was dla jaj jakaś dziołcha o gwałt i będzie kara śmierci? Wiecie jak chu...owo funkcjonują polskie sądy? Jak prokuratorzy lubią sobie nakręcać statystyki? Naprawdę wam coś rzuciło się na głowę żeby proponować takie rozwiązania? A poza tym co to za podejście. Masa złych rzeczy na świecie dzieje się z tego, że ludzie mają gówniane warunki i są nieszczęśliwi. Kwestia szukania rozwiązań żeby zmniejszać rozbieżności w jakości życia i poprawić im to życie.

Nieograniczony dostęp do broni? USA to ma i co jest? Polska to kraj ludzi niezadowolonych, weź rozdaj wszystkim broń ... ha ha ha. Ja rozumiem potrzebę bezpieczeństwa. Tylko tak szczerze Igorrodz, ile razy w życiu potrzebowałeś tej broni? Cieszycie się, że zlikwidujecie kilka gwałtów przy pomocy dostępu do broni, a nie widzicie jakie efekty uboczne wywołacie. Masakry w USA były tylko tam gdzie był zakaz posiadania broni? Ale brednie. A matka tego chłopaka z ostatniego incydentu to co miała w domu? Nielegalnie to niby miała? Przecież "bohaterowie" tych wydarzeń nie zebraliby w Polsce takiego arsenału. Wygranym tu zawsze jest tylko branża oferująca broń i to ona naciska na wprowadzenie tego prawa.

Igorrodz, dla Ciebie największą wartością jest Bóg, OK. Ja Twojego Boga mam w d.pie. W imię Boga to akruat największa rzeź się dokonywała w historii świata. Jak On przegląda statystyki jakie poszły na jego konto to robi ostrego facepalm`a. Dla mnie liczy się człowiek, jego dobro, prawo do decydowania o swoim życiu... to żeby miał radochę z życia. Jak ktoś lubi lubi klękać przed 2 kawałkami drewna zbitymi na krzyż to jego sprawa. Aaaa, lubię jak mówisz, że Bóg jest największą wartością.... pamiętasz jak Jezus nauczał o wybaczeniu, współczuciu i miłości? To apropos karania śmiercią i novum w postaci obcinania penisa ;-)

• Popieram 1
Gość usunięty

Breivik to akurat szajbus mający wiele wspólnego z narodowcami.

Narodowcy mogą być zarówno lewicowi jak i prawicowi. Akurat Brevik strzelał do młodzieżówki lewicy niemniej nie oznacza to, że był prawicowcem - był terrorystą i mordercą i gdyby KNP była by rządziła to proces jego trwałby piętnaście minut a następnie w ciągu trzech dni od wyroku zostałby powieszony - w systemie normalnego prawa, które my chcemy ustanowić w Polsce.

A czym jest karanie śmiercią lub obcięciem penisa za gwałt?

Karanie obcięciem penisa za gwałt? Gdybyśmy rządzili to rozważylibyśmy taką zmianę w prawie. Za pedofilię też.

Wiecie jak chu...owo funkcjonują polskie sądy?

W Polsce są teraz rządy lewicy i socjaldemokracji, które doprowadziły do takiego stanu. Gdy my dojdziemy do władzy zmienimy sądownictwo i wymiar sprawiedliwości na porządny poprzez zmianę prawa oraz sposobów funkcjonowania ogólnie rozumianego wymiaru sprawiedliwości i do takich sytuacji nie będzie dochodzić.

http://youtu.be/LkECY0hhHRs

Nieograniczony dostęp do broni? USA to ma i co jest? Polska to kraj ludzi niezadowolonych, weź rozdaj wszystkim broń ...

Rozdać? Niech sobie sami kupią. W prawicowym i wolnościowym systemie nie będzie żadnego rozdawnictwa!

Odnośnie posiadania broni to każdy powinien mieć prawo do nieskrępowanego praktycznie niczym jej posiadania - i my to prawo wprowadzimy.

http://youtu.be/98lDCw8x4ZE

Igorrodz, dla Ciebie największą wartością jest Bóg, OK. Ja Twojego Boga mam w d.pie.

Boga. A czy ja napisałem gdziekolwiek jakie jest imię mojego Boga i gdziekolwiek zasugerowałem, że mój Bóg to ten sam Bóg, którego wyznają szeroko rozumiani chrześcijanie? Zatem - nie przypisuj mi tego, czego nie powiedziałem.

pamiętasz jak Jezus nauczał o wybaczeniu, współczuciu i miłości?

A co to ma wspólnego? Jeśli chodzi o Kościół Rzymsko-Katolicki to nie jest on przeciwny karze śmierci, jeśli o to chodzi. W Katechizmie Kościoła Katolickiego jest zawarte nauczanie, że można ją stosować (dopuszcza się ją). Doczytaj zatem, zanim coś napiszesz.

http://www.karasmierci.info.pl/kkk.html

Edytowane przez Igorrodz

Najważniejszą wartością jest Bóg, Honor, Ojczyzna i Rodzina oraz Miłość. Wolność dopiero po nich. Popatrz - dla tych wcześniejszych (ważniejszych) wartości ludzie godzą się na utratę Wolności czy Życia.
Tylko ze nie dostrzegasz faktu, iz to co wypisales bierze swoj poczatek w wolnosci. Bez wolnosci tego nie ma. Wiec jezeli zakaze sie komus wiary w Latajacego Potwora Spagetti to jest to de facto zamach na jego wolnosc wlasnie. W niej zawiera sie to wszystko o czym pisales. Ja po prostu do tego uzylem jednego slowa. Wolny czlowiek ma prawo miec rodzine, wierzyc w co zechce, postepowac zgodnie ze swoim sumieniem itd. Na tym wlasnie polega wolnosc i dlatego ona jest nr 1 ;)

Karanie obcięciem penisa za gwałt? Gdybyśmy rządzili to rozważylibyśmy taką zmianę w prawie. Za pedofilię też.
Jestes jakims rzecznikiem prasowym KNP ze piszesz w liczbie mnogiej? Bo tak sie sklada ze tez na nich glosuje, a taka propozycje uwazam za skrajnie szkodliwa i absurdalna. No chyba ze Twoim celem jest tworzenie ludzi ktorzy nie maja nic do stracenia, bo juz wszystko stracili, maja poczucie ogromnej krzywdy jaka im wyrzadzono i pewnie niejeden bedzie takze mial ogromna ochote na zemste. Przepis na seryjnego morderce idealny. A jezeli po obcieciu fujary nie mialbys zamiaru go wypuszczac na wolnosc, to rownie dobrze mozna mu nic nie obcinac, chocby z tego wzgledu ze raz obciete nie odrasta, a gwalty to czesto slowo przeciwko slowu. 

Tylko tak szczerze Igorrodz, ile razy w życiu potrzebowałeś tej broni?
A ile razy potrzebowales poduszek bezpieczenstwa? Dzisiaj w sumie dla przestepcow w Polsce sa warunki idealne. Prawdziwi mafiozi i tak chodza z giwerami, a drobny zbir moze sobie kupic wiatrowke - replike - i straszac nia zrobic wszystko. I tak nikt mu nie przeszkodzi, moze napadac, krasc, gwalcic czego dusza zapragnie. Z wiatrowka w lapie  :rotfl:
Gość usunięty
i pewnie niejeden bedzie takze mial ogromna ochote na zemste.

Za co? Wykonano na nim wyrok zgodnie z prawem za przestępstwo. A w momencie jego popełniania, ba - przed czynem - wiedział, jakie kary za to grożą. Zatem za co chce się mścić? Twarde prawo ale prawo - tak było w starożytnym Rzymie. I dobrze było! Prawo ma być twarde, egzekwowalne i odstraszać, kara ma być nieuchronna, nawet jeśli uciążliwa dla karanego. A to, że ktoś jest psychopatą? Cóż, w każdym społeczeństwie pewien odsetek takich osób jest (tego nie da się uniknąć). Zresztą - Twoim zdaniem lepiej takiego człowieka zamknąć w więzieniu (lub innym ośrodku odizolowania) na Twój czy mój koszt? Ja tam wolę swoje pieniądze przeznaczać na konsumpcję i rozrywkę a nie na opłacanie strażnika oraz wiktu i opierunku (ogólnie mówiąc) dla przestępcy. No i jaką masz pewność, że po odbyciu takiej kary, ba - nawet w jej trakcie - nie będzie dalej gwałcił? Zatem kastracja za gwałt jak najbardziej.

Wolny czlowiek ma prawo miec rodzine, wierzyc w co zechce, postepowac zgodnie ze swoim sumieniem itd. Na tym wlasnie polega wolnosc i dlatego ona jest nr 1

1) Wkraczamy na niebezpieczne wody filozofii oraz szeroko rozumianej etyki. ;)

2) Wolność własna nie może ograniczać czyjejś wolności a czyjaś wolność - własnej.

3) W przypadku zagrożenia utraty wolności można stosować wszelkie środki?

4) Można zgodzić się na utratę własnej wolności dla większego niż własne dobra drugiej osoby (lub grupy osób - Ojczyzny, Rodziny etc). To się nazywa altruizm.

5) Altruizm jest czymś większym niż własna wolność (Jezus Chrystus jako przykład).

6) Można też zgodzić się na utratę własnej wolności (a nawet życia) w imię idei, które się głosi lub uznaje za najważniejsze. To się nazywa honor.

7) Honor jest większy niż własna wolność (Polscy bohaterowie AK w okresie komunistycznym po wojnie jako przykład).

Edytowane przez Igorrodz

Verul.... próbowałeś kiedyś zrobić masakrę w szkole poduszką bezpieczeństwa? Mąż w przypływie miłości też żonie zrobi krzywde poduszką bezpieczeństwa? .... pewnie, ona udusi się ze śmiechu. Więc o czem Ty piszesz?

Igorrodz, pedofilia to choroba. Problem jest w głowie, a nie z fiutem. Tylu księży cierpi na tą przypadłość bo brakuje im zdrowego seksu. Karanie obcięciem penisa chorych na to to jak karanie obcięciem głowy chorego psychicznie... jakoś nie mieści mi się głowie takie rozwiązanie u cywilizowanego człowiek więc dla mnie jesteś dzikusem ; - )

Może jak była żona w przyszłości Cię oskarży o pedoflie to zejdziesz na ziemię i zaczeniesz myśleć. Będzie miała dowody w postaci fot jak klepiesz małą po pupci ; - )

Polskie sądy pełne socjaldemokratów. Znowu... tata Korwin mie tak powiedział.... ha ha ha. Taki Marek Wełna, gwiazda upierd...enia wielu niewinnych ludzi to też pewnie socjaldemokrata. Ty nie masz doświadczenia i wiedzy, strzelasz frazesami z głowy JKM.

Ja nie jestem wierzący ale hipokryzja Twoja i kościoła katolickiego zawsze mnie zadziwia. Pewnie, że kościół jest za karą śmierci. Przecież oni nawet święcą okręty wojenne, czołgi itp. A co to jest jak nie narzędzia do zadawania śmierci? Jednocześnie KK do upadłego broni zarodków bo one są cenniejsze niż ludzie rozrywani na strzępy.

W kwestii broni sedno nie leżało w tym czy ją rozdamy czy sobie ktoś kupi, chyba nie zrozumiałeś. Chodzi o zagrożenie, a nie bezpieczeństwo jakie wywołasz powszechnym dostępem do broni. Ale to typowe u nas. Wprowadzić własne albo pożyczone ale dobre rozwiązanie w kraju? Nie. Skopiować do nas jedno z najgorszych rozwiązań z zachodu? Chętnie!

Za co? Wykonano na nim wyrok zgodnie z prawem za przestępstwo. A w momencie jego popełniania, ba - przed czynem - wiedział, jakie kary za to grożą. Zatem za co chce się mścić?
Za to ze zostal okaleczony. Ze cale zycie ma zrujnowane, nie znajdzie kobiety, nie zbuduje rodziny, w zasadzie nie ma po co zyc. No chyba ze po to by zyc i zrec. To ze cos zrobiono zgodnie z prawem, to ze ktos na to zaslugiwal, nie zmienia faktu iz ten ktos ma poczucie krzywdy. Moze sie z nia pogodzic, albo nie. Jak sie nie pogodzi, to bedzie sie mscil, a ciezko sie godzic z czyms co rzutuje na cala reszte zycia. Jezeli przestepca po odsiedzeniu wyroku ma wrocic do spoleczenstwa musi miec mozliwosc sie z tym spoleczenstwem zasymilowac. Zyc wsrod niego i z nim. A nie czuc sie na kazdym kroku jak ktos napietnowany, gorszy i inny.

Zresztą - Twoim zdaniem lepiej takiego człowieka zamknąć w więzieniu (lub innym ośrodku odizolowania) na Twój czy mój koszt? Ja tam wolę swoje pieniądze przeznaczać na konsumpcję i rozrywkę a nie na opłacanie strażnika oraz wiktu i opierunku (ogólnie mówiąc) dla przestępcy. No i jaką masz pewność, że po odbyciu takiej kary, ba - nawet w jej trakcie - nie będzie dalej gwałcił? Zatem kastracja za gwałt jak najbardziej.
To kastracja czy odcinanie penisa? Bo kastracja to usuwanie jader, a nie penisa. I dla Twojej informacji po usunieciu jader czesc osob dalej jest zdolan do wzwodu - poszukaj informacji w internecie. A nawet jak nie jest zdolna, to wystarczy ze bedzie mial ochote ktorej nie bedzie mogl zaspokoic. Myslisz, ze gwalcic mozna tylko penisem? To zle myslisz. Ze nie wspomne juz o niedawnych wydarzeniach gdzie kobiety zglaszaly sie na policje i meldowaly ze zostaly zgwalcone - wymyslajac to. Po co? Chcesz im dac takie potezne narzedzie do szantazu mezczyzn? Zrob/daj mi albo obetna ci jaja?

Reszta:

1. Dla mnie to proste zagadnienie. Przeczytaj Rothbarda ;)

2. Tak

3. To pytanie jest tak ogolne ze odpowiadajac "tak" lub "nie" mozna sie latwo wpakowac na mine jakiegos dziwacznego wyjatku. Ale na ogol tak.

4. Mozna sie zgodzic na utrate wlasnej wolnosci z jakiegokolwiek powodu, chocby najglupszego. Takie prawo wolnego czlowieka.

5. Nie. Altruizm to sposob wykorzystania wlasnej wolnosci. Jeden z wielu. Dla Ciebie oczywiscie moze byc on najwznioslejszy i najwazniejszy, masz prawo miec dowolny system wartosci, ale bez istnienia wolnosci nie mozna byc altruista. Bo trzeba miec z czego rezygnowac ;)

6. Pojecie honoru zalezy od czasu i kultury. Kazda moze miec inne pojecie honoru. To nie jest wartosc uniwersalna.

7. Tylko wolny czlowiek moze kierowac sie honorem. Jezeli mentalnie bedziesz niewolnikiem, honor zniknie. Bez wolnosci nie ma honoru.

Verul.... próbowałeś kiedyś zrobić masakrę w szkole poduszką bezpieczeństwa? Mąż w przypływie miłości też żonie zrobi krzywde poduszką bezpieczeństwa? .... pewnie, ona udusi się ze śmiechu. Więc o czem Ty piszesz?
Malo bylo przypadkow zadzgania kogos nozem? To kiedy je delegalizujemy? Przeciez kroic mozna plastikowymi jednorazowkami. Jest wiele panstw z powszechnym dostepem do broni, a przeciwnicy ciagle powoluja sie na stany zjednoczone i to jeszcze na miejsca, gdzie jest zakaz noszenia broni.
Gość usunięty

Igorrodz, pedofilia to choroba.

Nie każdy czyn pedofilski wynika z choroby, nie każdy pedofil to chory podpadający pod F65.4 (ICD-10). Poza tym jeśli ktoś podejmuje leczenie przed dokonaniem czynu to można w jakiś sposób rozważyć w prawie jego łagodniejsze traktowanie. Prosta zależność - wiesz że masz skłonności czyli że jesteś chory to się leczysz a jak się nie leczysz to znaczy, że dokonałeś czynu wiedząc o swoich pedofilskich skłonnościach. A skłonności te nie ujawniają się od razu jako czyn ale najpierw jest podglądanie, ogładzanie zdjęć, fascynacja etc a czyn jest na końcu. Zatem - jeśli ktoś się leczy to można przemyśleć łagodniejsze go potraktowanie, jeśli ktoś się wcześniej nie leczył - kara jak napisałem wcześniej.

akoś nie mieści mi się głowie takie rozwiązanie u cywilizowanego człowiek więc dla mnie jesteś dzikusem ; - )

To Twoja subiektywna opinia. Dla mnie wartości wynikające z państwa rzymskiego - a więc zasada twardego prawa, które ma być surowe, a kara nieuchronna i dotkliwa, jest lepszą zasadą niż to, co jest teraz. Zresztą zobacz - do czego doprowadził dzisiejszy ustrój prawny - nie widzisz tego?

Polskie sądy pełne socjaldemokratów.

Komunizm, socjalizm, socjaldemokracja i demokracja są złe. Ustrój republikański, dyktatura i monarchia są lepsze. Prawo ma być twarde, surowe a kara nieuchronna i dotkliwa. Oczywiście - wyroki mają być sprawiedliwe.

Ja nie jestem wierzący ale hipokryzja Twoja i kościoła katolickiego zawsze mnie zadziwia.

O co Ci chodzi? Czy ja napisałem gdziekolwiek że jestem członkiem Kościoła Rzymsko-Katolickiego? Tak tak, wg Ciebie każdy Polak to katolik.. To, ze znam doktrynę czy naukę Kościoła Rzymsko-Katolickiego niczego nie dowodzi. Znam też naukę wielu innych Kościołów i związków wyznaniowych - oznacza to, że w każdym jestem? Nie nad interpretuj moich słów.

W kwestii broni

Si vis pacem, para bellum.

Naczelną zasadą w ustroju prawicowym jest wolność do czegoś - w tym przypadku wolność do posiadania broni. Ja popieram to w całej rozciągłości tego.

http://youtu.be/XH7edoP-MEg

w zasadzie nie ma po co zyc

Przesadzasz - życie ludzkie to coś więcej niż tylko popęd seksualny a jego sens nie ogranicza się tylko do prokreacji. Będąc bezpłodnym czy wykastrowanym albo bez członka też można mieć żonę, rodzinę, tworzyć szczęśliwy związek czy wreszcie budować (w ogólnym rozumieniu) coś dobrego. Poza tym za przestępstwo musi być kara dotkliwa i surowa, o czym pisałem wcześniej - przestępca wiedział co go za dany czyn czeka więc niejako sam poprosił o jej wykonanie. To tak, jak wiedząc, że będzie jechał pociąg kładzie się na torach...

To ze cos zrobiono zgodnie z prawem, to ze ktos na to zaslugiwal, nie zmienia faktu iz ten ktos ma poczucie krzywdy. Moze sie z nia pogodzic, albo nie.

Jakby nie popełnił czynu zabronionego nie zostałby ukarany. Zatem - niech nie dokonuje przestępstwa nie będzie miał poczucia jakiejkolwiek krzywdy. Proste.

To kastracja czy odcinanie penisa?

Bardziej to pierwsze ze względu na załatwianie potrzeb fizjologicznych.

A nawet jak nie jest zdolna, to wystarczy ze bedzie mial ochote ktorej nie bedzie mogl zaspokoic.

Ochota nie narodzi się, jesli wewnątrz organizmu nie będą zachodziły odpowiednie procesy chemiczne. A te nie zajdą bo organizm nie będzie wytwarzał odpowiednich hormonów. Jądra - hormony przez nie wytwarzane - regulują bowiem popęd płciowy - nie będzie hormonów, nie będzie popędu seksualnego. Tyle biologia.

Chcesz im dac takie potezne narzedzie do szantazu mezczyzn? Zrob/daj mi albo obetna ci jaja?

Sprawa będzie w sądzie, kobieta będzie musiała przedstawić dowody - między innymi i obdukcję lekarską (sperma w jej układzie płciowym). Jeśli gwałtu (seksualnego) nie będzie to skąd ona takie dowody weźmie? A bez dowodów wyroku skazującego nie będzie. Tyle sądownictwo.

Edytowane przez Igorrodz

Naczelną zasadą w ustroju prawicowym jest wolność do czegoś - w tym przypadku wolność do posiadania broni. Ja popieram to w całej rozciągłości tego.

:facepalm: :facepalm: :facepalm: :facepalm: :facepalm: :facepalm: :facepalm:

Wolność jest od. Do, może być prawo. Prawo do posiadania broni, wolność od lewaków.

• Popieram 1

Będąc bezpłodnym czy wykastrowanym albo bez członka też można mieć żonę, rodzinę, tworzyć szczęśliwy związek
W jakim swiecie Ty zyjesz? I zrozum, ze ja sie nie sprzeciwiam temu dlatego, ze mi zal biednych pedofili, albo biednych gwalcicieli. Ja po prostu wiem jak to sie skonczy. Ludzie sa rozni i na takie okaleczenie beda reagowac w rozny sposob. Czesc popelni samobojstwo, czesc sie pogodzi (ja bym nie mogl), a czesc bedzie sie mscic. W tym wszystkim mi chodzi wylacznie o to, by nie tworzyc niepotrzebnie przyszlych ofiar. Zeby nie produkowac mordercow psychopatow. Jakie to ma znaczenie ze oni sami sie o to prosili, ze kara byla sluszna itd skoro w jej wyniku niewinne osoby straca zycie? Do niczego taka kara, ktora w sposob bezposredni przyczynia sie do utraty zycia i zdrowia przez niewinnych ludzi.

Ochota nie narodzi się, jesli wewnątrz organizmu nie będą zachodziły odpowiednie procesy chemiczne. A te nie zajdą bo organizm nie będzie wytwarzał odpowiednich hormonów. Jądra - hormony przez nie wytwarzane - regulują bowiem popęd płciowy - nie będzie hormonów, nie będzie popędu seksualnego. Tyle biologia.
Testosteron wytwarza takze kora nadnerczy. Poza tym nie bierzesz pod uwage ludzkiego mozgu i przyzwyczajen. O ile u kogos przed okresem dojrzewania to mialoby racje bytu, to po tym okresie mozg i tak juz jest zaprogramowany na wspolzycie. Niektorzy ludzie po kastracji maja nawet erekcje...

Sprawa będzie w sądzie
Jasne ze bedzie. Pomylki sadowe tez sie zdarzaja, a o ile np w przypadku morderstw jest jasne, ze morderstwo mialo miejsce (trup) i tylko chodzi o to kto tego dokonal, o tyle w przypadku gwaltu moze nie byc dowodow nawet na sam fakt, ze gwalt mial miejsce. Slowo kontra slowo.

W jakim swiecie Ty zyjesz? I zrozum, ze ja sie nie sprzeciwiam temu dlatego, ze mi zal biednych pedofili, albo biednych gwalcicieli. Ja po prostu wiem jak to sie skonczy. Ludzie sa rozni i na takie okaleczenie beda reagowac w rozny sposob. Czesc popelni samobojstwo, czesc sie pogodzi (ja bym nie mogl), a czesc bedzie sie mscic. W tym wszystkim mi chodzi wylacznie o to, by nie tworzyc niepotrzebnie przyszlych ofiar. Zeby nie produkowac mordercow psychopatow. Jakie to ma znaczenie ze oni sami sie o to prosili, ze kara byla sluszna itd skoro w jej wyniku niewinne osoby straca zycie? Do niczego taka kara, ktora w sposob bezposredni przyczynia sie do utraty zycia i zdrowia przez niewinnych ludzi.

Osobiście jestem ci w stanie zaufać, jeżeli twoją tezę poprzesz jakimś dowodem naukowym. 

Gość usunięty

I zrozum, ze ja sie nie sprzeciwiam temu dlatego, ze mi zal biednych pedofili, albo biednych gwalcicieli. Ja po prostu wiem jak to sie skonczy.

Wiesz? Na podstawie czego? Na podstawie własnych przypuszczeń chyba - bo nie na obiektywnych badaniach przecież, nieprawdaż? Ja natomiast wiem, czym skończy się zastosowanie rzymskiej zasady o twardości prawa tu i teraz - ilość przestępstw się zmniejszy a i ilość skazanych będzie mniejsza - bo będzie mniej przestępstw. Dzięki tej zasadzie starożytny Rzym trwał i był państwem uważanym za godny naśladowania - do dzisiaj się go uznaje za takie. A upadł nie z powodu twardości prawa wewnętrznego i surowości kar za przestępstwa, przyczyny jego upadku były zupełnie inne. Zatem - na czym opierasz swoje argumenty? Bo ja na rzeczywistości historycznej, na której opiera się nasza cywilizacja europejska.

Poza tym nie bierzesz pod uwage ludzkiego mozgu i przyzwyczajen.

to po tym okresie mozg i tak juz jest zaprogramowany na wspolzycie.

Ludzki mózg i ludzkie przyzwyczajenia można zmienić w każdym wieku - historia pełna jest przykładów ludzi, którzy diametralnie zmienili swoje postępowanie i swoje zasady - również ludzi dojrzałych, w sile wieku i starszych. Człowiek to taka osoba, która może zmieniać się zawsze - to nie maszyna, której dasz program, którą zaprogramujesz i ściśle wg niego będzie działała. Człowiek to istota żywa zdolna do refleksji i zmiany trybu i stylu życia w każdym momencie swojego istnienia. Poza tym zycie i zachowanie nie ogranicza sie tylko do erotyki i zaspokajania własnego popędu seksualnego (no, chyba że mówisz o sobie). Zatem argument bardzo nietrafiony z Twojej strony.

Pomylki sadowe tez sie zdarzaja

Owszem, nie przeczę. Ale w przypadku każdej ze spraw taka pomyłka zdarzyć się może. Ma to nas jednak ograniczać w ustanawianiu wysokości kar? Kary mają być adekwatne do popełnionego czynu, ba - nawet surowsze. Dzięki temu będzie bezpiecznie a część penitencjarna będzie zredukowana - i o to chodzi. Edytowane przez Igorrodz

Osobiście jestem ci w stanie zaufać, jeżeli twoją tezę poprzesz jakimś dowodem naukowym. 

Wiesz? Na podstawie czego? Na podstawie własnych przypuszczeń chyba - bo nie na obiektywnych badaniach przecież, nieprawdaż?
Wy chyba nigdy nie chcieliscie sie na nikim za nic zemscic. Sa ludzie, ktorzy nie zapominaja. Uwierzcie mi na slowo. A zemsta najlepiej smakuje na zimno, kto probowal ten wie.

Ludzki mózg i ludzkie przyzwyczajenia można zmienić w każdym wieku

Poza tym zycie i zachowanie nie ogranicza sie tylko do erotyki i zaspokajania własnego popędu seksualnego (no, chyba że mówisz o sobie)
 Ale posiadacz tego mozgu musi tego chciec i nad tym ciezko pracowac. Ja nie widze powodow by rezygnowac z przyjemnosci jaka daje seks i sadze ze wiekszosc osob takze tego powodu nie widzi. Oczywiscie zycie sie wokol niego nie kreci, ale to jedna z tych rzeczy ktora jak sie nagle czlowiekowi zabierze to stwierdza on ze czegos mu brakuje. Zreszta nie wiem czy wiesz, ale bezposrednim motywem gwaltow nie jest potrzeba zaspokojenia popedu plciowego. Cytujac z pewnej strony "Bardzo wyraźnie należy podkreślić, że gwałtu seksualnego nie należy wiązać z aktem przyjemności, wręcz przeciwnie jest to czyn pseudoseksualny, którego siłą napędową jest wrogość, wymuszanie uległości, kontroli nad ofiarą oraz perwersyjnej rozkoszy z zadawania bólu ofierze". To jest to o czym pisalem wczesniej. Gwalcic mozna nie tylko penisem, a zacytowane przeze mnie motywy gwaltow beda wystepowac takze po kastracji. Kastracja conajwyzej zwiekszy brutalnosc gwalciciela ktory nie bedzie mogl sie w zaden sposob wyladowac.

Ale w przypadku każdej ze spraw taka pomyłka zdarzyć się może. Ma to nas jednak ograniczać w ustanawianiu wysokości kar?
Jak bys mial zamiar zadoscuczynic takiemu nieslusznie skazanemu? Wiem ze nawet czasu straconego w wiezieniu nie da sie cofnac, ale trwale fizyczne okaleczenie to zdecydowanie cos wiecej niz wydarte bezpowrotnie kilka lat z zyciorysu. To wydarta cala reszta zycia. A poza tym - jak bys mial zamiar karac gwalcicieli recydywistow?
Gość usunięty
A zemsta najlepiej smakuje na zimno, kto probowal ten wie.

Piszesz z takim przekonaniem jakbyś wiedział :menda:

Ale posiadacz tego mozgu musi tego chciec i nad tym ciezko pracowac.

Tak, owszem - nic w życiu nie przychodzi łatwo. Niemiej czy to, że nie chce ma nas ograniczać w wymierzaniu sprawiedliwości... ba - w ustalaniu zasad panujących w społeczeństwie, w systemie prawnym, bardziej uciążliwych niż wymagałoby to jeśli wziąć pod uwagę karanie? Albo się dostosuje do ustalonych norm i zasad albo niech zmieni kraj zamieszkania - na świecie jest ponad 120 krajów, na pewno znajdzie coś dla siebie. Zresztą... zresztą popełniających ciężkie przestępstwa jak gwałty czy pedofilia nie chcemy w naszym kraju!

Jak bys mial zamiar zadoscuczynic takiemu nieslusznie skazanemu?

Ja? Dlaczego ja? Niech sąd to rozstrzygnie czy mu się należy zadośćuczynienie, jakie mu się ono należy i od kogo. Tutaj tylko dodam, że należy wprowadzić ciągłość w sprawach sądowych (i KNP takie coś wprowadzi) tj. sprawa ma trwać dzień po dniu aż do rozwiązania a nie być odraczana na za dwa miesiące, na za pół roku, na za rok i tak "w koło Macieju" na wieczne nigdy - dzień po dniu  rozprawy mają być - i już!

Edytowane przez Igorrodz
Kastracja conajwyzej zwiekszy brutalnosc gwalciciela ktory nie bedzie mogl sie w zaden sposob wyladowac.

Gwałcicieli należy rozstrzeliwać lub ewentualnie dawać na krzesełko elektryczne.

Jak bys mial zamiar zadoscuczynic takiemu nieslusznie skazanemu? Wiem ze nawet czasu straconego w wiezieniu nie da sie cofnac, ale trwale fizyczne okaleczenie to zdecydowanie cos wiecej niz wydarte bezpowrotnie kilka lat z zyciorysu.

O tak, szybka śmierć jest wg ciebie gorsza niż lata spędzone w pierdlu, gdzie regularnie schylasz się po mydło?

Nie masz serca. Oczywiście ja uważam, że taka kara byłaby lepsza dla takiej osoby, bo by dużo więcej cierpiała, ale fakt, że bym musiał go utrzymywać sprawia, że wolę się takiego sk.... szybko pozbyć.

Edytowane przez Gwynbleidd
Gość usunięty

Według założeń JKM / KNP kara śmierci tylko a najcięższe przestępstwa - http://www.karasmierci.info.pl/broszuraJKM.html

...dlatego też dla gwałcicieli proponuję kastrację / ucięcie członka choć... choć może i kara śmierci też by była dobrym rozwiązaniem? Bo gwałt do najcięższych przestępstw zaliczyć można.

A reszta, jak napisał przedmówca.

I tyle.

Piszesz z takim przekonaniem jakbyś wiedział

Wiem  8-)

Juz raz to pisalem. Jak sie za gwalt bedzie karac smiercia, to wiekszosc gwaltow bedzie sie konczyc zejsciem ofiary. A jezeli chcecie surowo karac gawlcicieli to mozna wydluzyc wyrok wiezienia, a nie uciekac sie do rozwiazan "obciac i wypuscic na wolnosc" bo to nie przyniesie nic dobrego o czym tez wielokrotnie pisalem. Swoja droga ekscytujecie sie tak tymi gwalcicielami, a ciekawe czy wiecie, ze za gwalt maksymalnie u nas grozi 12 lat pozbawienia wolnosci. Duzo? Moze i nie, ale za wydlubanie oczu grozi 10, a to chyba lekko gorsze niz bycie zgwalconym... Czy sie to komus podoba czy nie, to przestepcow trzeba utrzymywac w wiezieniu. NIe jest to zreszta az tak wielki koszt. To co sie podaje, ile kosztuje utrzymanie wieznia, to sa w wiekszosci koszty stale. Tzn ze niezaleznie czy cela jest pusta czy pelna sa one ponoszone. Pensje straznikow, media typu woda, prad, ogrzewanie itd. No niestety, tego sie nie przeskoczy, a jestem przeciwnikiem utrzymywania zakladow karnych z pracy wiezniow. NIe chodzi mi o to, ze mi ich zal. MOga sobie ciezko pracowac o ile ta praca to bedzie przenoszenie kamieni z jednej kupki na druga i spowrotem. Chodzi o to, bby wiezniowie nie stanowili nieuczciwej konkurencji do zwyklych ludzi, bo glupio by bylo przy wysokim bezrobociu aby uczciwy Kowalski utrzymujacy rodzine stracil robote na budowie, bo wiezniowie zrobia to taniej... Proponujac jakies rozwiazanie trzeba zastanowic sie nad jego dlugofalowymi skutkami, a nie doraznymi.

Edytowane przez verul

się tylko wtrącę - skuteczna kara za gwałt była niegdyś stosowana w meksyku - delikwenta łapano, przywiązywano nago do słupa w oborze i przyprowadzano do niego cielaka, który specjalnie na tą okazję był przez 3 dni trzymany z dala od mamy... miało to zaskakująco skuteczne działanie resocjalizacyjne

Gość usunięty

Czy sie to komus podoba czy nie, to przestepcow trzeba utrzymywac w wiezieniu.

Za czyje pieniądze? Nie zgadzam się, aby za moje (z podatków i innych danin) bo nie mam zamiaru płacić za utrzymanie takich ludzi.

Tzn ze niezaleznie czy cela jest pusta czy pelna sa one ponoszone.

Nie będzie więzień - nie będzie kosztów stałych a będą mniejsze podatki a przynajmniej mniejsze wydatki na tą sferę - te pieniądze można wydać lepiej, co nie?

przy wysokim bezrobociu

Bezrobocie jest skutkiem socjalizmu (socjaldemokracji) czyli tego, co mamy teraz - karze się ludzi za miejsca pracy, za wysokie pensje, za wytwórczość, za przedsiębiorczość poprzez wysokie podatki, ZUSy, KRUSy i inne srusy

etc a nagradza się tych bezrobotnych poprzez dawanie zasiłków i inne rozdawnictwo z kasy państwowej. Nie dawać takim żadnych zasiłków to po trzech, maksymalnie po pięciu dniach znajdą sobie robotę - bo jeść trzeba (a i ubrać się czy ogrzać też).

Proponujac jakies rozwiazanie trzeba zastanowic sie nad jego dlugofalowymi skutkami, a nie doraznymi.

A więc długofalowo - wysokie kary ale nie pozbawienia wolności ale inne to oszczędności na utrzymaniu więziennictwa jako takiego. Do tego drastycznie zmniejszamy podatki oraz likwidujemy państwowe rozdawnictwo (zasiłki) - prywatna filantropia może (a nawet musi być) - tylko wtedy będzie lepiej. To poprawne myślenie długofalowe. Edytowane przez Igorrodz