Skocz do zawartości

Monitor do oglądania filmów i grania w gry

Recommended Posts

Witam,

Przeszukałem forum i nie znalazłem nic co odpowiadałoby moim preferencjom ;)

Poszukuję monitora do oglądania filmów i grania w gry. Nie znam się co do preferencji jakie należy sobie postawić przy wyobrze monitora. Więc proszę o pomoc :)

Poszukuję moniotra 23' bądź 24' cale, który będzie miał wejście hdmi.

Budżet jaki mogę na niego przeznaczyć to od 500 do 800 zł.

Przeszukuję internet ,ale większość danych jest dla mnie mało jasna.

Prosze o jakieś propozycje i porady :)

Z góry dziękuję.

Samsung SyncMaster SM2333HD

Monitor LG 23EA63V-P BENQ LED VA 24 GW2460HM

Znalazłem te oto 3 monitory i chciałbym usłyszeć wasze opinie na ich temat. Ten ostatni Benq jest rochę przydrogi i czy o parametrach nie aż tak bardzo się różniących znalazłbym monitor o 100 zł tańszy?

Jeśli ma to być monitor do filmów i gier to raczej AMVA i Benq GW2460HM. Według skapiec.pl kosztuje już od 680zł(link) także nie jest wcale "przydrogi".

LG 23EA63V-P na AH-IPS można polecić bardziej gdyby monitor był zdecydowanie bardziej pod gry.

Obecnie posiadam samsunga tylko o trochę denerwujących calach jak dla mnie 18,5'. Nie było z nim problemów ani się nie psuł, a i design jest ładny bo prosty. A czy oprócz Benq mógłbyś polecić mi model innej firmy? LG albo Samsung? Byłbym bardzo wdzięczny.

AMVA w tym rozmiarze tylko Benq. Benq jako chyba jedyny zabrał się solidnie za tą matrycę i wyprodukował dobre dla domowego użytkownika produkty. 

AMVA jest charakterystyczną matrycą, ważna jest tutaj kwestia dopracowania overdrive - a tutaj BenQ bazując na swoim kilkuletnim doświadczeniu z tą matrycą osiągną bardzo dobre rezultaty. 

Tak więc w tej cenie z AMVA nie masz innego wyboru poza tym BenQ - ewentualnie zeszłoroczne modele GW2450HM ale 60HM wyraźnie poprawione są. Jest jeszcze także całkiem udany, trochę lepszy od GW2460HM także od BenQ model BL2410PT, jednak kosztuje ok. 150zł więcej.

Jest jeszcze na AMVA w tym rozmiarze Philips 249C4QHSB, który jednak bardziej smuży i ma trochę węższe kąty widzenia... A kosztuje ok. 120zł więcej. 

gregotsw

za kilka dni wybieram się do sklepu, najprawdopodobniej po tego benq 27 cali, jako że aoc i2757fm zdjęli z oferty, chyba benq będzie najlepszym wyborem(głównie gry-internet). Pytanie tylko, wiesz może czy wersja HS ma jeszcze jakieś wady/zalety względem wersji HM, oprócz tego free-flickering? I jak to ogólnie wypada? Nie mogę porównać na własne oczy bo nie mają tych monitorków w sklepie, będą sprowadzać na zamówienie.

A nie stracę nic biorąc wersję FH tego AOC? Taką mają na sklepie(neonet), nie wiem co się stało z wersją FM, jeszcze kilka dni temu była. Na jakimś forum koleś pisał że wersja fm ma lepszy overdrive, ale wyczytałem takie coś właściwie tylko tam i nie wiem czy w to wierzyć. 

Ps. dowiedziałem się że wersja fh nie ma mhl, szkoda, ale za to można ją podkręcać do 100-105hz bez overdrive czego pewnie bym spróbował. :D
Ale dalej nie wiem jak jest z tym overdrive, czy gorsze czy takie samo.

Edytowane przez aneno

Cóż... zdecydowałem się jednak na zakup 24 cali, by zostawić trochę pieniędzy na kartę graficzną. Kupiłem lg 24ea53, bo akurat był na sklepie i na animowanej bajce wyglądał fajnie. Wszystko jest super, ale czerń jest obrzydliwa i prawy dolny róg bardziej świeci. No i nie ma jakiś super możliwości konfiguracji, a w niektórych grach by się przydała. Gdy gram w cod4, uśmiech na twarzy, zadowolenie, no i nic nie smuży. Ale odpalając już nowe metro, gdzie pełno jest czerni, zadaje sobie pytanie 'co ja za gó**o kupiłem?'. Czy każdy ips jest taki? Planuję jutro iść do sklepu i zwrócić monitor.

Edytowane przez aneno

Każdy IPS jest taki, jeden bardziej drugi mniej, ale tu trzeba mieć szczęście albo przed zakupem oglądać dokładnie każdą sztukę. 

AMVA oferuje zdecydowanie głębszą czerń, tak jak pisałem wyżej do filmów i gier zwłaszcza rozgrywających się w półmroku zdecydowanie AMVA. Miałem IPS i czerń jak dla mnie dyskwalifikuje te panele w multimedialnym zastosowaniu.

Edytowane przez gregotsw