Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość rezerwuar
MSI Z87 G45-GAMING GIGABYTE Z87X-D3H  ASROCK Z87 EXTREME 4

Asus Z87 Gryphon

powielenie tematów co byś nie wybrał i tak będzie oki :]] o + i - można sobie doczytać w innych wątkach bądz z testów lag 1150 jakie się odbyły :] 

W firmie, nie bede sie zwierzal, o ktora chodzi.

tak to każdy może napisać że jest skądś i coś gdzieś widział ;)

napisz ktoś Ty, gdzie i z jakiego powodu były reklamacje - wtedy będzie wsio jasne.

i co najważniejsze jakiego modelu dotyczyły

a Asrock to dawna część Asusa i robią porządne płyty, więc obstawiałbym co najwyżej na kiepską serię (co zdarza się wszędzie) niż błąd projektowy.

Edytowane przez Mhelkir

Z doswiadczenia wiem, ze asrock robil bardzo awaryjny sprzet ( mielismy najwiecej reklamacji produktow owej marki), wiec nie polecam. Jak cos chcesz pewnego kupowac to od Asusa.

kiedyś to może były fakt , ale teraz... nie spotkałem jakiś niepochlebnych opinii na ich produkty

Proponuję MSI Z87 G45-GAMING ze względu na fajny design, gwarancję 36 miesięcy i doś ć dobrą cenę w stosunku do jakości.Sekcja zasilania płyty też jest bardzo mocna i wynosi 12 faz z tego co wyczytałem.

za wygląd dopłacamy 100 zł , gwarancja jak każda w/w płyt tylko gryphon ma 5 lat, a cena plasuje się podobnie jak w/w płyty. A sekcja ma tylko 8 faz Asrok posiada 12 i model g65 od msi- a ten jest znacząco droższy 

Ja z kolei oddaję głos za tym gigusiem

bo.. ? 

Ja posiadam Asrock Extreme 4 i jestem bardzo zadowolony, jedyny mankament jaki mi w sklepie powiedzieli to fakt iż Asrock nie ma serwisu w Polsce ale mimo to wziałem. Co do płyt to też długo się wahałem i dużo czytałem, jeżeli dalej nie jesteś zdecydowany to tutaj masz opisane większości płyty pod 1150 http://pclab.pl/art52708.html 

Bo ma mocną i dobrze chłodzoną sekcję, a co i wspiera SLI/CF i dodatkowo szyny druga szyna PCI przy 2x GPU jest obslugiwana 8x. Do tego mieści się w ceni. Resumując - spełnia 3 warunki podane przez autora.

wszystkie 3 wspierają sli/cf na podobnych warunkach, i mieszczą się w cenie  ;) A różnią się jedynie wyglądem no i ceną :]] Tak czy siak najkożystniej z całej trójcy wychodzi AsRock głównie za  sprawą 4x faz więcej dodatku z wyświetlaczem kodu post, jak i najniższą ceną  :->

W tej chwili najlepsza pozycją bedzie asrock z87 extreme4 bo:

• HomeCloud – ASRock pokazuje, jak łatwo można zdalnie zarządzać komputerem z internetu
  • dobry układ audio
  • duże,dobe możliwości podkręcania(12 fazowa sekcja zasilania)
  • dwie kości UEFI na wypadek awarii
  • solidne, duże radiatory na tranzystorach zasilających procesor
  • funkcjonalne (nawet bardzo), ładne i bezproblemowo współpracujące z myszką dla graczy UEFI...

a wady kurcze jak dla mnie brak :)

Też przemawiałbym za asrockiem przez najlepsza sekcje zasilania oraz najlepszy uklad audio w testach. Ogólnie Asrock poprawił jakość swoich produktów i widać że walczy o klienta. Co do msi g45 gaming skutecznie odstrasza mnie brak jakichkolwiek zabezpieczeń przed nieprawidłowym wgraniem bios/uefi, coś pójdzie nie tak i płyta leci do serwisu. W przeciwieństwie do gigabyte gdzie to właśnie ta płyta jest najbezpieczniejsza (dual bios, samonaprawiające się kości - jeden uzupełnia drugi).

Co do GA-Z87X-D3H z własnego mogę powiedzieć, że jeśli chodzi o montaż 2x GPU to jest naprawdę pełen komfort. Ustawienie szyn jest pod tym kątem jest dobrze przemyślane. Często ludzie nie zwracają na to uwagi i biorą np. płyty "m", które teoretycznie wspierają CF/SLI, ale w praktyce okazuje się, że podłączenie ich to katorga a jak już się uda to się grzeją ze względu małą przestrzeń między sobą. 

Sprawa audio zależy od odbioru i chyba zgodzimy się, że ciężko o obiektywne narzędzia do porównania dzwięku. Nie wysyłaj mi tylko proszę testów, bo wiem że takie są, ale tak jak mówię dla mnie i tak sprawa odbioru dzwięku jest obiektywna. Po drugie ja nigdy zawsze kupuję osobne karty muzyczne. Nie jest to duży wydatek, a w MOIM odczuciu jakość znacznie lepsza od zintegrowanej. Autor napisał, że potrzebuje płyty pod podkręcenie CPU i 2x GPU, zatem tak jak pisałem wyżej - GA-Z87X-D3H, który jest dobrze w tym segmencie przygotowany i jako następca świetnego GA-Z77X-D3H sprawdzi się znakomicie.

jakdawidgoliata po 1-sze autor nie zaznaczył, że ma kupować osobno kartę dzwiękową, więc gdyby tego nie zrobił to lepszym wyborem ze względu na zintegrowana kartę dźwiękowa bedzie asrock, ale nie tylko. Asrock ma 12- fazowa sekcję zasilania gigabyte 8. Zatem asrock jest lepsza ogólnie konstrukcję czy to do podkręcania czy do dzwięku. Jeżeli ktoś tutaj ma jeszcze jakies wątpliwosci odsyłam do testu płyt głównych http://pclab.pl/art52708.html po co mieć coś gorszego jak można mieć cos lepszego.

Edytowane przez Breaky83