immunitycheater 4 Napisano 21 Września 2013 Udostępnij Napisano 21 Września 2013 Witam, jestem posiadaczem słabej sztuki - trzeba niestety przyznać. 4.2GHz na 1.23v, reszta jak w sygnaturze. Zamierzam zakupić nadchodzącą nowość od AMD. Czy procesor nie będzie ograniczać karty? Wiadomo, że są sztuki robiące 4.4 - 4.6Ghz. Jak się wtedy będzie miał mój procesor do FPS'ów w grach bo głownie to jest moim celem. Nie chciałbym sprzedawać 4670K by kupić nową a okaże się, że nawet obecnych 4.2GHz nie zrobię na nowej sztuce. Z góry dziękuję za pomoc, pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
blacklizard 188 Napisano 21 Września 2013 Udostępnij Napisano 21 Września 2013 Nie będzie w żaden sposób ograniczał. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
immunitycheater 4 Napisano 21 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 21 Września 2013 Nie będzie w żaden sposób ograniczał. Skąd ta pewność? Wybacz, nie jest to złośliwe. Po prostu nie wiem jak się przekłada taktowanie co do wydajności grafiki, skalowania rozdzielczości. (1920 x 1024). Czyli gdybym wstawił 4.6GHz Haswell'a nie zyskałbym chociaż 3-5 fpsów? Nie zamierzam tak robić, po prostu chodzi mi o czysty 'fakt' takiej zamiany. Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
sadys 116 Napisano 21 Września 2013 Udostępnij Napisano 21 Września 2013 To zalezy o jakiej karcie myslisz jesli jakas topowa 2rdzeniowka to czasami moze lekko ja przystopowac. W kazdym innym przypadku raczej malo prawdopodne. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
blacklizard 188 Napisano 21 Września 2013 Udostępnij Napisano 21 Września 2013 Skąd ta pewność? Wybacz, nie jest to złośliwe. Po prostu nie wiem jak się przekłada taktowanie co do wydajności grafiki, skalowania rozdzielczości. (1920 x 1024). Czyli gdybym wstawił 4.6GHz Haswell'a nie zyskałbym chociaż 3-5 fpsów? Nie zamierzam tak robić, po prostu chodzi mi o czysty 'fakt' takiej zamiany. Pozdrawiam Jakiś zysk z wyższego taktowania pewnie jest, ale odpowiedź na zadane przez ciebie pytanie "Czy procesor nie będzie ograniczać karty?" pozostaje taka sama. Widziałem test 3 GTX Titan 3-way SLI na wykręconym i7 3770k na 4,8 GHz i spokojnie ogarniał te 3 karty, więc jak sam widzisz w przypadku jednej karty nie ma się czym martwić, gdyż nie można zapominać że zegar w zegar Haswell jest od IB jakieś 300 - 350 MHz wydajniejsze. http://www.hardocp.com/article/2013/04/22/nvidia_geforce_gtx_titan_3way_sli_review 1 Cytuj Link to post Share on other sites
immunitycheater 4 Napisano 21 Września 2013 Autor Udostępnij Napisano 21 Września 2013 @blacklizard Dzięki serdeczne.Nie zamierzam kupować jakiejś TOPowej karty, mój budżet to około 1000-1200 złotych z Hawaii, zależy też jakie ceny i konfiguracje zobaczymy w przyszłym tygodniu od nich. Mam nadzieję, że nie będzie problemów. Dzięki raz jeszcze. Cytuj Link to post Share on other sites
blacklizard 188 Napisano 21 Września 2013 Udostępnij Napisano 21 Września 2013 W takim razie tym bardziej nie masz się czym martwić. Znalazłem jeszcze taki test, który najlepiej pokazuje ile się zyskuje na samym OC CPU: http://pclab.pl/art53333-25.html Po podkręceniu do pewnej granicy przyrost FPS jest marginalny. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Filip17 15 Napisano 21 Września 2013 Udostępnij Napisano 21 Września 2013 Mam pytanie, a nie widzę sensu zakładania oddzielnego tematu. Czy moja i5 3470 ograniczy Radka R9 290 lub wersje z X na końcu ? Dzięki za odpowiedź i pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts