Skocz do zawartości

Płyta główna pod FX 6300 DO 230 ZŁ.

Recommended Posts

Witam.

Właśnie ulpeszam swój komputera własciwie procesor , karte grafiki no i płytę główną. Mianowicie nie wydaje jakiejś astronomicznej sumy , mój budżet jest dosć skromny. Otoż wybrałem juz karte i procek.

Jest to GIGABYTE HD 7770 OC i AMD FX 6300. Pytanie jaką płytę główną wybrać? Dodam , że raczej zamiaru niemam robic OC , słyszałem cos  o trybie turbo lecz za bardzo nie wiem o co w nim chodzi , jak coś posiadam dobre chłodzenie procka . Zależy mi na tym żeby miała 6 wjesc audio bo nie chce wydawac dodadkowej kasy na karte audio , zeby uzyskać dźwięk z wszystkich głosników. Nie musi mieć też crossfire x i nie potrzebna mi na niej dodatkowa karta grafiki , Cena max to ok 230 zł . Pozdrawiam i czekam na odp.

Edytowane przez Hellyeahh

3,5 ghz no i 6 rdzeni.

Co z tego, że ma 3,5GHz skoro taktowanie nie zawsze jest odpowiedzialne za wydajność i procesor, który ma 2,5GHz może być wydajniejszy.

Poza tym ten procesor nie ma sześciu rdzeni... 

Jak chcesz AMD bierz Phenoma II X4 965+

Nie opłaca się, phenom'y ostatnio podrożały i są nieopłacalne. Nie znajdziesz już ich w cenie 350zł. Jeśli go rozważać to tylko używkę i w graniach 250zł. 

Dlaczego wszystkim sie tak utarlo ze PII965 jest az tak duuzo lepszy. W rzeczywistosci nie jest az tak duzo lepszy, w zasadzie jest slabszy w ogolnym rozrachunku. Ceny sie wyrownaly, bo coraz mniej PII na stockach i ceny zaczynaja rosnac. Nowe gry sa i beda optymalizowane pod architektore modulowa (przyklad Crysis 3 czy . Dlatego zakladam ze czasy PII965 juz powolutku odchodza, aczkolwiek jest to nadal wydajna i fajna jednostka. Potencjal OC 6300 jest spory, wiec i tutaj mozna cos ugrac. 

Jest fajny test porownawczy na PClabie wszystkich prockow, polecam lektorke, gdzie jak na dloni widac jak to wszystko wyglada. 

Co do tematu, to tania plyta glowna pod amd tak naprawde nie jest az taka tania, bo za 230 nic z sensownym zasilaniem nie kupisz, co w tym momencie ogranicza mozliwosci OC. Dodatkowo co bys nie wybral czy to Phenon czy FX musisz pojsc w nowe wydajniejswze chlodzenie, inaczej bedziesz miec suszarke z boxa w pokoju co po dluzszym czasie bedzie uciazliwe. W tym przypadku to bedzie okolo 120-160 zl wiecej. Mit tanszego procesora upada.

Rozumiem ze lubisz firme, ja tez kupilem FX6300 i powiem ze jest to dobra jednostka. Jednak kiedy dodasz wszystkie dodatki do tego, to juz nie wyglada to juz az tak kolowo. 

Wedlug mnie byloby lepiej jakbys poszedl w plyte na B75 lub B85, do tego procen serii G z Intela a potem, jakis upgrade do i5, albo od razu do i5. Gry beda chodzily lepeij, pelna kultura boxowego chlodzenia, internet filmy bedzie ok.

Co do grafiki to w swoim przedziale to jedyna fajna propozycja, choc widzialem ze spadly ceny 7790 i za kilkadziesiat zlotych wiecej mozna wyrwac wlasnie 7790 w dodatku z jakas gra (okolice lekko powyzej 400zl).  

• Popieram 1

Jak chcesz AMD bierz Phenoma II X4 965+  lub X6 1045+ cena jest mniejsza a wydajność wyższa niż twojego FX 6300(Jeśli chodzi o gry) poza tym jeśli się nie mylę FX nie ma ją 6 rdzeni tylko różną liczbę wątków

Intel Core i3 4130 Gigabyte GA-H81-D3

Masz lepiej w taj samej cenie

http://pclab.pl/art54829-24.html

Edytowane przez maxforces