Skocz do zawartości

Arivia

Użytkownik
  • Liczba zawartości

    6
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

0 Neutralny

O Arivia

  • Tytuł
    Nowicjusz

Ostatnie wizyty

Blok z ostatnimi odwiedzającymi dany profil jest wyłączony i nie jest wyświetlany użytkownikom.

  1. Mam problem z uruchomieniem nowego komputera. BIOS widzi dysk SSD ale wyskakuje komunikat reboot and select proper boot device. Podłączyłem stary HDD z windowsem i odpaliłem a SSD, nie chce wystartować. Wcześnie próbowałem też odpalić przez RAID ale też się nie udało i usunołem ARRAY czy może to mieć wpływ? Na RAID nic się nie działo i komputer od razu uruchamaił BIOS tera zmieniłem na AHCI. Dodam, że teraz ten dysk na starym komputerze też nie chce się Bootować. Zdjęcie BIOS: https://ibb.co/D4cQ5yg
  2. Szczerze mówiąc to nie wiem, różna jest taka. Że nie próbowałem teraz uruchomić komputera z z 2 dyskami na raz (HDD+ SSD). Jak to teraz ustawić, bo podejrzewam, że zmieniłem już wszystko? Zmieniłem w BIOSie SATA Mode z RAID na AHCI i teraz przechodzi dalej ale jest komunikat: "reboot and select proper boot device" W biose teraz mam informacje, że system nie może znaleść żadnego bootable devices mimo że widzi SSD Kolejny edit: HDD z windowsem się odpala SSD dalej informacja: reboot and select proper boot device", jak są wszystkie 3 dyski podłączone to widzi dyski ale opcja BOOT
  3. Prawdę mówiąc próbowałem zrobić tak jak jest tu opisane: https://www.asus.com/support/FAQ/1045089/ z tą różnicą, że w momencie jak jest "select raid level" w opisie jest Raid 0 ja mam tylko opcję "RAIDABLE" i dalej jest to samo komputer uruchamia się od razu do BIOSU. Żeby wogóle ustawić RAID musiałem usunąć ARAI i teraz ani pierszy ani drugi SSD już nie chą się włączyć na innych komputerach, z tą różnicą, że na starym kompie przechodzą przez etap BIOSU.
  4. próbowałem różne porty i różne dyski. Wyjąłem jeszcze baterie z płytu i po ponownym uruchomieniu był komunikat: "enete setup to recover BIOS settings. When RAID configuration was built, ensure to ser SATA Configuration to RAID mode"
  5. BIOS widzi dyski, próbowałem na 2 różnych SSD i na HD, które miały systemy.
  6. Cześć mam problem z nowym sprzętem. Kupiłem nową obudowę płytę glonów B550 i procesor ryzen 5600x. Zmontowałem to ze starą kartą graficzną i dyskiem SSD. Odpalam komputer mam możliwość wejścia tylko w BIOS, bios zaktualizowałem przez pendrive. Ale nadal nie mogę odpalić systemu. Co trzeba jeszcze zmienić w Biosie?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...