Skocz do zawartości

Corteez

Użytkownik
  • Liczba zawartości

    21
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

0 Neutralny

O Corteez

  • Tytuł
    Nowicjusz

Ostatnie wizyty

Blok z ostatnimi odwiedzającymi dany profil jest wyłączony i nie jest wyświetlany użytkownikom.

  1. Mam, tylko, że nigdzie nie mógłbym go tam przymocować, więc dysk w zasadzie musiałby stać na kancie swojej własnej obudowy - luzem. A zakładam, że chyba dysk średnio może sobie tak lewitować? Przez gumowe otwory również nie mam możliwości przecisnąć tego kabla. Więc albo przejściówka i mocuje go do obudowy, albo stawiam na lewitujący dysk. Która opcja lepsza?
  2. Dzięki za polecenie. Obudowa to SPC Regnum rg6v. Miejsca trochę jest, ale problem jest nieco inny. Otóż kable sata od zasilacza nie mają prostych końcówek, tylko końcówki są prostopadłe do samego kabla. Producent obudowy przewidział montaż tylko i wyłącznie na ścianach/powierzchniach płaskich - a ta końcówka powoduje, że za cholerę nigdzie nie mogę przymocować dysku bo musiałbym przewiercić obudowę. To jest tego typu końcówka
  3. Znalazłem obudowę dysku - 2,5" Baseus CAYPH-C01 o rdzeniu/chipie VL716. Wejście USB-C i przesył do 10 Gbps Specyfikacje ma taką: Rozmiar dysku: 2,5’’ Grubość dysku: do 9,5 mm Magistrala: SATA III / II / I Typ złącza: USB Typ C Standard USB: USB 3.2 Gen 2 (SuperSpeed USB 10 Gbps) (USB 3.1, USB 3.1 Gen 2) Prędkość przesyłania danych: do 10 Gbps Wspierane systemy operacyjne: Windows 2000 / XP / Vista / 7 / 8 / 10, macOS, Linux Temperatura środowiska pracy: od -5°C do 50°C Wilgotność środowiska pracy: od 20% RH do ~85% RH Mate
  4. A mógłbyś może coś polecić? Bo przyznam szczerze, że jestem zupełnie zielony w tym temacie, a nie chciałbym kupić jakiegoś badziewia, które mi zabije sens korzystania z takiego dysku. Pozdrawiam
  5. Siemka. Mam takie pytanie. Zakupiłem dysk SSD SATA 3 (Cruciala MX500) na surówki, filmy, zdjęcia itd. Chciałem zamontować go w środku kompa, ale niestety cierpi na tym mocno estetyka. Widziałem, że są zewnętrzne adaptery z sata na usb 3.0 - chciałem zapytać, czy wpięcie dysku do takiego adaptera, a następnie adaptera do kompa przez usb nie zwolni transferu zapisu i odczytu samego dysku SSD Sata? Orientujecie się, czy takie rozwiązanie jest ok? Oczywiście w środku mam m.2, a ten ssd potrzebny jest tak jak pisałem "awaryjnie", żeby nie zamulić sobie dysków m.2
  6. Nie ma szans. System świeżo zainstalowany tydzień temu.
  7. Po godzinie obserwowania pulpitu procesor przełączył się na pracę w trybie zasilania "najwyższa wydajność" - zupełnie bez powodu, sam nic nie zmieniałem - nie był także obciążany niczym. Czy może to wynikać z problemów z napięciami na płycie głównej lub ew. zasilacz? Może zarzuca za wysokie napięcie i stąd oprogramowanie myśli, że ja jakieś ovc uprawiam i daje takie ustawienia?
  8. To znaczy pokazuje jako wartość minimalną 0 stopni, ale średnia i maksymalna pokazywana jest wydaje się normalnie. Tak to wygląda, jak w załączniku.
  9. Okej, no to wszystko jasne. Bardzo dziękuję Dziwne to w takim razie - w poprzednim procesorze i5 4690k też intela, zegary dostawały zatwardzenia - choćby skały... nie powiem co robiły, zegar równiutko trzymał taktowanie, a tutaj to oczopląsu dostaje od tych skoków co pół sekundy. Ale skoro tak musi być, to tak musi być Przy okazji - programy monitorujące pokazują, że minimalna temperatura procka wynosiła przez chwilę 0 stopni - ta anomalia też normalna rozumiem dla I5? Czytałem na necie, że oznacza to, że "rdzeń poszedł spać" - cokolwiek to znaczy... Pytam bo na 4 g
  10. Nawet w spoczynku? Zaobserwowałem też spore skoki w napięciu na vcore cały czas lata od 0.7V do 1.3V w spoczynku oraz napięcia na VID#0, 1, 2, etc zmieniają się co pół sekundy 0.7 i skok na 1.4V, 0.7 i skok na 1.4V - to też normalne tak, tak jak te skoki zegarów?
  11. Mam wyłączoną opcję "zastosuj" - włącza się jedynie wtedy kiedy ręcznie wprowadzę wartości (nawet te same co dla danego trybu). Wciskam zastosuj i od nowa wskakuje "wysoka wydajność". Edit:/ Teraz zmieniłem w innym miejscu plan zasilania na zrównoważony i jest ciekawiej. Bo taktowanie na pulpicie zjeżdża na 800 MHz i po chwili na 4900 MHz. Spada na 800 rośnie na 1200 MHz, po chwili skoki na wszystkich rdzeniach na 4600 i 4900 MHz i spadek na 800 MHz na tym planie zrównoważonym. Przy czym zużycie procka 1/2%
  12. Próbowałem. Po zmianie system automatycznie przeskakuje na wysoką wydajność i 100% ustawia na minimum. Nie mogę tego za nic zmienić....
  13. Cześć, siemanko! Mam do Was takie pytanko. Obecnie korzystam z procesora Intel I5 11600k. Jego taktowanie bazowe wg. producenta to 3.9 GHz, natomiast w trybie Turbo wyciąga 4.9 GHz. Mój egzemplarz cały czas pracuje w taktowaniu 4600 MHz - 4900 MHz (cały czas sobie skacze). Nie ważne, czy to podczas obciążenia, czy nie. W idle, kiedy zużycie procesora wynosi 1%/2% również taktowanie wynosi 4600 - 4900 MHz. Wygląda to tak, jakby cały czas był aktywowany tryb turbo. Moje pytanie zatem brzmi, czy powinno to tak wyglądać? Jeśli nie, to jak obniżyć to taktowanie? Widziałem na benchmarka
  14. Jasne, rozumiem, dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Dałem kilka dni zasilaczowi i postanowiłem potestować go pod obciążeniem. Jeden dzień działał normalnie (szum oczywiście pozostał), natomiast wczoraj zaczęły się problemy. Wieczorem postanowiłem odpalić sobie grę RDRD 2 - detaliki na ultra, więc obciążenie całkiem spore. Po kilku godzinach grania ekran się zfreezował, komputer się zaciął, a wszystkie wiatraki w kompie nagle wyrąbały na 100% użycia i nic nie mogłem zrobić. Zapodałem mu szybki restart z listwy i zaraz po włączeniu pc, odpaliłem programy monitorujące. A tam dwie bardz
  15. Faktycznie tak kilka osób mi powiedziało. Natomiast skoro wszystko działa (mimo tego, że coś bzyczy w zasilaczu i to nawet na wyłączonym kompie) to chyba nie ma przeciwskazań, żeby tego zasilacza wciąż używać? Zaobserwowałem spadki na linii podczas obciążenia z 12V na 11.9 oraz z 12V na 12.1 - jakkolwiek zabawnie mogę nie zabrzmieć, czy to jest normalne? Tak btw - kiedy dodałem do siebie wszystkie wartości watów z GPU-Z wychodzi grubo ponad 750W. Wygląda to tak, jak na poniższym screenie. Czy to też wygląda normalnie? Przypominam, że ten zasilacz to 750?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...