Skocz do zawartości

Kaleen2

Użytkownik
  • Liczba zawartości

    23
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

0 Neutralny

O Kaleen2

  • Tytuł
    Nowicjusz

Ostatnie wizyty

1993723 wyświetleń profilu
  1. Bios najnowszy, natomiast spośród tych opcji, miałem w biosie tylko dwie pierwsze, już były włączone, także nie tu jest problem. Pobrałem program intel xtu, po wyłączeniu short power turbo boost i zmianie turbo boost power max z 3.5W na 15W, wynik jest znacznie lepszy, najprawdopodobniej turbo boost jest skręcony do 3.5W przez co ogranicza zegary do 1.2GHz. Tylko teraz co można zrobić, by dało się jakoś te zegary utrzymać w nieco lepszy sposób, niż poprzez włączanie intel XTU czy throttlestop za każdym włączeniem komputera
  2. W ustawieniach, ustawione jest na 100% Dodałem "Od tego sprzętu" nie bez powodu, mam u siebie urządzenia dysponujące większą mocą, jednak ze względu na wyjątkową mobilność urządzenia staram się uzyskać moc, jaką taki sprzęt powinien mieć. A powyżej oczekiwań wypadł po uruchomieniu throttlestop, bez niego jest znacznie gorzej, co widać w wynikach RAMu i procesora, gdzie jest on bliżej dolnej granicy. Spora część tego samego urządzenia ma wyniki znacznie wyższe, niż moje urządzenie, bez żadnych problemów tego typu
  3. Witam, jestem posiadaczem od roku laptopa 2w1 HP Elite x2 1012 g1, który ma dosyć spory problem, otóż gdy testuję go przy pomocy programu AIDA 64 Extreme, czy za pomocą userbenchmark, zegary procesora spadają do 1.2 GHz. Temperatury są w normie, osiągają wtedy max 48 stopni, spadek zegarów jest niemalże natychmiastowy. Trochę pogrzebałem w programie throttlestop i udało mi się odblokować zegary na pewien czas, nawet wtedy nie dochodziło do throttlingu spowodowanego temperaturami. Przed odblokowaniem tych zegarów, zauważyłem, że w programie w zakładce Limits, prócz czerwonego napisu POWER obo
  4. Sprawdziłem przewodność, miernik wskazał wartość 020, czyli wszystko jest okej z diodą w takim wypadku, poszukam, czy coś dalej nie jest uszkodzone, ale zastanawia mnie zanik napięcia po drugiej strony diody
  5. https://pasteboard.co/JilTrex.jpg Tak wygląda sytuacja dookoła regulatora. Zauważyłem przy badaniu miernikiem, że dioda pod 3VA po jednej stronie daje 3.4V, po drugiej natomiast jest brak napięcia, możliwe, że to ona jest uszkodzona. Tylko nie jestem pewien, czy dobrze to sprawdzam, nie ma kontrolnych punktów na płycie, albo ja nie wiem czy na pewno dobrze to robię
  6. Ten w linku nie pokazywał datasheetu, ale udało mi się znaleźć na stronie, czyli wychodzi na to, że napięcia podawane przez niego są prawidowe z tym wyjątkiem, że się mocno przegrzewa, bardzo mocno, a w momencie uruchomienia, powinno podać większe napięcie na podzespoły, ale tego nie robi. To czy w takim razie jest jego wina, czy coś jeszcze jest uszkodzone?
  7. Kupiłem na allegro. Sprawdziłem miernikiem i sekcja zasilania procesora jest okej, także tu nie było uszkodzenia. Natomiast odkryłem, że na płycie jest regulator S43A00, który jest bardzo gorący po podłączeniu, z jednej strony dostaje 5V, z drugiej oddaje na jednym pinie 3.3V, natomiast na drugim 0.8V, które się nie zmienia przy próbie włączenia, czy to nieczasem właśnie może powodować, że płyta się nie uruchamia?
  8. Nie wydaje z siebie jakiś dźwięków, choć prąd płynie. Mogę poszukać, czy gdzieś nie ma zwarcia w sekcji zasilania procesora, tylko nie do końca jestem pewien od czego zacząć, bo wszystko wygląda okej
  9. Bateryjka była wyjęta przez ok. 1h w razie czego. Zasilacze użyłem dwa, jeden to chieftec GPS-400AA-101A, SilentiumPc Vero L1 500W. Nie zauważyłem żadnych uszkodzeń pod mikroskopem podczas naprawiania pinów, także biorę też pod uwagę inne uszkodzenia. Żaden kondensator nie jest spuchnięty, cała płyta główna wygląda wzorowo i nie nosi żadnych uszkodzeń, porównywałem, czy ktoś czegoś nie usunął przed sprzedażą przypadkiem
  10. Witam, od niedawna stałem się właścicielem płyty Z97M Gaming, która miała uszkodzone piny. Piny wyprostowałem, są ustawione identycznie w stosunku do oryginału, jednak dalej to nic nie daje. Płyta nie daje się uruchomić, jedynie co, to zapala się przycisk power, lub OC Genie, jak się go wciśnie, jednak nic się nie dzieje, tylko chipset się odrobinę rozgrzewa, na tym się kończy jego działanie. Testowałem różne wersje G3258, a nawet włożyłem do niego i5 4670k, nic to nie dało, płyta zachowuje się tak samo bez procesora, jak i z nim. Co może być uszkodzone i jak ewentualnie można to naprawić? Pły
  11. Sterowniki jakie udało mi się zdobyć są z paczki Intela dla z3735f. Pełna specyfikacja : Intel atom z3735f 2gb ram 32GB eMMC 10.1 cala 1280x800 64Hz, rozdzielczość powierzchni dotykowej 640x480 Wadliwe sterowniki powodujące obrót ekranu znajdują się w bazie sterowników Windowsa, który sam, automatycznie po włączeniu internetu instaluje, jednak sterowniki z paczki na poprzednich wersjach systemowych z początku nie działały, dopiero po przeszukaniu najnowszych przy użyciu driver boostera "działały", z tymi freezami Zapomniałem dodać, Tablet-laptop Essentiel B Pctab 1001'2
  12. Witam, jestem nieszczęsnym posiadaczem tableta Windows Essentiel B Pctab 1001'2 Po ponownej instalacji systemu Windows spowodowanej licznymi błędami w poprzedniej wersji, sterowniki jakie posiadam są wadliwe, dokładniej to nie działa poprawnie dotyk. W poprzedniej wersji dotyk powodował kompletne zawieszanie się systemu, naprawienie możliwe wyłącznie poprzez przycisk uruchamiania. Aktualnie sterowniki instalują się automatycznie, z pomocą zestawu, który znalazłem do z3735f, którego również wcześniej używałem, z tą różnicą, że dotyk jest obrócony i oś C działa jak oś Y i na odwrót, freezy dale
  13. Okej, dzięki wielkie za odpowiedź. W takim razie najlepiej byłoby otworzyć go i sprawdzić, czy jest dodatkowe złącze do podświetlenia
  14. Witam, posiadam MSI GL62 7QF, na którym (od czasu naprawy przez serwis) pracuję głównie w nocy, jednak nie posiada on podświetlenia w klawiaturze. Znalazłem zamienną klawiaturę do niego, która posiada białe podświetlenie, jednak nie jestem pewien, czy płyta główna posiada złącze do podłączenia podświetlenia klawiatury. Gdzie mógłbym znaleźć takie złącze i czy ktoś z forumowiczów miał z takim problemem styczność? Dokładniej jest to płyta MS-16J5, z procesorem i5 7300HQ
  15. Dziękuję za odpowiedź, to wszystko, co chciałem wiedzieć. Możliwe, że kabel przebiega obok wentylatora i uległ uszkodzeniu, obudowa itx niestety wymaga idealnego rozkładu kabli, stąd ten problem mógł się pojawić, szczególnie, że ostatnio wentylator obudowy głośniej działa. Dziękuję za pomoc
×
×
  • Dodaj nową pozycję...