Skocz do zawartości

mistela222

Użytkownik
  • Liczba zawartości

    624
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Zawartość dodana przez mistela222

  1. Powodów może być wiele. Jeśli na 2 kościach to nie niezgodność timingów.
  2. Sprawdziłbym jednak zgodność opóźnień i zostawił na 1T. 2T jednak osłabia wydajność.
  3. Właśnie chodzi o to, że teoretycznie, stąd możliwe niebieskie ekrany. Porównaj jak płyta ustawia timingi dla oby dwóch kompletów.
  4. Zamontuj najpierw 1 zestaw, potem 2. Sprawdź jak płyta ustawia timingi (wszystkie) dla profilu XMP obu zestawów. Porównaj czy są różnice. Zamontuj oba zestawy z ręcznie wpisanymi tych "słabszych". Na B450 nie będą pracowały w quad channel Przy montażu dwóch zestawów - spróbuj 1 zestaw w slot 1i3, 2 w 2i4.
  5. Da to tyle, że temperatury na CPU spadną, jaki będzie spadek..? Nie wiem, ktoś chyba robił taki test (poszukaj). Zimne powietrze powinno być przepychane przez finy radiatora. U Ciebie ciepłe powietrze jest wyciągane. Spróbuj zamontować -jak się da- te 5mm wyżej i sprawdź temperatury.
  6. https://ithardware.pl/aktualnosci/test_trzech_zasilaczy_za_ok_250_zl_z_geforce_rtx_3070_fe_i_core_i7_8700k-14238.html
  7. Do jakiegoś SYS_FAN, bo nie wiem ile wyjść na wentyle ma Twoja płyta. Pomyliłem z Tomahawkiem.
  8. Będzie OK. Ostatecznie możesz wpiąć do SYS_FAN 1-4 ustawiając krzywą identyczną jak dla CPU w BIOS-ie, tak aby obydwa wentylatory miały zbliżone obroty.
  9. Tylny do SYS_FAN1 czy, który tam bliżej.
  10. Tak B ma być przed wieżą. Oba wentylatory powinny być podłączone do CPU_FAN poprzez rozgałęźnik dołączony do chłodzenia.
  11. Faktycznie co do wentylatorów to źle są zamontowane. Pierwszy powinien być przed a drugi w środku wieży. Nie zgodzę się co do tego, że to słabe chłodzenie. Może pasta i chłodzenie nie są najwyższych lotów ale na pewno nie można nazwać ich słabymi.
  12. PBO wyłącz przy OC. Chociaż wydaje mi się, że płyta powinna sama wyłączyć, ale niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę. Odpuściłbym jednak sobie prime. Godzina w OCCT powinna wystarczyć aby wstępnie zbadać stabilność a nie wygrzewa jak prime. Stabilność lub jej brak i tak wyjdzie w czasie normalnego użytkowania.
  13. Są sztuki, które do 4,4GHz potrzebują niższego napięcia niż na ustawieniach fabrycznych i choćby dlatego warto ustawić na sztywno zegary i napięcie. Musisz sprawdzić co Ci się trafiło. Mój np. do 4.4GHz potrzebuje 1.175V a na stocku płyta daje mu często ponad 1.35V. Taka przypadłość tych procków.
  14. @Bichits Co do tego CTR to jego nastawy są bardzo zbliżone do tych, które okazują się w pełni stabilne (przynajmniej w moim przypadku) - ustawił mi troszkę inne niż moje od ponad pól roku stabilne. Mimo wszystko OC robiłbym w BIOS-ie a nastawy CTR traktował jako dobra wskazówka.
  15. https://www.techpowerup.com/download/amd-ryzen-clock-tuner-ctr-1usmus/ Spróbuj z tym. Dobre narzędzie, żeby wybadać jego potencjał OC.
  16. mistela222

    LG24MP59G

    1 ms motion blur reduction to całkowicie niepotrzebna funkcja tego monitora, psująca całkowicie obraz. Jeżeli chodzi o czas odpowiedzi to u mnie działa to najlepiej na średni.
  17. Takie ustawy mam od marca. Wiosna, lato minęły, teraz mamy jesień i takie nastawy działają bez najmniejszych problemów. Po prostu zabawa LLC i różnice właśnie 6mV decydowały o tym czy był stabilny czy się wysypywał przy OC. Ja też tego nie ogarniam. Na stock 1.35- 1.4V i zegar do 4.2 a OC 4.4GHz i napięcie w okolicy 1.175V.
  18. Żeby u mnie stabilnie działało na LL3 musiałbym w biosie ustawić 1.075V, wtedy miałem zjazdy pod obciążeniem do 1.069V czyli takie jakie teraz mam skoki. Zauważyłem, że stabilność lub jej brak w przypadku 3600 to kwestia 6mV. (SVI2 TFN)
  19. U mnie LLC1 1.0625V (bios),SVI2 TFN - 1.063V , rzadko ale podbija pod obciążeniem do max 1.069V
  20. Podaje napięcie i zegary. LLC musisz i tak w biosie ustawić wg. instrukcji. Może się sprawdzić jako diagnostyk.
  21. W aplikacji jest możliwość zapisu 2 profili. Możesz ustawić żeby dany profil startował ze startem systemu.
  22. Dziś przetestowałem 1.1 beta 3 - działa już to lepiej. Ustawił mi 1.075V przy 4.2GHz. Spadki do 1.069 V pod obciążeniem (LLC3). Moje ustawienia - stabilne od ponad pół roku bardzo zbliżone t.j. 1.0625V - bios (LLC1) - HWInfo - CPU Core Voltage (SVI2 TFN) - 1.063V z podbiciem przy obciążeniu do 1.069V.
  23. Daj znać co Ci wyszło. Mi się nie chce już w to bawić. Zostanę przy ręcznych ustawach na 4.2 . Nie potrzeba mi więcej mocy do obecnej karty i wykorzystywania komputera.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...