Skocz do zawartości

LubieFrytki

Użytkownik
  • Liczba zawartości

    100
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

3 Neutralny

O LubieFrytki

  • Tytuł
    Bywalec
  1. Hej, załatwiłem kwestie inaczej przez złącze optyczne w TV. Kwestia jest taka że jak podłączałem 3 różne pary słuchawek do TV to każda przejmuje całą kontrole nad ustawieniami, ogólnie spędziłem kilkanaście minut aby każdą opcje przeklikać. Dzięki za pomoc
  2. Cześć wszystkim mam pilne pytanie do znawców sprzętu audio Mój Dziadek bez konsultacji kupił sobie TV Samsung qe49q60rat okazało się że jest bez wejścia na mini jack. Do TV można podłączyć słuchawki tylko przez bluetooth, jako że ma problemy ze słuchem kupiłem mu kilka dni temu bardzo głośne bezprzewodowe Sennheisery, ale przy podłączeniu do TV są one mimo wszystko całkiem ciche, po podłączeniu ich do telefonu głośne jak cholera. Wychodzi na to że wzmacniacz w TV jest słaby, teraz pytanie czy są jakieś bezprzewodowe wzmacniacze nawet gdyby wiązało się to z podłączeniem słuchawek na kab
  3. Też mnie to zastanawia, co prawda w instrukcji płyty jest zapisane że przy używaniu drugiego M.2 złącza SATA 4&5 stają się "not avaible", może jak znajdę chwile przejżę jeszcze raz instrukcje. Poszukam jak przenieść partycje bootowania na systemowy M.2. Serdecznie dziękuje za poświęcony czas i chęć pomocy kokosnh:*
  4. Od wczoraj tak właśnie pracuje i wszystko działa, czyli mam podłączone 4 dyski w następujący sposób: 2x M.2 oraz 2x SATA w złącza SATA 2&3 (zamiast 4&5) Sorka ale wcześniej pisałem o złączach SATA oznaczonych 3&4 mając na myśli 2&3 - zapomniałem że cyfry gniazd SATA zaczynają się od 0. I właśnie takie niuanse powodują kłopoty przy zrozumieniu ;p Czyli jak wskazałeś wcześniej, system na samym początku nie odpadał bo gdy podłączałem 970 evo w drugi slot M.2, złącza SATA 4&5 przestają działać - a właśnie na SATA 5 był podłączony HDD który bootuje. Generalnie teraz
  5. Gdy podłączam Evo oraz dwa dyski SATA w współdzielone złącza SATA 4&5 widzi Evo w UEFI ale żaden z dysków nie pokazuje się w boot w zakładce BIOS - system w ogole nie próbuje się załadować tylko od razu wchodzi do UEFI. Tak jak jest oczywiście wypisane w schemacie powyżej, gdy używam drugiego złącza M.2 z Evo to Sata 4&5 są "Not Avaible", i właśnie jak wskazałeś wcześniej bez SATA HDD system się nie mógł zbootować. Przepiąłem oba dyski SATA na złącza 3&4 - kłania się czytanie ze zrozumieniem instrukcji płyty, bo co prawda trochę ją wertowałem, ale niewystarczająco dokładnie
  6. Hej! przepraszam że odpowiadam dopiero teraz, obowiązki Okazało się że system bootuje mój stary dysk SATA HDD na dane, nawet nie wiem jak to zrobiłem... Teraz pytanko, nie chce robić formata ale rozumiem że bez tego się nie obejdzie? miałem czasem wrażenie że system się dłużej uruchamia i czasem w niektórych sytuacjach spowalnia, mimo całkiem mocnej specyfikacji. Czy jak bym podczas instalacji nowego systemu odłączył wszystkie dyski oprócz Samsung SM961 to wystarczy?
  7. Rzeczywicie jak odłączyłem 2x SATA3 i zostawiłem tylko systemowy dysk M.2 system się nie chce zbootować O_o (próbowałem też załadować ustawiuenia default) Dodatkowo teraz jak ponownie podpinam 2x SATA i załaduje w BIOSie profil z OC to system nie wstaje ze screenem jak wyżej... EDIT: po godzinie jak spróbowałem znowu normalnie załadować w BIOSie profil OC udało się. Tak Kokosnh, na samym początku zmieniłem systemowy na GPT, czy to jest problem? Jak pisałem wcześniej gdy mam podłączone 2x SATA i 2x M.2 to system też nie wstaje z komunikatem że mam wybrać dysk do zbootowania (jak
  8. Tak, fast boost oczywiście wyłączony. Nagrałem film pokazujący jak się zachowuje komp z podłączonymi tylko dwoma dyskami M.2. Przepraszam jeśli za długi. https://www.youtube.com/watch?v=l926FqCVxIM Bez OC wszystko wygląda identycznie.
  9. Chodzi o to że wszystko to przestawiaem w różnych konfiguracjach. Gdy w UEFI "Easy Mode" zmienie Boot sequence nic się nie dzieje, w zakładce BIOS pozycja Boot Option Priorities staje się pusta gdy podłączam Evo 970. Szukam dalej hmm
  10. Najnowszy Windows 10 Pro - aktualizowałem przed wczoraj. Problem w tym że gdy mam podłączony mój stary dysk M.2 z systemem oraz Evo 970 to system nawet nie próbuje się odpalić, od razu automatycznie włącza się UEFI. Screeny jak wyżej - w "Easy Mode" UEFI widać Boot Sequence ale nic to nie daje, system nie próbuje się odpalić, przypuszczam że chodzi o puste Boot priorities w zakładce BIOS.
  11. Hej raz jeszcze Spędziłem kolejne kilka godzin nad problemem, zmianami ustawień w BIOSie/UEFI i testowaniu rozwiązań. Zgodnie z sugestią rzeczywiście drugie złącze M.2 jest współdzielone ze złączami które używałem do SATA3 HDD i SATA3 SSD - odłączyłem kompletnie te dwa dyski od płyty gł. - EVO 970 pojawia się w widoku uproszczonym UEFI i podłączonych urządzeniach w UEFI ale cały czas brak jakichkolwiek dysków w BIOSie Boot priorities. W skrócie - gdy mam podłączone tylko dwa dyski SSD M.2 nvme UEFI je wyczytuje ale windows nawet nie próbuje się włączyć pewnie przez brak dysków w BI
  12. Cześć kokosnh Tak zamieniałem SM961 oraz 970 Evo Plus między slotami M.2 bez powodzenia, samego 970 Evo nie zostawiałem. Martwiłem się że moja płyta nie obsługuje po tym opisie z instrukcji Gigabyte Z390 AORUS PRO: Na początku jak podłączyłem 970 evo pod obydwa sloty M.2 przestało wykrywać mi jakikolwiek dysk w komputerze, dopiero jak odłączyłem SATA 840PRO 128GB to zaczeło wykrywać pozostałe dyski poza 970 evo. Sądzę że to wina sterowników, lub podłączonych dysków SATA i z tym się terazx pobawię. Napisałem ten wątek bo chciałem mieć pewność że moja płyta obsługuje 970 EVO Pl
  13. Witam wszystkich serdecznie mam taki problem uprzejmie proszę o poradę. Dostałem w prezencie dysk Samsung 1TB M.2 PCIe NVMe 970 EVO Plus którego w ogołe nie widać w BIOSie czy w zarządzaniu dyskami, czy problem może polegać na tym że moja płyta główna ma dwa złącza M.2 ale SATA? jak mogę go podłączyć? Konfiguracja: CPU: i9-9900k GPU: Gigabyte GeForce RTX 2070 SUPER MOBO: Gigabyte Z390 AORUS PRO RAM: G.Skill Trident Z Neo 32GB - 3600MHz, CL16-16-16-36 SSD 1: Samsung SM961 256GB (M.2) SSD 2: Samsung 840PRO 128GB (SATA) HDD: Western Digital Blue 1TB, 7200rpm, 64MB Karta dźwiękowa: Audio
  14. dobra już wszystko wiem, lipny monitor do nowych kart graf.
  15. Cześć wszystkim! Uprzejmie proszę entuzjastów komputerowych o pomoc Zmieniłem kartę graf. a właściwie całego kompa, i tak jak w poprzednim chciałbym podłączyć swoje trzy monitory: BenQ XL2411Z (144hz) BenQ GL2450 (60hz) Samsung TC241 (60hz) Sęk w tym że w RTX 2070 Super są kompletnie inne złącza w porównaniu do poprzedniego GTX 970. Jaki kabel kupic do BenQ 144Hz? Jaki kabel kupić do Samsunga 60Hz? Do BenQ 60Hz mam już kabel HDMI i działa, ale RTX 2070 ma tylko jedno złącze HDMI i 3x Displayport. PS. kupiłem dziś taki kabel do BenQ 144hz i działa max 60hz:
×
×
  • Dodaj nową pozycję...