Skocz do zawartości

brando

Użytkownik
  • Liczba zawartości

    63
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Reputacja

1 Neutralny

O brando

  • Tytuł
    Amator

Ostatnie wizyty

2288138 wyświetleń profilu
  1. Testowałem w kilku grach i wszystko działało prawidłowo. Dzięki za wszystkie uwagi. Temat zamykam.
  2. Niestety, jest już po gwarancji 5-letniej (w tym roku minęło) Mam go ponad 5 lat. Podkręciłem jeszcze kartę graficzną i osiągnąłem dzięki temu w Assassin's Creed Odyssey minimum 60 klatek (jedynie kosztem obniżenia wolumetrycznych chmur o poziom niżej), na czym mi zależało, więc cel osiągnięty Jeszcze potestuję, a jak będzie wszystko w porządku to zamknę temat.
  3. Tak, ale mój potrzebuje 300W, co potwierdza sam Corsair. Najwyraźniej podczas ACO było mniej niż 300W (GPU: 175W, CPU: 88W + reszta). Zakładając, że gra nie pobierała maksymalnej mocy GPU/CPU to mogło to być mniej niż 300W. Sam zasilacz podczas gry nie był gorący, nie przegrzewał się. Dopiero przy teście, gdy rzeczywiście była potrzeba to wentylator się uruchomił. Podkręciłem teraz na 4.6 GHz na 1.22V (przy 4.7 GHz musiałem ustawić aż 1.295V). Testy: 1. OCCT - zestaw dużych danych, 8 wątków, AVX - 2h. 2. Prime95 - 1h. 3. Cinebench R15. 4. MSI Kombustor. 5. 3DMark 11.
  4. Zrobiłem kilka testów bez OC: 1. OCCT - zestaw dużych danych, 8 wątków, AVX - 1h. 2. Prime95 - 1h. 3. 3DMark 11. 4. Assassin's Creed Origins - 1h (wykorzystanie procesora i karty graficznej ponad 90%). 5. OCCT - Power, Avx - 1h. Na początku chciałem zweryfikować czy ten wentylator rzeczywiście się kręci, ale się nie kręcił. Znalazłem jednak informację, że mój zasilacz uruchamia wentylator w momencie, gdy pobór mocy przekroczy 40%: https://manualsbrain.com/en/manuals/381718/?page=8 http://forum.benchmark.pl/topic/183796-wentylator-w-corsair-rm750/ Więc próbowałem osiągnąć te 40%, czyli
  5. Akurat do tego bezpiecznika nie mam dostępu - sąsiad go włączył. Jak będę miał możliwość to spróbuję zdobyć dostęp i zrobię zdjęcia. Ale mam dobrą wiadomość: przetestowałem tą płytkę. Najpierw na wszelki wypadek wyjąłem wszystkie cenne podzespoły. i zostawiłem tylko te niezbędne do uruchomienia, czyli RAM + procesor + płyta główna. Na USB zainstalowałem sobie LIve Windows 10, aby sprawdzać co się dzieje. Test polegał na podłączeniu odbiornika USB bezprzewodowej myszki. Najpierw uruchomiłem bez tej płytki, aby przetestować te wszystkie pozostałe porty = wszystkie działały. Następnie wyłączy
  6. Zrobiłem zdjęcie: http://brando.usermd.net/IMG_20200807_124351.jpg Oraz port od lewej z przodu obudowy (w nim był pendive jak wywaliło korki): http://brando.usermd.net/IMG_20200807_125427.jpg Nie widzę nic podejrzanego, ale pewnie dlatego, że się nie znam. Sami oceńcie. Tak, brakowało mi portów, dlatego stosowałem tą płytkę. Masz na myśli te ślady na złączu? Jeżeli tak to jest po prostu odbicie telefonu, akurat tak odbiło się światło. Zrobiłem zdjęcia jeszcze raz pod lepszym światłem, aby nie było wątpliwości: http://brando.usermd.net/IMG_20200807_132136.jpg htt
  7. Przesyłam jeszcze zdjęcia tej płytki. Czy rzeczywiście spalona? Czy, aby była spalona musi być jakiś ślad? http://brando.usermd.net/IMG_20200807_112812.jpg http://brando.usermd.net/IMG_20200807_112829.jpg
  8. Grafika: GTX 1070 Ti (ostatnio zmieniłem, miałem GTX 970) Zasilacz działa od 3 czerwca 2015, więc ponad 5 lat. Przyznam się bez bicia, że nie znam się na tych bezpiecznikach i elektronice Ale zrobiłem zdjęcia, więc mam nadzieję, że coś z nich odczytasz: http://brando.usermd.net/IMG_20200807_105908.jpg http://brando.usermd.net/IMG_20200807_110106.jpg Dodam, że nie wyłączyły mi się te bezpieczniki w mieszkaniu tylko poszło dalej i trzeba było włączyć na klatce. Podobnie było jak wspominałem ponad rok temu w mieszkaniu bezpiecznik się nie wyłączył, dopiero ten na klatce. U sąsiada też
  9. Zakładając, że płytka USB by działała i Twoją teorię (z wyłączeniem uszkodzenia płytki) to można by uznać, że był to normalny odruch zasilacza i zadziałał poprawnie? Czy jednak nie ma już dla niego żadnych szans? Dodam, że ten pendrive jest stary, widziałem, że jego transfer to 2,5 MB/s, więc on pewnie ograniczał Memtest, co potwierdzałoby Twoją teorię. Tylko też kwestia tego czemu, gdy ponownie chciałem włączyć komputer to też wywaliło (pendrive już był wyciągnięty).
  10. Tak, sprawdziłem, jest. Jeszcze takie pytanko: czy ryzykuje dużo podłączając tą płytkę? Dlaczego pytam? Bo patrzę na tą płytkę, a nie widzę, żeby było coś spalonego. Być może akurat "nie łapało" obrazu. Gdybym sprawdził i okazałoby się, że działa to wtedy można wykluczyć, że się spaliła
  11. Tak, jest uziemienie - używam dokładnie tej listwy: https://www.x-kom.pl/p/36429-listwa-zasilajaca-hsk-data-acar-s8-8-gniazd-15m-czarna.html Jeszcze odnośnie tej płytki 3xUSB 2.0 To nie było tak, że pendrive miałem podłączy pod nią. Najpierw podłączyłem pod jedno USB z płyty głównej (z tyłu). Gdy widziałem, że wolno działa to podłączyłem dla próby pod USB z przodu. I dopiero wtedy wywaliło. Fakt, że przed podpięciem z przodu nie odpaliłem jeszcze testów (reset).
  12. Dodam jeszcze, że kabel od zasilacza mam podłączony do listy = jest to jakiś problem?
  13. 1. Ok i rozumiem, że Memtest nie miał z tym nic wspólnego? Dlaczego tak podejrzanie wolno działał? 2. Rozumiem, że te zabezpieczenia są koniecznym wyznacznikiem tego, że zasilacz jest sprawny? Jeżeli nie działają, trzeba wymienić zasilacz? Sorki nie znam się, więc wolę dopytać. 3. Czyli rozumiem, że prędzej czy później ten zasilacz i tak by się zepsuł? Pamiętam, że kiedyś też nagle wywaliło korki (spokojnie ponad rok temu), ale przy zapalaniu światła (poszła żarówka), ale komputer działał po tym prawidłowo.
  14. Witam, Mój sprzęt: RAM: HyperX Savage, DDR3, 16 GB, 2400MHz, CL11 (HX324C11SRK2/16) Płyta główna: MSI Z97S SLI KRAIT EDITION Procesor: Intel i7-4790K Chłodzenie CPU: Thermalright Macho B (100700726) Karta graficzna: GTX 1070 Ti Zasilacz: Corsair RM Series 750W Modular 80Plus GOLD Ostatnio zacząłem podkręcać sprzęt i zacząłem od procesora, który podkręciłem na 4.7 GHz na 1.295V. Dzisiaj zabrałem się za podkręcenie RAMu. Mój RAM ma profil XMP 2400 MHz CL11. Stosowałem różne konfiguracje aż do 2800 MHz CL12 (wiem, pewnie przesadziłem). Do tego momentu działało wszystko prawidłowo. N
  15. Ostatecznie zakupiłem GTX 1070 Ti od korzychxp. O wiele bardziej opłacalny zakup niż GTX 1660 Super również ze względu na 8GB VRAM, który może się jeszcze przydać. Moja GTX 970 dławiła się ze względu na 4GB (a podobno w rzeczywistości 3.5GB).
×
×
  • Dodaj nową pozycję...