Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję

synaptyk

Rejestracja: 14 paź 2013
OFFLINE Ostatnio: 06 sty 2017 12:09
-----

Moje tematy

Problem z dualbot windows 10

26 grudzień 2016 - 11:32

Witam

Mam problem z dwoma instalacjami windows 10. Pierwsza działa bez zarzutu ale druga po zainstalowaniu działała tylko 2 razy po czym wyskoczył błąd bcd. Robiłem polecenie bootrec/fixmbr -fixboot i -RebuildBcd i chyba nawet pomogło ale na wyskoczyły nowe błędy. Próbowałem naprawic to windowsowym narzędziem automatycznego uruchamiania(czy jakoś tak) ale nie pomogło. Był też robiony chkdsk który nic nie wykrył i sfc.

 

Gdy domyślnym systemem jest ten zesuty to nawet nie pokazuje się okno wyboru sytemu tylko wyskakuje najpierw błąd "A required device isn't conntcted or can't be accessed  0xc000000e" a gdy kliknę Enter to wyskakuj kolejny "Your application or operating system couldn’t be loaded because a required field is missing or contains errors \WIndows\system32\winload.exe 0xc000000e" Możliwe że to coś z biosem ale nie wiem nawet co tam mogło być źle

 

goodramc100 z działającym windowsem i folderem boot

intel ssdsc2vw12 z niedziałającym windowsem

h87m-d3h


TripleBoot 2x Windows 10 i Ubuntu z czarnym ekranem

26 grudzień 2016 - 11:04

Witam

Mam problem na swoim komputerze z dorzuceniem Ubuntu 16.10 do już dwóch zainstalowanych windowsów. ISO ściągnąłem z oficjalnej strony, poprawnie się zainstalowało na laptopie a na komputerze (gtx 970, h87m-d3h) po zbootowaniu pendriva za pomocą Yumi i Universal USB Installer przy próbie zarówno odpalenia ubuntu z pendrive lub jego zainstalowania wyświetla się czarny ekran(nie ma żadnego sygnału). Patrzyłem na inne fora ale tam  z grubsza były problemy już po instalacji.


Z ubuntu sobie już poradziłem. Wszędzie na internecie pisali że trzeba zmienić grub który myślałem że instaluje/tworzy się dopiero po instalacji ubuntu. Wkońcu na pendrive z instalką jest folder boot->grub->grub.cfg i tam wystarczy dopisać po każdym "quiet splash" parametr "nomodeset"    

 

u mnie wygląda to tak

 

linux    /casper/vmlinuz.efi  file=/cdrom/preseed/ubuntu.seed cdrom-detect/try-usb=true persistent noprompt floppy.allowed_drive_mask=0 ignore_uuid boot=casper quiet splash nomodeset ---


Smartfon do 350/400zł

12 wrzesień 2016 - 20:46

Witam

Poszukuje urządzenia z androidem 5.1 - 6.0 w cenie do 350/400zł. W wymagające gry nie gram ale ogólna wydajność jest dla mnie ważna. Szukam przekątnej 5" - 5,5"  Zastanawiam się nad smartonami z 2GB Ram Bluboo Picasso i Bluboo Maya  ale nie wiem czy w zamian za 1GB czy 1,5 GB ramu nie lepiej byłoby kopic coś z lepszym procesorem lub układem graficznym. Zamierzam używac tego telefonu dość długo więc nie wiem czy mniejsza ilość ramu będzie wystarczająca w przyszłości


Zawieszenie telefonu w czasie ładowania androida

12 wrzesień 2016 - 20:25

Witam

Sprawa dotyczy Prestigio 4040DUO.

Telefon mam gdzieś od 3 lat i na początku bardzo ścinał więc zrobiłem roota i pousuwałem niektóre systemowe aplikacje. Teraz chciałem przywrócić te aplikacje ponieważ może wtedy zaczęłyby działać Usługi Google które dawniej działały dopóki nie byłem zmuszony przeinstalować systemu. Ściągnąłem MIUI_3.1.29_4040DUO_v2  i pliki z system->app przekopiowałem na podobny folder na telefonie(nie pamiętam nazwy ale też były tam pliki apk). Zaznaczyłem żeby w razie konfliktu podmienił pliki.

 

Po ponownym uruchomieniu system zawieszał się i dalej zawiesza na reklamie Prestigio books która jest ostatnia przed pokazaniem się ekranu blokady. Próbowałem czyścić system za pomocą recovery wipe clean(Przycisk głośności i POWER) ale to nic nie dało. W Recovery nie można nic zrobić za pomocą zewnętrznej karty pamięci która jest zapisana jako sdcard2 ponieważ system wykrywa tylko swoją pamięć telefonu (sdcard) i cache (chyba RAM). Na pamięci wewnętrzej miałem jeden plik kopii zapasowej, którą przywróciłem ale bez widocznych efektów.

 

Próbowałem wielu programów ale w większości trzeba uruchomić tryb deweloperski lecz u mnie nie da rady się nawet włączyc systemu.

 

Na zdjęciu załączam foldery które znajdują sie w MIUI_3.1.29_4040DUO_v2 i aplikacje które przekopiowałem

 

813bc51fb255e.png