Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję

Sin Zu007

Rejestracja: 06 mar 2013
OFFLINE Ostatnio: 30 mar 2020 10:33
-----

Moje tematy

Problemu z bootwaniem w Win 10/Dysk WD10ezex/zasilacz?/inne

29 marzec 2020 - 10:41

Witam Wszystkich
Tak jak temat sugeruje, będzie to zbiorowy post. Szukam pomocy z znalezieniem przyczyn moich problemów z PC - sposobu ich znalezienia oraz możliwego rozwiązania.
 
1.Konfiguracja komputera: 
 
     CPU i5 6402p
     GPU Palit JetStream 1060 6GB (NE51060015J9J, na kościach od Samsunga, najnowsze sterowniki)
     PSU Corsair CX450M 450W (CP-9020101-EU)
     MOBO MSI Z-170A PC MATE (Bios - 7971vAG, wszystko zainstalowane ze strony oprócz sterowników audio Realteka i innego sterownika od Intela ze względu na niekompatybilność)
     RAM Corsair Vengeance LPX, DDR4, 16 GB, 2133MHz, CL13 (CMK16GX4M2A2133C13)
     Dyski:
              GoodRam IRDM Pro 240GB (SSDPR-IRIDPRO-240)
              WD Blue 1TB - WD10EZEX x2 (jeden kilkudniowy, drugi prawdopodobnie ok. 7 letni)
     Inne:
             Karta dźwiękowa: AIM SC808 (sterowniki do Win 10 - Xear Audio Center)
             Karta wifi: Gigabyte GC-WB1733D-I
 
2.System operacyjny:  Microsoft Windows 10 Education (x64) Build 18363.752 (1909/November 2019 Update)
 
3.Zmiany wprowadzone w systemie i sprzęcie przed wystąpieniem kłopotów: Patrz 6)
4.Używany program antywirusowy: Kaspersky Free
5.Wykonane czynności w celu naprawy problemu: 
 
6.Informacje dodatkowe: Może zacznę od początku i wymienię wszystkie problemy z zachowaniem kolejności zdarzeń. 
 
3) Pod koniec lutego -po 1,5 roku- postanowiłem reinstalować(1.) Windowsa 10 (ten sam typ ect) - w tym okresie pojawił się problem z kartą dźwiękową -AIM SC808- (raczej po) kilku godzinach odsłuchiwania przez słuchawki AKG k271 muzyki z Spotify dźwięk mocno się zmienił (problem wystąpił jakiś spory czas po reinstalacji systemu) - bas bardzo mocno się rozszerzył, znikły wysokie tony, taki przestrojony dźwięk. W chwili wystąpienia problemu przetestowałem słuchawki przez telefon - problem się nie powtórzył. Po zaprzestaniu odtwarzania i "przerwy", i tak w następny lub dwa dni później problem się powtórzył i tym razem nic nie pomagało. W tamtym czasie miałem jeszcze zainstalowane też sterowniki do audio w mobo. Oba sterowniki odinstalowałem po czym zainstalowałem tylko dla zewnętrznej karty dźwiękowej i przez pewien czas był spokój. Po pewnym dłuższym czasie problem pojawił się ponownie, aczkolwiek w chwili gdy ponownie pojawiał się jeszcze bardzo lekki wcześniej opisany efekt - przerwałem odtwarzanie muzyki i odczekałem kilka minut - efekt nie pojawił się ponownie.
 
1)2)4) Około tygodnia temu - podczas przeglądania internetu lub ect (w tle nie działała żadna ciężka aplikacja) a i tak (najprawdopodobniej jakiś proces/usługa Windowsa strasznie zamuliła cpu, chociaż powątpiewam w taką sytuacje) pulpit(eksplorer), chrome bardzo wolno odpowiadały - gdy chciałem otworzyć z paska zadań, menadżera zadań system praktycznie się zawiesił(???), bez żadnej odpowiedzi - nic nie działało, więc "w ruch" poszedł wyłącznik na przedłużaczu. PC normalnie odpalił jednak po pojawieniu się ikonki Windowsa 10 i po chwili kółka z kropkami - tutaj kręcił w się nieskończoność - ponowny brak reakcji - więc metoda restartu powtórzona. Tym razem po restarcie i mimo wejścia do biosu i odnalezienia tam ssd goodrama po ponownym restarcie PC, mobo prosiło o podpięcie lub wybranie dysku z partycją systemową. Wcześniej wystąpił rzekomo błąd krytyczny systemu albo dysku ssd? nie jestem w stanie tego określić. Próba instalacji pożyczonego windows 7 nie wypaliła - już podczas instalacji na dysk ssd - wystąpił jakiś błąd, który potem od razu niweczył próby instalacji. Jednak jakoś dobrałem się do instalatora Windowsa 10, z którym nie było już problemów. W międzyczasie przez przypadek sformatowałem swojego HDD (drugi hdd mam dopiero od 3 dni, w tamtym czasie nie posiadałem jeszcze drugiego talerzowca).
 
Zapomniałem zaznaczyć - w lutowej instalacji Windowsa 10, tuż po zainstalowaniu Kaspersky Free - ten odkrył rzekomo trojana i poddał go kwarantannie w jednym z nowo zainstalowanych programów(nie pamiętam czy być może był malwarebytes), tak czy siak wszystkie instalki ściągałem z oficjalnych stron.
Wracając do obecnej instalacji - tutaj zaczęły się z tym starym dyskiem hdd, którego sformatowałem - szybko znikał z Windowsa, próba odpalenia HD Tune trwała bardzo długo a próba otworzenia zawartości dysku w eksploratorze w międzyczasie skutkowała natychmiastowym zniknięciem dysku. Czasami restart nie pomagał aby dysk został wykryty ponownie w tej instalacji Windowsa 10 zarówno wczytywanie w mobo jak i potem Windowsa potrafiło się przedłużać. Po krótkiej chwili, przy próbie kopiowania danych na ten dysk - pojawiał się taki komunikat:
Zarówno w tej reinstalacji(2.) windowsa 10, oraz jeszcze kolejnej(3.) (po 3 dniach) jak i jeszcze kolejnej(4.) (3 dni temu) pojawiał się problem z podczas ładowania systemu - jedyną zależność jaką jestem w stanie postawić - to dłuższy okres czasu od ostatniego bootowania (tj. pojawia się po wyłączeniu i kilkugodzinnej przerwie, ale również pojawiło się podczas "uruchom ponownie" po kilkugodzinnej pracy PC. Problem objawia się tym iż - logo Windowsa 10 pojawia się aczkolwiek kółko z kropkami już nie - przycisk na obudowie restartu pomaga - pc się restartuje i w tym momencie (zawsze) system już normalnie działa i wczytuje się. Czy to może być zasilacz? Czy może coś innego? (przez chwilę czasami, w słuchawkach słyszę podczas ich grania, w tle dość cichę pomijalne, ale słyszalne szumy)
 
Co starego HDD - przed najnowszą reinstalacją postanowiłem pogrzebać w kabelkach - udało się jednak jeszcze lepiej ułożyć kable z tyłu niż było wcześniej i o dziwo dysk odżył - zastanawiam się czy to był problem z kablem zasilania lub sata(lub ich wejściami), czy też to może chwilowe odżycie (w miejscu gdzie są dyski w tej obudowie, to pogrubienie dla zwiększenia miejsca na kable dopiero się zaczyna, więc jest tam dość ciasno dla prostych (nie kątowych kabli) kabli)(chociaż po 2. reinstalacji obudowę ze strony bocznej miałem otwartą, jednakże nie jestem pewien czy kable były na pewno dobrze dociśnięte). Załączam wyniki z HD Tune z tego dysku sprzed kilku dni (z dnia kiedy zaczął ponownie działać).

https://imgur.com/a/rihal2z
(na końcu zrzut z crystal disc info, kiedy dysk znikał z Windowsa)
 
Odkąd doszedł do mnie nowy dysk - trwa wielka akcja instalacji i pobierania (już ostatnich gier). Gdy na GoG'u  trwało pobieranie, włączyłem z Steam'a Civilization V w trybie DirectX 11/12 po około godziny lub dwóch rozgrywki pojawiły się artefakty (tylko na mapie) - początkowo małe i rzadko występujące po kilku minutach duże, trójkątne i całkowicie uniemożliwiające ujrzenie mapy. Tuż po wyłączeniu Civ V odpaliłem MSI afterburner i zarówno temperatura i użycie dla GPU i CPU było w normie (temperatura na pewno poniżej 55 stopni dla obu). Ponowne odpalenie gry w trybie DirectX 9.0 nie przyniosło takiej samej sytuacji (bardzo dawno temu też używałem trybu DirectX 11/12 i nigdy takiej sytuacji nie miałem).
 
Od 2. reinstalacji pojawił się inny mankament - nie zawsze, ale bardzo często po "wyłączeniu" - system wyłączony, monitor zagasa, ale w skrzynce (wszystkie części) jeszcze przez chwilę dłuższą lub krótsza chodzą - nie są wyłączone.
 
"1.","2.","3.","4." - ponumerowane reinstalacje
"1)","2)","3)","4)" - ponumerowane problemy względem tematu

CPU + Mobo + Ram ok 2000

23 marzec 2020 - 23:10

Witam wszystkich,

Chciałbym częściowo wymienić swój zestaw, który będę wykorzystywać jako sprzęt domowego studia nagrań.

 

To co potrzebuję to:

  - CPU

  - Mobo

  - Ram

 

Co do reszty zestawu to :
  - amd radeon hd7700,

  - zasilacz BeQuiet 530W, 

  - dysk SSD Sandisk,

  - obudowa zgodna z ATX.

 

Zależy mi też, aby zestaw był cichy oraz aby posiadał kartę rozszerzeń wejścia FireWIre. Budżet jak w tytule 2000 zł.

Proponowany zestaw:

- Patriot Viper 4, DDR4, 16 GB,3200MHz, CL16 (PV416G320C6K)
- Płyta główna MSI B450-A PRO MAX (niestety na pewnym portalu została wyprzedana - jakiś zamiennik?) 

- AMD Ryzen 5 3600, 3.6GHz, 32 MB, BOX (100-100000031BOX)
- Kontroler Digitus Karta/Kontroler Firewire DS-30201-5 (ten będzie odpowiedny?)

 

Załączone chłodzenie do tego CPU jest ciche? 

Co zaproponujecie?


Nowy dysk do ok. 300 zł

22 marzec 2020 - 10:54

Witam wszystkich
Leciwy mój wd10ezex-60M2NA0 właśnie odszedł do... no padł - po ok. (chyba) 7 latach.

Szukam nowego dysku - najważniejszą cechą jaką w nim poszukuje to niezawodność(wytrwałość), oczywiście po za tym czym szybszy tym lepiej, oraz pojemność im bliżej do 1TB tym lepiej. Budżet mój to obecnie 300 zł, jeśli znajdzie coś sensownego mógłbym podnieść budżet o kolejne 100 zł max
Płyta główna MSI Z170A PC MATE - więc teoretycznie w grę wchodzi m.2, ssd i hdd. Obecnie posiadam jeszcze GoodRama Iridium Pro 240 gb (SSDPR-IRIDPRO-240) (ma już sobie 3,5 roku). Co proponujecie w takim budżecie? 
Odchodząc lekko od temu, pytanie do twardzieli z tego działu - czy ssd podrożały i jeśli tak to jak mocno przez ostatnio panującego na globie wirusa?


Telefon do 1300 zł, Radio, Bateria

19 grudzień 2019 - 20:25

Witam, 
Szukam telefonu dla mojego Taty. Budżet taki jak w temacie. Na pewno musi być:
- radio (przez co niestety MI 9T i 9 SE odpada :| ).
- Dobrze by było też, aby bateria mimo 2-3 godzin przeglądania internetu (newsy+kilka krótkich filmików z YT) była w stanie wytrzymać 24h bez ładowania.
- Zdecydowanie na plus, jeśli smartphone będzie miał "dobry sygnał" i nie będzie miał innych problemów przy wykonywaniu połączeń głosowych
- Funkcja Lampka

- Smartphone nie większy niż MI 9 SE
- Ogólnie był wydajny (coś jak MI 9 SE)("brak lagów")

- min. 32 GB

- GPS
- odporność na pył
- jak jeszcze aparat będzie przyzwoity, czyli lepszy od tego w nokii 3310 to już będzie wspaniale
- nowy (nie używany)(outlety wchodzą w grę)

Zakup samego telefonu, raczej na pewno nie odbędzie się teraz, więc w sprawie budżetu można wziąć zdecydowanie poprawkę na świąteczne ceny. Do tej pory używał Sony Z3 Compact . Można podawać sugestie Huawei i Honor'a, lecz raczej bym nie ryzykował takim wyborem. 


up


Karta WiFi PCI lub PCIe x1 ok 100 zł

29 wrzesień 2019 - 21:58

Tak jak w temacie szukam karty sieciowej do PC na złącze PCI lub PCIe x1 (pierwsze i ostatnie złącze na mobo MSI Z170A PC MATE) do około 100 zł. 

Najważniejszym wymaganiem jest bezproblemowe działanie z Windowsem 10 (jego najnowszą wersją). Jeśli nie będzie takowej w tym budżecie to można o nie wiele budżet podnieść. 

Sygnał Wi-Fi leci z N300 2T2R.

Posiadam obecnie DWA-582, ale nazwanie tego

Spoiler
to mało... (ciągłe przerywanie, skaczący do setek ms ping, sterowniki z 2015...)