Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję

gepardmak

Rejestracja: 12 cze 2009
OFFLINE Ostatnio: 19 lut 2019 22:44
****-

#2583494 Problem z internetem.. próbowałem chyba wszystkiego HELP

Napisane przez gepardmak w 13 luty 2019 - 18:10

Brak karty sieciowej w menadżerze, brak nierozpoznanych urządzeń. Jeśli jest to karta zintegrowana z płytą główną należy zresetować bios i wykonać operację ClearCMOS. Przepięcie na kablu lan mogło spowodować awarię karty albo uszkodzić sumę kontrolną biosu. Jeśli reset ustawień nie przywróci sieciówki lub przywróci ale nadal nie będzie internetu trzeba kupić nową kartę lan a obecną wyłączyć na stałe w bios. Koszt kart sieciowej PCI to jakieś 20-30 zł. 


  • 1


#2582278 Jeden PC dwa dyski i dwa systemy (W10)

Napisane przez gepardmak w 10 luty 2019 - 09:57

Możesz mieć dwa systemy na różnych dyskach ale w czasie instalacji systemu na SSD drugi dysk musi zostać odłączony. W momencie instalacji systemu na HDD dysk SSD musisz odłączyć. Dlaczego bo instalator nie utworzy nowych partycji boot ani recovery gdy wykryje je na innym dysku.  


  • 1


#2580537 Zawieszanie pc

Napisane przez gepardmak w 03 luty 2019 - 19:59

Dwa różne zestawy ram ustawione na 3200 Mhz to raczej wyjaśnia sprawę. Musisz wyłączyć X.M.P jeśli chcesz by różne zestawy kości działały i ręcznie ustawić timingi. Podejrzewam, że ciężko będzie uzyskać stabilność. Radzę sprzedać kości i kupić jeden zestaw z listy QVL Memory. Szkoda Twojego czasu na szukanie właściwych ustawień. Ram są przyczyną Twoich problemów.


  • 1


#2576280 Dysk SSD i długie uruchomienie systemu.

Napisane przez gepardmak w 19 styczeń 2019 - 18:36

A czy Twój kolega ma taką samą konfigurację sprzętową jak ty?Chyba raczej nie. Na nowych płyta są odpowiednie funkcje w bios wpierające system w szybkim uruchamianiu, dzięki nim skróceniu ulega czas bootowania a system ładuje się szybciej ale nie jest to regułą i może zależeć od konfiguracji sprzętowej, bios i samego systemu. 


  • 1


#2572002 Dziwny fail start podczas uruchamiania.

Napisane przez gepardmak w 05 styczeń 2019 - 12:58

Ile lat ma ten zasilacz ? Może być niezgodny Z CPU, sam miałem taki przypadek. 


  • 1


#2571957 Dziwny fail start podczas uruchamiania.

Napisane przez gepardmak w 05 styczeń 2019 - 10:07

Zresetuj bios ale najbardziej podejrzany jest zasilacz. 


  • 1


#2570994 Reset komputera bez powodu.

Napisane przez gepardmak w 01 styczeń 2019 - 21:28

Zasilacz wykluczony, ram również, system raczej nie ma na to wypływu. Tylko niesprawne urządzenia mogą mieć taki wpływ na działanie komputera. Odłącz porty USB i AUDIO obudowy od płyty głównej. Sprawdź czy nie masz uszkodzonego okablowania głośników lub innych peryferiów. Warto też zrobić Clear CMOS płyty głównej by wykluczyć wpływ ustawień na konfigurację. Aktualizacją bios byłaby wskazana ale skoro sprzęt się resetuje to lepiej to odłożyć. Możesz też mieć uszkodzoną podstawkę LGA procesora np. nadmiernie wygięty jeden z pinów, który czasem dotyka innego. By to sprawdzić będziesz musiał zdemontować chłodzenie i procesor. Dokładnie obejrzeć cały socket i wszystkie piny pod różnym kątem, może wtedy uda się dostrzec wygięcie.  


  • 1


#2568800 Reset komputera bez powodu.

Napisane przez gepardmak w 25 grudzień 2018 - 21:07

To pamięć wykluczyłeś. Usterki trzeba szukać w innym miejscu. Odepnij przycisk Reset z obudowy na jakiś czas. 


  • 1


#2568775 Reset komputera bez powodu.

Napisane przez gepardmak w 25 grudzień 2018 - 20:19

Test w wersji Default wystarczy inne testy są zbędne. Coś wykazały jakieś błędy czy po dwóch przejściach PASS 2 są jakieś błędy ERRORS ?    


  • 1


#2568612 Dual Channel Na Papierze

Napisane przez gepardmak w 25 grudzień 2018 - 14:56

Tak


  • 1


#2568580 Dual Channel Na Papierze

Napisane przez gepardmak w 25 grudzień 2018 - 13:32

Profile X.M.P włączone? 


  • 1


#2565216 Jaki dysk M.2 NVMe 500/1000 GB do MSI Z97 Gaming 5?

Napisane przez gepardmak w 13 grudzień 2018 - 08:48

Instalując dysk w złączu M.2 wycinasz na tej płycie 2 porty SATA(5,6). W przypadku SLI konfiguracja kart automatycznie zmieniła się i złącza pracują w trybie PCIX x8. Gdy dołożysz kontroler dla dysku Nvme w trzecim slocie PCIX, możesz mieć spadek wydajności karty ze slotu PCIX2 bo złącze zmieni prawdopodobnie konfigurację na x4.  Czy to wpłynie na wydajność grafiki trudno powiedzieć to trzeba sprawdzić samemu. Takiej konfiguracji jak Twoja nie testowałem. W moim przypadku port grafiki po dołożeniu kontrolera NVme pracuje w trybie x8 a wydajność grafiki pozostała na tym samym poziomie(testy w 3DMark przed i po dołożeniu kontrolera). 


  • 1


#2563953 Jaki dysk M.2 NVMe 500/1000 GB do MSI Z97 Gaming 5?

Napisane przez gepardmak w 09 grudzień 2018 - 18:11

Zwykle Hibernacje na dyskach SSD się wyłącza. Po aktywacji funkcji IRST wymagana jest instalacja systemu od nowa aby utworzyć specjalne partycje z których IRST korzysta. Może komuś funkcja się przyda, choć normalnie trudno będzie znaleźć praktyczne zastosowanie dla IRST. Funkcja opcjonalna i raczej zbędna dlatego najlepiej ją wyłączyć. Po testach stwierdzam, że IRST nie wypływa na wykrywanie dysków SSD z Nvme. 


  • 1


#2563383 Jaki dysk M.2 NVMe 500/1000 GB do MSI Z97 Gaming 5?

Napisane przez gepardmak w 07 grudzień 2018 - 18:43

Kup kontroler na PCI i zamontuj w ostatnim gnieździe grafiki, będzie działać dużo lepiej niż w porcie M.2. 100% sprawdzone. Ja kupiłem taki i funkcjonuje bez zarzutu link niżej. Takie rozwiązanie nie wpływa również na wydajność grafiki. 

 

Link https://allegro.pl/k...7460696188.html


  • 1


#2561356 Problem ze startem windowsa? (Bios/ramy?)

Napisane przez gepardmak w 01 grudzień 2018 - 11:43

Zaktualizuj bios to na początek.  


  • 2