Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Linux Live błąd przy ładowaniu

linux live flash drive bład error przy ładowaniu

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 zmiennoimienny

zmiennoimienny
  • Dyskutant

  • 155 postów

Napisano 10 sierpień 2013 - 23:03

Witam

Posiadam laptopa Amilo Pi 2515. Jako że sprzęt nie ma dysku twardego chciałem otworzyć system operacyjny z pamięci przenośnej w tym przypadku pendrive 8 GB. Wybrałem Linux Mint 15 64bit.

(Działał on przedtem na komputerze moich rodziców (dell optiplex 620))

 

A teraz do rzeczy:

Podczas ładowania pojawia się błąd " [  2.136397] Kernel panic - not syncing: VFS: Unable to mount root fs on unknown-block(2,0)"

Próbowałem uruchamiać też inne dystrybucje, jednak występuje ten sam błąd lub po prostu nie można załadować jakiegoś pliku.

 

Co może być przyczyną wymienionego błędu? I czy da się to naprawić? 

 


  • 0

#2 currahee

currahee
  • Zapaleniec

  • 1456 postów
  • Miejscowość:EPKK

Napisano 10 sierpień 2013 - 23:32

Jak dla mnie masz za mało pamięci RAM (w przypadku Live CD tam montowany jest system). W tym wątku to potwierdzają:

http://ubuntuforums....d.php?t=1751574


  • 0

#3 zmiennoimienny

zmiennoimienny
  • Autor tematu
  • Dyskutant

  • 155 postów

Napisano 10 sierpień 2013 - 23:53

Posiadam 2 GB pamięci DDR 2 a linux zajmuje miejsce ok. 700 - 800 mb. Więc raczej to nie jest to.

Co innego może być powodem tego błędu? 


  • 0

#4 Pawel7

Pawel7
  • Maniak

  • 2742 postów

Napisano 11 sierpień 2013 - 00:15

Sprawdź pamięci memtestem, masz taką opcję do wyboru przy ładowaniu Linuxa.


  • 0

Acer B277 bmiprx, Intel Core i5 3570 @ 4,0, MSI Z77A-G43, A-Data Gaming 4x4GB 1600 CL9, PNY GTX 1660 XLR8 OC 6GB, GoodRAM Iridium PRO 240GB, Micron 1300 1TB, WD Blue 1TB EZEX, WD Blue 640GB AAKS, be quiet! L7 630W, SilentiumPC Armis AR3
Asus VW22AT, Intel Celeron G1610, MSI H61M-P22 (G3), Patriot 2x2GB 1333 CL9,

Seagate Barracuda ST250DM000, Fortron FSP200-50GSV (85), joa MS 8050

HP EliteBook 840 G2, Intel Core i5 5300U, GoodRAM 2x8GB 1600 CL11, Intel SSD Pro 2500 180 GB, Transcend 430S 256GB


#5 zmiennoimienny

zmiennoimienny
  • Autor tematu
  • Dyskutant

  • 155 postów

Napisano 11 sierpień 2013 - 00:36

Test jest skończony w 50 % i już wykryło ok. 21504 błędy, co to oznacza? Da się je naprawić? 


  • 0

#6 Pawel7

Pawel7
  • Maniak

  • 2742 postów

Napisano 11 sierpień 2013 - 11:40

Znaczy się, że są do wymiany.

Jeżeli masz RAM w dwóch kościach, to przetestuj każdą osobno.

Czasem się tak zdarza, że pada jedna kość, a druga jest dobra.

Pamięci niektórych firm mają dożywotnią gwarancję, warto ją sprawdzić.

Z wymianą nie robi problemów np. Kingston.


Użytkownik Pawel7 edytował ten post 11 sierpień 2013 - 11:41

  • 0

Acer B277 bmiprx, Intel Core i5 3570 @ 4,0, MSI Z77A-G43, A-Data Gaming 4x4GB 1600 CL9, PNY GTX 1660 XLR8 OC 6GB, GoodRAM Iridium PRO 240GB, Micron 1300 1TB, WD Blue 1TB EZEX, WD Blue 640GB AAKS, be quiet! L7 630W, SilentiumPC Armis AR3
Asus VW22AT, Intel Celeron G1610, MSI H61M-P22 (G3), Patriot 2x2GB 1333 CL9,

Seagate Barracuda ST250DM000, Fortron FSP200-50GSV (85), joa MS 8050

HP EliteBook 840 G2, Intel Core i5 5300U, GoodRAM 2x8GB 1600 CL11, Intel SSD Pro 2500 180 GB, Transcend 430S 256GB


#7 zmiennoimienny

zmiennoimienny
  • Autor tematu
  • Dyskutant

  • 155 postów

Napisano 11 sierpień 2013 - 14:31

Sprawdziłem Ram'y. Laptop miał 1 kość a resztę "wbudowaną". Wyjąłem kość i uruchomiłem linux'a. Załadował się i wszystko działa ;]

Temat do zamknięcia


  • 0





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: linux, live, flash, drive, bład, error, przy, ładowaniu

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych