Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Artefakty - Gigabyte Radeon HD 7770

7770

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 viper277

viper277
  • Amator

  • 55 postów

Napisano 23 lipiec 2013 - 20:10

Witam.

Ostatnio postanowiłem zupgrade-ować mojego starego PC-ta, zaczynając od karty graficznej. Wybrałem sobie niedrogi model - Gigabyte Radeon HD 7770 1 GB GDDR5 128 bit, rewizja 2. Po zamontowaniu karty, zainstalowaniu sterowników, odpaliłem League of Legends chcąc sprawdzić o ile tam zwiększyła się wydajność w porównaniu z ostatnią kartą jaką miałem - HIS Radeon HD 4670.

 

I tu zaczyna się problem. Co jakiś czas wyskakują różne dziwne kreski czy inne artefakty, dosłownie na sekundę czy mniej ale jest to uciążliwe, ustawienia w grze ustawione były identycznie jak na starej karcie. Przeinstalowałem sterowniki z płyty CD Gigabyta, zniknęły paski ale pozostały dziwne wielokolorowe "rzeczy" czasami przewijające się po ekranie.

 

Nawet w przeglądarce karta graficzna łapie przysłowiowe "lagi" przykładowo na głównej stronie League of Legends, kiedy moja ostatnia karta graficzna przewijała wszystko perfekcyjnie.

 

Reszta moich podzespołów:

 

- ASUS M3A78 PRO

- AMD Athlon 64 X2 6000+ 3.1 GHz (Nigdy nie podkręcany)

- 2 GB RAM DDR2

- Modecom Feel 500W

 

Dodam że wtyczka dodatkowego zasilania była podłączona aby uniknąć niepotrzebnych pytań.

 

Nigdy wcześniej nie było problemów czy z zasilaczem czy z procesorem. Będąc teraz na 4670 odczuwam nawet większą płynność.


  • 0

#2 Skitles

Skitles
  • Entuzjasta

  • 528 postów

Napisano 23 lipiec 2013 - 20:55

Prawdopodobnie trafił ci się szrot, ale nie chce oceniać z góry ;)


  • 0

#3 Arekabat

Arekabat
  • Pasjonat

  • 877 postów

Napisano 23 lipiec 2013 - 20:57

Zmniejsz taktowanie procesora graficznego i ram'u powinno pomóc, ale i tak oddał bym ją na gwarancję czy coś.


  • 0

|CPU| AMD FX-8120 3,1@ 4,5GHz                                       |Cooler| Scythe Mugen 3 + Corsair SP120 Performance  

|MB| ASUS M5A97 PRO                                        |GPU| MSI GTX 1060 6GB Armor OCV1

|PSU| XFX Core Pro 650W                                                   |RAM| HyperX Savage - 16GB DDR3 1866MHz CL9

|Audio| Creative Inspire T6100                                              |Monitor| LG Flatron E2240

|Mysz| Enzatec X-Luca (czarna) + podkładka Nostromo      |Klawisze| A4Tech LCD-720


#4 Bichits

Bichits
  • Emeryt komputerowy

  • 2515 postów
  • Miejscowość:Toruń

Napisano 23 lipiec 2013 - 21:00

kupiłbym zasilacz.


  • 0

Mobo: MSI B450 Tomahawk Max CPU: AMD Ryzen 5 3600 Cooler: Box GPU: Sapphire RX 5700 Pulse (@ XT 144TMU, 2304 Shaders) Ram: 2 x 8 GB Crucial Ballistix Sport LT 3200MHz CL 16 SSD: SanDisk SSD PLUS 120GB + GoodRam Iridium PRO 480GB + Crucial MX500 1TB Sound Card: Sound Blaster SB1500 PSU: Thermaltake Smart SE 530w  Case: Phanteks Enthoo Pro Window, black Mouse: Roccat Kone Pure Owl - Eye 3300DPI Keybord: Logitech G105 blue Monitor: AOC C24G1


#5 Arekabat

Arekabat
  • Pasjonat

  • 877 postów

Napisano 23 lipiec 2013 - 21:16

Jak masz możliwość to przetestuj też na porządniejszym zasilaczu bo to co masz to qpa jest.


  • 0

|CPU| AMD FX-8120 3,1@ 4,5GHz                                       |Cooler| Scythe Mugen 3 + Corsair SP120 Performance  

|MB| ASUS M5A97 PRO                                        |GPU| MSI GTX 1060 6GB Armor OCV1

|PSU| XFX Core Pro 650W                                                   |RAM| HyperX Savage - 16GB DDR3 1866MHz CL9

|Audio| Creative Inspire T6100                                              |Monitor| LG Flatron E2240

|Mysz| Enzatec X-Luca (czarna) + podkładka Nostromo      |Klawisze| A4Tech LCD-720


#6 viper277

viper277
  • Autor tematu
  • Amator

  • 55 postów

Napisano 23 lipiec 2013 - 21:44

W sumie zasilacz sie aż tak nie grzeje ale faktycznie słychać go z 4 pomieszczenia dalej. Jeszcze w tym tygodniu postaram się przetestować kartę u kumpla. Jeżeli już to, jakie zasilacze byście polecali? Corsair może?

 

Komputer ogólnie chodzi od początku 2009 roku, także zrozumiałe.


Użytkownik viper277 edytował ten post 23 lipiec 2013 - 21:45

  • 0

#7 filo301

filo301
  • Nałogowiec

  • 1516 postów
  • Miejscowość:Olkusz

Napisano 23 lipiec 2013 - 22:14

Tu nie chodzi o jego temperaturę lecz o marną jakość przez co może nie mieć stabilnych napięć a ta karta może być na to wrażliwa. Na forum jest napisane jaki zasilacz, poszukaj lub podaj choć kwotę jaką masz do wydania.


  • 0

#8 Arekabat

Arekabat
  • Pasjonat

  • 877 postów

Napisano 23 lipiec 2013 - 23:08

Dokładnie temperatura tutaj raczej nie zagraża, bardziej to że Feel to jaracz podzespołów.


Użytkownik Arekabat edytował ten post 23 lipiec 2013 - 23:09

  • 0

|CPU| AMD FX-8120 3,1@ 4,5GHz                                       |Cooler| Scythe Mugen 3 + Corsair SP120 Performance  

|MB| ASUS M5A97 PRO                                        |GPU| MSI GTX 1060 6GB Armor OCV1

|PSU| XFX Core Pro 650W                                                   |RAM| HyperX Savage - 16GB DDR3 1866MHz CL9

|Audio| Creative Inspire T6100                                              |Monitor| LG Flatron E2240

|Mysz| Enzatec X-Luca (czarna) + podkładka Nostromo      |Klawisze| A4Tech LCD-720


#9 Bichits

Bichits
  • Emeryt komputerowy

  • 2515 postów
  • Miejscowość:Toruń

Napisano 23 lipiec 2013 - 23:59

mało stabilne napięcia to mordęga dla podzespołów. Jeżeli taka bomba wybuchnie i nie uszkodzi pozostałych komponentów, to można uznać, za szczęście.


  • 0

Mobo: MSI B450 Tomahawk Max CPU: AMD Ryzen 5 3600 Cooler: Box GPU: Sapphire RX 5700 Pulse (@ XT 144TMU, 2304 Shaders) Ram: 2 x 8 GB Crucial Ballistix Sport LT 3200MHz CL 16 SSD: SanDisk SSD PLUS 120GB + GoodRam Iridium PRO 480GB + Crucial MX500 1TB Sound Card: Sound Blaster SB1500 PSU: Thermaltake Smart SE 530w  Case: Phanteks Enthoo Pro Window, black Mouse: Roccat Kone Pure Owl - Eye 3300DPI Keybord: Logitech G105 blue Monitor: AOC C24G1


#10 Andro444

Andro444
  • Nowicjusz

  • 1 postów

Napisano 23 wrzesień 2013 - 13:05

Witam mam ten sam problem tylko ja mam zasilacz 400 wat OCZ (kupiony niecały rok temu)  i procesor 2x 2,8 GHz. Mam artefakty tylko w lolu  :/ testowałem okolu 7 gier(w tym cod bo2, cs go, bf3 w 1080p). Zmniejszyłem taktowanie pamięci i procesora na minimum nie pomogło nadal występują. Wczoraj miałem tą kartę graficzną Inno3D GeForce GTX 260 Freezer X2. Zastanawiam się nad oddanie jej na reklamacje. 


Użytkownik Andro444 edytował ten post 23 wrzesień 2013 - 13:47

  • 0





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: 7770

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych