Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Maxtor STM3500320AS czarna seria - aktualizcja firmware

Maxtor STM3500320AS dysk firmware

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1 odpowiedź w tym temacie

#1 Tarantino

Tarantino
  • Nowicjusz

  • 3 postów
  • Miejscowość:Września

Napisano 11 kwiecień 2013 - 06:26

Witam kupiłem wczoraj na Allegro dysk Maxtor STM3500320AS.Podkusiła mnie cena bo 90 zł za 500GB dysk wydawało się okazją. Jestem dość ostrożny i zanim coś kupię dokładnie sprawdzam sprzęt jednak teraz podkusił mnie chyba sam diabeł i nie doczytałem że dyski te są na czarnej liście, czyli dość wadliwa seria. Rozwiązaniem jest ponoć aktualizacja firmware tutaj jest nawet opis jak to zrobić. Jak wynika z nalepki obecne firmware dysku to MX15, czyli te kiepskie. I tu mam dylemat, dysku nie zainstalowałem w komputerze bo jeszcze nie przyszedł , czy ktoś z was miał do czynienia z tym dyskiem? Czy zmiana firmware w mniejszym stopniu wpłynie na jego awaryjność, czy może lepiej ten dysk odsprzedać dalej? Nie chodzi mi już o te pieniądze ale o przyszłe dane. Może wiecie jak zmiana oprogramowania ma się do innych dysków z czarnej serii?



Nikt nic nie wie w tym temacie? szkoda:-( Na razie odpuszczę sobie tą aktualizację. Mam teraz za to inny problem. Stary dysk z zainstalowanym windows mam na Ata a ten nowy jest na Sata i za żadne skarby nie mogę ustawić aby działały te dwa dyski. Płytę główną mam Gigabyte M55s-s3. Dysk systemowy ustawiony jako Master ze zworką a ten Maxtora jako Slave. Próbowałem ustawiać w biosie, włączyłem wszystkie wyjścia sata ale nic się nie dzieje. Jak są podłączone dwa dyski to praktycznie nie mogę wejść nawet do biosu, wyświetla tło startowe i jak naciskam "Delate" to wcale  nie reaguje. Co prawda słychać że w jakiś sposób ten Matrox pracuje ale dopiero jak go odepnę to mogę wejść w Bios. Dysk podłączałem we wszystkie wejścia sata i nic. Wiem że ten temat był wałkowany tysiące razy, ale nie mogę znaleźć nic na temat tej płyty. Szukałem w internecie rozwiązania ale przeważnie ustawienia biosu bardzo się różnią z tym moim. A może to jest problem baterii? bo słyszałem że może to być też główną przyczyną niewykrywania dysku. 


Użytkownik Tarantino edytował ten post 06 kwiecień 2013 - 08:49

  • 0

#2 ekwador15

ekwador15
  • Nowicjusz

  • 14 postów

Napisano 12 kwiecień 2013 - 14:24

Dlaczego odpuszczać aktualizację fw? Przecież to trwa dosłownie chwilę. Można robić z poziomu Windowsa, albo lepiej nagrać na płytkę i z niej zbootować i zrobić to w dosie. Najlepiej zrobić to teraz, gdy jeszcze na dysku nie ma danych - choć w większości przypadków podobno i tak się nich nie traci przy aktualizacji fw.

 

Co do podłączania tych dwóch dysków nie wspomniałeś czy masz w kompie napęd cd bądź dvd, którego podłączenie też może mieć znaczenie.


  • 0





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: Maxtor, STM3500320AS, dysk, firmware

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych