Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Drastyczny Spadek fps TYLKO w grze wieloosobowej

spadek fps lagi hd7770 Radix IV-450 multiplayer

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
42 odpowiedzi w tym temacie

#1 TvixAt

TvixAt
  • Wyzimski Dentysta

  • 16 postów
  • Miejscowość:Katowice

Napisano 07 marzec 2013 - 23:13

Witam, otóż pod koniec grudnia ubiegłego roku zakupiłem nową kartę graficzną jaką jest Vertex 3D Radeon HD7770 X-Edition. Karta sprawdzała się w grach znakomicie. Battlefield 3 w kampani dla pojedynczego gracza chodził na ultra z 45-55 fps.  Postanowiłem więc uruchomić  grę wieloosobową, I tu napotkałem problem bo około  3-6 minutach grania co minutę zaczynają się spadki fps z 45-55 do 21-25 a czasami  klatki spadają nawet do 1 fps. Dzieje się tak na ultra jak i najniższych ustawieniach graficznych.  W Crysisie 3 problem jest identyczny, w kampani  gra chodzi na wysokich bez problemu a w grze dla wielu graczy zaczynają się spadki fps  jak i na wysokich jak i na niskich ustawieniach.

 

Proszę o pomoc bo problem mam już  2 miesiące  i zaczynam się lekko denerwować.
Dodam też ,że na moim starym Asusie 9800GT 512 mb BF3 chodził na średnich z lekkimi spadkami .

 

Mój komputer to :

Karta Graficzna: VTX3D Radeon HD7770 1GB X-Edition
Procesor: AMD Phenom II x4 955 3.20
RAM: Kingstone  x4gb
Zasilacz: Tacens Radix IV-450w

Płyta główna: M4N68T-M LE V2
 

Pozdrawiam


  • 0

#2 chudy131080

chudy131080
  • obłąkany

  • 6793 postów

Napisano 07 marzec 2013 - 23:49

Za mało ramu.


  • 0
<p>
Spoiler

#3 TvixAt

TvixAt
  • Autor tematu
  • Wyzimski Dentysta

  • 16 postów
  • Miejscowość:Katowice

Napisano 08 marzec 2013 - 00:56

Za mało ramu.

Hmm. Czy to na pewno ram ? Co ma wspólnego karta graficzna z ramem  ? Prosił bym o odpowiedź. 


  • 0

#4 Battlefist

Battlefist
  • Dluzszy urlop

  • 578 postów

Napisano 08 marzec 2013 - 01:37

Podaj temperatury podzespolow gdy zaczynaja sie dziac takie cuda.


  • 0
Dluzszy urlop od funkcji Ekspertawww.localwire.pl - moj blog IT

#5 TvixAt

TvixAt
  • Autor tematu
  • Wyzimski Dentysta

  • 16 postów
  • Miejscowość:Katowice

Napisano 08 marzec 2013 - 14:51

Podaj temperatury podzespolow gdy zaczynaja sie dziac takie cuda.

 CPU: 60
 GPU: 76-84
 Core: 66


Użytkownik TvixAt edytował ten post 08 marzec 2013 - 14:52

  • 0

#6 ehhhm

ehhhm
  • If you're gonna scream. Scream with me

  • 785 postów

Napisano 08 marzec 2013 - 15:09

Ustaw wentylator GPU na 100%, potem sprawdź czy spadki nadal występują i jakie są temperatury.


  • 0

#7 TvixAt

TvixAt
  • Autor tematu
  • Wyzimski Dentysta

  • 16 postów
  • Miejscowość:Katowice

Napisano 08 marzec 2013 - 15:24

Ustaw wentylator GPU na 100%, potem sprawdź czy spadki nadal występują i jakie są temperatury.

 GPU 76 stopni . Spadki nadal występują. Jeszcze spróbuje trochę wyczyścić kartę z kurzu po jest cieniutka warstwa. Może spadnie temperatura ale problem będzie występował cały czas bo nawet świeżo po zakupie karty pojawiały się spadki klatek więc wątpię by to była wina tego kurzu. 

 

Najbardziej zastanawiam się czemu ten problem występuje tylko w multi. W Kampaniach najnowszych produkcji nie ma problemu.


Użytkownik TvixAt edytował ten post 08 marzec 2013 - 15:29

  • 0

#8 adsw3r

adsw3r
  • Niebieski

  • 189 postów
  • GG:Amd
  • Miejscowość:Amd

Napisano 08 marzec 2013 - 15:33

Ta karta ma w occt 60 stopni max, coś Ci się grzeje, przeczyść dobrze.


  • 0

CPU:  AMD Athlon II X4 651K BE 3.0 (OC 3.3Ghz)

MOBO:  GA-A55M-S2HP

GPU: HD 7770 Gigabyte OC

RAM:  Kingstone HyperX 4 GB 1600Mhz 

PSU: Chieftec bulk 450W


#9 TvixAt

TvixAt
  • Autor tematu
  • Wyzimski Dentysta

  • 16 postów
  • Miejscowość:Katowice

Napisano 08 marzec 2013 - 15:36

Ta karta ma w occt 60 stopni max, coś Ci się grzeje, przeczyść dobrze.

Po zakupie miała max 60 stopni ale problem i tak występował. Spadki fps TYLKO w multi. Zaraz biorę się do czyszczenia bo faktycznie to dużo ale na 100% nic się nie zmieni. 


Użytkownik TvixAt edytował ten post 08 marzec 2013 - 15:38

  • 0

#10 mirko-36

mirko-36
  • Gaduła

  • 292 postów

Napisano 08 marzec 2013 - 17:43

ja mam HD 7870 i tez mam spadki zwlaszcza na duzych mapach  

procesor mam podobny do twojego (Ph ll 965 BE) i sadze ze tu lezy problem

spadki mam gdy duzo dzieje sie na mapie a w tenczas procek ma najwiecej pracy

i chodzbys mial najlepsza karte to i tak nie pociagnie

 

ale moge sie mylic, to tylko moje przypuszczenia.

 

a tak na marginesie to te temperatury masz straszne

wygladaja jakbys robil strestest a nie gral

 

 

Ps.wieloosobowa jest duzo bardziej wymagajaca niz jednoosobowa


Użytkownik mirko-36 edytował ten post 08 marzec 2013 - 17:58

  • 0

#11 TvixAt

TvixAt
  • Autor tematu
  • Wyzimski Dentysta

  • 16 postów
  • Miejscowość:Katowice

Napisano 08 marzec 2013 - 18:19

ja mam HD 7870 i tez mam spadki zwlaszcza na duzych mapach  

procesor mam podobny do twojego (Ph ll 965 BE) i sadze ze tu lezy problem

spadki mam gdy duzo dzieje sie na mapie a w tenczas procek ma najwiecej pracy

i chodzbys mial najlepsza karte to i tak nie pociagnie

 

ale moge sie mylic, to tylko moje przypuszczenia.

 

a tak na marginesie to te temperatury masz straszne

wygladaja jakbys robil strestest a nie gral

 

 

Ps.wieloosobowa jest duzo bardziej wymagajaca niz jednoosobowa

Właśnie chodzi o to ,że spadki mam na wszystkich  mapach nawet małych i z małą ilością graczy. Mój stary 9800GT nie miał takich problemów.  Hmm wątpię też by wina leżała w procku. Tak te temperatury to masakra pierwszy raz takie mam. Na razie jednak nie wyczyszczę karty bo nie mam sprężonego powietrza. Znacie może jakieś sposoby na wyczyszczenie karty pod wiatraczkiem oprócz podjechania na stacje i użycia kompresora ?  :D


Użytkownik TvixAt edytował ten post 08 marzec 2013 - 18:21

  • 0

#12 Pafel

Pafel
  • Gaduła

  • 478 postów
  • 3DMark 06:FIRE STRIKE 1.1 12298

Napisano 08 marzec 2013 - 19:21

Procesor: AMD Phenom II x4 955 3.20

i po problemie. chociaż rzeczywiście dziwne te spadki do 1 fps jak to napisałeś. spróbuj go podkręcić :) i najlepiej jak zrobisz testy w grach przed i po OC

 

edit: a po zmianie z zielonych na czerwonych zrobiłeś reinstalacje systemu?


Użytkownik Pafel edytował ten post 08 marzec 2013 - 19:23

  • 1

ASUS STRIX GTX1060 6G OC i7 3770k 4.3 GHz MSI Z77A-G45  HyperX 2x4GB 2133MHz GOODRAM IRDM PRO 480GB Corsair TX 750W

 


#13 TvixAt

TvixAt
  • Autor tematu
  • Wyzimski Dentysta

  • 16 postów
  • Miejscowość:Katowice

Napisano 08 marzec 2013 - 19:29

i po problemie. chociaż rzeczywiście dziwne te spadki do 1 fps jak to napisałeś. spróbuj go podkręcić :) i najlepiej jak zrobisz testy w grach przed i po OC

 

edit: a po zmianie z zielonych na czerwonych zrobiłeś reinstalacje systemu?

Na początku odinstalowałem wszystkie sterowniki od Nvidii a potem zainstalowałem Radeona. Lecz potem komputer zaciął się ciąć więc zrobiłem reinstal systemu Hm najpierw ogarnę jak się podkręca a potem spróbuje. 3.40 wystarczy ?


  • 0

#14 mirko-36

mirko-36
  • Gaduła

  • 292 postów

Napisano 08 marzec 2013 - 19:43

3.6 spokojnie bez zadnego ryzyka


  • 0

#15 TvixAt

TvixAt
  • Autor tematu
  • Wyzimski Dentysta

  • 16 postów
  • Miejscowość:Katowice

Napisano 08 marzec 2013 - 19:50

3.6 spokojnie bez zadnego ryzyka

No nie wiem. :) nie chce zamienić kompa w Grilla. A brak złącza PCI-E w zasilaczu może mieć jakiś wpływ, posiadam przejściówkę.


  • 0

#16 mirko-36

mirko-36
  • Gaduła

  • 292 postów

Napisano 08 marzec 2013 - 19:56

brak zlocza niema znaczenia

zanim jednak zabierzesz sie za podkrecanie to musisz uporac sie z tymi temperaturami

moze nowe chlodzenie? nic nie napisales jakie masz.

z dobrym chlodzeniem 3.6 spokojnie wyciagniesz nawet bez podnoszenia napiecia


Użytkownik mirko-36 edytował ten post 08 marzec 2013 - 19:56

  • 0

#17 TvixAt

TvixAt
  • Autor tematu
  • Wyzimski Dentysta

  • 16 postów
  • Miejscowość:Katowice

Napisano 08 marzec 2013 - 20:06

brak zlocza niema znaczenia

zanim jednak zabierzesz sie za podkrecanie to musisz uporac sie z tymi temperaturami

moze nowe chlodzenie? nic nie napisales jakie masz.

z dobrym chlodzeniem 3.6 spokojnie wyciagniesz nawet bez podnoszenia napiecia

Chłodzenie miałem w komplecie z prockiem. Phenom II x4 955 Black Edition. Niestety nie wiem jakie to chłodzenie bo nigdzie nie pisze. Jutro podjadę do Proline i kupie sprężone powietrze i wyczyszczę całego kompa i podam temperatury. Jednak dalej czekam na propozycje w czym tkwi problem. Może ktoś miał podobny problem, przeszukałem masę tematów i nigdzie nic nie znalazłem. Nikt nie miał takich problemów.,

 

Mam zamiar kupić w poniedziałek Guild Wars 2 dlatego ten temat bo się boje tych spadków fps. 

A może zasilacz za słaby ? 


  • 0

#18 Pafel

Pafel
  • Gaduła

  • 478 postów
  • 3DMark 06:FIRE STRIKE 1.1 12298

Napisano 08 marzec 2013 - 20:32

a może zbyt dużo oczekujesz od tej karty grając na ultra ? ja żeby mieć te 60fps w multiplayer gram na tylko na wysokich w FHD. a kartę mam pokroju 7870 czyli dokładniej gtx570. napisałem tak żeby Ci lepiej zobrazować wydajność mojej karty.


  • 0

ASUS STRIX GTX1060 6G OC i7 3770k 4.3 GHz MSI Z77A-G45  HyperX 2x4GB 2133MHz GOODRAM IRDM PRO 480GB Corsair TX 750W

 


#19 mirko-36

mirko-36
  • Gaduła

  • 292 postów

Napisano 08 marzec 2013 - 20:38

No to wysoka temperature procka mamy wyjasniona. boxowe chlodzenie wyrzuc do kosza.

probowales grac ze zdjeta obudowa boczna kompa, moze masz slaba cyrkulacje powietrza bo jezeli karta dalej sie

bedzie tak grzala to ja bym ja oddal spowrotem bo widze ze masz jeszcze gwarancje.

zasilacz masz tez cieniutki, pisza 450W ale w tym przedziale cenowym to bym w to nie wierzyl.

 

1. uporaj sie z temperaturami a potem sie zobaczy


Użytkownik mirko-36 edytował ten post 08 marzec 2013 - 20:40

  • 0

#20 TvixAt

TvixAt
  • Autor tematu
  • Wyzimski Dentysta

  • 16 postów
  • Miejscowość:Katowice

Napisano 08 marzec 2013 - 20:39

a może zbyt dużo oczekujesz od tej karty grając na ultra ? ja żeby mieć te 60fps w multiplayer gram na tylko na wysokich w FHD. a kartę mam pokroju 7870 czyli dokładniej gtx570. napisałem tak żeby Ci lepiej zobrazować wydajność mojej karty.

Pisałem ,że spadki mam na niskich, średnich, wysokich, i ultra tylko w multi. W kampani wszystko hula jak tralalal na ultra wysokich średnich i niskich.


  • 0





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: spadek fps, lagi, hd7770, Radix IV-450, multiplayer

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych