Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Samoczynna zmiana bus speed, ht link przez co spadek core speed

bus bład ht link core speed core speed procesor

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
66 odpowiedzi w tym temacie

#41 Bakak

Bakak
  • :D

  • 2123 postów

Napisano 05 styczeń 2013 - 11:39

Sorry wkradl się tam błąd a mianowicie 1.422 a nie 1.22

ok ale nadal nie wiem jak wyglada sytuacja po oc, no i przydała by sie ta fotka z biosu lub wypisane przez ciebie, jakie sa tam dostepne opcje.


  • 0

// i5 4690K @4,5GHz // Scythe Mine II // Sapphire R9 390 Nitro Tri-x // ASRock Z87 Killer // G.Skill RipjawsX 2x4GB 2400MHz // Kingston SSD 120 3K // Seagate 3T // Antec 1100 // Supremo M1 700W // Benq XL2411Z //


#42 rezerwuar

rezerwuar

Napisano 05 styczeń 2013 - 13:25

Panowie ale co my teraz robimy-rozwiązujemy problem spadku taktowania czy sie bawimy w podkręcanie bo ja już nie łapie.Procesor powinien normalnie działać po Load optimized defaults.Karte graficzną przekładałeś do drugiego portu?


  • 0

#43 Bakak

Bakak
  • :D

  • 2123 postów

Napisano 05 styczeń 2013 - 14:57

Nie nie bawimy sie w podkrecanie tylko sprawdzamy czy da sie ustabilozowac procesor na ustawieniach manalnych

Nie nie bawimy sie w podkrecanie tylko sprawdzamy czy da sie ustabilozowac procesor na ustawieniach manalnych
  • 0

// i5 4690K @4,5GHz // Scythe Mine II // Sapphire R9 390 Nitro Tri-x // ASRock Z87 Killer // G.Skill RipjawsX 2x4GB 2400MHz // Kingston SSD 120 3K // Seagate 3T // Antec 1100 // Supremo M1 700W // Benq XL2411Z //


#44 Pontas

Pontas
  • Autor tematu
  • Amator

  • 30 postów

Napisano 06 styczeń 2013 - 01:51

Przepraszam panowie że nie odpisywałem ale nie miałem czasu. Problem nadal występuje w grach przycinana jakby :/ może jakieś pomysły :/ karty jeszcze nie jutro podam resztę

Użytkownik Pontas edytował ten post 06 styczeń 2013 - 02:27

  • 0

#45 Bakak

Bakak
  • :D

  • 2123 postów

Napisano 06 styczeń 2013 - 10:42

Jakie temperatury osiąga procesor pod obciążeniem w grach. Bo to wygląda tak jakby się włączało zabezpieczenie przed przegrzewaniem.


  • 0

// i5 4690K @4,5GHz // Scythe Mine II // Sapphire R9 390 Nitro Tri-x // ASRock Z87 Killer // G.Skill RipjawsX 2x4GB 2400MHz // Kingston SSD 120 3K // Seagate 3T // Antec 1100 // Supremo M1 700W // Benq XL2411Z //


#46 Pontas

Pontas
  • Autor tematu
  • Amator

  • 30 postów

Napisano 06 styczeń 2013 - 11:49

60 stopni
  • 0

#47 Bakak

Bakak
  • :D

  • 2123 postów

Napisano 06 styczeń 2013 - 11:57

Hmmm w sumie temperatura jest w normie, ale to ewidentnie wygląda na włączające się zabezpieczenie przed przegrzewaniem. Wejdź w zakładkę Monitor lub Hardware Monitor i na temp CPU daj IGNOR. No i przetestuj.

  • Jeśli to nie pomoże to trzeba by sprawdzić tego procka na innej płycie.
  • Jeśli problem nie będzie występować to znaczy, że masz uwaloną płytę.
  • Jeśli będzie występować to jest uwalony procek lub jego czujnik. 

Użytkownik Bakak edytował ten post 06 styczeń 2013 - 12:00

  • 0

// i5 4690K @4,5GHz // Scythe Mine II // Sapphire R9 390 Nitro Tri-x // ASRock Z87 Killer // G.Skill RipjawsX 2x4GB 2400MHz // Kingston SSD 120 3K // Seagate 3T // Antec 1100 // Supremo M1 700W // Benq XL2411Z //


#48 rezerwuar

rezerwuar

Napisano 06 styczeń 2013 - 12:10

Sprawdź czy mostek północny sie nie przegrzewa-czy radiator jest dobrze przymocowany.


  • 0

#49 Bakak

Bakak
  • :D

  • 2123 postów

Napisano 06 styczeń 2013 - 12:11

Sprawdź czy mostek północny sie nie przegrzewa-czy radiator jest dobrze przymocowany.

O tym nie pomyślałem, popieram ten pomysł.


  • 0

// i5 4690K @4,5GHz // Scythe Mine II // Sapphire R9 390 Nitro Tri-x // ASRock Z87 Killer // G.Skill RipjawsX 2x4GB 2400MHz // Kingston SSD 120 3K // Seagate 3T // Antec 1100 // Supremo M1 700W // Benq XL2411Z //


#50 Pontas

Pontas
  • Autor tematu
  • Amator

  • 30 postów

Napisano 06 styczeń 2013 - 13:10

Wrzucam zdjęcia bios http://www66.zippysh...44358/file.html. Mostek północy przy obciążeniu 65 stopni.



A gdzie ta zakładka "Monitor lub Hardware Monitor i na temp CPU daj IGNOR"


Użytkownik Pontas edytował ten post 06 styczeń 2013 - 13:08

  • 0

#51 rezerwuar

rezerwuar

Napisano 06 styczeń 2013 - 13:15

Hardware Thermal Control daj na disabled. Sprawdź czy htt spada też przy obciążeniu Furmarkiem-tylko niech idzie chociaż przez 15min-obserwuj.


  • 1

#52 Bakak

Bakak
  • :D

  • 2123 postów

Napisano 06 styczeń 2013 - 13:16

A gdzie ta zakładka "Monitor lub Hardware Monitor i na temp CPU daj IGNOR"

 

 

 

W  Pc Health Status


Użytkownik Bakak edytował ten post 06 styczeń 2013 - 13:17

  • 1

// i5 4690K @4,5GHz // Scythe Mine II // Sapphire R9 390 Nitro Tri-x // ASRock Z87 Killer // G.Skill RipjawsX 2x4GB 2400MHz // Kingston SSD 120 3K // Seagate 3T // Antec 1100 // Supremo M1 700W // Benq XL2411Z //


#53 Pontas

Pontas
  • Autor tematu
  • Amator

  • 30 postów

Napisano 06 styczeń 2013 - 13:26

a czy prime może być ?



dodatkowo zauważyłem że jak właśnie spada speed core to taki minimalny drobne przycięcie jest



Przy prime spada core speed kiedy tylko sobie chce czyli dalej zle.


  • 0

#54 rezerwuar

rezerwuar

Napisano 06 styczeń 2013 - 13:27

Prime nie-musi być Furmark-puść go w oknie i miej włączone cpu-z i obserwuj czy coś sie dzieje.


  • 0

#55 Pontas

Pontas
  • Autor tematu
  • Amator

  • 30 postów

Napisano 06 styczeń 2013 - 13:40

Dobra już go odpalam

 

 

Po pięciu minutach nie spada core speed ..

 

Po 10 minutach nie spada core speed..


Użytkownik Pontas edytował ten post 06 styczeń 2013 - 13:44

  • 0

#56 rezerwuar

rezerwuar

Napisano 06 styczeń 2013 - 13:44

Jeśli wszystko będzie oki to puścisz Intel Burn Test też powiedzmy na 15 min i jeśli też będzie wszystko oki to jedziesz z Battlefieldem i też sprawdzasz.


  • 0

#57 Pontas

Pontas
  • Autor tematu
  • Amator

  • 30 postów

Napisano 06 styczeń 2013 - 13:55

Po 15 minutach nie spada core speeed

 

 

Sądzę ze tam po chwili minutach będzie lipa 

 

 

 

 

Spada dalej do 2.7 do 2.0 ghz itp.:(


Użytkownik Pontas edytował ten post 06 styczeń 2013 - 13:56

  • 0

#58 rezerwuar

rezerwuar

Napisano 06 styczeń 2013 - 13:57

Ale spadło przy czym-przy intel burn test?


  • 0

#59 Pontas

Pontas
  • Autor tematu
  • Amator

  • 30 postów

Napisano 06 styczeń 2013 - 13:59

Znaczy w bf 3 spada w furmarku nie


Użytkownik Pontas edytował ten post 06 styczeń 2013 - 14:00

  • 0

#60 rezerwuar

rezerwuar

Napisano 06 styczeń 2013 - 14:02

Zwariować można. Dobra to zrób tak-otwórz obudowe i okno w pokoju-sprubójemy zbić temperature wewnątrz obudowy.A jaką temperature procesor osiągnął w intel burn test?


  • 0





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: bus, bład, ht link, core, speed, core speed, procesor

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych