Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

złącze d-sub? HDMI ?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
17 odpowiedzi w tym temacie

#1 cyryl

cyryl
  • Amator

  • 66 postów

Napisano 07 październik 2012 - 21:47

Witam czy rodzaj złącza powoduje widoczne roznice w grach ?
  • 0

#2 dam111111

dam111111
  • Maniak

  • 3944 postów

Napisano 07 październik 2012 - 21:49

szczerze to nie
  • 0

#3 drachenfeles

drachenfeles
  • Let the Galaxy Burn!

  • 16251 postów
  • Miejscowość:Kraków

Napisano 07 październik 2012 - 22:10

może i szczerze, ale niezgodnie z rzeczywistością, na końcu jest mowa o złączach
http://forum.benchma...upujac-monitor/
  • 1

#4 dam111111

dam111111
  • Maniak

  • 3944 postów

Napisano 07 październik 2012 - 22:14

twoje oko jest lepsze
  • 0

#5 usunięty

usunięty

Napisano 09 październik 2012 - 18:07

Moim zdaniem podłączając kartę cyfrowo do monitora otrzymujemy lepszy obraz niż podłączając analogowo. Wiem to z własnego doświadczenia, używałem i tych i tych połączeń.
  • 0

#6 Yamakasi512

Yamakasi512
  • West Coast

  • 434 postów

Napisano 10 październik 2012 - 14:51

W teorii tak jest.Ale to też zależy od konkretnego modelu monitora,kontrastu,podświetlenia,czy matryca to tn czy ips,czy matryca jest matowa czy błyszcząca.Myślę że dobrze skalibrowany monitor na złączu analogowym może dorównywać cyfrowemu.Oczywiście zawsze lepiej jest podłączyć cyfrowo ale czasami się tak fatalnie trafia(mój przypadek)że się nie patrzy-kupuję monitor i po miesiąca się okazuję że monitor nie ma dvi ani hdmi ;/
Wracając do obrazu,sygnał analogowy ma też minusy których sygnał cyfrowy nie ma,otóż część osób twierdzi że gdy monitor jest na analogu to jeżeli jest dużo ruchu na obrazie to czasami widać takie pasy przechodzące przez monitor.Osobiście tego nie doświadczyłem jeszcze,ale może ktoś z tych tu czytających doświadczył coś takiego?Jestem bardzo ciekawy,jak coś wiecie to piszcie

Użytkownik Yamakasi512 edytował ten post 10 październik 2012 - 14:52

  • 0

Płyta główna: Msi B75A-G43 | Procesor: Intel Core I5 3470 3,2GHZ  Spartan Pro HE924 | Pamięć RAM: GoodRam 10Gb 1333 MHz | Karta graficzna: Sapphire HD 7850 2 GB | | Zasilacz: OCZ ZS 650W | Dysk twardy: Western Digital Caviar Blue 3,5 500GB Obudowa: Brutus 410 |Napęd :Asus DRW-24B5ST


#7 drachenfeles

drachenfeles
  • Let the Galaxy Burn!

  • 16251 postów
  • Miejscowość:Kraków

Napisano 10 październik 2012 - 14:54

Wracając do obrazu,sygnał analogowy ma też minusy których sygnał cyfrowy nie ma,otóż część osób twierdzi że gdy monitor jest na analogu to jeżeli jest dużo ruchu na obrazie to czasami widać takie pasy przechodzące przez monitor.Osobiście tego nie doświadczyłem jeszcze,ale może ktoś z tych tu czytających doświadczył coś takiego?Jestem bardzo ciekawy,jak coś wiecie to piszcie


nieskalibrowany clock/phase, z reguły jest w porządku, ale w niektórych przypadkach trzeba ustawić ręcznie i problem znika
  • 0

#8 Yamakasi512

Yamakasi512
  • West Coast

  • 434 postów

Napisano 10 październik 2012 - 14:56

nieskalibrowany clock/phase, z reguły jest w porządku, ale w niektórych przypadkach trzeba ustawić ręcznie i problem znika


Korzystając z twoje doświadczenia,jak odniesiesz się do tego,że tak jak wspomniałem wcześniej część osób twierdzi że gdy monitor jest na analogu to jeżeli jest dużo ruchu na obrazie to czasami widać takie pasy przechodzące przez monitor

Użytkownik Yamakasi512 edytował ten post 10 październik 2012 - 14:56

  • 0

Płyta główna: Msi B75A-G43 | Procesor: Intel Core I5 3470 3,2GHZ  Spartan Pro HE924 | Pamięć RAM: GoodRam 10Gb 1333 MHz | Karta graficzna: Sapphire HD 7850 2 GB | | Zasilacz: OCZ ZS 650W | Dysk twardy: Western Digital Caviar Blue 3,5 500GB Obudowa: Brutus 410 |Napęd :Asus DRW-24B5ST


#9 dam111111

dam111111
  • Maniak

  • 3944 postów

Napisano 10 październik 2012 - 14:59

nic takiego nie zauważyłem
  • 0

#10 drachenfeles

drachenfeles
  • Let the Galaxy Burn!

  • 16251 postów
  • Miejscowość:Kraków

Napisano 10 październik 2012 - 14:59

napisałem, trzeba ustawić clock/phase
drugi wariant jest taki, że gra ma w sobie "to coś" np w Dirt2 pojawiają się takie pasy niezależnie czy monitor podłączysz cyfrowo czy analogowo
  • 1

#11 Yamakasi512

Yamakasi512
  • West Coast

  • 434 postów

Napisano 10 październik 2012 - 15:26

napisałem, trzeba ustawić clock/phase
drugi wariant jest taki, że gra ma w sobie "to coś" np w Dirt2 pojawiają się takie pasy niezależnie czy monitor podłączysz cyfrowo czy analogowo


Nie chce tutaj,odbiegać zbytnio od tematu ale myślę że poruszam ważne sprawy sygnału analogowego :D
Grałem w Dirt 2 oczywiście to zależy jak np nie widziałem żadnych pasów(na laptopie).

Czyli jednak jest możliwość pozbycia się tych pasów :) przynajmniej nie będe się martwił.Ale tylko gdzie i jak dobrze ustawić to clock/phase aby znikły pasy... nigdy też nie wiadomo czy domyślne ustawienia niwelują powstające pasy...

Użytkownik Yamakasi512 edytował ten post 10 październik 2012 - 15:28

  • 0

Płyta główna: Msi B75A-G43 | Procesor: Intel Core I5 3470 3,2GHZ  Spartan Pro HE924 | Pamięć RAM: GoodRam 10Gb 1333 MHz | Karta graficzna: Sapphire HD 7850 2 GB | | Zasilacz: OCZ ZS 650W | Dysk twardy: Western Digital Caviar Blue 3,5 500GB Obudowa: Brutus 410 |Napęd :Asus DRW-24B5ST


#12 drachenfeles

drachenfeles
  • Let the Galaxy Burn!

  • 16251 postów
  • Miejscowość:Kraków

Napisano 10 październik 2012 - 15:56

Grałem w Dirt 2 oczywiście to zależy jak np nie widziałem żadnych pasów(na laptopie).


to możliwe, nie zawsze się pojawiają, afaik problem dotyczy piątej serii radeonów i czwartej gtx'ów

Czyli jednak jest możliwość pozbycia się tych pasów przynajmniej nie będe się martwił.Ale tylko gdzie i jak dobrze ustawić to clock/phase aby znikły pasy... nigdy też nie wiadomo czy domyślne ustawienia niwelują powstające pasy...


tu jest znajdziesz co trzeba
http://www.lagom.nl/...clock_phase.php
  • 1

#13 Yamakasi512

Yamakasi512
  • West Coast

  • 434 postów

Napisano 10 październik 2012 - 16:47

http://www.lagom.nl/...clock_phase.php


Tylko jest problem-znalazłem wcześniej tą stronę i próbowałeś coś zrozumień ale niestety nic nie zrozumiałem bo mój angielski jest marny...
Co dziwne jak włączam tą stronę to słyszę jak monitor wydaję taki pisk,ale tylko na tej stronie.Trochę się zmartwiłem,myślę że w grach tak nie będzie bo na moim sprzęcie w wymagające gry nie grałem z rok...Też tak masz?

Użytkownik Yamakasi512 edytował ten post 10 październik 2012 - 16:50

  • 0

Płyta główna: Msi B75A-G43 | Procesor: Intel Core I5 3470 3,2GHZ  Spartan Pro HE924 | Pamięć RAM: GoodRam 10Gb 1333 MHz | Karta graficzna: Sapphire HD 7850 2 GB | | Zasilacz: OCZ ZS 650W | Dysk twardy: Western Digital Caviar Blue 3,5 500GB Obudowa: Brutus 410 |Napęd :Asus DRW-24B5ST


#14 drachenfeles

drachenfeles
  • Let the Galaxy Burn!

  • 16251 postów
  • Miejscowość:Kraków

Napisano 10 październik 2012 - 17:14

http://translate.goo...GoUyKp-2p_dPQ2g

a teraz?
  • 0

#15 Yamakasi512

Yamakasi512
  • West Coast

  • 434 postów

Napisano 10 październik 2012 - 17:24

Też wcześniej przez translator próbowałem ale chyba nareszcie skumałem ustawiam obraz na ten obrazek i naciskam autodostrajanie w monitorze.Tylko że ja lubię strony powiększać ctrl z + i po zmianie wielkości inne ustawienia mam,nie wiem czy to coś ma wspólnego ale jak przewijam stronę z tym obraskiem to widać lecące pasy.

Ponawiam też pytanie:
Co dziwne jak włączam tą stronę to słyszę jak monitor wydaję taki pisk,ale tylko na tej stronie.Trochę się zmartwiłem,myślę że w grach tak nie będzie bo na moim sprzęcie w wymagające gry nie grałem z rok...Też tak masz?
  • 0

Płyta główna: Msi B75A-G43 | Procesor: Intel Core I5 3470 3,2GHZ  Spartan Pro HE924 | Pamięć RAM: GoodRam 10Gb 1333 MHz | Karta graficzna: Sapphire HD 7850 2 GB | | Zasilacz: OCZ ZS 650W | Dysk twardy: Western Digital Caviar Blue 3,5 500GB Obudowa: Brutus 410 |Napęd :Asus DRW-24B5ST


#16 drachenfeles

drachenfeles
  • Let the Galaxy Burn!

  • 16251 postów
  • Miejscowość:Kraków

Napisano 10 październik 2012 - 17:34

Ponawiam też pytanie: Co dziwne jak włączam tą stronę to słyszę jak monitor wydaję taki pisk,ale tylko na tej stronie.Trochę się zmartwiłem,myślę że w grach tak nie będzie bo na moim sprzęcie w wymagające gry nie grałem z rok...Też tak masz?


nie, ale się zdarza, te plansze są tak skonstruowane
  • 0

#17 Yamakasi512

Yamakasi512
  • West Coast

  • 434 postów

Napisano 11 październik 2012 - 16:20

Dla pewnosci sprawdziłem i podłaczyłem monitor do laptopa i właczyłem ta strone i dalej jest ten pisk,nie wiem czy to normalne i czy nie wystepuje gdy monitor jest przeciazony mam taka nadzieje i tak katuje ten monitor bo jest aktualnie podłaczony do kompa sprzed 7 na ktorym zepsuł mi sie stary monitor,ale jezeli u ciebie mie ma tego pisku a u mnie jest to chyba cos jest nie tak???


drachenfeles jak to oglądasz to odpowiedz na moje pytanie :)

Użytkownik Yamakasi512 edytował ten post 10 październik 2012 - 20:05

  • 0

Płyta główna: Msi B75A-G43 | Procesor: Intel Core I5 3470 3,2GHZ  Spartan Pro HE924 | Pamięć RAM: GoodRam 10Gb 1333 MHz | Karta graficzna: Sapphire HD 7850 2 GB | | Zasilacz: OCZ ZS 650W | Dysk twardy: Western Digital Caviar Blue 3,5 500GB Obudowa: Brutus 410 |Napęd :Asus DRW-24B5ST


#18 drachenfeles

drachenfeles
  • Let the Galaxy Burn!

  • 16251 postów
  • Miejscowość:Kraków

Napisano 11 październik 2012 - 17:01

jak normalnie nie piszczy, a na planszach tak to bym się nie przejmował
w grach/multimediach nie powinieneś tego uświadczyć, zaczniesz się martwić dopiero jak zacznie w takich warunkach
  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych