Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Podkręcanie E6300 na płycie Asus P5B

E6300 P5B podkręcanie

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 havekaar

havekaar
  • Amator

  • 54 postów

Napisano 07 maj 2012 - 22:57

Cześć

Postanowiłem powalczyć z podkręceniem swojego procesora Intel Core 2 Duo E6300 działającego na płycie głównej Asus P5B.
Niestety już na starcie pojawiły się problemy.
Otóż po ustawieniu w BIOSie wszystkiego na Auto, oprócz CPU Frequency na 325 komputer wstaje, lecz jest niestabilny (uruchamianie systemu zawiesza się). Wydaje mi się to bardzo dziwne, zważywszy na to, że ten procesor podobno kręci się dużo lepiej. Temperatura nie stanowi tu problemu (40 stopni).

Inną dziwną sprawą jest, że gdy chcę ręcznie ustawić CPU Vcore, najmniejszą możliwą wartością jest 1.40V. Czy to aby nie za dużo? Na fabrycznych ustawieniach Everest pokazuje mi CPU VID: 1.1625V.

Jestem początkujący w temacie podkręcania i jedyne, co zdążyłem sobie przyswoić to działanie mnożnika i FSB, czyli niewiele.
Nie bardzo rozumiem jaki to ma wpływ na pamięci. Zauważyłem natomiast, że po zwiększeniu FSB, kiedy chcę ręcznie zmienić DRAM Frequency, mam tam jakieś dziwne, niestandardowe wartości, tj. zamiast 800 MHz trochę więcej niż 800 MHz. Czym to jest spowodowane? Moje pamięci to Patriot PDC22G6400LLK 4x1GB.

Co powinienem zrobić, aby wyciągnąć z tego procesora możliwie dużo? Ekstremalny OC raczej mnie nie interesuje.

Użytkownik havekaar edytował ten post 07 maj 2012 - 22:58

  • 0

#2 Zosed

Zosed
  • Gaduła

  • 257 postów
  • 3DMark 06:23590

Napisano 08 maj 2012 - 05:10

jak dales all auto to juz widze jak pci fbs skoczylo na pooonad 100... rozwalisz grafike... o ile juz tego nie zrobiles


  • 0
  • Q6600@3.5ghz scythe | 6GB RAM | GA X48 DS4 | OCZ MODX 750W | 2X CF R6770
Lapek Dell i3 2.3ghz 6gb ram 500gb gt525
Jeżeli pomogłem daj +

#3 havekaar

havekaar
  • Autor tematu
  • Amator

  • 54 postów

Napisano 08 maj 2012 - 06:36

Jest ok, wróciłem na ustawienia domyślne.
Widzisz, wszędzie piszą o podstawach typu FSB, mnożnik, a brak jest jasnego opisu zależności pomiędzy poszczególnymi cechami. Co uważasz, że powinienem przeczytać najpierw, zanim się do tego zabiorę?
  • 0

#4 Zosed

Zosed
  • Gaduła

  • 257 postów
  • 3DMark 06:23590

Napisano 08 maj 2012 - 10:14

daj foty z biosu to ci napisze co ustawic .

pozatym na boxowym chlodzeniu to nic tu nie zdzialamy.

sciagnij program "occt" postresuj zabaccz jakue temp.

Użytkownik Zosed edytował ten post 08 maj 2012 - 10:21

  • 0
  • Q6600@3.5ghz scythe | 6GB RAM | GA X48 DS4 | OCZ MODX 750W | 2X CF R6770
Lapek Dell i3 2.3ghz 6gb ram 500gb gt525
Jeżeli pomogłem daj +

#5 havekaar

havekaar
  • Autor tematu
  • Amator

  • 54 postów

Napisano 08 maj 2012 - 11:16

Zrobię to wieczorem, gdy będę w domu.

Czy Spartan 923 będzie ok?
  • 0

#6 Lukaszbass

Lukaszbass
  • Maniak

  • 2298 postów
  • GG:3918910
  • Miejscowość:Wągrowiec

Napisano 08 maj 2012 - 11:24

Spartan da rade .
  • 0

Ciągle podkręcam i ciągle mało....


#7 havekaar

havekaar
  • Autor tematu
  • Amator

  • 54 postów

Napisano 08 maj 2012 - 18:47

Oto zdjęcia z BIOSu:
1.1Dołączona grafika
1.2Dołączona grafika
1.3Dołączona grafika
1.4Dołączona grafika
1.5Dołączona grafika
1.6Dołączona grafika
1.7Dołączona grafika
1.8Dołączona grafika
1.9Dołączona grafika
1.10Dołączona grafika
1.11Dołączona grafika
Oraz wyniki piętnastominutowego testu w OCCT:
2.1Dołączona grafika
2.2Dołączona grafika
2.3Dołączona grafika
Test ten został przeprowadzony po zamontowaniu chłodzenia Spartan HE923 oraz użyciu pasty Arctic Silver 5.

Ilość opcji przy CPU VCore Voltage jest większa, lecz nie zmieściła się na ekranie. Najmniejsza możliwa wartość to 1.40V.

Przypomniałem sobie jeszcze, że jest gdzieś w tym BIOSie opcja ustawiania timingów. Dorobię zdjęcia, jeśli to konieczne.

Użytkownik havekaar edytował ten post 08 maj 2012 - 18:51

  • 0

#8 Zosed

Zosed
  • Gaduła

  • 257 postów
  • 3DMark 06:23590

Napisano 08 maj 2012 - 21:37

Na poczatek tak:

CPU Frequency 350mhz
DDR Frequency daj najbliższa wartosc orginalnej.
PCI Expres frequency 100
PCIA Clock... Auto
Speard Spectrum Auto
Momory Voltage 1.9v
Cpu voltage 1,35v
Reszta na auto.


jak ruszy napisz to podbijemy wyzej.

Użytkownik Zosed edytował ten post 08 maj 2012 - 21:44

  • 0
  • Q6600@3.5ghz scythe | 6GB RAM | GA X48 DS4 | OCZ MODX 750W | 2X CF R6770
Lapek Dell i3 2.3ghz 6gb ram 500gb gt525
Jeżeli pomogłem daj +

#9 havekaar

havekaar
  • Autor tematu
  • Amator

  • 54 postów

Napisano 08 maj 2012 - 21:53

Niestety, komputer uruchamia się, lecz nic się nie dzieje. Speaker nie piszczy.
  • 0

#10 Zosed

Zosed
  • Gaduła

  • 257 postów
  • 3DMark 06:23590

Napisano 09 maj 2012 - 05:17

cpu frequ 350
  • 0
  • Q6600@3.5ghz scythe | 6GB RAM | GA X48 DS4 | OCZ MODX 750W | 2X CF R6770
Lapek Dell i3 2.3ghz 6gb ram 500gb gt525
Jeżeli pomogłem daj +

#11 havekaar

havekaar
  • Autor tematu
  • Amator

  • 54 postów

Napisano 09 maj 2012 - 07:57

Ustawiłem dokładnie tak, jak napisałeś wcześniej. Komputer uruchamia się, lecz wisi i nie ma sygnału zakończenia POST.
  • 0

#12 Deathstar

Deathstar
  • Zapaleniec

  • 1032 postów
  • Miejscowość:Ruda Śląska
  • 3DMark 06:27115

Napisano 12 maj 2012 - 16:38

Speard Spectrum Auto


OD KIEDY?! Spread Spectrum na DISABLED!

Potwierdzenie, i dobry dość poradnik - http://www.purepc.pl...esorow?page=0,5
  • 0

http://kmphoto.pl - mój mały światek fotograficzny :)

CPU: Intel Core i5-4670K + COOLER: Thermaltake Contac 29BP RAM: 16GB Kingston Beast GPU: Radeon HD5870 MOBO: ASRock Z87 Extreme4, CASE: Fractal Design ARC Midi R2

Foto: Canon 5D Mark II + SIGMA 24-70 F2.8, Canon 135mm F2.8 Soft Focus, Jupiter-9 85/2 + akcesoria






Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: E6300, P5B, podkręcanie

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych