Skocz do zawartości

• zaloguj

rejestracja w 10s

LG E2370V-BF IPS

7 odpowiedzi w tym temacie

#1 R4Zi3L

• Nowicjusz

• 7 postów

Napisano 14 luty 2012 - 14:42

Posiadam w.w. monitor od paru miesięcy i wykorzystuje go jako 2gi monitor do PC oraz do podłączania konsol przez HDMI. Ogólnie jestem zadowolony, pomimo tego że mimo prób ustawiania wydaje się mieć trochę słabszą czerń niż mój główny wysłużony Samsung SyncMaster 226BW (zwykła TNka). Także koszystam z LG głownie do gier i filmów. Najdziwiniejsze jest to jak bardzo konstrastowy i ciemny jest ten monitor domyślnie. Z kontrastem musiałem zjechać do 38%, zmienić Gamme na wartosc 3 (najwyzsza) i o ile przy X360 wystarczy ustawic poziom czerni na standard (16-255, inaczej jest bardzo ciemno) to przy DVI-D mam problem.
Kiedy w monitorze nie udało mi się ustawić kolorów odpowiednio po wielu próbach, pomysłałem zeby zrobić to możę jakoś w panelu karty graficznej (tez ustawic jakos wartosci ala TV standart), Podłubałem u sprowałem obniżyć jeszcze bardziej contrast. I eureka. Kolory stały się bardziej naturalne, można zobaczyć jakieś szczegóły w czerni.
I teraz moje pytanie..... czy to normalne???? Nie mam doświadczenia z innymi panelami ni TN, dlatego pytam, moze sie nie znam czy cos....

#2 drachenfeles

• Let the Galaxy Burn

• 6721 postów
  • Miejscowość:Kraków

Napisano 14 luty 2012 - 15:18

nie ma nigdzie konkretnych recenzji ani testów tego monitora, także ciężko powiedzieć czy twoja sztuka jest jakaś specjalna, czy ten typ tak ma, niemniej taka zabawa to nie jest najlepszy pomysł, jeżeli zależy ci na na prawdę poprawnym działaniu wyświetlacza zamów usługę kalibracji monitora

a domowym sposobem możesz go ustawić korzystając z poniższych wskazówek, tylko na początek lepiej zresetuj ustawienia i powyłączaj co tam po włączałeś w panelu karty graficznej
http://www.lagom.nl/lcd-test/

#3 R4Zi3L

• Nowicjusz

• 7 postów

Napisano 14 luty 2012 - 16:36

Wybrałem ten monitor bo to IPS (miał mieć super kolory, pod każdym kątem, a jest troche średnio z bliska bo wtedy ma taki fioletową poświate na czerni) oraz dlatego że ma HDMI i wyjscie stereo, wiec mial byc dobry do gier (ma tez jakis mode pass-though, zeby lagów nie bylo)

#4 drachenfeles

• Let the Galaxy Burn

• 6721 postów
  • Miejscowość:Kraków

Napisano 14 luty 2012 - 16:59

widzisz, bez urazy, ale to, co "ludzie" uważają za super kolory z reguły ma się nijak do poprawnie odwzorowanych kolorów
matryca IPS jest pod każdym względem lepsza od TN, jak chcesz znać szczegóły to odsyłam choćby tutaj:
http://en.wikipedia.org/wiki/IPS_panel

wracając do twojego monitora - zrób jak sugerowałem, ustaw go poprawnie, na 90% masz coś pokpione z jasnością i krzywą gamma

#5 serafin1

• Gaduła

• 223 postów

Napisano 16 luty 2012 - 13:34

http://mva.pl/viewto...ic.php?f=21&t=6

http://www.obiektywn...tykul-204-2.php

W tekście masz ustawienia po kalibracji:

http://www.tftcentra...cc_profiles.htm

#6 R4Zi3L

• Nowicjusz

• 7 postów

Napisano 19 luty 2012 - 12:24

Kolory na monitorze juz sam dawno ustawiłem, niestety z tego co widze ustawianie gammy na karcie graficznej jest normalne (choc mnie sie wydaje ze po DVI to sie powinno ustawiac tylko na monitorze). Ustawienie gammy na okolo 0.30 daje takie sam obraz jak na TNce, choc moze troche bardziej miekki, ale chyba przezyje.

#7 Dariushini0

• Znawca

• 313 postów

Napisano 21 luty 2012 - 09:39

Z kontrastem musiałem zjechać do 38%, zmienić Gamme na wartosc 3 (najwyzsza

jedno pytanie, po co?
kontrast przyciemniłes ,a gamme rozjaśniłeś
ty jesteś debilem ?
to tak samo jakbyś kupił ferrari a wsadził do niego silnik z malucha

jeżeli masz za ciemno, może poprostu weź na 100% jasnośc?
wtedy jak dla mnie jest za widno

osobiscie mam
gamma- 1
jasnośc- 80
kontrast-70
ostrtość-6

i jest idealnie, jak w danej grze jest za ciemno, daje jasnośc na 100%
jak jest jeszcze za ciemno daje gamme na 2

ps. u mnie na czarnym tle nie ma różnicy między moimi ustawieniami a twoimi
trafiłeś chyba na hujowy model

Użytkownik Dariushini0 edytował ten post 21 luty 2012 - 09:41

#8 R4Zi3L

• Nowicjusz

• 7 postów

Napisano 22 luty 2012 - 14:05

LOL, kontrast jest ustawiony ogolnie do calego monitora. Głównie ustawiałem go na X360 gdzie wrzucilem grafike referencyjna i zjezdzalem do tego momentu gdy kolory nie byly zbyt soczyste i napierdalajace po oczach (normalnie pracuje na jasnosci 0, tak zero - jest wystarczajaca, nie daje po oczach w nocy). Gamma naj jasniejsza 3 takze jest główna, przy HDMI moge takze ustawic czy czern jest wysoka czy niska. Ostrosc daje zawsze 5, jest wystarczajace, pozniej juz sa ghosty.

Nie jestem debilem tylko ustawiam wg obrazków refecyjnych do ustawiania kolorów, tak zeby bylo widac jak najwiesze spektrum i kolory byly naturalne. Trudno mi powiedziec czy monitor jest padniety, predzej bym powiedzial ze to wina tego ze to wersja ekonomiczna IPS.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych