Skocz do zawartości

• zaloguj

rejestracja w 10s

Wyciszenie komputera

34 odpowiedzi w tym temacie

#21 drachenfeles

• Let the Galaxy Burn

• 6721 postów
  • Miejscowość:Kraków

Napisano 12 luty 2012 - 21:27

Wyświetl postUżytkownik abstract_ dnia 12 luty 2012 - 21:01 napisał

Mówisz, że nie trzeba smarować ?

niczego takiego nie mówiłem, po prostu porcję na jedną aplikację zawsze dostajesz z coolerem i kupowanie dodatkowej, by jej użyć raz czy dwa razy mija się z celem, już lepiej dołożyć do czego innego

Wyświetl postUżytkownik abstract_ dnia 12 luty 2012 - 21:01 napisał

Zawsze mi się zdawało, że to konieczność...

dobrze ci się zdawało

#22 abstract_

• Nowicjusz

• 25 postów

Napisano 12 luty 2012 - 21:45

Teraz rozumiem. Czyli pasty nie trzeba.

Czy nie będzie problemu z podłączeniem zasilania do trochę starszego sprzętu ? Dysk ata-100.

Użytkownik abstract_ edytował ten post 12 luty 2012 - 21:47

#23 Galaxy

• Bywalec

• 100 postów
  • Miejscowość:Mikołów

Napisano 12 luty 2012 - 22:14

Standardy raczej się nie zmieniły, Jest 20+4pin, 4+4pin dla CPU, sata, molexy i Floppy, tak więc nie będzie najmniejszego problemu.
Jestem na tyle młody, że z dyskami na ATA spotkałem się tylko kilka razy, ale są zasilane z molexa, a molexy cały czas są w standardowym okablowaniu zasilaczy : )

paramore

#24 abstract_

• Nowicjusz

• 25 postów

Napisano 12 luty 2012 - 22:22

Dzięki, czyli wezmę OCZ StealthXStream 2 400W iSilentiumPC Spartan HE923.

EDIT: http://foto.arest.pl....jpg?1329083179

Jak ja go w obudowie zainstaluje ? Ten, który posiadam, obok wentylatora ma złącze i włącznik na jednej ściance. Pewnie głupie pytanie, ale mam wątpliwość :P

Użytkownik abstract_ edytował ten post 12 luty 2012 - 23:19

#25 drachenfeles

• Let the Galaxy Burn

• 6721 postów

Napisano 13 luty 2012 - 00:29

normalnie zainstalujesz, w kwestii montażu zasilaczy standardu ATX nic się nie zmieniło od jakiś 15lat

#26 abstract_

• Nowicjusz

• 25 postów

Napisano 13 luty 2012 - 09:57

To wiem, ale chodziło mi o to, że mam teraz zasilacz tego typu

http://www.esc.pl/im...r/tracer400.jpg

gdzie gniazda są na tej samej ściance, co wylot wentyla. W tym OCZ jest inaczej i się pytam, czy to nie problem, że wentyl nie będzie wydmuchiwał powietrza na zewnątrz, tylko do wewnątrz obudowy.

#27 drachenfeles

• Let the Galaxy Burn

• 6721 postów

Napisano 13 luty 2012 - 10:07

w OCZ jest tak samo, gniazda na wylocie

#28 abstract_

• Nowicjusz

• 25 postów

Napisano 16 luty 2012 - 20:52

Ok, zamówiłem na morele.net czekam na potwierdzenie od nich. Jak już kurier przyniesie, to napiszę jak się sprzęt sprawdza :D

EDIT:

Dzisiaj przyszedł kurier. Jest ciszej, ale niestety nie zainstalowałem Spartana :( Okazuje się, że te "haczyki", które on posiada są za krótkie i nie sięgają do tych, które są koło procesora na mojej płycie głównej. Pewnie gdybym zainstalował byłoby ciszej, ale się nie udało, szkoda.

Skończyło się na samej wymianie zasilacza, który chodzi teraz o niebo lepiej niż poprzednik :) No i na wymianie pasty termoprzewodzącej na procku.

Mam pytanie, zasilacz musiałem zainstalować tak, że wylot wentylatora jest na przeciwko wentyla od procka. Czy tak może być (inaczej nie dało rady) ? Generalnie temperatury się nie podniosły.

Czy powodem problemu ze Spartanem może być jakaś niekompatybilność (na pudełku jest wymienione zarówno gniazdo, jaki i procesor) ? Mam procesor AMD Sempron 2600+ na Socket 754 ?

Użytkownik abstract_ edytował ten post 16 luty 2012 - 20:52

#29 drachenfeles

• Let the Galaxy Burn

• 6721 postów

Napisano 16 luty 2012 - 21:07

Wyświetl postUżytkownik abstract_ dnia 16 luty 2012 - 20:52 napisał

Mam pytanie, zasilacz musiałem zainstalować tak, że wylot wentylatora jest na przeciwko wentyla od procka. Czy tak może być (inaczej nie dało rady) ?

to nie wylot, tylko wlot i skoro nie dało się inaczej to musi tak być

Czy powodem problemu ze Spartanem może być jakaś niekompatybilność (na pudełku jest wymienione zarówno gniazdo, jaki i procesor) ? Mam procesor AMD Sempron 2600+ na Socket 754 ?

musi pasować, instrukcje od silentiumpc są dość powiedzieć lakoniczne, ale wczytaj się

#30 abstract_

• Nowicjusz

• 25 postów

Napisano 16 luty 2012 - 21:10

Wyświetl postUżytkownik drachenfeles dnia 16 luty 2012 - 21:07 napisał

Wyświetl postUżytkownik abstract_ dnia 16 luty 2012 - 20:52 napisał Mam pytanie, zasilacz musiałem zainstalować tak, że wylot wentylatora jest na przeciwko wentyla od procka. Czy tak może być (inaczej nie dało rady) ? to nie wylot, tylko wlot i skoro nie dało się inaczej to musi tak być

Ok.

Wyświetl postUżytkownik drachenfeles dnia 16 luty 2012 - 21:07 napisał

musi pasować, instrukcje od silentiumpc są dość powiedzieć lakoniczne, ale wczytaj się

Sam nie wiem. Siedziałem ~2 godziny i kombinowałem, w końcu dałem sobie spokój. W BOXowym chłodzeniu te "haczyki" są wyraźnie dłuższe.

EDIT:

No widzę, że nie tylko ja mam problem. http://forum.pclab.p...m-Spartan-HE923 Płytę wyjąłem całą, siły dość dużej używałem, ale jednocześnie bałem się żeby nie uszkodzić płyty. Z poluzowaniem koszyka byłby problem, bo nie jest on zamontowany na śrubki, tylko na jakieś plastikowe kołki.

Użytkownik abstract_ edytował ten post 16 luty 2012 - 21:24

#31 Pasjonat

• Pasjonat

• 2366 postów

Napisano 16 luty 2012 - 22:09

Na pytanie odnośnie spartana najlepiej odpowie sam producent http://www.silentiumpc.com/informacje/
AMD+Nvidia+Dell :)

SPRZEDAM: obudowa CM Elite 334 info

#32 abstract_

• Nowicjusz

• 25 postów

Napisano 16 luty 2012 - 22:21

Dzięki. Napisałem do nich, zobaczymy jaka będzie odpowiedź.

#33 t.luk

• Maniak

• 2668 postów
  • Miejscowość:Warszawa

Napisano 17 luty 2012 - 10:39

Okazuje się, że te "haczyki", które on posiada są za krótkie i nie sięgają do tych, które są koło procesora na mojej płycie głównej.
Przyznam szczerze, że nie wiem o co może chodzić. Montowałem Spartana na kilku różnych płytach i nigdy nie miałem takiego problemu. Masz może jakieś zdjęcia jak to wygląda?

#34 abstract_

• Nowicjusz

• 25 postów

Napisano 17 luty 2012 - 11:39

Komputer już zmontowany, nowa pasta nałożona wraz z BOXowym chłodzeniem. Oczywiście jak tylko znajdę czas, to rozłożę to znowu i zrobię zdjęcia. Może akurat będzie jakiś pomysł.

#35 Galaxy

• Bywalec

• 100 postów
  • Miejscowość:Mikołów

Napisano 17 luty 2012 - 15:55

Mój Zalman CNPS10x Quiet też jest montowany takimi haczykami i za każdym razem jak chcę go wyczyścić i zmienić pastę jest problem, bo jednak sporej siły użyć trzeba. Może się wydawać, że ta listwa z haczykami jest za krótka, a tak na prawdę to jest na styk dopasowana, aby usadowić cooler w miejscu i wywierać należyty docisk. Z mojego doświadczenia z tym coolerem najlepiej jest wyciągnąć całą płytę główną i na spokojnie założyć haczyk z jednej strony, a potem ten z drugiej założyć siłą, pamiętając o wyczuciu aby czegoś nie spiepszyć - w tym przypadku przy pierwszym montażu był strach, że mocno dociskam a nie wskakuje, ale jednak trzeba było docisnąć więcej niż wydawało mi się bezpieczne i cooler do teraz sobie śmiga. Wydaje mi się, że u siebie także musisz tego spartana potraktować większą siłą.

paramore

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych