Skocz do zawartości

• zaloguj

rejestracja w 10s

Aplikacje okienkowe

7 odpowiedzi w tym temacie

#1 wojciechoslaw

• Nowicjusz

• 42 postów
  • GG:282136
  • Miejscowość:Radom

Napisano 07 luty 2012 - 13:54

Witam.
Umiem dość dobrze C++, jeśli chodzi o 'aplikacje' w konsoli. Teraz chciałem zacząć naukę pisania aplikacji okienkowych. Czy C++ z winapi nadaje się dobrze do tego ? Czy lepiej takie aplikacje pisać w innym języku ?

#2 ocfan

• ocfan

• 141 postów
  • Miejscowość:Gniezno

Napisano 07 luty 2012 - 15:37

Nie lepiej w Visual Studio robić? Chodzi mi o windows forms choć winapi za dobrze nie znam.

Użytkownik ocfan edytował ten post 07 luty 2012 - 15:42

#3 Malwin

• Bywalec

• 90 postów

Napisano 07 luty 2012 - 18:03

Ja bym proponował się zainteresować c# i WPF4. WPF api, połączenie c# i xaml, świetna sprawa. Bardzo szybko można tworzyć ciekawe aplikacje okienkowe.

http://msdn.microsof...y/aa970268.aspx

#4 nazgul1

• Nowicjusz

• 17 postów

Napisano 09 luty 2012 - 15:38

Jeżeli chcesz się nauczyć pisania aplikacji z GUI tak, aby mieć solidne podstawy na przyszłość, to WinAPI jest dobrym pomysłem. Wszystkie inne technologie typu WPF, czy Windows Forms mają w swoich wnętrznościach WinAPI.
Z kolei, jak chcesz szybko zacząć tworzyć "bogate" okienka to polecam do wyboru wxWidgets lub Qt.

#5 wojciechoslaw

• Nowicjusz

• 42 postów
  • GG:282136
  • Miejscowość:Radom

Napisano 09 luty 2012 - 18:54

a poleci ktoś jakiś dobry kurs WinApi w internecie ?
Wiem, że tego dużo jest, ale nie wiem, który będzie najlepszy.

#6 nazgul1

• Nowicjusz

• 17 postów

Napisano 09 luty 2012 - 19:28

Ja nie korzystałem z żadych kursów, lecz bezpośrednio z MSDN czerpałem wiedzę, ale jak popatrzyłem na dostępne kursy w internecie, to ten http://lublin.webd.p...api/winapi.html wydaje się być całkiem dobry. :)

#7 simonnam

• Nowicjusz

• 15 postów

Napisano 11 luty 2012 - 16:00

Ja ze swojej strony polecam Qt - pozwala na pisanie multiplatformowych aplikacji w przeciwieństwie do WinAPI.

#8 neosatan

• Nowicjusz

• 35 postów

Napisano 14 luty 2012 - 14:09

WinApi raczej nie warto się uczyć. No chyba, że chcesz wykorzystywać OpenGL, lub DirectX w aplikacjach okienkowych, ale do tego i w WinForms, WPF, oraz w QT można odpowiednio przystosować kod. Nawet bez jakichś większych problemów. Obecnie najbardziej rozwojowe jest WPF i QT. I też to bym polecał. Wybór głównie zależy od tego czy się chce pisać aplikacje na kilka platform i się trochę męczyć z C++/QT, czy też chce się wygodnie pisać aplikacje bardzo ładnie wykonane w C#/WPF.

Z swojej strony raczej polecam C#, ponieważ to bardzo potężny język jest. Za jego pomocą można pisać aplikacje webowe (Silverlight, ASP.NET), desktopowe (C#/WinForms, WPF), gry na Xbox/WinPhone7(XNA). Oczywiście można portować do C# biblioteki dla C++ napisane w managed C++, czyli tak defacto pod kompilator VS++.

zxWindows nawet nie tykałem, bo nie był mi potrzebny, więc nie wiem jak tu sprawa wygląda.
mobo: ASUS Sabertooth x79 | cpu: Intel i7 3930K | ram: 4x Corsair 4GB Venegance 1600MHz CL9 | gpu: MSI GeForce 560GTX Ti TwinFroze II/OC | ssd: Crucial M4 64GB | hdd: WD Black 1TB | cooler: Corsair H100 | box: Corsair Carbid 500R Black | power: Corsair CMPSU650 | lcd: 2x LG M2380DF | mouse: MS ARC mouse 2 | key: MS ARC keyboard
// no dobra pudło jeszcze jedzie do mnie...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych