Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Automatyczne ściszanie się dźwięku

sound blaster creative windows

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 dziku91

dziku91
  • Amator

  • 73 postów

Napisano 18 listopad 2011 - 13:43

Witam, jako że jestem nowy prosiłbym o wyrozumiałość :)
Do rzeczy, od ok 3 miesięcy mam tak, że czy słucham muzyki, czy gram lub cokolwiek to dźwięk mi się ścisza automatycznie, różnie jest, czasem o 20%, czasem o 70%. Co jakiś czas tak się pojawia, czasem to trwa od 1-10 sek. To tyle o problemie. Sprzęt:
CT T6100
SB Audigy SE, zmodowane stery na X-Fi (na oryginalnych też tak miałem)
Płyta: Gigabyte GA-M61PME-S2P
Windows XP + SP2 (Na win7 też tak miałem).
Patrzyłem inne głośniki i jest tak samo więc wina głośników odpada. Jakieś pomysły?

Przez dłuższy czas używam w/w sprzętu i tak nie miałem, do czasu.
  • 0

Pozdrawiam :D


#2 Bulion

Bulion
  • Bywalec

  • 91 postów
  • Miejscowość:Kornowac
  • 3DMark 06:7542

Napisano 18 listopad 2011 - 14:00

Na pierwszy ogień wskazywał bym jakiś wirus. Ewentualnie takie coś mi się dzieje gdy mam przychodzącą rozmowę na skype więc może wina leży po jego stronie (o ile w ogóle masz skype). Napisz jaki masz anty-vir.
  • 0

#3 dziku91

dziku91
  • Autor tematu
  • Amator

  • 73 postów

Napisano 18 listopad 2011 - 15:16

Antywir: Kaspersky Internet Security, to nie wina wirusa bo miałem kilka formatów, zainstalowałem system to od razu KIS. Na innych głośnikach jest to samo.
Dźwięki w skype/gg wyłączone, tak zawsze miałem to było OK ale ostatnio coś właśnie nie tak...

Użytkownik dziku91 edytował ten post 18 listopad 2011 - 15:17

  • 0

Pozdrawiam :D


#4 MatiQ

MatiQ
  • Nałogowiec

  • 1748 postów
  • Miejscowość:Wieliczka
  • 3DMark 06:16153

Napisano 18 listopad 2011 - 15:26

To nie problem, a domyślne ustawienia w Win7. Podczas rozmowy na Skype, GG czy innym komunikatorze dźwięki w tle są przyciszane, gdy te z komunikatora są aktualnie odtwarzane. Można to wyłączyć w systemie tak, żeby żadne z dźwięków nie miały swojego priorytetu.
Wejdź w Panel sterowania > Sprzęt i dźwięk > Dźwięk > zakładka "Komunikacja" i zaznacz opcję "Nic nie rób". Powinno pomóc ;)
  • 0

#5 dziku91

dziku91
  • Autor tematu
  • Amator

  • 73 postów

Napisano 18 listopad 2011 - 20:39

Przez tyle lat mam te same ustawienia i tak nie było, problem pojawił się parę miechów temu. Czyżby wina karty?
karte mam pół roku (te pół ropku temu dostałem nową kartę z gwarancji bo w poprzedniej Audigy zepsuło mi się wejście jack)
  • 0

Pozdrawiam :D


#6 MatiQ

MatiQ
  • Nałogowiec

  • 1748 postów
  • Miejscowość:Wieliczka
  • 3DMark 06:16153

Napisano 18 listopad 2011 - 20:52

A zmieniłeś to co radziłem?
  • 0

#7 dziku91

dziku91
  • Autor tematu
  • Amator

  • 73 postów

Napisano 19 listopad 2011 - 14:01

Obecnie używam XP (na Win7 wyłączyłem to jak napisałeś) i dalej tak jest. Jutro wyjmę Sound Blastera i zobaczę na innym kompie na parę dni, a u siebie sprawdzę realteka czy jest OK.

Obecnie używam XP (na Win7 wyłączyłem to jak napisałeś) i dalej tak jest. Jutro wyjmę Sound Blastera i zobaczę na innym kompie na parę dni, a u siebie sprawdzę realteka czy jest OK.


@Sorki że pisze post pod postem.
Wyjąłem Sound Blastera i używałem realteka ale dalej to samo. Użyłem Combofixa, nic nie znalazł, jeszcze myślę o aktualizacji BIOSa. Myślicie że może pomóc?
  • 0

Pozdrawiam :D


#8 MatiQ

MatiQ
  • Nałogowiec

  • 1748 postów
  • Miejscowość:Wieliczka
  • 3DMark 06:16153

Napisano 19 listopad 2011 - 15:07

Nie cytuj własnych postów ;) jeśli piszesz jeden pod drugim na początku dawaj: "EDIT:". Nie zaszkodzi zrobić aktualizacji. Masz gwarancję na tą płytę?
  • 0

#9 dziku91

dziku91
  • Autor tematu
  • Amator

  • 73 postów

Napisano 19 listopad 2011 - 21:33

Tak, płyta na gwarancji. Niestety, wgrałem płycie nowy BIOS (F3) i dalej to samo, jeszcze nim użyłem Combofixa to wyłączyłem ochronę KIS oraz antywirusa i też to samo, wgrałem niedawno Win7 bo ten XP już mnie dobija...kurna no, więc tak, nie jest to na pewno wina:
Karty dźwiękowej Audigy (przekładałem też na drugi slot PCI i to samo)
Głośników (inne patrzyłem i to samo)
Systemu

Niestety mam mały problem ze sprzętem bo niedawno mi padł dysk (samsung f3 500 gb) i odesłałem na gwarancję i mam aferę ze sklepem (chodzi o te ceny dysków), obecnie używam Samsunga ATA 120 GB...teraz wysyłać płytę do sklepu...napisze do producenta pierw i zobaczymy.
  • 0

Pozdrawiam :D






Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: sound, blaster, creative, windows

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych