Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Podkręcanie Q6600


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 Arek13022

Arek13022
  • Nowicjusz

  • 10 postów
  • Miejscowość:Poznań

Napisano 08 listopad 2011 - 15:59

Witam. chciałbym zasięgnąć opinii doświadczonych użytkowników o podkręcanie procka Q6600 na płycie Gigabyte GA-EP41-UD3L
podaję specyfikację kompa:
-procek: Q6600 (rewizja G0)
-zasilacz: Corsair VX550W
-Mobo: Gigabyte GA-EP41-UD3L
-chłodzenie: SilentiumPC fortis HE1225
procek jest bardzo chłodny nawet przy max obciążeniu
temperaturki:
-IDLE: od 25 od 30 stopni
-STRESS: przy Prime95 miał 46 stopni przy GTA 4 47 stopni

najbardziej bym chciał opinię użytkowników którzy podkręcali już na tej płycie. Według opinii które czytałem ma ona dosyć chimeryczny bios ale nie wiem czy to prawda. dodam że flashowałem jej bios na wersję F6
  • 0

#2 Czorales

Czorales
  • Amator

  • 57 postów
  • Miejscowość:Zgierz

Napisano 08 listopad 2011 - 20:19

Witam
Jestem posiadaczem q6600 a moja płyta to EP43-S3L aktualnie pracuje (procek) przy zegarze 3,20Ghz czyli nie wysilony
temperatury to od 35 normal do 50 C w stresie.Sprawdzone 4 h OCCT.Lekko podkręcone pamięci.
Opiniami się nie sugeruj.Wejdź do biosu i szynę podnieś 366 mnożnik 9x Powinieneś otrzymać 3,2Ghz bez podnoszenia napięcia.
Oczywiście ustaw też sobie SDP odpowiednio , ja podbiłem sobie pamięci o 50Mhz.W Viście z 5,6 przeskoczyło na 5,9 i teraz mam wszędzie max.
Temperatury podałem ci z Core0 te z innych są mniejsze bo są mniej wysilane

Użytkownik Czorales edytował ten post 08 listopad 2011 - 20:20

  • 1

#3 Arek13022

Arek13022
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 10 postów
  • Miejscowość:Poznań

Napisano 08 listopad 2011 - 22:04

więc zrobiłem tak:
podkręciłem do 3,06 Ghz. przy 2,7 już płyta nie wstawała więc musiałem obniżyć takty pamięci z 400 mhz na 333. dałem również większe napięcie o 0,0625
od razu ustawiłem na 100 mhz PCI Express
przy testach z Prime95 trzyma około 48 stopni. gdy próbowałem podkręcić o więcej płyta już nie wstawała. czy to możliwe np przez timingi pamięci?
na timingach akurat kompletnie nie mam pojęcia :P
daję screen z Everesta (mam nadzieję że się nie pomyliłem)
Dołączona grafika
chyba najbardziej istotne jest to że te pamięci to GoodRam-y w dual channel z 800 mhz
w CPU-Z widzę że sekcja "FSB DRAM" jest ustawiona jako 1:1
możliwe że to jest przyczyna zastoju procka w podkręcaniu?

Użytkownik Arek13022 edytował ten post 08 listopad 2011 - 22:12

  • 0

#4 MiK

MiK
  • Mangosjep.

  • 6945 postów
  • Miejscowość:Tarnów

Napisano 08 listopad 2011 - 22:16

Prime95, to już chyba paint jest bardziej wygrzewny. Przetestuj LinX albo intel burn test.
  • 1

Płyta główna: Fatal1ty X370 Professional Gaming Procesor: Ryzen 2600 @4.0 Chłodzenie procesora: Fera 3 Pamięć RAM: Adata XPG 2x8GB 3000MHz Karta graficzna: MSI RTX 2060 Super Ventus Zasilacz: Seasonic G-550 SSD: Adata M.2 1TB Karta muzyczna: Sound Blaster Z Zestaw Audio: Edifier R1600T III Obudowa: Corsair Carbide 330R Monitor: Dell P2214H.


#5 Arek13022

Arek13022
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 10 postów
  • Miejscowość:Poznań

Napisano 08 listopad 2011 - 22:20

hehe możliwe bo w GTA 4 bez kręcenia osiągałem o jeden stopień więcej niż w primie :D
zaraz zedytuję posta i dam znać jakie temperatury mój procek osiągnął (oby nie za wysokie :P)
ok Intel Burn Test zakończył testy. wszystko stabilnie a max temperaturka jest na 1 rdzeniu czyli 55 stopni.
na starym chłodzeniu (AC Pro 11) osiągałem około 70 stopni w GTA 4 bez podkręcania więc raczej nie jest źle :P

Użytkownik Arek13022 edytował ten post 08 listopad 2011 - 22:30

  • 0

#6 Czorales

Czorales
  • Amator

  • 57 postów
  • Miejscowość:Zgierz

Napisano 09 listopad 2011 - 16:32

W takim razie masz kiepską coś tą płytę bo ja podkręcam tak jak wcześniej opisałem i nie ma większych problemów.
Napisz jakie masz pamięci i zasilacz ...
  • 0

#7 Arek13022

Arek13022
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 10 postów
  • Miejscowość:Poznań

Napisano 09 listopad 2011 - 18:00

O_o zasilacz w pierwszym poście już wpisałem:

-zasilacz: Corsair VX550W

a o pamiątkach racja żem zapomniał: są to goodramy na 800 mhz 2x2 Gb
ustawiłem je na 333 (667) mhz przy podkręcaniu ale za dużo to nie dało (teraz taktują coś koło 850 mhz ale gdybym nie zmienił jakiejś tam opcji pracowałyby na 685 mhz)
  • 0

#8 Czorales

Czorales
  • Amator

  • 57 postów
  • Miejscowość:Zgierz

Napisano 09 listopad 2011 - 18:57

Poukładaj kable w obudowie , zainwestuj w jakiś wentylator i powiedz czy temperatura spadła , bo jak na ten zegar to troszkę gorąco ma.
  • 0

#9 Arek13022

Arek13022
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 10 postów
  • Miejscowość:Poznań

Napisano 09 listopad 2011 - 19:06

czyli że 55 stopni to za dużo? O_o a myślałem że to jest dobra temperatura.
  • 0

#10 Czorales

Czorales
  • Amator

  • 57 postów
  • Miejscowość:Zgierz

Napisano 09 listopad 2011 - 19:10

No ja mam na 3,3Ghz temperatura w stresie nie przekracza 50 C a normalnie to 35 C na Core0
  • 0

#11 Arek13022

Arek13022
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 10 postów
  • Miejscowość:Poznań

Napisano 09 listopad 2011 - 19:12

według mnie temperaturą alarmującą już byłoby około 60 stopni. możliwe że Ty masz lepszą wentylację itd ale różnica według mnie jest minimalna.
  • 0

#12 Czorales

Czorales
  • Amator

  • 57 postów
  • Miejscowość:Zgierz

Napisano 09 listopad 2011 - 19:17

możesz zrobić zdjęcie swojej budy wewnątrz i wysłać link ?
Moje chłodzenie to Thermaltake contac 29 + wentylator 120mm aab
  • 0

#13 Arek13022

Arek13022
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 10 postów
  • Miejscowość:Poznań

Napisano 09 listopad 2011 - 19:34

proszę bardzo:
Spoiler

kabli lepiej nie poukładam ponieważ zasilka nie jest modularna :C

Użytkownik Arek13022 edytował ten post 09 listopad 2011 - 19:35

  • 0

#14 Czorales

Czorales
  • Amator

  • 57 postów
  • Miejscowość:Zgierz

Napisano 09 listopad 2011 - 19:42

dziwne ... wszystko wygląda w porządku.Nawet lepiej niż u mnie a temp większe.Napisz jescze tylko czy masz G0 czy B3 q6600.
  • 0

#15 Arek13022

Arek13022
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 10 postów
  • Miejscowość:Poznań

Napisano 09 listopad 2011 - 19:48

G0
Spoiler

@Admini / moderatorzy:
temacik można już zamknąć. to co chciałem już wiem więc dzięki wielkie dla każdego kto się tu wypowiedział :)

Użytkownik Arek13022 edytował ten post 09 listopad 2011 - 23:19

  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych