Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

problem ze sterownikami GF 9600GT


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 el_naku

el_naku
  • Nowicjusz

  • 10 postów

Napisano 05 grudzień 2008 - 22:00

Witam! Gdy odpalam jakąś grę to po chwili zawiesza mi się obraz.. dźwięk w grze dalej słychać tak jak by nic się nie stało lecz obraz stoi.. zazwyczaj mogę wyjść do pulpitu i zamknąć grę poprzez alt+ctrl+del lecz wtedy zawiesza się komputer no i jedynie reset pomaga jednak gdy tego nie zrobię i zostaje dalej w grze wywala mi błąd że sterownik ekranu nv4_... bla bla bla coś takiego przestał działać poprawnie i że mogę utracić niezapisane rzeczy coś w tym stylu po czym zazwyczaj muszę zrobić restart komputera bo ogólnie zaczyna się walić. Sprzęt jest nowy praktycznie miesiąc czasu ma:
Procesor: Intel Core 2 Duo e8400 2x3,0GHz
Płyta: Asus p5k/epu
Karta graficzna: GeForce 9600GT 512MB/256bit firmy Zotac taktowania 725/2000
Pamięci: OCZ 2x1GB 1066MHz
zasilacz: cheaftec 450
system: Win XP
chłodzenia mam standardowe nic nie zmieniałem ani nie podkręcałem.. temperatury są w porządku.. w gpu-z pokazuje 46 stopni
próbowałem na sterownikach które dostałem od razu z grafiką oraz ściągałem ze strony nVidi 178.24 oraz 180.48 na wszystkich tych sterownikach jest to samo
tak czy inaczej ja nie mam pojęcia o co chodzi więc proszę o pomoc
  • 0

#2 Matuzalem

Matuzalem
  • Dyskutant

  • 200 postów

Napisano 06 grudzień 2008 - 08:55

Sprawdź z obniżonym taktowaniem, a potem - o ile to możliwe - z podniesionym trochę napięciem dla PCI-E.
  • 0
Ceterum censeo Carthaginem esse delendam.

#3 el_naku

el_naku
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 10 postów

Napisano 06 grudzień 2008 - 11:54

ale to są standardowe taktowania dla tej karty to chyba trochę bez sensu je zmniejszać:) możliwe że jakaś trefna ta grafa jest? temperatura karty wynosi 46 stopni normalnie a w stresie sie podnosi do 69-70 stopni
  • 0

#4 Matuzalem

Matuzalem
  • Dyskutant

  • 200 postów

Napisano 06 grudzień 2008 - 14:10

Zdaję sobie sprawę z tego, iż zegary tak ustawione zostały fabrycznie. Jednak od czegoś tę diagnostykę zacząć trzeba, a ten akurat element jest związany z najmniejszym wysiłkiem. - Stąd o nim napisałem.
  • 0
Ceterum censeo Carthaginem esse delendam.

#5 el_naku

el_naku
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 10 postów

Napisano 06 grudzień 2008 - 15:26

ok to tak zrobię aa możesz podać jakiś programik którym mogę to zrobić ?
  • 0

#6 Matuzalem

Matuzalem
  • Dyskutant

  • 200 postów

Napisano 06 grudzień 2008 - 15:57

Jeżeli nie ma tego w opcjach sterownika (nie miałem nVidii od lat więc nie wiem co tam teraz są za opcje), to wystarczy RivaTuner - jest w dziale pliki benchmarka do pobrania.
  • 0
Ceterum censeo Carthaginem esse delendam.

#7 el_naku

el_naku
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 10 postów

Napisano 06 grudzień 2008 - 17:38

zrobiłem tak jak napisałeś i dalej jest to samo...
odpalam grę po chwili zwiecha samej gierki zamykam ja normalnie się zamyka bez żadnego problemu i gdy już coś chcę zrobić dźwięk błędu i zawieszka kompa.. :)
  • 0

#8 Matuzalem

Matuzalem
  • Dyskutant

  • 200 postów

Napisano 06 grudzień 2008 - 18:04

Zajrzyj, proszę, do logów - evenvwr.msc i zobacz jakie są błędy w sekcjach System i Aplikacja.
Sprawdzałeś z tym podniesieniem napięcia dla PCI-E ? - Jeżeli nie to zrób i ten eksperyment ( powiedzmy o 0,1V ).

Wróć - na początek, o ile nie masz najnowszego - zaktualizuj BIOS płyty i sprawdź efekt, a dopiero jeżeli nic sie nie zmieni przejdź do tego oglądania logów i zmieniania napięcia.

Gdyby okazało się, że dalej nic - pomijam analizę wpisów z podglądu zdarzeń -to bym na kartę wszystko zwalał (chociaż, by mieć czyste sumienie, bym jeszcze miernikiem napięcia posprawdzał, ale to już tylko dla tej czystości sumienia, a nie z powodu wiary, że to zasilacz, a nie karta).
  • 0
Ceterum censeo Carthaginem esse delendam.

#9 PErSJa

PErSJa
  • Nowicjusz

  • 15 postów

Napisano 06 grudzień 2008 - 19:06

Tak się dzieje we wszystkich grach?Są to kopie zapasowe?
  • 0

#10 el_naku

el_naku
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 10 postów

Napisano 07 grudzień 2008 - 00:25

błąd w logach jest następujący:

"Sterownik nv4_disp dla display urządzenia \Device\Video0 jest zablokowany przez pętlę nieskończoną. To wskazuje zwykle na problem z samym urządzeniem lub z jego sterownikiem niepoprawnie programującym urządzenie. Sprawdź, czy u dostawcy sprzętu są dostępne aktualizacje sterowników.

Aby znaleźć więcej informacji, zobacz http://go.microsoft....link/events.asp w Centrum pomocy i obsługi technicznej."

a co do napięcia PCI-E za bardzo nie wiem jak to zrobić.. w biosie czy jakimś programem? w biosie znalazłem tylko coś takiego PCI-E frquency i mogę tam dać auto albo liczby z zakresu 100-150.

aktualizacje biosu mówisz... hmm.. nigdy nie robiłem ale mogę spróbować jak pomożesz :)

masz może gg? byłoby łatwiej się dogadać a widzę że ogarniasz te sprawy.. podam swoje 6591818

PErSJa mam ten błąd nie we wszystkich grach niektóre chodzą bez zarzutu i nie są to kopie zapasowe
  • 0

#11 Matuzalem

Matuzalem
  • Dyskutant

  • 200 postów

Napisano 07 grudzień 2008 - 07:57

BIOS - poczytaj, co do zasady, to: http://www.bios.pl/i... ... .1.1/0.0.0
Wracając do karty - ład wyraźnie "czepia się" sterownika - zebrać powinieneś parę wersji - więcej widać niż te, których użyłeś - i sprawdzać je kolejno (nie zawsze najnowsza znaczy najlepsza w konkretnym wypadku) oczywiście przy każdej operacji deinstalując poprzednie drivery, a nie dokonując nakładki jednych na drugie.

PS.
BIOS-y i narzedzia do nich są tu: http://support.asus.com/technicaldocume ... uage=en-us zaś masz opis procedury z jakimiś obrazkami
  • 0
Ceterum censeo Carthaginem esse delendam.

#12 el_naku

el_naku
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 10 postów

Napisano 07 grudzień 2008 - 11:52

z tym biosem na razie poczekam... zainstaluje jeszcze różne wersje sterowników i zobaczymy co z tego wyjdzie
  • 0

#13 el_naku

el_naku
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 10 postów

Napisano 07 grudzień 2008 - 11:57

a co do biosu to mam najnowsza wersje
  • 0

#14 Matuzalem

Matuzalem
  • Dyskutant

  • 200 postów

Napisano 07 grudzień 2008 - 11:59

Skoro najnowsza to daruj sobie i pomieszaj z driverami (może jednak któreś zaskoczą i sprawę załatwią).
  • 0
Ceterum censeo Carthaginem esse delendam.

#15 el_naku

el_naku
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 10 postów

Napisano 07 grudzień 2008 - 17:36

instalowałem różne i niestety żadne nie zadziałał dalej jest to samo :)
nie wiem co tu jest możliwe ze po prostu się trafiła mi jakaś trefna karta?
  • 0

#16 el_naku

el_naku
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 10 postów

Napisano 07 grudzień 2008 - 18:28

dobra zainstalowałem stery z płytki która była razem z kartą
zainstalowałem nTune zrobiłem nim testy wszystkich podzespołów oczywiście wszystko OK żadnych błędów... sprawdzałem także innymi programami i też nie wywaliło żadnych błędów
odpaliłem grę i tu się zdziwiłem bo pograłem około 10 minut gdzie zawsze wywalało po około 10 sekundach
przeszukałem google i jak widzę dużo osób ma ten sam problem i z różnymi grafikami no i w większości pomogło zainstalowanie starszej wersji sterowników... ale instalowałem ich około 10 wersji.. stare, nowe i niestety nic nie pomogło najdłużej na tych z płytki chodzi
a co do temperatur to jest normalna? 69-70 w stresie
nie wydaje mi się żeby to była schrzaniona grafika skoro testy wypadły dobrze...
masz jeszcze jakieś pomysły? spróbowałbym wsadzić inną grafikę i oblukać sprawę ale nie mam takiej możliwości... czy iść do sklepu i dla nich przedstawić sprawę?
  • 0

#17 procek

procek
  • Maniak

  • 2088 postów
  • Miejscowość:Olsztyn

Napisano 07 grudzień 2008 - 20:24

ok. 70C w stresie to normalna temperatura

Ja mam 8600GT i też mam podobny problem, jesli zainstaluje jakies nowsze sterowniki niz te co mam na plytce od karty (probowalem kilka wersji, wiecej mi sie nie chcialo), to mam problemy z cieniami w grach, oprocz tego sporadycznie wystepuja artefakty (jakby pamieci byly walniete). Nie mam pojecia co nVidia kombinuje z tymi sterownikami...
  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych