Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

RTX 2060 MSI GAMING Z - od wczoraj szaleją temp.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 soundvibez

soundvibez
  • Dyskutant

  • 171 postów
  • Miejscowość:Lublin

Napisano 23 wrzesień 2020 - 19:06

Cześć, dziś pojawił się dziwny problem z kartą graficzną.
Mianowicie ni stąd ni zowąd w trakcie gry zaczyna łapać wyższe temperatury, wiatraki zaczynają się wkręcać powyżej 60-70% obrotów co zdecydowanie obniża komfort korzystania z komputera.
 

Wczoraj grałem sobie i było wszystko ok. tzn temperatury po godzince dwóch gry oscylowały w okolicach 70st. na GPU ( Grałem w COD Modern Warfare Multi i NFS HEAT), ale od zawsze tak było i wyczytałem, że temp są ok, zwłaszcza że karta owszem szumiała sobie, ale nie było takich skoków temperatur i obrotów wentylatorów. 

Dziś odpaliłem sobie COD`a i po chwili usłyszałem straszne wycie, odpaliłem sobie w tle AIDA64 do monitorowania prędkości wentylatorów, okazało się, że w trakcie gry wentylatory GPU pracują na ok 1500 RPM, ale co chwila wskakują na 2500-3500RPM, bo karta zaczyna łapać 74st i wyżej - wtedy zaczyna się schładzać przy maks obrotach i tak w kółko.

 

Od wczoraj ze strony softwareowej nie zmieniło się nic, sterowniki te same, aktualizacji windowsa nie było. FPS w grze generalnie na tym samym poziomie, ale jednak grafika łapie wyższe temp.

Odinstalowałem MSI Afterburner - włąsne ustawienia krzywych wentylatorów zbijają hałas ale wtedy karta momentalnie zaczyna dobijać do 80st....
Przeinstalowałem też sterowniki, stare usunąłem w trybie awaryjnym programem DDU, ale to też nic nie dało.

Nie zmieniałem też ustawień wentylatorów w obudowie itp. Gdzie szukać dalej przyczyny? 
 


  • 0

CPU: Ryzen 5 2600@Stock + Fera 3 v2 RAM: Crucial Ballistix Sport LT White 16GB @ 3000MHz GPU: MSI RTX 2060 GamingZ 6GB  
MOBO: MSI B450 Mortar Max                 PSU: beQuiet! SystemPower 9 500W                                CASE: Fractal Design Meshify C Mini  
STORAGE: ADATA SX8200 Pro 512GB NvME + Crucial MX100 256GB Sata


#2 sznib

sznib
  • buzujolidrinker

  • 1169 postów

Napisano 23 wrzesień 2020 - 19:14

Długo masz ta kartę? Jest jeszcze na gwarancji? Możliwe ze pasta przyschła i stąd wyższe temperatury, ale wymiana wiąże się z utratą gwarancji. Ze zdjętym bokiem obudowy temperatury bez zmian?


Użytkownik sznib edytował ten post 23 wrzesień 2020 - 19:14

  • 0

Ryzen 3600*Asus Crosshair VI Hero*16GB Crucial Ballistix AT 3200*Asus RTX 2060Super Dual*SSD!1: Toshiba Q Pro 256GB, SSD2: Intel 520 120GB, SSD3: Adata DP910 1TB, HDD:  Seagate Iron Wolf 3TB*BeQuiet Straight Power 10 500W*Antec Solo II*Philips 328P*Logitech K270*Logitech G900*


#3 soundvibez

soundvibez
  • Autor tematu
  • Dyskutant

  • 171 postów
  • Miejscowość:Lublin

Napisano 23 wrzesień 2020 - 19:30

Kartę mam niecały rok, to pierwszy raz kiedy się cos takiego zdarzyło. Do tej pory raczej byłem zadowolony z kultury pracy. Bez bocznej ścianki obudowy jest moim zdaniem nawet gorzej...

Przywróciłem jeszcze BIOS do ustawień fabrycznych, ale to też nic nie dało. 
Bardzo możliwe jest, że faktycznie może coś z pastą, reszta podzespołów trzyma normalne temp. a karta momentalnie wbija się na 76stopni.
O porządek w komputerze dbam, regularnie go odkurzam, kable itp też są poukładane.


Użytkownik soundvibez edytował ten post 23 wrzesień 2020 - 19:41

  • 0

CPU: Ryzen 5 2600@Stock + Fera 3 v2 RAM: Crucial Ballistix Sport LT White 16GB @ 3000MHz GPU: MSI RTX 2060 GamingZ 6GB  
MOBO: MSI B450 Mortar Max                 PSU: beQuiet! SystemPower 9 500W                                CASE: Fractal Design Meshify C Mini  
STORAGE: ADATA SX8200 Pro 512GB NvME + Crucial MX100 256GB Sata


#4 korzychxp

korzychxp
  • Pasjonat

  • 768 postów

Napisano 23 wrzesień 2020 - 22:13

Może coś się poluzowało i rdzeń nie dociska do radiatora. Ale jak nie ma urazu mechanicznego to na 99% pasta. Sprawdź też czy aby na pewno kręcą się oba wentylatory


Użytkownik korzychxp edytował ten post 23 wrzesień 2020 - 22:16

  • 0

#5 danieloslaw1

danieloslaw1
  • Mistrz

  • 2163 postów

Napisano 23 wrzesień 2020 - 22:55

miałem identiko na 2080 duke. 74stopni i 3000rpm Nic tylko zmiana pasty. u mnie temp spadły na tych samych predkosciach wentylatorów o 12 stopni gdy nalozylem grizzly


Użytkownik danieloslaw1 edytował ten post 23 wrzesień 2020 - 22:56

  • 0
Przyjdzie czas, że zapłaczesz nad sobą!

#6 Offka

Offka
  • Dyskutant

  • 249 postów

Napisano 24 wrzesień 2020 - 10:14

A to ciekawe, bo miałam w ostatnich dniach podobny problem z tą samą dokładnie kartą. Karta ma rok i do tej pory nie było z nią żadnych problemów. Przy czym objaw zauważyłam na jednej grze, Mediaval Dynasty, wczesny dostęp. Nie chcę na gwarancji karty ruszać, więc na razie tylko zaktualizowałam wszystko, łącznie z Afterburnerem i biosem płyty głównej. Odkurzyłam, puściłam na wyższe obroty na parę minut i wieczorem nie było niepokojących objawów na innej, wymagającej grze (Horizon).

Dziś sprawdzę znowu na Medival.   

Ale skoro ten objaw pojawił się u kogoś jeszcze, to może to wcale nie jest kwestia mechaniczna?

Może jednak sterowniki Nvidii coś namieszały, tyle że trzeba odpowiednich warunków, by to wyszło?
 


Użytkownik Offka edytował ten post 24 wrzesień 2020 - 10:15

  • 0

#7 sznib

sznib
  • buzujolidrinker

  • 1169 postów

Napisano 24 wrzesień 2020 - 13:24

Ja jeszcze zapytam; jak tam z czyszczeniem kompa? Bo też możliwe, jak nie czyszczony, że się radiator przytkał kurzem i stąd słabsze chłodzenie.


  • 0

Ryzen 3600*Asus Crosshair VI Hero*16GB Crucial Ballistix AT 3200*Asus RTX 2060Super Dual*SSD!1: Toshiba Q Pro 256GB, SSD2: Intel 520 120GB, SSD3: Adata DP910 1TB, HDD:  Seagate Iron Wolf 3TB*BeQuiet Straight Power 10 500W*Antec Solo II*Philips 328P*Logitech K270*Logitech G900*


#8 soundvibez

soundvibez
  • Autor tematu
  • Dyskutant

  • 171 postów
  • Miejscowość:Lublin

Napisano 24 wrzesień 2020 - 15:18

Ja jeszcze zapytam; jak tam z czyszczeniem kompa? Bo też możliwe, jak nie czyszczony, że się radiator przytkał kurzem i stąd słabsze chłodzenie.

Cytuję sam siebie z posta wyżej: "O porządek w komputerze dbam, regularnie go odkurzam, kable itp też są poukładane." Na prawdę o komputer dbam, w środku jest czysto, radiator niczym się nie zapchał, nie mam farfocli kurzu itp w obudowie ;) karty nie chcę ruszać dopóki jest na gwarancji. Więc jak nic się nie poprawi, to zostanie reklamacja.


A to ciekawe, bo miałam w ostatnich dniach podobny problem z tą samą dokładnie kartą. Karta ma rok i do tej pory nie było z nią żadnych problemów. Przy czym objaw zauważyłam na jednej grze, Mediaval Dynasty, wczesny dostęp. Nie chcę na gwarancji karty ruszać, więc na razie tylko zaktualizowałam wszystko, łącznie z Afterburnerem i biosem płyty głównej. Odkurzyłam, puściłam na wyższe obroty na parę minut i wieczorem nie było niepokojących objawów na innej, wymagającej grze (Horizon).

Dziś sprawdzę znowu na Medival.   

Ale skoro ten objaw pojawił się u kogoś jeszcze, to może to wcale nie jest kwestia mechaniczna?

Może jednak sterowniki Nvidii coś namieszały, tyle że trzeba odpowiednich warunków, by to wyszło?
 

O popatrz, czyli nie jestem sam, ja afterburner mam aktualny, stery i bios płyty też. Myślę czy nie spróbować powrotu do starszej wersji sterowników. Zastanawiam się też czy oprogramowanie od MSI - Dragon Center coś nie miesza, ale tam nic nie przestawiałem ostatnio, a mam je od początku na kompie i było ok.


  • 0

CPU: Ryzen 5 2600@Stock + Fera 3 v2 RAM: Crucial Ballistix Sport LT White 16GB @ 3000MHz GPU: MSI RTX 2060 GamingZ 6GB  
MOBO: MSI B450 Mortar Max                 PSU: beQuiet! SystemPower 9 500W                                CASE: Fractal Design Meshify C Mini  
STORAGE: ADATA SX8200 Pro 512GB NvME + Crucial MX100 256GB Sata


#9 Kawabonga

Kawabonga
  • Dyskutant

  • 246 postów
  • 3DMark 06:30993

Napisano 25 wrzesień 2020 - 12:03

Na ostatnich sterownikach jakieś jaja ludziom się dzieją  , wywalanie do pulpitu , nie działający g-sync, migotanie obrazu itp .

Spróbuje starsze sterowniki  


  • 0
i5 9400F 3900Mhz@4000Mhz
Asrock Z370 PRO4, Radeon MSI RX 5700 Gaming X
G.SKILL DDR4 RIPJAWSV 2x8GB 3200@3560MHz CL16 1.45v
Creative SB Audigy 4, Chieftec GPS-450C 450W 80+Gold
AOC C24G1 144Hz

#10 janek20

janek20
  • Zapaleniec

  • 1230 postów

Napisano 25 wrzesień 2020 - 17:36

Ostatnie czyli jaki nr?
  • 0

#11 soundvibez

soundvibez
  • Autor tematu
  • Dyskutant

  • 171 postów
  • Miejscowość:Lublin

Napisano 25 wrzesień 2020 - 18:13

U mnie ostatnie to były: 456.38 - ale aktualizacja byłą jakiś czas temu i nic się po niej w sumie nie działo.

wróciłem do 452.06 ale nie widzę znaczącej różnicy.

Idąc za Waszymi radami stwierdziłem, że może coś się odkleiło rzeczywiście na radiatorze, nie czepiam się na razie pasty bo szkoda mi gwarancji, jeszcze 2 lata zostało. 

 

Wczoraj wyjąłem kartę i położyłem na płasko na stole, później położyłem na niej książkę, poleżało to tak z 20 minut i zamontowałem kartę. Na razie wróciło do normy. Tzn temperatury dalej potrafią się wbić na 74-75 stopni w trakcie grania, ale wiatraki już tak nie szaleją. 

 

Generalnie jak problem powróci to będę kartę reklamował, ogólnie zastanawiam się też nad UV, bo z tego co czytałem to można sporo zyskać nie tracąc wydajności.


  • 0

CPU: Ryzen 5 2600@Stock + Fera 3 v2 RAM: Crucial Ballistix Sport LT White 16GB @ 3000MHz GPU: MSI RTX 2060 GamingZ 6GB  
MOBO: MSI B450 Mortar Max                 PSU: beQuiet! SystemPower 9 500W                                CASE: Fractal Design Meshify C Mini  
STORAGE: ADATA SX8200 Pro 512GB NvME + Crucial MX100 256GB Sata


#12 korzychxp

korzychxp
  • Pasjonat

  • 768 postów

Napisano 25 wrzesień 2020 - 18:41

Tu nie ma co reklamować, bo to nie jest żadne uszkodzenie, a temperatury w normie. Co innego jakby były pod 90 stopni.

UV oczywiście pomaga - zazwyczaj. Czasem jednak karta nie pozwala nawet o 50mv obniżyć napięcia i jest tak samo.


  • 0

#13 CrisPell

CrisPell
  • Nałogowy gracz, fanatyk gadżetów

  • 2261 postów
  • 3DMark 06:33476

Napisano 26 wrzesień 2020 - 00:10

Zależy jaką się sztukę trafi raz pasta przetrzyma całą gwarancję innym razem wyschnie szybciej. Mnie też po roku karta zaczęła wariować akurat był to wtedy RX 480 przez wyschniętą pastę, a doszukiwałem się problemu gdzie indziej, bo mimo tego miałem relatywnie dobre temperatury 70*C.


Użytkownik CrisPell edytował ten post 26 wrzesień 2020 - 00:14

  • 0

PC: AMD Ryzen R5 2600 4.1GHz 1.3V /\ SPC Fortis 3 /\ MSI B450 Tomahawk /\ 16GB G.SKILL Aegis 3000MHz CL16 /\ Palit RTX 2060 GamingProOC 6GB  /\ Micron NVME 256GB + IRDM Pro GEN2 240GB+ 2x 1TB /\ Seasonic Focus 550W /\ SPC Gladius GD8 TG ARGB /\ IIyama x2483hsu-b1 "24" /\ Win10 Pro
Laptop: Lenovo Y580 i7 3630QM /\ GTX660M 1Ghz 2GB /\ 8GB 1600Mhz /\ GoodRAM IRDM Pro GEN2 240GB + 500GB HDD /\ Win10 Pro
Mobilne: Xiaomi Mi 9T 6/128 Black Snapdragon 730, Konsola: PS3 Super Slim CECH4004A 320GB
Muzyczny sprzęt: Asus Xonar DGX + HyperX Cloud Core, Diora WS354+Imago Acoustic ima 383 70W+Logitech Bluetooth





Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych