Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Wysokie zużycie procesora, problemy z PCI-e, NVMe i wydajnością


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
20 odpowiedzi w tym temacie

#1 Krzysko

Krzysko
  • Gaduła

  • 312 postów
  • GG:1234949

Napisano 20 wrzesień 2020 - 19:49

Witam. Mój problem dotyczy trochę "egzotycznego" zestawu. Polega on na tym, że grafika działa w trybie x8 zamiast x16 a dysk NVMe x2 zamiast x4. Po uruchomieniu systemu przez chwilę działa ok a po chwili zaczynają się problemy. Zużycie procesora dobija do 100% na każdym rdzeniu po otworzeniu czegokolwiek i z komputera nie da się korzystać bo jest tzw. "pokaz slajdów".

 

1.Konfiguracja komputera:

- Intel Xeon E5 2630 V2 + SilentiumPC Fera 2 v2

- Atermiter X79G v1.21 USB 3.0, SATA3, NVMe

- Kllisre DDR3 1600MHz 4x4GB REG-ECC

- AMD Radeon RX 550 4GB

- SSD NVMe SK Hynix BC501 256GB

- SSD SATA Biwin 120GB

- SilentiumPC Elementum S2 450W

- SilentiumPC Armis AR3 TG RGB

2.System operacyjny: Windows 10 PRO 64-bit

3.Zmiany wprowadzone w systemie i sprzęcie przed wystąpieniem kłopotów: żadne, świeży komputer.

4.Używany program antywirusowy: Windows Defender

5.Wykonane czynności w celu naprawy problemu: sprawdzenie procesora programem Intel Processor Diagnostic Tools - pokazuje AVX.exe Fail. Sprawdzenie pamięci memtestem - przez ponad godzinę testu nie było błędów. W testach pamięci ram Aida64 na początku test pokazuje prawie 25000 MB/s odczyt/zapis/kopia a później wartości te spadają do ~8000 MB/s.

6.Informacje dodatkowe: problem wysokiego zużycia procesora i lagowania pojawił się po zainstalowaniu gry dla testu i pograniu chwilę w nią, problem z trybem działania karty graficznej i dysku NVMe jest od początku.

 

Chyba wszystko opisałem. Dodam jeszcze filmiki żeby z obrazować sytuację.

 

https://drive.google...iew?usp=sharing

 

Pozdrawiam, Krzysztof.


Użytkownik Krzysko edytował ten post 20 wrzesień 2020 - 19:50

  • 0

AMD Ryzen 5 1600 AF | 2x8GB Adata XPG Spectrix D41 DDR4 3200MHz CL16 | ASRock Fatal1ty B450 Gaming K4 | PNY GTX 1660 SUPER XLR8 Gaming OC Edition | Kingston A2000 500GB NVMe | Crucial M550 128GB | Crucial MX100 128GB | WD Blue WD10EZEX 1TB | LG GH22NS40 | Cooler Master G550M | Fractal Desing Core 3000 | Acer Nitro RG270


#2 BlackCoffe

BlackCoffe
  • InBlue

  • 1052 postów
  • GG:17764395
  • Miejscowość:Warszawa

Napisano 20 wrzesień 2020 - 20:13

Ten komputer sam składałeś czy kupiłeś od kogoś?  Ten procesor może nie współpracować z 10.


Użytkownik BlackCoffe edytował ten post 20 wrzesień 2020 - 20:13

  • 0

Człowiek jest kowalem swego szczęścia. Może dlatego znajdujemy się tak często między młotem, a kowadłem!

 

Lenovo Z50-70 ★i5 4210U★8GB RAM★NVIDIA GeForce 840M★ Win 8.1 64bit★

Lenovo G40-30 ★Celeron N2840★4 GB RAM★Win 8.1 64bit★
Lenovo 3000N200 ★Core2Duo T5250★1 GB RAM★Intel GMA 3100X★Win XP Prof 32bit★

#3 Krzysko

Krzysko
  • Autor tematu
  • Gaduła

  • 312 postów
  • GG:1234949

Napisano 20 wrzesień 2020 - 20:28

Sam składałem. Proc współpracuje z W10 bez problemów (inni mają i im to śmiga).


  • 0

AMD Ryzen 5 1600 AF | 2x8GB Adata XPG Spectrix D41 DDR4 3200MHz CL16 | ASRock Fatal1ty B450 Gaming K4 | PNY GTX 1660 SUPER XLR8 Gaming OC Edition | Kingston A2000 500GB NVMe | Crucial M550 128GB | Crucial MX100 128GB | WD Blue WD10EZEX 1TB | LG GH22NS40 | Cooler Master G550M | Fractal Desing Core 3000 | Acer Nitro RG270


#4 BlackCoffe

BlackCoffe
  • InBlue

  • 1052 postów
  • GG:17764395
  • Miejscowość:Warszawa

Napisano 20 wrzesień 2020 - 20:33

Płyta główna zapewne używana. Masz pewność, że jest sprawna? PINy na niej są proste?


  • 0

Człowiek jest kowalem swego szczęścia. Może dlatego znajdujemy się tak często między młotem, a kowadłem!

 

Lenovo Z50-70 ★i5 4210U★8GB RAM★NVIDIA GeForce 840M★ Win 8.1 64bit★

Lenovo G40-30 ★Celeron N2840★4 GB RAM★Win 8.1 64bit★
Lenovo 3000N200 ★Core2Duo T5250★1 GB RAM★Intel GMA 3100X★Win XP Prof 32bit★

#5 Krzysko

Krzysko
  • Autor tematu
  • Gaduła

  • 312 postów
  • GG:1234949

Napisano 20 wrzesień 2020 - 20:41

Płyta nówka prosto z Chin, piny proste.


  • 0

AMD Ryzen 5 1600 AF | 2x8GB Adata XPG Spectrix D41 DDR4 3200MHz CL16 | ASRock Fatal1ty B450 Gaming K4 | PNY GTX 1660 SUPER XLR8 Gaming OC Edition | Kingston A2000 500GB NVMe | Crucial M550 128GB | Crucial MX100 128GB | WD Blue WD10EZEX 1TB | LG GH22NS40 | Cooler Master G550M | Fractal Desing Core 3000 | Acer Nitro RG270


#6 andrei

andrei
  • Dyskutant

  • 197 postów

Napisano 20 wrzesień 2020 - 21:08

Bardziej przydałby się filmik/screen z procesów które aktualnie są używane niż z wydajności.


  • 0

#7 Krzysko

Krzysko
  • Autor tematu
  • Gaduła

  • 312 postów
  • GG:1234949

Napisano 20 wrzesień 2020 - 21:30

Z tymi procesami to jest tak, że czasami się pokazuje bodajże "zdarzenia systemowe" czy jakoś tak i zużycie procesora 100% na tym procesie.

https://drive.google...ew?usp=drivesdk

Tu chyba tego nie widać akurat. Jutro jeszcze spróbuję nagrać ten proces.

Poza tym żaden inny proces czy uruchomiona aktualnie aplikacja nie powoduje 100% użycia procesora.

Użytkownik Krzysko edytował ten post 20 wrzesień 2020 - 21:36

  • 0

#8 andrei

andrei
  • Dyskutant

  • 197 postów

Napisano 20 wrzesień 2020 - 22:30

Nagraj filmik z wyłączonym epic game launcherem, bo aktualnie pobierałeś gierke albo aktualizacje do gry. Dodatkowo w tle masz aktualizacje zabezpieczeń z windows update.


Użytkownik andrei edytował ten post 20 wrzesień 2020 - 22:31

  • 0

#9 Krzysko

Krzysko
  • Autor tematu
  • Gaduła

  • 312 postów
  • GG:1234949

Napisano 21 wrzesień 2020 - 07:53

Świeży filmik. Tutaj nie ma znaczenia czy jest coś uruchomione czy nie. Uruchomienie czegokolwiek powoduje wysokie użycie procesora.

 

 

Trochę kiepska jakość ale ani lustrzanka ani telefon nie chcą nagrać lepiej...

 

bJBky7O.png

 

oFAf0Fz.png

 

RM7zC0G.png


Użytkownik Krzysko edytował ten post 21 wrzesień 2020 - 08:00

  • 0

AMD Ryzen 5 1600 AF | 2x8GB Adata XPG Spectrix D41 DDR4 3200MHz CL16 | ASRock Fatal1ty B450 Gaming K4 | PNY GTX 1660 SUPER XLR8 Gaming OC Edition | Kingston A2000 500GB NVMe | Crucial M550 128GB | Crucial MX100 128GB | WD Blue WD10EZEX 1TB | LG GH22NS40 | Cooler Master G550M | Fractal Desing Core 3000 | Acer Nitro RG270


#10 pendzel_3

pendzel_3
  • Maniak

  • 3117 postów

Napisano 21 wrzesień 2020 - 10:44

problem wysokiego zużycia procesora i lagowania pojawił się po zainstalowaniu gry dla testu i pograniu chwilę w nią, problem z trybem działania karty graficznej i dysku NVMe jest od początku.

 

Odpal jakaś bootowalną wersje linuxa z pendriva i zobacz jak wygląda tam sytuacja z PCI-E.

 

Ten xeon też z ali? masz możliwość sprawdzenia go na innej platformie? To by wiele wyjaśniło.


  • 0

Ryzen 7 1700@3,9GHz 1,34V ** Fortis 3 HE1425 v2 ** MSI B450-a pro ** Crucial ballistix sport LT@3533 c15 ** Zotac gtx 1070 amp! **

Vero M2 600W ** NVMe XPG SX8200 Pro  + HDD 1TB ** SPX M40 pure black/6x 1200 sigma pro*

<RAM>Na pytania typu"Czy dany ram będzie u mnie działał na pewno? Odp:na pewno są podatki i śmierć, zamawiaj z możliwością zwrotu</RAM>


#11 BlackCoffe

BlackCoffe
  • InBlue

  • 1052 postów
  • GG:17764395
  • Miejscowość:Warszawa

Napisano 21 wrzesień 2020 - 11:34

Dla mnie problem jest z prockiem.


  • 0

Człowiek jest kowalem swego szczęścia. Może dlatego znajdujemy się tak często między młotem, a kowadłem!

 

Lenovo Z50-70 ★i5 4210U★8GB RAM★NVIDIA GeForce 840M★ Win 8.1 64bit★

Lenovo G40-30 ★Celeron N2840★4 GB RAM★Win 8.1 64bit★
Lenovo 3000N200 ★Core2Duo T5250★1 GB RAM★Intel GMA 3100X★Win XP Prof 32bit★

#12 Krzysko

Krzysko
  • Autor tematu
  • Gaduła

  • 312 postów
  • GG:1234949

Napisano 21 wrzesień 2020 - 14:23

Tak, procek też z Ali. Niby dają rok gwarancji na płytę i procek ale ciężko się z nimi dogadać. Sprawdzić niestety nie mam gdzie. Jak nic nie pomoże to zamówię najtańszą płytę na allegro i przetestuję procek na niej i będę wiedział co jest grane. Jak będzie proc walnięty to płytę odeślę i zamówię drugi proc. Wieczorem jeszcze sprawdzę na Linuxie co tam pokaże.

 

Edit: po odpaleniu Ubuntu z pendrive i wyłączeniu komputera przestał działać... Z Ubuntu nic się nie dowiedziałem po za tym że tam też go "muliło". Teraz komp tylko się włącza, czarny ekran, nic nie piszczy, nic nie działa...


Użytkownik Krzysko edytował ten post 21 wrzesień 2020 - 18:41

  • 0

#13 andrei

andrei
  • Dyskutant

  • 197 postów

Napisano 21 wrzesień 2020 - 19:52

Zalecałbym zwrócić towar, procesor zdecydowanie uszkodzony avx.exe fail z tego roku sporo tematów, gdzie za każdym razem kończy się albo śmiercią procka, albo po prostu uszkodzeniem.


  • 0

#14 Krzysko

Krzysko
  • Autor tematu
  • Gaduła

  • 312 postów
  • GG:1234949

Napisano 21 wrzesień 2020 - 20:34

Na ryzyko zamówiłem E5 1607 V2 z Polski na sprawdzenie - nie wiem czy płyta obsługuje bo Chińczycy nic o tym nie piszą na aukcji. Zwrot za friko to nie będę stratny.


  • 0

AMD Ryzen 5 1600 AF | 2x8GB Adata XPG Spectrix D41 DDR4 3200MHz CL16 | ASRock Fatal1ty B450 Gaming K4 | PNY GTX 1660 SUPER XLR8 Gaming OC Edition | Kingston A2000 500GB NVMe | Crucial M550 128GB | Crucial MX100 128GB | WD Blue WD10EZEX 1TB | LG GH22NS40 | Cooler Master G550M | Fractal Desing Core 3000 | Acer Nitro RG270


#15 DEX66

DEX66
  • Dyskutant

  • 204 postów

Napisano 22 wrzesień 2020 - 10:44

RX 550 i 560 używają pcie x8

https://pl.msi.com/G...C/Specification


  • 0

Intel i3 8350K 4.0GHz @ 4.4GHz | Cooler Master MasterLiquid Lite 240 | Gigabyte Aorus Gaming K3 | Corsair Vengeance LPX 2x8GB 3000MHz | MSI GeForce GTX 1070 Ti GAMING 8G Gigabyte Radeon RX 580 GAMING 4GB | BIWIN A3 120GB | GoodRAM Iridium PRO 240GB | Western Digital Caviar Blue 1TB | SilentiumPC Vero L1 500W | SilentiumPC AR7 TG RGB | Samsung UE40J5200AW


#16 Krzysko

Krzysko
  • Autor tematu
  • Gaduła

  • 312 postów
  • GG:1234949

Napisano 23 wrzesień 2020 - 16:49

RX 550 i 560 używają pcie x8

https://pl.msi.com/G...C/Specification

 

No dobra, to kwestia grafiki rozwiązana, rozbebeszyłem swojego kompa i podłączyłem do niego. Niestety na stronie Asusa pokazuje tylko PCI-e 3.0 więc byłem przekonany, że ma działać w trybie x16.

 

Zaraz sprawdzę dysk tylko muszę od nowa windowsa zainstalować.

 

Edit: dysk na mojej płycie też działa w trybie x2 czyli chyba tak ma być, z dokładną specyfikacją tak jak wyżej z kartą graficzną - producent tylko podaje PCI-e 3.0...

 

Został problem z procesorem. Jutro powinienem mieć drugi.


Płyta padnięta... Dziś założyłem drugi procesor i taka sama sytuacja, komputer się włącza z czarnym ekranem, po 10s restart i dalej czarny ekran. Sprawdziłem jeszcze raz gniazdo przy zmianie procesora i piny niby proste. Chciał człowiek przycebulić to teraz musi bulić  :ups:


Użytkownik Krzysko edytował ten post 22 wrzesień 2020 - 18:57

  • 0

AMD Ryzen 5 1600 AF | 2x8GB Adata XPG Spectrix D41 DDR4 3200MHz CL16 | ASRock Fatal1ty B450 Gaming K4 | PNY GTX 1660 SUPER XLR8 Gaming OC Edition | Kingston A2000 500GB NVMe | Crucial M550 128GB | Crucial MX100 128GB | WD Blue WD10EZEX 1TB | LG GH22NS40 | Cooler Master G550M | Fractal Desing Core 3000 | Acer Nitro RG270


#17 BlackCoffe

BlackCoffe
  • InBlue

  • 1052 postów
  • GG:17764395
  • Miejscowość:Warszawa

Napisano 23 wrzesień 2020 - 19:52

Chytry dwa razy traci :P ;) 


  • 0

Człowiek jest kowalem swego szczęścia. Może dlatego znajdujemy się tak często między młotem, a kowadłem!

 

Lenovo Z50-70 ★i5 4210U★8GB RAM★NVIDIA GeForce 840M★ Win 8.1 64bit★

Lenovo G40-30 ★Celeron N2840★4 GB RAM★Win 8.1 64bit★
Lenovo 3000N200 ★Core2Duo T5250★1 GB RAM★Intel GMA 3100X★Win XP Prof 32bit★

#18 Krzysko

Krzysko
  • Autor tematu
  • Gaduła

  • 312 postów
  • GG:1234949

Napisano 24 wrzesień 2020 - 17:44

Może coś jednak z tego będzie  :roll:  ten sam procesor co zaliczył AVX fail.

 

1GPDqIR.jpg


Płyta na jednej kości wstaje bez problemu i wszystko działa. Sprawdziłem każdą kość osobno memtestem po mniej więcej 1,5h testu na kość i na żadnej nie wyskoczyły błędy. IPDT przechodzi w całości.

Na 2 kościach działa, memtest leci od 2,5h i nie ma błędów. IPDT jw.

Na 3 kościach płyta wstaje, system się włącza ale procesor łapie faila na teście IPDT i w Menadżerze zadań w zakładce Wydajność po kliknięciu na pamięć w miejscu gdzie powinna być pokazana szybkość pamięci, użyte gniazda etc. nie ma nic. Memtesta jeszcze nie puszczałem na 3 kościach.

Na 4 kościach płyta wstanie jak jej się zechce.

 

Suma summarum wygląda na to, że płyta jest walnięta bo na drugim procesorze dzieją się te same rzeczy. Dzięki wszystkim za pomoc, jeśli coś jeszcze wykminię to dopiszę.


  • 0

AMD Ryzen 5 1600 AF | 2x8GB Adata XPG Spectrix D41 DDR4 3200MHz CL16 | ASRock Fatal1ty B450 Gaming K4 | PNY GTX 1660 SUPER XLR8 Gaming OC Edition | Kingston A2000 500GB NVMe | Crucial M550 128GB | Crucial MX100 128GB | WD Blue WD10EZEX 1TB | LG GH22NS40 | Cooler Master G550M | Fractal Desing Core 3000 | Acer Nitro RG270


#19 Rustic123

Rustic123
  • Amator

  • 35 postów

Napisano 03 październik 2020 - 18:52

Siemka, żyjesz jeszcze? mam aktualnie podobnie jak ty co zrobiłeś co padło?


  • 0

#20 Krzysko

Krzysko
  • Autor tematu
  • Gaduła

  • 312 postów
  • GG:1234949

Napisano 03 październik 2020 - 20:52

No ja żyję, komputer też ale działa tylko na jednej kości. Wsadzając 2 chwilę działa ok a później dalej dzieją się cyrki. Memtest niestety na domyślnych ustawieniach nie wykazuje błędów, na wszystkich kościach test leciał ponad 13h, przeszedł test 4x pozytywnie. Jak będę miał wolną gotówkę zamówię nową płytę główną ale z Polski (ale chińską oczywiście 8-)) i przetestuję wtedy jeszcze raz wszystko. Niestety z dearfriendami się nie dogadałem, już nawet przestali czytać ode mnie wiadomości także ten rok gwarancji to o kant stołu rozbić, nawet support aliexpress nie pomógł ponieważ minął termin założenia sporu...


  • 0

AMD Ryzen 5 1600 AF | 2x8GB Adata XPG Spectrix D41 DDR4 3200MHz CL16 | ASRock Fatal1ty B450 Gaming K4 | PNY GTX 1660 SUPER XLR8 Gaming OC Edition | Kingston A2000 500GB NVMe | Crucial M550 128GB | Crucial MX100 128GB | WD Blue WD10EZEX 1TB | LG GH22NS40 | Cooler Master G550M | Fractal Desing Core 3000 | Acer Nitro RG270





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych