Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

[i7 6700k] 100 stopni po sekundzie testów?!

i7 6700k throttling 100stopni

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 Pafanx

Pafanx
  • Amator

  • 71 postów

Napisano 18 wrzesień 2020 - 20:00

Wszystko tak, jak w temacie..

Procesor daje takie same temperatury zarówno w occt jak i w HWmonitor. Jeden, dwa rdzenie mają 100stopni, natomiast reszta 85-95.

W idle cpu  ma około 40 stopni

niżej reszta informacji, proszę o poradę, co jeszcze mógłbym zrobić...

1.Konfiguracja komputera: MSI Z270 Tomahawk, I7 6700k, Zasilacz CoolerMaster 550W Bronze, EVGA GTX 1070,Pamięć RAM-  HyperX Predator 2x8GB 3200 cl16, G.Skill Ripjaws 2x8GB 3400 cl18, natomiast wszystkie pamięci są ustawione po parametrach HyperX, Phanteks Eclipse P300, chłodzenie Fera 2 z wentylatorami po obu stronach radiatora oraz dodatkowe dwa wentylatory są umieszczone kolejno z przodu oraz z tyłu obudowy, pasta Kryonaut 

 

2.System operacyjny: W10 Professional 64bit

 

3.Zmiany wprowadzone w systemie i sprzęcie przed wystąpieniem kłopotów: brak...

 

4.Używany program antywirusowy:Windows Defender

 

5.Wykonane czynności w celu naprawy problemu:

Wymiana pasty na nową

Ustawienie stałego napięcia na 1,25V

Ustawienie na sztywno wszystkich wentylatorów na 100% mocy

Zmniejszenie zegarów na rdzeniu do 3000 mhz, wtedy temperatura osiągała 85 stopni

Aktualizacja BIOS-u

Reset BIOS-u

 


  • 0

#2 BlackCoffe

BlackCoffe
  • InBlue

  • 1065 postów
  • GG:17764395
  • Miejscowość:Warszawa

Napisano 18 wrzesień 2020 - 20:24

A w BIOSie jaką masz temperaturę procka?


  • 1

Człowiek jest kowalem swego szczęścia. Może dlatego znajdujemy się tak często między młotem, a kowadłem!

 

Lenovo Z50-70 ★i5 4210U★8GB RAM★NVIDIA GeForce 840M★ Win 8.1 64bit★

Lenovo G40-30 ★Celeron N2840★4 GB RAM★Win 8.1 64bit★
Lenovo 3000N200 ★Core2Duo T5250★1 GB RAM★Intel GMA 3100X★Win XP Prof 32bit★

#3 janek20

janek20
  • Zapaleniec

  • 1230 postów

Napisano 18 wrzesień 2020 - 20:25

Procesor był rozscinany? Masz go od nowości?
  • 1

#4 Pafanx

Pafanx
  • Autor tematu
  • Amator

  • 71 postów

Napisano 18 wrzesień 2020 - 20:46

A w BIOSie jaką masz temperaturę procka?

W BIOS-ie jest 32-25st.
Procesor nie jest ze mną od nowości, raczej nie był delidowany, silikon i ihs wygląda na stan fabryczny, natomiast nie mam stuprocentowej pewności. Mam go około półtorej roku. Najgorsze, że nie jestem w stanie wskazać, od kiedy usterka wystepuje- wyszło dopiero dzisiaj przy testowaniu,wcześniej nie używałem na nim żadnych obciążających aplikacji. Oczywiście jedynie po odkupieniu go półtorej roku temu- wtedy osiągał max 77 stopni

Wysłane z mojego ONEPLUS A6003 przy użyciu Tapatalka

Dodam jeszcze, że po rozpoczęciu stress testu procesor przez jakieś dwie trzy minuty trzyma zegary po czym zaczyna bardzo powoli throttlować w dosyć dziwny sposób, mianowicie na zmianę spadają zegary coraz bardziej po czym znowu wchodzą na max częstotliwość.
Ciężko jest mi uwierzyć w to,że procesor rzeczywiście osiąga taką temperaturę, po pierwszych testach, gdy zdecydowałem się ponownie nałożyć pastę, dotknalem procesora i był mniej ciepły niż GPU, które wyświetlało tylko pulpit :/
No ale cóż, może po prostu zdążył ostygnąć szybciej niż grafika..

Użytkownik Pafanx edytował ten post 18 wrzesień 2020 - 20:57

  • 0

#5 BlackCoffe

BlackCoffe
  • InBlue

  • 1065 postów
  • GG:17764395
  • Miejscowość:Warszawa

Napisano 18 wrzesień 2020 - 20:55

Temperatura w BIOSie jak dla mnie jest tą prawdziwą, programy mogą się mylić. 


  • 0

Człowiek jest kowalem swego szczęścia. Może dlatego znajdujemy się tak często między młotem, a kowadłem!

 

Lenovo Z50-70 ★i5 4210U★8GB RAM★NVIDIA GeForce 840M★ Win 8.1 64bit★

Lenovo G40-30 ★Celeron N2840★4 GB RAM★Win 8.1 64bit★
Lenovo 3000N200 ★Core2Duo T5250★1 GB RAM★Intel GMA 3100X★Win XP Prof 32bit★

#6 Pafanx

Pafanx
  • Autor tematu
  • Amator

  • 71 postów

Napisano 18 wrzesień 2020 - 21:01

Temperatura w BIOSie jak dla mnie jest tą prawdziwą, programy mogą się mylić.

Czy masz może jakaś sugestie jak w takim razie ten temat "ugryźć"? Wentylatory kręcą się jak oszalałe, zarówno po odpaleniu occt jak i prime
Ja już nie mam pomysłu....

Wysłane z mojego ONEPLUS A6003 przy użyciu Tapatalka


  • 0

#7 BlackCoffe

BlackCoffe
  • InBlue

  • 1065 postów
  • GG:17764395
  • Miejscowość:Warszawa

Napisano 18 wrzesień 2020 - 21:46

Spróbuj jeszcze sprawdzić temperatury w HWInfo64 i daj screen tutaj [zakładka Sensors]. 


  • 0

Człowiek jest kowalem swego szczęścia. Może dlatego znajdujemy się tak często między młotem, a kowadłem!

 

Lenovo Z50-70 ★i5 4210U★8GB RAM★NVIDIA GeForce 840M★ Win 8.1 64bit★

Lenovo G40-30 ★Celeron N2840★4 GB RAM★Win 8.1 64bit★
Lenovo 3000N200 ★Core2Duo T5250★1 GB RAM★Intel GMA 3100X★Win XP Prof 32bit★

#8 Pafanx

Pafanx
  • Autor tematu
  • Amator

  • 71 postów

Napisano 19 wrzesień 2020 - 08:36

Nie więcej niż 15 sekund testu(prime95, small data set):

WEajtIO.pngZauważyłem też, że po wyłączeniu stress testu niemalże po sekundzie temperatura CPU wraca spowrotem do normalnej temperatury, a właściwie to nawet jest sporo od niej niższa:

TWzPK3T.png


  • 0

#9 sznib

sznib
  • buzujolidrinker

  • 1176 postów

Napisano 19 wrzesień 2020 - 09:28

raczej nie był delidowany,

 

I tu może być pies pogrzebany. Procek już wiekowy, pasta pod IHS mogła zaschnąć i stąd te temperatury. Jedyne lekarstwo - delid.


  • 0

Ryzen 3600*Asus Crosshair VI Hero*16GB Crucial Ballistix AT 3200*Asus RTX 2060Super Dual*SSD!1: Toshiba Q Pro 256GB, SSD2: Intel 520 120GB, SSD3: Adata DP910 1TB, HDD:  Seagate Iron Wolf 3TB*BeQuiet Straight Power 10 500W*Antec Solo II*Philips 328P*Logitech K270*Logitech G900*


#10 BlackCoffe

BlackCoffe
  • InBlue

  • 1065 postów
  • GG:17764395
  • Miejscowość:Warszawa

Napisano 19 wrzesień 2020 - 12:17

Pokaż screen z CrystalDiskInfo, jedna rzecz mnie się nie podoba i chce to sprawdzić.


  • 0

Człowiek jest kowalem swego szczęścia. Może dlatego znajdujemy się tak często między młotem, a kowadłem!

 

Lenovo Z50-70 ★i5 4210U★8GB RAM★NVIDIA GeForce 840M★ Win 8.1 64bit★

Lenovo G40-30 ★Celeron N2840★4 GB RAM★Win 8.1 64bit★
Lenovo 3000N200 ★Core2Duo T5250★1 GB RAM★Intel GMA 3100X★Win XP Prof 32bit★

#11 Pafanx

Pafanx
  • Autor tematu
  • Amator

  • 71 postów

Napisano 19 wrzesień 2020 - 14:14

Tutaj zrzut z dysku scticte systemowego, dwa pozostałe dyski są spięte w RAID i służą głównie do przechowywania gier

faktycznie zauważyłem że jeden dysk jest w złej kondycji

ZQlIWnM.png

Pozostałe dyski(niesystemowe):

JEI89qh.png

 

rb1DdUG.png


  • 0

#12 BlackCoffe

BlackCoffe
  • InBlue

  • 1065 postów
  • GG:17764395
  • Miejscowość:Warszawa

Napisano 19 wrzesień 2020 - 14:21

Twój dysk D co jest na ostatnim screenie jest umierający, dużo realokowanych sektorów [parametr 05] plus jeszcze sektory niestabilne [C5] i uszkodzone, których nie da się naprawić [C6]. Zrób kopie danych z tego dysku i kup nowy. 


Użytkownik BlackCoffe edytował ten post 19 wrzesień 2020 - 14:22

  • 1

Człowiek jest kowalem swego szczęścia. Może dlatego znajdujemy się tak często między młotem, a kowadłem!

 

Lenovo Z50-70 ★i5 4210U★8GB RAM★NVIDIA GeForce 840M★ Win 8.1 64bit★

Lenovo G40-30 ★Celeron N2840★4 GB RAM★Win 8.1 64bit★
Lenovo 3000N200 ★Core2Duo T5250★1 GB RAM★Intel GMA 3100X★Win XP Prof 32bit★

#13 janek20

janek20
  • Zapaleniec

  • 1230 postów

Napisano 19 wrzesień 2020 - 20:04

W BIOS-ie jest 32-25st. Procesor nie jest ze mną od nowości, raczej nie był delidowany,

A ja myślę ze był delid ,skoro 1.25v i taki kosmos ;)


  • 0





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: i7, 6700k, throttling, 100stopni

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych