Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Scinki w grach niezaleznie od fps na i5 9700k i rtx 2070 super


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
45 odpowiedzi w tym temacie

#41 wolins

wolins
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 17 postów

Napisano 17 wrzesień 2020 - 22:17

Panowie poczytałem trochę i znalazłęm wspólną zależność . wkleje cytat z innego forum. 

 

Witam,

mam pewien problem. Ostatnio postawiłem system Windows 10 na nowym dysku NVME Samsung 970 EVO 500GB. I od tej pory doświadczam w grach (m.in. Assassin's Creed Oddysey, Wiedźmin 3) stutteringu (ścinki na 0,5 sekundy) podczas obracania kamerą i chodzeniu po świecie. Mam wrażenie jakby te lagi były spowodowane doczytywaniem świata. Co ważne lagi te występują kiedy uruchomię kilka programów (powiedzmy Discorda, Steama, Origina i Mozillę) i puszczę grę. Dziwne, że po zamknięciu ww. programów lagi nie ustępują. Na świeżym kompie zaraz po uruchomieniu lagi te nie występują. Wcześniej system działał na Crucial MX300 525GB i problem ten nie występował. Crucial ten dalej jest podłączony do kompa, ale instalacja na nim gier nic nie pomaga

- na nim ścinki też występują. Dyski podłączone raczej dobrze, tzn. żeby NVME nie blokował SATA. Proszę o pomoc, bo nie mam pomysłu, czego to może być wina.


Cytat od kolegi z forum - Nie sprawdzony - "NVME rozjeżdża procesor (obciąża) i np. w ryzenach zajmuje wszystkie linie pcie dla nvme i sata/mostka. Jak dasz do pcie to znowu wszystkie wolne dla urządzeń pcie. Oczywiście linie na procesorze."

 

Może ktoś się wypowie bardziej sensownie bo też jestem tym zainteresowany - Miałem właśnie zamówić ssd m2 i zastanawiam się czy nie zrezygnować z zakupu NVME.


I poszukałęm podobnych sytuacji i dochodzę do wniosku ze winowajcą moze być dysk nvme


dysk aktualnie mam podpięty pod drugie złącze m.2 (to pod kartą graficzną) z racji ze producent dorzucił radioator który ładnie maskuje dysk i odprowadza temperatury . Jutro przepne dysk pod 1 złaczę i zobacze czy to coś da . Ewentualnie wyraźcie swoją opinię czy słyszeliście o podobnych przypadkach ? 


  • 0

#42 Didox

Didox
  • Entuzjasta

  • 682 postów
  • Miejscowość:Katowice

Napisano 17 wrzesień 2020 - 22:34

Ciesze się że dalej walczysz! O to chodzi!  :D

 

Tutaj nie mam doświadczenia bo nigdy nie testowałem różnicy ale na papierze coś mi sie nie zgadza. Napisałeś że masz podłączony dysk pod drugie złącze m2. Na stronie producenta:

8 SATA3, 2 Ultra M.2 (PCIe Gen3 x4 & SATA3)

Czyli to drugie działa na SATA i z prędkością SATA? Choć wtedy nie pasowałoby do wyników dysku które wcześniej prezentowałeś. Jakoś tu mi się lampka świeci bo ostatnio czytałem kwestie związane ze swoją MOBO to też natrafiłem na info że na drugim złączy dysk działa jak ten SATA. Może ktoś bardziej obeznany potwierdzi.


  • 0

"To boldly go where no one has gone before"


#43 wrobel_krk

wrobel_krk
  • Entuzjasta

  • 519 postów
  • Miejscowość:Kraków

Napisano 17 wrzesień 2020 - 22:35

Ale po co by dawali radiator do dysku na sata, raczej radiator jest na nvme


  • 0

| Ryzen 7 3700x @4.375Ghz | MSI B450-A PRO MAX | Gainward GTX 1650 Super | 2x8gb Patriot Viper @3400 cl16 |

| Adata XPG SX8200 PRO 512GB | SilentiumPC Supremo L2 Gold 550W | SilentiumPC Signum SG1 TG |

| AIO Cooler Master ML240 |


#44 Didox

Didox
  • Entuzjasta

  • 682 postów
  • Miejscowość:Katowice

Napisano 17 wrzesień 2020 - 22:41

Fakt wróbel, w sumie nie zwróciłem na to uwagi że pierwszy jest "goły"  :roll:  Ale co nie zmienia faktu/pytania czy podpięcie pod inny slot powoduje problemy.

 

https://www.asrock.c...e4/index.pl.asp


  • 0

"To boldly go where no one has gone before"


#45 wolins

wolins
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 17 postów

Napisano 17 wrzesień 2020 - 22:48

Przechwytywanie.jpg

teoretycznie oba są takie same


Juz dziś nie mam siły z tym sie bawić ale jednak nie poddam sie tak szybko ! :D


  • 0

#46 BlackCoffe

BlackCoffe
  • InBlue

  • 1077 postów
  • GG:17764395
  • Miejscowość:Warszawa

Napisano 18 wrzesień 2020 - 07:43

A ja się zastanawiam nad takimi dwoma sprawami. Była ostatnio aktualizacja 10, która powodowała włączenie częstej defragmentacji dysku a jak wiadomo to nie jest zdrowe dla SSD. Podobno niedawno co wypuścili łatkę, która to naprawia, ale lepiej to sprawdź.
Druga rzecz - masz możliwość przetestować swój dysk w innym komputerze?
Bo jeżeli na innym kompie będzie tak samo to może wskazywać na uszkodzony dysk. A jeżeli będzie ok to albo to wina płyty będzie albo procka.
  • 1

Człowiek jest kowalem swego szczęścia. Może dlatego znajdujemy się tak często między młotem, a kowadłem!

 

Lenovo Z50-70 ★i5 4210U★8GB RAM★NVIDIA GeForce 840M★ Win 8.1 64bit★

Lenovo G40-30 ★Celeron N2840★4 GB RAM★Win 8.1 64bit★
Lenovo 3000N200 ★Core2Duo T5250★1 GB RAM★Intel GMA 3100X★Win XP Prof 32bit★




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych