Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Nie mogę uruchomić zainstalowanego wczoraj systemu Windows 10


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1 odpowiedź w tym temacie

#1 Muchol

Muchol
  • Amator

  • 33 postów

Napisano 12 sierpień 2020 - 20:00

No wiec udało mi się wczoraj zaktualizować system Windows 8.1 do Windows 10 pro. Śmigało to wszystko do momentu w którym chciałem podłączyć nowo zakupiony dysk SSD. Podłączyłem go pod zasilacz oraz wolny slot na płycie jak należy jednak ten nie był nigdzie wykrywany. No wiec kombinowałem dalej, próbując zmienić kabel sata myśląc że to może on jest uszkodzony. Podpiąłem więc ten nowy kabel i mówię zobaczymy teraz. Odpalam komputer a tam ukazuje się piękny czarny ekran z napisem "An operating system wasn’t found. Try disconnecting any drives that don’t contain an operating system. Press Ctrl+Alt+Del to restart".

Tutaj uwaga bo będzie długi dokladny opis jak próbowałem to naprawić z pomocą płyty instalacyjnej win 8.1 co być może w ogole nie jest w ogóle istotnie. Natomiast jeśli jest to zapraszam do lektury :D

Posiadam płytę instalacyjna od win 8.1 więc podłączyłem ja pod naped(zmieniając wcześniej w biosie bootowanie z płyty jako 1) tym razem wyskakuje mi komunikat "prezes aby key to boot from CD od DVD. No wiec klikam ale efektu brak. Czytam w internecie żeby zrestartować  kompa i klikać przycisk backspace no i fajnie odpalił mi się instalator systemu win 8. Wybieram język, godzinę klawiaturę i dalej. W kolejnym kroku do wyboru mam dwie opcje - napraw komputer lub zainstaluj system, wybieram napraw. Tym razem do wyboru mam trzy opcje: kontynuuj - przejdź do systemu Windows 10 pro \ rozwiąż problemy \ wyłącz komputer. Rozsądek każe więc wybrać opcję kontynuowania i przejścia na win10:) tak też robię komputer uruchamia się ponownie a na ekranie mam znów nieszczęsny napis press aby key to boot from cd\dvd.... Jak poprzednio tak i teraz żaden przycisk na mojej klawiaturze nie reaguje. Przechodzę więc jeszcze raz do i instalatora systemu win8, tym razem wybieram opcje odśwież komputer wybieramy system Windows 10pro chwilę czekam by dowiedzieć się że podczas odświeżania wystąpił problem oraz że nie wprowadzono żadnych zmian. Klikam więc anuluj i wybieram teraz z listy opcje zaawansowane naprawa podczas uruchomienia, tym razem wyskakuje komunikat iż program ten nie mógł naprawić komputera. Próbowałem też przywracania systemu odzyskiwania obrazu systemu - oba nie pomagaja, również i w tym miejscu wyskakują jakieś błędy. 

Reasumując robiłem wszystko (prócz uruchamiania wiersza poleceń) co można było zrobić przy pomocy instalki windowsa 8.1 Co mogę próbować zrobić jeszcze - nie mam pojęcia dlatego też jestem tutaj z tym tematem:)


​​​​​​​Szukam dobrej duszy która pomoże mi się z tym uporać bo sam już nie wiem co mam robić. Mógłbym chyba zainstalować system od nowa ale już się na tamtym "urzadzilem" więc szkoda jest mi to robić.
  • 0

#2 sebki1

sebki1
  • Maniak

  • 2310 postów
  • Miejscowość:Mysłowice
  • 3DMark 06:13100

Napisano 13 sierpień 2020 - 06:35

Na tym nowo zakupionym dysku SSD jest system czy jest ot tylko dodatkowy dysk ? Jesli na dysku SSD nie ma systemu to tylko zmieniasz w biosie kolejke bootowania na stary dysk.

Jesli zakupiles nowy dysk SSD i chcesz zeby z niego odpalal sie system to czeka Cie instalacja Windowsa od nowa :)


  • 2

CPU: INTEL CORE 2 QUAD Q6600 2.4 GHZ +  SILENTIUM SPARTAN 3 LT HE1012: MOBO: GIGABYTE GA-P31-ES3G IP31 S775 BOX RAM: GOODRAM 2GB DDR-2 800 + 2GB DDR-2 800 SSD: SAMSUNG 850 PRO 256 GB HDD: SAMSUNG HD502HI 500 GB 16 MB SATA-2, TOSHIBA HDWD120 2 TB: ASUS BW-16D1HT SATA BOX:

GPU: MSI GTX 750 Ti 2 GB OS: WINDOWS 7 PRO 64 BIT: PSU: XFX CORE 550w: FEVER AC09A-BK/BK ACHILLES PPFC400 LCD: ACER PREDATOR 24" XB240H





Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych