Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Przerwania systemowe


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 bauwan

bauwan
  • Nowicjusz

  • 8 postów

Napisano 28 lipiec 2020 - 09:45

Cześć, 

ostatnio zauważyłem że komputer czasem łapię mikro ścinki np. po odpaleniu menedżera zadań. W czasie tej ścinki proces Przerwania systemowe wykorzystuje procesor w 70-100%. Wgrałem od nowa system i zainstalowałem tylko sterowniki od chipsetu,grafy i dźwięku i nadal jest to samo.

 

Parametry komputera:

Ryzen 1300X bez oc

RX580 4Gb bez oc/uv

2x 4gb 2133 oc na 2933 cl18

HDD 1TB 7200

Zasilacz 400w be quiet pure power 10

 

Co to mogłoby być? Procesor sprawdzałem i wszystkie piny są proste, dla pewności wyjąłem i włożyłem go ponownie, wszystkie kable zasilające też się dobrze trzymają.

 


  • 0

#2 worm

worm
  • π

  • 11348 postów

Napisano 28 lipiec 2020 - 09:58

W jakiej kondycji jest dysk twardy? Sprawdzałeś pełny skan w HD Tune? Pokaż wynik Smart z Crystal Disk Info.


  • 0

Moderator / Ekspert działów: Kącik retro komputerów / Pełne zestawienie Ekspertów


#3 BlackCoffe

BlackCoffe
  • InBlue

  • 711 postów
  • Miejscowość:Warszawa

Napisano 28 lipiec 2020 - 10:15

Masz możliwość pożyczenia od kogoś kości RAM do podmiany i testów?


  • 0

Człowiek jest kowalem swego szczęścia. Może dlatego znajdujemy się tak często między młotem, a kowadłem!

 

Lenovo Z50-70 ★i5 4210U★8GB RAM★NVIDIA GeForce 840M★ Win 8.1 64bit★

Lenovo G40-30 ★Celeron N2840★4 GB RAM★Win 8.1 64bit★
Lenovo 3000N200 ★Core2Duo T5250★1 GB RAM★Intel GMA 3100X★Win XP Prof 32bit★

#4 bauwan

bauwan
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 8 postów

Napisano 28 lipiec 2020 - 11:54

Na ten moment nie mam możliwości sprawdzenia czy to wina kości. Memtest'a kości przechodzą bez żadnych problemów, pełen skan dysku HDTune również. Tutaj screen z CrystalDiskInfo

 

4ab3e762ecb9f.jpg


Użytkownik bauwan edytował ten post 28 lipiec 2020 - 12:05

  • 0

#5 BlackCoffe

BlackCoffe
  • InBlue

  • 711 postów
  • Miejscowość:Warszawa

Napisano 28 lipiec 2020 - 12:20

Dysk wygląda zdrowo jak dla mnie. 


Pokaż screen z HWInfo64 po ok 15min normalnej pracy z zakładki Sensors.


  • 0

Człowiek jest kowalem swego szczęścia. Może dlatego znajdujemy się tak często między młotem, a kowadłem!

 

Lenovo Z50-70 ★i5 4210U★8GB RAM★NVIDIA GeForce 840M★ Win 8.1 64bit★

Lenovo G40-30 ★Celeron N2840★4 GB RAM★Win 8.1 64bit★
Lenovo 3000N200 ★Core2Duo T5250★1 GB RAM★Intel GMA 3100X★Win XP Prof 32bit★

#6 bauwan

bauwan
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 8 postów

Napisano 28 lipiec 2020 - 12:48

Pootwierałem kilkukrotnie menedżer zadań i widziałem przez ułamek sekundy że znowu były przerwania systemowe 100% użycia procesora, ale widzę że HWinfo tego nie wyłapało

354b5af312501.png


  • 0

#7 BlackCoffe

BlackCoffe
  • InBlue

  • 711 postów
  • Miejscowość:Warszawa

Napisano 28 lipiec 2020 - 13:09

65 stopni przy zwykłej pracy to za dużo trochę dla procka, warto wymienić pastę termoprzewodzącą. 


  • 0

Człowiek jest kowalem swego szczęścia. Może dlatego znajdujemy się tak często między młotem, a kowadłem!

 

Lenovo Z50-70 ★i5 4210U★8GB RAM★NVIDIA GeForce 840M★ Win 8.1 64bit★

Lenovo G40-30 ★Celeron N2840★4 GB RAM★Win 8.1 64bit★
Lenovo 3000N200 ★Core2Duo T5250★1 GB RAM★Intel GMA 3100X★Win XP Prof 32bit★

#8 bauwan

bauwan
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 8 postów

Napisano 28 lipiec 2020 - 13:17

Była wymieniana ostatnio. Poddasze, 30stopni i buda z szybą robią swoje. Przy pełnym obciążeniu raczej nie wychodzi powyżej 80 stopni, wiec myśle ze nie jest tak zle jeśli chodzi o temperatury.
  • 0

#9 BlackCoffe

BlackCoffe
  • InBlue

  • 711 postów
  • Miejscowość:Warszawa

Napisano 28 lipiec 2020 - 13:31

Windows jest oryginalny?


  • 0

Człowiek jest kowalem swego szczęścia. Może dlatego znajdujemy się tak często między młotem, a kowadłem!

 

Lenovo Z50-70 ★i5 4210U★8GB RAM★NVIDIA GeForce 840M★ Win 8.1 64bit★

Lenovo G40-30 ★Celeron N2840★4 GB RAM★Win 8.1 64bit★
Lenovo 3000N200 ★Core2Duo T5250★1 GB RAM★Intel GMA 3100X★Win XP Prof 32bit★

#10 bauwan

bauwan
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 8 postów

Napisano 28 lipiec 2020 - 13:45

Tak, oryginalny. Dwa dni temu pobrany ze strony MS i wgrany na nowo z wszystkimi aktualizacjami
  • 0

#11 thomyroke

thomyroke
  • Dyskutant

  • 153 postów

Napisano 28 lipiec 2020 - 16:18

Skoro pobrany 2 dni temu, to założę się że masz 10 w wersji 2004, spróbuj na wersji 1909.
  • 0

#12 bauwan

bauwan
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 8 postów

Napisano 01 sierpień 2020 - 15:24

Dzisiaj znowu pojawił się problem. Zostawiłem komputer z włączonym pobieraniem, po ok. 2h odpaliłem YT i po włączeniu wideo kursor na chwilę się zaciął, po czym znowu zaczął działać i jak odpaliłem kolejną kartę to dźwięk się zniekształcił i pojawił się czarny ekran, a na płycie zapaliło się światełko od CPU. Macie jakieś pomysły jak zdiagnozować co jest przyczyną? System działał tak samo przed formatem i wgraniem 2004.

 

W monitorze niezawodności jest coś takiego:

Opis

Problem dotyczący sprzętu spowodował, że system Windows przestał działać poprawnie.
 
Sygnatura problemu
Nazwa zdarzenia problemu: LiveKernelEvent
Kod: 141

Użytkownik bauwan edytował ten post 01 sierpień 2020 - 15:30

  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych