Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Kilkusekundowe freeze'y podczas grania

gtx 1070 msi 6500

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
14 odpowiedzi w tym temacie

#1 Adam19

Adam19
  • Amator

  • 26 postów

Napisano 21 lipiec 2020 - 13:31

Cześć, mam pewien problem z dosyć częstymi freeze'ami podczas grania w AC: syndicate lub origins w rozdzielczości 1440p. Wcześniej były zauważalne spadki klatek w zależności od lokacji, ale teraz to kilkusekundowe zawieszanie się obrazu. Temperatury podczas grania dla CPU: ok.60°C, a dla GPU: ok. 70°C. Zauważyłem też, że podczas tych kilkusekundowych zacięć, użycie CPU osiąga 100% podczas gdy zużycie GPU 0%. Dodam też, że gry od początku zainstalowane są na HDD.

Specyfikacja:
CPU: i5-6500 (box'owe chłodzenie)
GPU: msi 1070 gaming X
RAM: HyperX FURY 8GB (2x4GB) DDR4 2133MHz CL14

HDD: Dysk Western Digital Caviar Blue 1 TB

 

Z góry dziękuję za pomoc


  • 0

#2 BlackCoffe

BlackCoffe
  • InBlue

  • 977 postów
  • Miejscowość:Warszawa

Napisano 21 lipiec 2020 - 14:32

Podaj markę i moc swojego zasilacza.
  • 0

Człowiek jest kowalem swego szczęścia. Może dlatego znajdujemy się tak często między młotem, a kowadłem!

 

Lenovo Z50-70 ★i5 4210U★8GB RAM★NVIDIA GeForce 840M★ Win 8.1 64bit★

Lenovo G40-30 ★Celeron N2840★4 GB RAM★Win 8.1 64bit★
Lenovo 3000N200 ★Core2Duo T5250★1 GB RAM★Intel GMA 3100X★Win XP Prof 32bit★

#3 Adam19

Adam19
  • Autor tematu
  • Amator

  • 26 postów

Napisano 21 lipiec 2020 - 14:50

Zasilacz to XFX TS 550W.

Natomiast zrobiłem test na najżniszych ustawieniach graficznych i nadal to samo. Dodatkowo zwróciłem uwagę jeszcze na pracę dysku i podczas tych zacięć pokazuje też 0%


  • 0

#4 krzyhox

krzyhox
  • I'm a mysterious person

  • 3073 postów

Napisano 21 lipiec 2020 - 15:43

No to najprawdopodobniej wina dysku. Zrób test dysku.


  • 0

Cpu:Ryzen 3600/4.4ghz 1.25v Cłodzenie:SilentiumPC Fortis 3 EVO ARGB,Gpu: Asus Radeon RX 570 

Mobo:MSI B450-Tomahawk Ram:Ballistix Sport LT, 16GB, 3000MHZ/3600 cl16 Psu:SilentiumPC Vero L1 600W Dysk:Plextor 256GB M.2 PCIe NVMe M9PeG,Obudowa:Fractal Design Define R5

Lenovo B50-80

 


#5 Adam19

Adam19
  • Autor tematu
  • Amator

  • 26 postów

Napisano 21 lipiec 2020 - 15:49

Sprawdziłem dysk wczoraj hd tune'em i wyszło, że wszystko jest ok. 

Dodam też, że nie ma takich zacięć w valorancie.


Użytkownik Adam19 edytował ten post 21 lipiec 2020 - 15:52

  • 0

#6 BlackCoffe

BlackCoffe
  • InBlue

  • 977 postów
  • Miejscowość:Warszawa

Napisano 21 lipiec 2020 - 16:08

Masz możliwość podmiany zasilacza na inny również markowy?
Pokaż mimo wszystko screen z CrystalDiskInfo.
  • 0

Człowiek jest kowalem swego szczęścia. Może dlatego znajdujemy się tak często między młotem, a kowadłem!

 

Lenovo Z50-70 ★i5 4210U★8GB RAM★NVIDIA GeForce 840M★ Win 8.1 64bit★

Lenovo G40-30 ★Celeron N2840★4 GB RAM★Win 8.1 64bit★
Lenovo 3000N200 ★Core2Duo T5250★1 GB RAM★Intel GMA 3100X★Win XP Prof 32bit★

#7 Adam19

Adam19
  • Autor tematu
  • Amator

  • 26 postów

Napisano 21 lipiec 2020 - 16:33

Niestety nie mam takiej możliwości. Poniżej wklejam link do zdjęcia:

https://ibb.co/zNPPfMT


  • 0

#8 xardas228

xardas228
  • Amator

  • 47 postów
  • Miejscowość:Łódź

Napisano 21 lipiec 2020 - 16:39

Przeczytaj drugi podpunkt i sprawdź czy też nie masz tego problemu: https://android.com....e-internet-gry/


  • 0

MSI Z97 Gaming 3| TG-3468 V2 | Intel Core i5-4690k+ Xigmatek Gaia 1283+Enermax Cluster UCCL 12| Kingston HyperX DDR3 2x8GB 2400Mhz CL11 Savage | Gigabyte GTX 1660 SUPER OC 6GB | SPC Vero L3 600 W |PNY XLR8 CS3030 1TB|Fractal Design Core 3000|BENQ GL2760HE|Samsung P2270HD|Acer V226HQL|Sharkoon Skiller MECH SGK3 RGB Kailh Red+SPC Gear KC104 Pudding DBL Shot PBT|Motorola One


#9 Adam19

Adam19
  • Autor tematu
  • Amator

  • 26 postów

Napisano 21 lipiec 2020 - 16:46

Być może to to, z tym, że nie mogę już wrócić do poprzedniej wersji windowsa :/


  • 0

#10 BlackCoffe

BlackCoffe
  • InBlue

  • 977 postów
  • Miejscowość:Warszawa

Napisano 21 lipiec 2020 - 19:57

10 daje też niestety w kość dyskom talerzowym i może na nich zamulać. 


  • 0

Człowiek jest kowalem swego szczęścia. Może dlatego znajdujemy się tak często między młotem, a kowadłem!

 

Lenovo Z50-70 ★i5 4210U★8GB RAM★NVIDIA GeForce 840M★ Win 8.1 64bit★

Lenovo G40-30 ★Celeron N2840★4 GB RAM★Win 8.1 64bit★
Lenovo 3000N200 ★Core2Duo T5250★1 GB RAM★Intel GMA 3100X★Win XP Prof 32bit★

#11 Adam19

Adam19
  • Autor tematu
  • Amator

  • 26 postów

Napisano 21 lipiec 2020 - 21:14

Zapomniałem dodać na samym początku, że system mam na SSD(który też sprawdzałem). Ale jak tak teraz przejrzałem forum to jeden z użytkowników też ma problemy z nową aktualizacją windowsa. 


  • 0

#12 BlackCoffe

BlackCoffe
  • InBlue

  • 977 postów
  • Miejscowość:Warszawa

Napisano 21 lipiec 2020 - 21:46

Ta aktualizacja to jeden wielki problem, użytkownicy mające dyski SSD inne niż na SATA3 mają kłopoty nawet z jej instalacją.


  • 0

Człowiek jest kowalem swego szczęścia. Może dlatego znajdujemy się tak często między młotem, a kowadłem!

 

Lenovo Z50-70 ★i5 4210U★8GB RAM★NVIDIA GeForce 840M★ Win 8.1 64bit★

Lenovo G40-30 ★Celeron N2840★4 GB RAM★Win 8.1 64bit★
Lenovo 3000N200 ★Core2Duo T5250★1 GB RAM★Intel GMA 3100X★Win XP Prof 32bit★

#13 janek20

janek20
  • Zapaleniec

  • 1174 postów

Napisano 22 lipiec 2020 - 11:25

lub origins w rozdzielczości 1440p. Wcześniej były zauważalne spadki klatek w zależności od lokacji, ale teraz to kilkusekundowe zawieszanie się obrazu. Temperatury podczas grania dla CPU: ok.60°C, a dla GPU: ok. 70°C. Zauważyłem też, że podczas tych kilkusekundowych zacięć, użycie CPU osiąga 100% podczas gdy zużycie GPU 0%. Dodam też, że gry od początku zainstalowane są na HDD.

Specyfikacja:
CPU: i5-6500 (box'owe chłodzenie)

Ten cpu w najnowsze asasiny ledwo zipie

 

 

Co do win najnowszy 2004 nie ma wielkich problemów na procesorze , moze to i nie 1709 ale źle nie jest obecnie


Próbowałeś grac na geforcenow ?

 

 

tez sa przycięcia :P


Użytkownik janek20 edytował ten post 22 lipiec 2020 - 11:22

  • 0

#14 Adam19

Adam19
  • Autor tematu
  • Amator

  • 26 postów

Napisano 28 lipiec 2020 - 03:19

Wiem, że są przycięcia natomiast w moim przypadku dopiero teraz (kilka miesiecy nie ruszałem tych gier) zaczęły występować kilkusekundowe zacięcia gdzie FPS= 0 i to nawet podczas benchmarka z ac:origins. 

Zdjęcie benchmarka z gry i filmik:

https://ibb.co/bg84bBB


Przeczytaj drugi podpunkt i sprawdź czy też nie masz tego problemu: https://android.com....e-internet-gry/

 

Sprawdziłem też podgląd zdarzeń i też pojawiają się u mnie ostrzeżenia ESENT 642


Nie wiem od czego to zależy, ale teraz zaczął się nawet zawieszać na chwile system podczas gry, gdzie wcześniej tylko(i aż) fps spadały do 0 :/ 


Użytkownik Adam19 edytował ten post 22 lipiec 2020 - 12:16

  • 0

#15 bartekmustach

bartekmustach
  • Dyskutant

  • 172 postów

Napisano 28 lipiec 2020 - 07:24

Masz możliwość przerzucenia gry na tego SSDka, żeby wykluczyć dysk HDD? Gdybać można, ale trzeba zacząć wykluczać możliwe przyczyny :)

 

Edit:

 

A najlepiej jakbyś przerzucił tego Assasyna na SSD i całkowicie odpiął HDD.


Użytkownik bartekmustach edytował ten post 28 lipiec 2020 - 07:27

  • 0





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: gtx, 1070, msi, 6500

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych