Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

i7 9700k na płycie gigabyte z390 gaming x

Prosiłbym o pomoc

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1 odpowiedź w tym temacie

#1 zeto1x

zeto1x
  • Nowicjusz

  • 4 postów

Napisano 28 czerwiec 2020 - 10:26

Witam, w najbliższym czasie planowałem wymienić w swoim komputerze przede wszystkim ramy i obudowę jednak już od jakiegoś czasu po próbach ustabilizowania go mam taki mętlik w głowie ze nie wiem czy jest sens cokolwiek wymieniać.
Do sedna, podsyłam odrazu podzespoły które aktualnie posiadam:

-Procesor: Intel Core i7-9700K
-Video Card: GeForce GTX 1660Ti
-Motherqoard: Gigabyte Z390 Gaming X
-Memory: G.SKILL 16GB CL15 3000MHz Aegis
-Power Supply: Thermaltake Smart 700W RGB
-CPU Cooler: Scythe Mugen 5 Rev.B
-Case: iBOX Wizard 2
-Hard Drive: SSD Adata XPG SX8200 Pro 256 GB
-Operating System: Win 10 Pro

Teraz może przejdę do problemów które występują, pierwsza rzeczą o której muszę wspomnieć na pewno jest to ze pewnego dnia zaktualizowałem bios w sposób taki ze z strony producenta czyli gigabyte pobrałem
App Center bodajże i w win rarze nowa wersje biosu, okazało się ze temperatury itd na tej nowszej wersji były jeszcze gorsze, poczytałem w necie to serio ma praktycznie same problematyczne opinie, więc potem już Q-Flashem z pendriva wgrałem bios który był wcześniej. Teraz się dzieje masakra po prostu po podkręceniu procka jak i ramow jednocześnie napięcia są niestabilne na 4,9ghz mało tego zaraz po odpaleniu wondowsa w hwinfo ma miejsce sekundowy skok temperatur który w najwyżej nagrzanym rdzeniu wynosi 67 stopni, tak samo jest jak tylko włączam grę czy coś ale mówie to jest tylko sekundowy skok więc nw czy powinienem się tym martwić, zaznaczyć muszę ze nawet po jakimś czasie grania i wgl te 67 stopni nie jest przekraczane, teraz rzecz która dziwi mnie najbardziej, nawet jak przywrócę w biosie ustawienia na domyślne temperatury jak i skoki napięć potrafią być niemal identyczne...
Może być tez tak ze cooler cpu jest za słaby, czy tez płyta? Bo co do obudowy to wiem ze jest do niczego dlatego ja chce wymienic już w tym tygodniu na be quiet pure base 500
I kolejny nasuwający mi się dylemat to ten czy kupić lepsze ramy bo tez chciałem zarazem to wymienić z tych które posiadam na GSKILL TridentZ CL15 3600nhz tylko wiadomo ze bez sensem będzie ich zakup jeżeli będę musiał zrezygnować z ich podkręcenia w biosie chęcią uzyskania stabilności na procesorze, bo z tego co się orientuje podkręcone ramy na większa częstotliwość wymuszają większe obciążenie na procku czy jakoś tak, zbytnio się nie znam dlatego prosiłbym was bardzo o jakieś porady, byłbym na prawde wdzięczny.
Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi i poświęcony czas.

 

 

@@@@EDIT 

Z tymi takimi samymi temperaturami na domyslnych ustawieniach moze troche przesadzilem bo jest roznica widoczna, przed chwila dalem ramy na 3000mhz z 2133mhz w biosie, procek na 4.9ghz, napiecie dla procka 1.300V, dla pamieci 1.350V, odpalilem CINEBENCH'A dla testu, wysypalo odrazu...


Użytkownik zeto1x edytował ten post 28 czerwiec 2020 - 11:14

  • 0

#2 Elomin

Elomin
  • Dyskutant

  • 192 postów

Napisano 28 czerwiec 2020 - 14:53

Twój post będzie a przynajmniej powinien być przykładem na przyszłość dla tych, co ich ręce świerzbią .... z morałem " jak coś dobrze działa to się tego nie poprawia"


  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych