Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

i7 9700k AIDA64 Stress test temperatury?


Najlepsza odpowiedź joker5513, 20 maj 2020 - 06:36

Jest lekko o 20C za dużo. Na chłodzeniu powietrznym Thermalright Macho rev B) po OC @ 5,0 miałem około 80-85C w stress testach, na obecnym AIO nie przekracza 70C. Zresetuj BIOS do ustawień domyślnych i ustaw napięcie VCORE na 1,25-1,28V. Do pracy na 4,6 GHz powinno wystarczyć. Sprawdź czy cooler dobrze zamontowany

Przejdź do postu


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 Miłośnik biedronek

Miłośnik biedronek
  • Nowicjusz

  • 6 postów

Napisano 18 maj 2020 - 20:59

S38lPxs.jpg

 

 

Czy temperatury napięcie i inne parametry są ok? Procesor kupiłem używany chłodzenie dark rock 4. Wydaje mi się że coś jest nie tak ponieważ taktowanie to tylko 4500 MHz powinno być chłodniej z góry dzięki za odpowiedź.


Użytkownik Miłośnik biedronek edytował ten post 18 maj 2020 - 21:20

  • 0

#2 lucas-7

lucas-7
  • Dyskutant

  • 242 postów
  • Miejscowość:Tomaszów Mazowiecki

Napisano 18 maj 2020 - 21:09

Jaka obudowa? Komputer stoi na biurku, podłodze? Może słaba sztuka się trafiła?
  • 1

#3 janek20

janek20
  • Gaduła

  • 497 postów

Napisano 18 maj 2020 - 21:17

no cos nie tak.9700kma 4.6ghz poza tym przy120watach powinno być z 20  stopni mniej


  • 1

#4 Miłośnik biedronek

Miłośnik biedronek
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 6 postów

Napisano 18 maj 2020 - 21:22

FD Define S z 4 wentylatorami 120mm corsair silent wings 2 komputer pod biurkiem.

 

Reszta komponentów

ram 3200mhz cl16

płyta msi z390 tomahawk

zasilacz corsair RM750

grafika RTX 2070 Dual OC Asus

 

Pisać o zwrot do sprzedającego?


Użytkownik Miłośnik biedronek edytował ten post 18 maj 2020 - 21:28

  • 0

#5 jarrino

jarrino
  • Maniak

  • 10844 postów
  • Miejscowość:Warszawa

Napisano 18 maj 2020 - 21:28

To procesor bez obciążenia ma po 47-50 stopni? To są jego temperatury minimalne?


  • 1

i5 9600K; EVGA Z370 ;32Gb Hyperx 2666 ; MSI 1070 ;Thermaltake Smart SE 630W


#6 Miłośnik biedronek

Miłośnik biedronek
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 6 postów

Napisano 18 maj 2020 - 21:31

To procesor bez obciążenia ma po 47-50 stopni? To są jego temperatury minimalne?

2dOLsNN.png

 

Temperatury i reszta parametrów na pulpicie bez obciążenia

 

Karta graficzna ma 30 stopni płyta 39 więc wysokie temperatury tylko na procku

 

OsgFAMc.png

Aktualne ustawienia ramu


Użytkownik Miłośnik biedronek edytował ten post 18 maj 2020 - 21:39

  • 0

#7 jarrino

jarrino
  • Maniak

  • 10844 postów
  • Miejscowość:Warszawa

Napisano 19 maj 2020 - 06:22

To nie jest normalne, więc albo coś nie tak z procesorem, albo źle założone chłodzenie (nawet box).


  • 1

i5 9600K; EVGA Z370 ;32Gb Hyperx 2666 ; MSI 1070 ;Thermaltake Smart SE 630W


#8 PrzemekPSP

PrzemekPSP
  • Bywalec

  • 110 postów

Napisano 19 maj 2020 - 08:57

Tak jak kolega mówi, problem z procesorem albo źle założone chłodzenie. Jakiej pasty używałeś?

Temperatury bez obciążania a procesor działa na pełnych taktowaniach?

Użytkownik PrzemekPSP edytował ten post 19 maj 2020 - 08:59

  • 1

#9 lucas-7

lucas-7
  • Dyskutant

  • 242 postów
  • Miejscowość:Tomaszów Mazowiecki

Napisano 19 maj 2020 - 09:54

Ja bym jeszcze raz, uważnie załozyl chłodzenie, wraz z wymianą pasty termo i przede wszystkim przywrócił bios do ustawień fabrycznych.
  • 1

#10 Miłośnik biedronek

Miłośnik biedronek
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 6 postów

Napisano 19 maj 2020 - 17:27

Założyłem jeszcze raz chłodzenie, nałożyłem pasty którą była też wcześniej czyli be quiet DC1 temperatury na podobnym poziomie. Piszę o zwrot do sprzedającego dzięki za odpowiedzi


Tak jak kolega mówi, problem z procesorem albo źle założone chłodzenie. Jakiej pasty używałeś?

Temperatury bez obciążania a procesor działa na pełnych taktowaniach?

 

Ustawiłem na stałe 4500Mhz w biosie jak dam na ustawienia domyślne to procesor boostuje do 4900Mhz w grach i będzie pewnie ze 100 stopni


  • 0

#11 janek20

janek20
  • Gaduła

  • 497 postów

Napisano 19 maj 2020 - 20:00

bedzie bostowal do 4.6 a jak masz 4540 to tam w biosie bylo grzebane


  • 1

#12 joker5513

joker5513
  • Zapaleniec

  • 1126 postów

Napisano 20 maj 2020 - 06:36   Najlepsza odpowiedź

Jest lekko o 20C za dużo. Na chłodzeniu powietrznym Thermalright Macho rev B) po OC @ 5,0 miałem około 80-85C w stress testach, na obecnym AIO nie przekracza 70C. Zresetuj BIOS do ustawień domyślnych i ustaw napięcie VCORE na 1,25-1,28V. Do pracy na 4,6 GHz powinno wystarczyć. Sprawdź czy cooler dobrze zamontowany


  • 1

Intel Core i7 9700K@ 5,1 GHz; 1,32V :D :o ; Alphacool Eisbaer 420; MSI Z390 MPG Gaming Edge AC; Aorus Extreme RTX 2080Ti; 16 GB DDR4 G.SKill Ripjaws @3200MHZ CL16; Samsung 970 EVO256GB NVME; Crucial MX500 SSD 1000GB; Samsung Evo 850 SSD 500GB; WD Caviar green 2TB; WD Blue 4TB; Seasonic Focus+ Gold 850W; Fractal Desgin Meshify S2 Solid; MSI Optix MPG341CQR

 

PS4 PRO


#13 r1023

r1023
  • Pasjonat

  • 872 postów

Napisano 20 maj 2020 - 09:24

dużo za dużo, może nieudany delid kupiłeś albo wina chłodzenia, napięcia w sumie w normie, ale przy 4.5 możesz spokojnie zejść z napięciami


  • 1

i7 9700K @5.0 / NOCTUA NH-D15S / MSI MPG Z390 GAMING EDGE AC / MSI RTX 2080 GAMING X TRIO / 2x8 GB RAM  3200Mhz / ASUS ROG SWIFT PG279Q / 2x SSD SAMSUNG 120/500 GB / NVME SAMSUNG EVO 1TB / FRACTAL DEFINE R5 / SEASONIC  FOCUS PLUS PLATINIUM /

 

i7 8700 / ASRock Z370 PRO4  / MSI 2080 DUKE / PALIT 2080TI / 2x16 GB RAM 3200Mhz / LG 34UC88 4K / 2x NVME SAMSUNG EVO 1TB / itp itd

 


#14 Miłośnik biedronek

Miłośnik biedronek
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 6 postów

Napisano 21 maj 2020 - 09:53

beWjumB.jpgHqbENZ8.jpg6NUW3nj.jpg

 

 

Zresetuj BIOS do ustawień domyślnych i ustaw napięcie VCORE na 1,25-1,28V. Do pracy na 4,6 GHz powinno wystarczyć

 

Takie ustawienia udało mi się uzyskać, zmienić coś jeszcze?

 

przy 4.5 możesz spokojnie zejść z napięciami

Bardzo prawdopodobne  że zbyt wysokie napięcie powodowało te temperatury.

 

 

 

os2L73n.png

 

Wyniki po 2 minutach testu w aida64 temperatury mocno spadły tylko niepokoi mnie skaczące napięcie i taktowanie, jakie ustawienia pozmieniać jeszcze w biosie?


Użytkownik Miłośnik biedronek edytował ten post 21 maj 2020 - 09:58

  • 0

#15 r1023

r1023
  • Pasjonat

  • 872 postów

Napisano 21 maj 2020 - 19:01

Zalezy co chcesz osiągnąć, żeby procesor cały czas latał na maksymalnym taktowaniu ? czy żeby dynamicznie ustawiał tyle ile potrzebuje. Ten procesor powininen latac na 4900 all core bez problemu, 4600 to tak na pół gwizdka go ustawiłes.


  • 0

i7 9700K @5.0 / NOCTUA NH-D15S / MSI MPG Z390 GAMING EDGE AC / MSI RTX 2080 GAMING X TRIO / 2x8 GB RAM  3200Mhz / ASUS ROG SWIFT PG279Q / 2x SSD SAMSUNG 120/500 GB / NVME SAMSUNG EVO 1TB / FRACTAL DEFINE R5 / SEASONIC  FOCUS PLUS PLATINIUM /

 

i7 8700 / ASRock Z370 PRO4  / MSI 2080 DUKE / PALIT 2080TI / 2x16 GB RAM 3200Mhz / LG 34UC88 4K / 2x NVME SAMSUNG EVO 1TB / itp itd

 


#16 Pewex1988

Pewex1988
  • Amator

  • 72 postów

Napisano 22 maj 2020 - 15:12

Zalezy co chcesz osiągnąć, żeby procesor cały czas latał na maksymalnym taktowaniu ? czy żeby dynamicznie ustawiał tyle ile potrzebuje. Ten procesor powininen latac na 4900 all core bez problemu, 4600 to tak na pół gwizdka go ustawiłes.

Ja mam ustawione 1.34V przy 4900Mhz Jest stabilnie 


  • 1

#17 Miłośnik biedronek

Miłośnik biedronek
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 6 postów

Napisano 23 maj 2020 - 08:21

Zostawię tak jak jest czyli na 4600Mhz komp pracuje stabilnie i temperatury w miarę niskie. Przyczyną przegrzewania było zbyt wysokie napięcie no i dark rock 4 jest na styk. Procesor jest prawdopodobnie sprawny. Dzięki wszystkim za odpowiedzi.


  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych