Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Dysk wychodzi z bezczynności

uruchamianie się dysk ponownie po bezczynności problem

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 lolekw660i

lolekw660i
  • Gaduła

  • 411 postów
  • GG:19691723
  • Miejscowość:Sianów

Napisano 12 maj 2020 - 22:41

Witam,

Włożyłem sobie ostatnio ssd samsunga 860 evo 500gb na system a mój  poprzedni dysk to WD blue wd10ezex który używałem pod system dałem na magazyn. Wszystko fajnie tylko mam taki dziwny problem że gdy sobie przeglądam internet to słyszę czasami jakby ten WD się na nowo uruchomił jakby wyszedł z bezczynności, sprawdziłem dostęp do tego dysku i jest normalnie wszystko. To norma czy jest coś włączone aby oszczędzało energie gdy nie jest użytkowany?

WD wcześniej działał idealnie zero problemów z nim.


  • 0

MOBO:MSI Z87 G43, CPU:Intel i5 4690k, COOLER: BOX intel, GPU: 1080, RAM: Crucial Ballastix 12gb 1600MHz, PSU: Fotron FSP600-50arn,  HDD: WD blue wd10ezex, CASE: OLD Debut, MOUSE: SS RIVAL,


#2 kokosnh

kokosnh
  • Maniak

  • 12012 postów
  • 3DMark 06:24404

Napisano 12 maj 2020 - 23:22

Plan zasilania sprawdź, tam jest zwykle chyba 20 minut ustawione dla dysku.
Oraz problemem jest to że się wybudza, czy to że usypia?
  • 0

#3 benutzer

benutzer
  • Nałogowiec

  • 1951 postów

Napisano 13 maj 2020 - 13:01

Dyski WD się usypiają jak nic nie robią. Zainterersuj się programem wdidle3. Tym narzędziem można skonfigurować po jakim czasie dysk się uśpi.


  • 0

PC1: HP G2 600, i5-6500, 8 GB DDR4, 1TB HDD, Intel HD Graphics 530, power draw 8W - 45W

PC2: PC i5-8500, 16 GB DDR4, Plextor 256M8peGN, 2TB WD Blue, Intel HD Graphics 630, power draw 20W - 90W

Laptop: X240, 8 GB DDR4, 250GB SSD, Intel HD Graphics 4400,

 

 


#4 lolekw660i

lolekw660i
  • Autor tematu
  • Gaduła

  • 411 postów
  • GG:19691723
  • Miejscowość:Sianów

Napisano 13 maj 2020 - 19:04

Plan zasilania zmieniłem na wysoka wydajność i w ustawieniach tego planu zmieniłem wyłączenie dysku na nigdy. 
Myślałem że coś jest z dyskiem lub coś nie tak a tu tylko taka opcja :D 
Dzięki panowie, temat uważam za zamknięty :) 


  • 0

MOBO:MSI Z87 G43, CPU:Intel i5 4690k, COOLER: BOX intel, GPU: 1080, RAM: Crucial Ballastix 12gb 1600MHz, PSU: Fotron FSP600-50arn,  HDD: WD blue wd10ezex, CASE: OLD Debut, MOUSE: SS RIVAL,






Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: uruchamianie się, dysk, ponownie, po, bezczynności, problem

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych