Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Problem z Sapphire Radeon R9 390 Nitro 8GB GDDR5

Radeon R9 390 nitro Sapphire czarny ekran GDDR5 8GB

Najlepsza odpowiedź qnRage, 17 kwiecień 2020 - 13:53

Chetnie wsadziłbym do kogoś ta karte i sprawdził czy na innym zasilaczu to zadziala i robiłbym dalsze testy ale już teraz odpala sie z czarnym ekranem.

Chyba już RIP [*] 

Sapphire Radeon R9 390 Nitro 8GB GDDR5 Przejdź do postu


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 qnRage

qnRage
  • Nowicjusz

  • 3 postów

Napisano 13 kwiecień 2020 - 11:44

Witam,
 

od tygodnia mam problem z moją ukochaną "Sapphire Radeon R9 390 Nitro 8GB GDDR5". 
Podczas losowej sytuacji, przeglądania Tor'a albo Chroma, grania w M&B:Bannerlord/CS:GO lub inne bardziej lub mniej wymagające tytuły na chwilę (kilka milisekund) przed stałym czarno/szarym ekranem pokazuje od cholery kolorów i już zostaje w takiej postaci. Pomaga jedynie restart komputera. 

Wiem, że powiecie o takim działaniu kochanych sterów od czerwonych ale instalowałem najstarsze wersje z płyty, najnowsze (co raczej jest głupie), z 2018r... itd itd. Zawsze dzieje się to samo, szaro/czarny ekran i to by było na tyle. Słyszę w słuchawkach działanie nieprzerwane systemu (znajomych z ts3 lub grę/film/program). 

Na starcie pomyślałem, że może temperatura przez 4 lata od momentu zakupu zrobiła swoje czy coś.
Jednak utrzymuje 30/60 stopni a dla tej karty to jak spacer po parku, lubi się wygrzać. Przywróciłem wszystkie ustawienia domyślne (jeśli chodzi o aktywacje wentylatorów na konkretne temperatury, sterowniki również instalowane i sprawdzone tylko czy poprawnie działają). 

 

Sprawdziłem na innym monitorze (kabel również dla spokoju wymieniony, HDMI) czy przypadkiem nie wyschły kondensatory i inne wyczytane dziwy znalezione na tym forum.
Wszystko inne jest w idealnym stanie. Aby być pewnym temperatur dowaliłem 2 wentylatory serwerowe kilkanaście cm od karty (co widać na dodanym załączniku), wycisnąłem co tylko mogłem i miała stałe 50/60 stopni

 

Aktualnie wypiąłem kartę i testowałem zawodność w w/w sposób na zintegrowanej. Wyciskałem ile mogłem z tej karty ale też zwyczajnie używałem przeglądając strony, wszystko w normie. Myślę, że to już jasne.. karta (dedykowana) ma mnie chyba dosyć.
Jednak łapię się czego mogę i proszę was o jakąś pomoc jeśli jesteście w stanie podsunąć pomysły na kolejne testy lub sposób poprawy tego dziwnego stanu. 

 

Dzięki, Patryk.

 

https://www.morele.n...-01-20g-775349/ ----  Link do strony morele z kartą.

         

 

https://s6.ifotos.pl...OPE_qaahsew.jpg  ----   Zdjęcie z "czarnym" ekranem w niebywałej jakości.


Użytkownik qnRage edytował ten post 13 kwiecień 2020 - 11:46

  • 0

#2 Rebelmind

Rebelmind
  • Szpieg Armii Czerwonej

  • 7079 postów
  • Miejscowość:Geteborg

Napisano 13 kwiecień 2020 - 18:18

A spróbuj w Wattmanie podnieść % Power Limit dla Twojego Szafira może? Powiedzmy o te 10%.
  • 1

| R5 3600x | Asus Prime X570-P | 2x8 GB 3800 cl16 | Intel 600p 512GB | GTX 1080 LC | Win 10 |


#3 mbe13

mbe13
  • Maniak

  • 3217 postów

Napisano 13 kwiecień 2020 - 18:30

Jak temperatury w spoczynku?? Może pastę i termopady trzeba wymienić.
  • 1

Ryzen 7 2700 CoolerMaster MASTERLIQUID ML120L RG

AsRock AB350M Pro4 - GoodRam IRDM 2x8GB 2400MHz @2933MHz

GigaByte RX 5500 XT 8GB OC

ADATA SX8200 240GB M.2 PCIe 3.0 x4 - Toshiba P300 2T

SilentiumPC VELO L2 500W ModeCom Oberon Pro Glass White


#4 Rebelmind

Rebelmind
  • Szpieg Armii Czerwonej

  • 7079 postów
  • Miejscowość:Geteborg

Napisano 13 kwiecień 2020 - 18:44

Problem występujący w losowej sytuacji (zarówno pod obciążeniem, jak i w spoczynku) moim zdaniem sugerować może problem nie z chłodzeniem ale z chipem samym w sobie. A mogę zapytać jeszcze jaki masz zasilacz?
  • 1

| R5 3600x | Asus Prime X570-P | 2x8 GB 3800 cl16 | Intel 600p 512GB | GTX 1080 LC | Win 10 |


#5 qnRage

qnRage
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 3 postów

Napisano 17 kwiecień 2020 - 11:31

Problem występujący w losowej sytuacji (zarówno pod obciążeniem, jak i w spoczynku) moim zdaniem sugerować może problem nie z chłodzeniem ale z chipem samym w sobie. A mogę zapytać jeszcze jaki masz zasilacz?

-Dysk Western Digital Caviar Blue, 3.5'', 1TB, SATA/600, 7200RPM, 64MB cache (WD10EZEX)
-Zasilacz Be Quiet! Pure Power L8 600W 80PLUS Bronze BN224
(
https://www.morele.n...e-bn224-585607/)
-Chłodzenie CPU SilentiumPC Grandis XE1236 (SPC099)
-Procesor Intel Core i5-6600K Skylake, socket 1151, 64bit, 3.9GHz, 95W, cache 6MB, BOX
-Dysk SSD Crucial BX100 250GB SATA3 (CT250BX100SSD1)
-Pamięć Kingston HyperX FURY 16GB (2x8GB) DDR4 2133MHz CL14 (HX421C14FBK2/16)
-Obudowa SilentiumPC Pax M70 Midi-Tower, Czarny
-Karta graficzna Sapphire R9 390 NITRO, 8GB GDDR5, 512 Bit, HDMI, DVI, 3xDP, Box (11244-01-20G)
-Płyta główna MSI Z170A TOMAHAWK, Z170, DualDDR4-2400, SATA3, RAID, HDMI, DVI, USB 3.1, ATX (Z170A TOMAHAWK)

Aktualnie jak sprawdzałem temperatury na CPU oraz GPU to :
CPU (pulpit): 25
CPU (obciążony): 50/60
GPU (dedykowana karta graficzna) (pulpit) : 35/40
GPU (obciążona): 50/60

 

Jak temperatury w spoczynku?? Może pastę i termopady trzeba wymienić.

 

Właśnie myślę jak 

Rebelmind

raczej temperatury są ok chociaż faktycznie wymiana nie jest jakoś skomplikowana i zrobię to pomimo tego, że ta karta może już umiera.

 

 

A spróbuj w Wattmanie podnieść % Power Limit dla Twojego Szafira może? Powiedzmy o te 10%.

 

Jutro wznowie testy karty i zrobię jak sugerujesz.

 

// Edit

A spróbuj w Wattmanie podnieść % Power Limit dla Twojego Szafira może? Powiedzmy o te 10%.

 

Sprawdziłem nawet na 10 i 15 %. Problem się powtarza niezależnie od tego. 

Aktualnie zamówiłem termopady i pastę (pod koniec tygodnia raczej bedzie). Karta lezy rozłożona i wyczyszczona. Dokładnie obejrzałem wszystkie układy. Ani jeden przylutowany element nie jest uszkodzony moim zdaniem bo wygląda jak z fabryki, białe styki itd. 

Wymienię w/w elementy chociaż nie mam za bardzo nadziei, że coś to pomoże. Liczę na dalsze pomysły i sugestie. 

//Edit: 17.04

Zmieniłem termopady i pastę.
Wydaje mi się, że problem pojawia się rzadziej i wciąż niezależnie od tego co robię. 
Podczas testów zauważyłem jednak trochę jakby artefaktów. Nwm czy to problem z plikamy gry bo pojawiło się tylko 2/3 razy i tylko w tej becie gry. 

Na innych forach zaproponowali podbicia woltów lub Undervolting co może ich zdaniem wydłużyć życie karty już dogorywającej. Mówili o zmianach zasilacza itp ale nie mam jak tego zrobić. Jaka jest Wasza opinia?  


Użytkownik qnRage edytował ten post 17 kwiecień 2020 - 11:31

  • 0

#6 jakub1t

jakub1t
  • Maniak

  • 2938 postów
  • 3DMark 06:?

Napisano 17 kwiecień 2020 - 12:43

Możesz też obniżyć zegary o np 50 MHz .
  • 1

MSI P55a-GD65 , Xeon  X3440 , Scythe Mugen 2 rev2 , 12gb Kingston HyperX 1600 cl9 . Asus rog strix rx470 4gb , Kingston V300 120gb , WD GREEN 1TB , Pentagram 620w , HP x23LED , Sony str-db780qs , Mordaunt-Short 912 , Sub STX 190A , Brainwavz  HM5 .


#7 qnRage

qnRage
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 3 postów

Napisano 17 kwiecień 2020 - 13:53   Najlepsza odpowiedź

Chetnie wsadziłbym do kogoś ta karte i sprawdził czy na innym zasilaczu to zadziala i robiłbym dalsze testy ale już teraz odpala sie z czarnym ekranem.

Chyba już RIP [*] 

Sapphire Radeon R9 390 Nitro 8GB GDDR5
  • 0





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: Radeon, R9, 390, nitro, Sapphire, czarny ekran, GDDR5, 8GB

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych